Tuesday, October 14, 2014

Lupa Kata Laluan, Padan Muka!

Hi Korang,

Aku memang ada masalah kalau nak mengingat sebarang password.


Tak kira lah password laptop ke, online banking ke, password pintu office ke sampai kekadang tu password email pun tersalah-salah taip kan.

Sudahnya tulis dalam buku especially yang berkaitan dengan hal kerja.

Tup-tup buku plak hilang, ermm tak ke naya tuh!

Ambik ko.

Create balik password kan, orang kata reset password balik.


Tapi yang paling aku menyampah sekali bila create password. Bukan apa, sekarang ni plak kalau nak create password mesti kena ada

1. Capital letters

2. Numbers

3. Symbol

4. Mesti lebih dari 7 characters.

5. Tak boleh guna balik password lama, sket pun tak boleh.

Tak ke letih aku nak mengingatkan semua-semua menda ni. Ini rules kat office aku lah. Even password laptop ktorang pun kena reset every 3 month. So bayangkan sepanjang 6 tahun aku kerja kat company aku ni dah berapa banyak aku tukar password.

Ermm sado je… podehh btol lah!!

Jadi apa kena mengena aku taip entry ni citer kat korang ek?

Sebenarnya nak bagitau buku yang selalu aku tulis note pasal password ni tak hilang, cuma basah kena air kopi tadi. Huhuhuhuhuhuhuhu la cam ne aku nak retrieve balik semua nombor-nombor ni kan!


Moral of story?

Jangan minum sambal borak-borak pasal menda yang mengarut yang boleh mengakibatkan korang gelak sampai nak tersembur keluar air atau pun cawan tertumpah air kat meja ek.

Padan muka aku!

Korang pernah kena cam aku gak tak?



7 comments :

Cik Aann said...

hahaahahaha
sabor je ke cik lily putih ni..
selamat recall semula password tu ye..hehehe

Miera Nadhirah Tan said...

Setuju sesangat... this happens to me too many times... sentiasa... huhuhu... terutamanya yang kena campur capital letters etc.. hiiissshhhh.. menyampah

lieyalatif said...

alamak ciklily kes kite sama laaa...bab password mmg selalu nooo lupe...tu pasal kene tulis dlmsatu buku .... mmg naik lunyai buku tu sbb dah lame tapi what to do...urat byk putus asek lupe ajek hahaahahaahah

eyza said...

Sama la ngan eyza.. tapi, kkdg dah confident password betul.. tapi tetap gak salah.. pastu kena reset balik.. sampai tahap dah tak tau nak letak password apa lagi.. :)

AyuArjuna BiGoshh said...

kak ko termakan semut sikit kot hahahah

hazman fadzil said...

Prosedur macam tu memang aku pun selalu buat aku pening kepala gak...kena makan kismis lebih la nampaknya nie....

Amanda Suria said...

Pernah dan dh biasa kena..sebab tu SA guna pwd yg sama utk semua urusan..so xde la terlupa...hihi