MY HISTORIC MOMENTS

Monday, February 22, 2016

Pengalaman Membeli Belah Di ENSOGO.COM.MY

Hi Korang,

Kalau tak betul-betul aku memang jarang shopping secara online ni.

Unless kalau barang tu boleh beli kat kedai, aku prefer shopping fizikal daripada maya ni takut kena tipu sebenarnya.

Tapi ENSOGO sebaliknya

Citernya cam ni

Tak silap aku ada budak post kat FB pasal Laneige BB Cushion yang harganya tak masuk akal sungguh di website www.ensogo.com.my. Bukan mahal ye tapi murah yang ampun.


Teruslah aku check it out dan memang ye sungguh murah. Dalam RM68.00 siap refill cushion sekali tau, apa lagi terus bukak website tuh register apa yang patut dan cari BB cushion tuh. Ye ko, murah dan aku tak tipu. Apa lagi, terus tick ADD TO CART ye.

Ermm terlanjur online shopping ni so why not check it out menda alah lelain plak.

Browselah ikut kategori yang aku suka. 

Rupanya ada memacam menda ada di jual di Ensogo ni. Dari pakaian sehingga ke peralatan dapur, beauty, perabut, barangan bayi, supplements sampailah ke groceries.


Ada 3 barang yang aku beli iaitu

1. Laneige BB Cushion w/ Refill Pack

2. Beauty Star Hair Straightener

3. Running Man★ Pirate Roulette Game★

Amik ko daripada nak beli satu barang terus jadi 3 barang kan hehehhee. 

Bukanlah penting sangat pun tapi sebab aku suker so aku pun belilah. Sekali tekan je button payment then terus dapat notification yang barang-barang akan di hantar mengikut period yang di janjikan.

Proses Penghantaran Barangan

1. Running Man★ Pirate Roulette Game★



Aku dapat notification hari tuh gak game ni diorang akan hantar dalam minggu depan. So oklah barang biasa-biasa je. Tup-tup hari kedua order tu dah sampai, terperanjat gak dibuatnya. Once barang dapat so email pun sampai yang suruh aku klik ‘confirm received item’. Aku plak boleh terlupa nak klik so balik tu lepas kul 8pm cam tu aku dapat call dari seller tanye barang dah dapat ke belom. Aku cakaplah dah so terus dia remind aku suruh klik email yang diorang hantar tadi.


Ermm efisien sungguh ek

Malam tu jugak aku main menda alah tuh hehehehhe mengekekeh ketawa cam running man sungguh.

2. Beauty Star Hair Straightener


Ini lagi best. Tak de email tak de apa pun, alih-alih dah sampai. Terkejut gak aku dibuatnya, bukak-bukak ada pelurus rambut ni. Jam-jam tu jugak aku test kat office kan hehehhehe

3. Laneige BB Cushion w/ Refill Pack

Memandangkan period delivery tuh lama dan agak panjang so aku tak berapa chase sangat pada minggu pertama tuh. Hujung minggu kedua aku pun rasa cuak gak, eh lama benau diorang ni ek. Tak de berita apa pun kan. So aku call Ensogo sendiri untuk clarify, rupanya ada product problem sket tak silap aku packagingnya kot ntah aku pun lupa. 

Tup-tup 2-3 hari cam tu, barang pun sampai.


Ada note comel sekali

Disebabkan barang lambat sampai diorang upgradekan casing BB cushion tu daripada yang biasa ke limited edition dan siap ada free gift lagi tanda minta maaf. Wow haruslah aku jadi suka kan, siapa nak marah dapat yang lain baik daripada yang di order.

Ambik ko sekali aku bukak citer kan!!

Keluar semuanya

Yelah banyak aku dengar komplen tak sedap pasal shopping online nie, tapi di EnSogo langsung tak de masalah semua ni kan. Customer servicenya sangat efisien dalam menangani masalah pelanggan-pelanggan ni

Hopefully Ensogo akan memberikan service yang lagi mantap di masa akan datang..

Dah apa lagi tunggu, jom shopping di ensogo.com.my

Rambang mata dibuatnya wei..


6 comments :

Jueliza Jamani said...

ensogo ni memang best.. cepat dr online shop yang lain..

hainom OKje said...

Tak pernah try lagi CL....buat masa ni belum terbukak hati lagi tak taulah pulak esok lusa, tetiba mak jadi kaki soping pulak hihi...

notie said...

Macam-macam ado... akak selalu beli benda yang murah dan tidak ada di tempat lain.

Nurul Shahira said...

Casing Laneige BB Cushion tu cantik! Rezeki dapat yang limited edition punya :)

nazli rashidi tengku said...
This comment has been removed by the author.
Ira said...

Assalamualaikum / Hi.

I just wanna say that don't 100% trust the sellers in Ensogo. I am one of very upset customers whose ordered item was wrong delivered to another country and another item ordered did not arrive at my house that I had to personally take it from a post office. The items displayed may not be as you thought they are and of very low quality especially if they are made in China. However, kudos to the customer service team for their quick respond to my e-mails but I have just had enough from this site. I just hope they will remove all those sellers who are trying to trick customers with huge discounts and offering very low quality products.

P/s: Korang please hati2 and kalau rasa tertipu atau ada masalah DO fight for your right as a customer and get the necessary refund. Thanks