Saturday, June 5, 2010

Lagenda Budak Setan. Siapa Kata Hambar?

Morning Korang,

Quick update nie.

Cuba cakap dengan aku, siapa kata Lagenda Budak Setan tuh, ceritanya cukup makan? Hambar? Mengarut? . Cakaplah Siapa ek! Pada mulanya aku ingat cerita ini, cam cerita jiwang karat romantis tahap cipan tapi sebaliknya bukan begitu.

So semalam, ktorg dibelanja oleh my BIL and my SIL tengok movie nie. Maklumlah diorg pun tahu pasal abang diorg nie tak akan bawak aku pergi tengok cerita melayu meleret cam nie. Mr Big suka tengok cerita omputih je. (Tau lah speaking english berabuk).So korg sekeluarga including mama sekali pergi tengok kat GSC Pavilion. Dah tengah2 malam nie, ramai betul orang kat Pavilion nie, maklumlah esok cuti.

Berbalik kepada Lagenda Budak Setan nie, kalau korang pembaca setia novel Ahadiat Akasyah nie, mesti korang suka giler lah dengan cerita nie. Aku tak nak cerita lebih2 sebab nanti korang malas nak pi tengok kat panggung plak kan.

Anyway, korang layan videoclip Bila Cinta OST Lagenda Budak Setan nie.

Bila Cinta


Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku
Hilangnya cintamu

Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan


Kalau korang paham makna tersirat dalam lirik lagu nie, maknanya korang dah boleh dapat tangkap jalan cerita movie nie. Apa-apa pun cerita ini mengajar kita erti pengorbanan dan kesetiaan. Bukan untuk pasangan bercinta je tapi yang dah kawin pun bagus tengok movie nie.

Apa-apa pun, Lisa Surihani U memang superb!!

32 comments :

Nia said...

citer ni sedih kan? huhu..i tak leh, krg panggung tu banjir..sungguh sentimental sekali.

noor afzan said...

yeah..akhirnya ada gak komen positif,,
nak pi tgk malam ni..
=)

isabelle said...

hoh...ni kalo i tengok, xbest gak. i claim balik duit tiket kat u..hehe

José Ramón said...

Selamat salam dari BlogPastry WORLD OF fantasi

Hidayah Ismawi said...

I think I should have read the book before going .. that way I can fill in the gaps with my own memories..
:) Enjoyed it though, good effort from the local film industry..

In case you're interested, here's my review (tapi kena janji jgn marah I tau..uhuhu): http://thehidayahstory.blogspot.com/2010/06/lagenda-budak-setan-my-first-malay.html

toughcookie said...

uiihh jiwang habis lirik lagu tu. buhsannnn hehe... best ek? laki i nak tengok tapi hanya kerana lisa surihani hehe....

haslina said...

cadang nk pi tgk nanti2...

Lady of Leisure said...

lisa dalam adamaya pun dah best apatah lagi dalam filem ni kan..

ravishingpeacock said...

lgu soundtrack 2 best sgt2

j0j0_bdiN@ said...

selalunya kalau malaysia buat adaptasi dari novel mmg kurang berjaya~
garapan pada novel dgn filem lain~sbb tu la kurg ump!

MAMASYAZA said...

akak ada buku citer kisah ni...memang best....tak tdo mlm dibuatnye nak habis baca buku ni...tapi mmg best sentuhan ahadiat akashah

ICA said...

OOhhhh this movie I wanna see...but no kaki to go and see with. Mr hubby also likes orgputih movie only...sedih waaaa...

CikLilyPutih said...

@Nia
tak lah sedih mane pun tapi i tak jiwang tau hehehhe

CikLilyPutih said...

@Afzan
pilah tgk. majukan sket industri film kite

CikLilyPutih said...

@Belle
ewah2 belle, kemain lagi ko eh nak claim dgn aku! huahuahua

CikLilyPutih said...

@Jose
hi to u also

CikLilyPutih said...

@Hidayah
great! jap lagi k lily singgah kat blog awak

CikLilyPutih said...

@Juan
lagu tu memang jiwang gile sgtlah tapi i suke. ckp dgn The One Lisa surihari memang sempoi argh!

CikLilyPutih said...

@HAslina
pilah tgk ari nie.best oo

CikLilyPutih said...

@LoL
memang lagi best!

CikLilyPutih said...

@RavhisingPeacock
nie skrg tgh cari OST dia yg lelaki punye plak

CikLilyPutih said...

@Jojo
biasanya cam tu lah. yelah dari beratus pages dipendekkan jadi 2 jam haruslah byk kurang kan

CikLilyPutih said...

@mamasyaza
memang pun baca buku dia time sekolah dulu memang best lah

CikLilyPutih said...

@ICA
cari genglah, then kite boleh pi tgk lagi.

chybee said...

chybee pernah bace novel ni tp dah lame sgt dah lupe. hihi... teringin nak tengok jugak...hukhuk

Liza said...

i grow up reading this novel, ingat nak gi tgk with MBH this week, mak dtg so boleh ler dating tinggalkan anak2

Muzasa said...

nice entry
i follow u....come visit my blog...n follow back k...hehe

CikLilyPutih said...

@chybee
awak tgk video clips jelah dulu, nanti dah kuar dvd k lily anta kat awak lah

CikLilyPutih said...

@Liza
bagus idea tu, at least taklah rasa segan nak nangis depan anak2 kan

CikLilyPutih said...

@Musaza
thks. follow u gak

rashid said...

Cite ni memang boleh layan...pembaca novel terlalu mengharap cerita setanding novel...dun b like that, filem dan novel are different things

Anonymous said...

I am now not sure where you're getting your information, however great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I used to be searching for this information for my mission. affordable car insurance california