Monday, February 22, 2016

Tak Abis-Abis Dengan LION Dance

Hi Korang,

Ye weekend aku memang sentiasa busy tak tentu arah.

Dengan bloggingnya, dengan family outingnya, dengan datingnya dengan housekeepingnya lagi kan.

But still, sempat je aku buat semua tuh dalam 2 hari ni.

So sabtu petang tuh, dah settle semua segala mak neka job aku ikut diroang pi raya cino kat Cheras. Alah rumah tokeh travel agent yang diorang selalu guna untuk travel kan. 

Dekat je 

Masuk-masuk area Suakasih ni dah nampak umah beso giler dari tepi jalan besar. Memang betul-betul tokeh lah kan. Sesampai je ktorang di sambut oleh tuan rumah. Mama as usual lah buat PR, pi jumpa semua sanak sedara tokeh ni. Diorang ni baba nyonya so cakap melayu masing-masing even dengan adik beradik diorang pun. 

Di sebabkan jemputan diorang melayu so diorang tempah semuanya hidangan melayu

alamak tak fokus kat tetel plak, kalau tak mesti korang berselera tengok kan

Ada satay, char kuay teow, kuih muih, ayam golek, nasi beriani dan memacamlah. Tapi satay memang aku impress sebab tetelnya masyuk ooo. Besar dan kenyal-kenyal gituh. Memang bertambahlah lemak dalam badan ni ek.

Acara yang di tunggu-tunggu je lion dance

tekong si singa bersalam dengan tuan rumah

singa sembahyangkan kereta - kepercayaan diorang ni supaya senantiasa selamat ketika memandu

Sebab setahun sekali je ade tarian singa ni, siap ada 2 ekor singa lagi tau datang. Ktorang berkerumun dekat singa-singa ni tapi si budak Aakif ni penakut yang amat sangat, letak dekat je dah terus nangis ek.

muka budak terbobar dah ni


mummy takut singa mummy

dah mula nangis dah

Itulah seronok kan jadi orang Malaysia ni, segala jenis perayaan semua disambutnya.

muka cuak sebab baru lepas dengan bunyi mercun kuat tadi hahahha

Pantang ada raya semua nak cuti kan hehehe



10 comments :

Alin Marlini said...

kalau dpt anngpow lagi best kan kak...hehehe

Jueliza Jamani said...

best nyer tahun ni jue takder raya cina pun sebab dah tak keje dgn cina.. hahahah.. even limau mandarin tu pun tak makan langsung.. marah sungguh jue kali ni.., hahahah

Diana Rashid said...

mesti banyak dapat duit raya nih..kat sini china nya kalau raya memang tak de bawak singa..kalau kat rumah2 memang tak de..kenapa entah..

Kakzakie Purvit said...

Sama ajelah dgn tempat kakak ni Lily.
Sana-sini dung-dung-cheng dung-dung-cheng hahaha...
Tapi hari ini last day (cak go mei)
Hari penghabisanlah kiranya:)

Azian Elias said...

seronok beraya ye cik lily.

Azian Elias said...

seronoknya beraya ye cik lily.

Husna Rahman said...

saya singgah sini sbb sy sy nampak sate tu sedap...hikhik....

hainom OKje said...

Suka tengok gambar last tu....happy sungguh muka En Suami....
Mesti dapat wang besar ye CL...

ArELeEz said...

cuti beramai2 kekdahnye.. he3..

AyuArjuna BiGoshh said...

comelnya anak buah ko ni hehehe... cam aku taraf kecomelannya