MY HISTORIC MOMENTS

Tuesday, October 11, 2016

Belajar Memasak Sambil Menikmati Hidangan Hi Tea Di Dorsett Putrajaya

Hi Korang,

Belajar memasak di hotel? 

Confirm korang cakap aku ni sewel cakap murah kan, hotel kot haruslah mahal.

Ermm itulah korang tak tau citer sebenarnya, meh ni aku story mory kat korang ek. 


Minggu lepas aku ke Dorsett Putrajaya untuk memenuhi jemputan makan-makan sambil memasak di Dorsett Hotel Putrajaya. Aku bett ramai yang tak nampak lagi hotel ni kat mane kan, alah betul-betul berhadapan dengan Masjid Besi di Presint 3 Putrajaya. Aku pun memula pusing 2-3 kali dan akhirnya nampak pun signboard Hotel Dorsett ni ek. 

Sementara menunggu kengkawan lain sampai, aku banjer korang view di sekitar hotel Dorsett Putrajaya ni ek 




Cantik tak? Of courselah cantik kan hehehehe.

Sedikit latarbelakang mengenai Dorsett Hotel Putrajaya

Dorsett Putrajaya, managed by Dorsett Hospitality International opened its doors on 16 January 2016. This urban midscale hotel with 218 rooms is conveniently located in the heart of Malaysia’s federal administrative capital in Precinct 3. This chic yet elegant hotel is within walking distance to key Malaysian government offices such as Perbadanan Putrajaya, National Registration Department, Customs Department, Ministry of Health, Ministry of Entrepreneurship and the Federal Court of Malaysia to name a few. For Leisure travellers, the hotel is close to several places of interest; Tuanku Mizan Zainal Abidin Mosque, Perdana Putra, Putrajaya Maritime Centre, Putrajaya Lake Club, Taman Pancarona, Taman Seri Empangan and adjacent to the soon-to-open Suria Mall. 

Oh baru betul hotel ini dibuka, patutlah cantik ek

Mari kita mulakan kelas memasak ye.


Untuk pertama kalinya Dorsett Putrajaya bakal menganjurkan kelas memasak secara mingguan bagi mereka yang ingin mempelajari resipi-resipi yang istimewa daripada chef di sini. 

Apa yang kitaorang dapat dalam pakej kelas memasak ini adalah:-

Hands-on bengkel memasak + hidangan Tea Time + goodies bag dan hadiah utama untuk hidangan yang menang pada hari tersebut.


Petang tuh, kitaorang belajar membuat nama Mexico Baked Apple Empanadas dari chef profesional Chef Shahril. Semua bahan memasak disediakan korang hanya datang bawa diri sahaja. 


Disebabkan kitaorang ni semua tak berapa skill sangat memasak so Chef Shahril cuba untuk menunjuk ajar sebaik mungkin. Nasib baik aku paham cara nak buat so ok lah, tak delah susah mana pun but utensil yang kitaorang gunakan tak sama macam kat umah itu yang jadi slow motion sket hahahaha.





Inilah hasil kerja keras tangan aku hahahahha


Mexico Baked Apple Empanadas Bentuk Matahari Yang Menyinar hahahahhaa

Walaupun tak menang tapi aku bangga tau sebab bertambah satu lagi ilmu masakan aku ek, terima kasih Chef Shahril.


Disamping itu bukan setakat kelas memasak tapi lepas habis kelas korang akan dihidangkan dengan minum petang hidangan mengikut tema kelas memasak korang. Cam kitaorang hari tuh, tema Mexican so Mexican Hi Tea lah gamaknya. 

Dalam hidangan itu pula ada banyak item-item minum petang yang unik. Korang boleh tengok sendiri dalam hidangan ini ada Nachos bersama 3 jenis sos, kemudian ada Chorrus bersama sos coklat, ada lagi iaitu Apple Empanadas yang masak mula-mula tadi juga ada kek dan prata salad. 


Ermm yum yum meh makan dulu ek


Semua ini akan datang dengan satu cawan kopi atau teh pilihan korang sendiri. Eh boleh refill punya minuman so don't worry. 

Untuk pengetahuan korang, promo pakej ini hanya pada harga RM30nett seorang yang aku rasa sememangnya sangat berbaloi. Pakej ini akan belangsung pada 19 Oktober 2016 ini dari jam 3.30petang di Cafe Citra Rasa Dorsett Putrajaya. 

Tunggu apa lagi ia adalah terhad untuk 20 orang terawal sahaja jadi boleh booking sekarang.

Tempahan dan pertanyaan hubungi :- 


Jom kita ke: 

Dorsett Putrajaya 
Lot 3 (Lot 3C5) 
Precinct 3, 
Wilayah Persekutuan, 
62000 Bandar Putrajaya, Putrajaya 

Phone: +60 3-8892 8388


So orang-orang Putrajaya dan sewaktu dengannya boleh singgah ke mari ek, belajar dengan Chef tuh kan best!!


2 comments :

Nadia Johari said...

syoknya tengok..

Syafiqah Hashim said...

Wahh wahh! Hehehee.. Bila sy dapat merasa masakan cik lily niiii.. Nyummm