Tuesday, October 28, 2014

Zespri 14-Day Challenge

Hi Korang,


Aku terpilih untuk melakukan cabaran makan buah kiwi setiap hari selama 14 hari. Ermm mencabar gak ni sebab aku memang kurang minat makan buah-buah ala masam ni.


Meh aku citer sket mengenai buah Kiwi ni ek

Kiwi fruit is a kind of give the cultivar group of the woody wine Actinidia deliciosa and hybrids between this and the species in the genusActinidia . Actinidia native of Shaanxi , China .

Kiwi fruit is normally shaped oval , about the size of a chicken egg (5-8 cm / 2-3 in diameter and 4.5-5.5 cm / 1¾-2). The fruit is rich in fiber, green-brown skin and light green flesh with a small seed or golden, black, and can be eaten. The texture of the fruit is very smooth and unique taste, the current kiwi fruit is grown in many countries.

The fruit was originally named Gosberi China, the fruit is rechristened with export marketing reasons in the 1950s , became melonette,then kiwi. The name is derived from the fruit of the kiwi - a flightless bird from New Zealand .


Yelah bukan buah-buahan tempatan so mana lah kita ni tau sangat asal usulnya, so bila dah baca info dari Wikipedia ni barulah faham apa itu buah Kiwi kan.


Ok bekalan untuk 7 hari pertama dah pun sampai di tangan ni.

Tak sabar sebenarnya nak explore mengenai buah Kiwi ni, sedap makan dengan apa, rasanya sesuatu ke tak, cara buang kulitnya dan memacam lagi la..

this is my kiwi wokeh

Korang boleh ikuti perjalanan aku bersama Zespri Kiwi ni di media social aku selain daripada di blog comel aku ek ni.

Korang boleh klik ke

Instagram : 

Facebook : 

Twitter : 

Kat sini nanti aku akan update segala aktiviti aku kan. Nak senang lagi cari je hashtag #ZespriMY dan #FibreBoost.


Dan kalau nak tau lebih lanjut mengenai Zespri, klik kat link bawah nie k

Facebook: 

Twitter: 

Instagram:



So stay tune...

2 comments :

Miera Nadhirah Tan said...

menarik... menarik.... kuching pun nak kiwi.... hehehe

Amanda Suria said...

Kiwi yg dikeluarkan bawah jenama zespri mmg buah yg berkualiti yg terpilih untuk dipasarkan...kan?