Tuesday, December 31, 2013

My EPIDERME Journey #Part 1-Cleanser & Toner

Hi Korang,


Bila ada kulit muka cam aku yang mempunyai masalah berminyak ni, agak payah untuk mencari bahan yang sesuai untuk menjaga kan. Itulah aku memang senantiasa bertukar-tukar. 

So kalau korang perasan aku selalu tulis pasal skincare tu sebab aku sentiasa mencuba, kena tak sesuai dengan muka walaupun baru 2 kali pakai, terus aku stop dan bagi kat orang. Sebab tu stock skincare aku melambak-lambak kat umah ni.


Sekarang ni aku tengah duk cuba produk dari ovesea iaitu jenama EPIDERME. Actually diaorang contact aku untuk try cuba produk keluaran diorang. 

Ni aku citer sket pasal EPIDERME ni ek

“EPIDERME is a revolutionary skincare brand developed and manufactured in USA by a reputable R&D team which practices Science-based Aesthetic Medicine. Using the latest scientific research and pharmaceutical quality ingredients, develops innovative products by utilizing the latest and most effective in scientific ‘green’, organic, safe and natural ingredients and technologies in order to achieve the best formulary combination that fits EPIDERME’s philosophy. Most importantly, all EPIDERME products are Paraben-free”

Apa itu PARABEN? Meh sini baca info kat bawah ni

Source Wikipedia 

Ok paham anak-anakku..

Now aku akan sambung citer lagi pasal 2 produk yang pertama aku aku receive ni. Actually diorang provide aku a set of oily skin skincare but one by one tau. Tapi aku citer dalam English ek coz takut salah translate lain plak maknanya kan.

Face Wash Gel



Untuk detail, klik sini :


A mild pH balance facial cleanser that provides skin exfoliation, prevents pore clogging and smoothes away fine lines and wrinkles. It is rich in vitamins, calcium and minerals which increase skin immune function. Helps combat problematic skin caused by exposure to pollution, harsh climate, stress and hormonal imbalance.

Kebaikan (benefits):- 

Prevents pore clogging and reduce inflammation 
Smoothes fine lines and wrinkles 
Stimulates new cell growth 



Cara nak guna?


Sama macam korang basuh muka selalu tuh. 2 kali sehari. 

Kandungan bahan dalam Face Wash Gel :

Aqua (Water), Sodium C14‐16 Olefin Sulfonate, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Glycerin*, Lactic Acid (L), Salicylic Acid, Garcinia Mangostana (Mangosteen) Fruit Extract, Yogurt Extract, Yucca Schidigera Root Extract, Rubus Idaeus (Raspberry) Fruit Extract, Citrus Nobilis (Red Mandarin Orange) Oil, Citrus Aurantifola (Lime) Oil*, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil*, Citrus Grandis (White Grapefruit) Peel Oil, Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Oil*, Flavor/Aroma

*Certified Organic

My review : 
rasa lebih segar lepas gunakannya. Baunya sangat natural. Sangat mild dan tak menegangkan kulit muka langsung


Ok now aku sambung citer lagi pasal produk seterusnya iaitu 


Soothing & Hydration Lotion


Untuk detail, klik sini :


A refreshing combination of Aqua and Hyaluronic Acid formulated to provide extra moisture, improve skin texture, fight damaging free radicals and intensely hydrate skin.

Kebaikan (benefits):- 

Offers extra moisture 
Improves skin texture 
Fights damaging free radicals on skin 

Cara nak guna?


Just spray kat kawasan muka dan leher 2 kali setiap hari selepas membasuh muka tadi. Pakai kat luar je jangan korang sembur kat mata plak. Kira macam toner muka gituh.

Kandungan bahan dalam Soothing & Hydration Lotion :

Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water, Aqua (Water), Alcohol, Glycerin, Polysorbate 20, Deuterium Oxide (Heavy Aqua (Water), Sodium PCA, Cucumis Sativus (Cucumber) Oil, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Honey, Phospholipids, Borago Officinalis Seed Oil*, Fructooligosaccharides (D‐beta), Glucosamine HCI (D), Hyaluronic Acid, Sphingolipids, Commiphora Myrrha Oil, Benzyl Alcohol, Fragrance/Parfum (Natural)

*Certified Organic

My Review:
langsung tak pedih pun bila spray kat muka, ada bau vanila. So sedap je rasanya. Cepat kering, rasanya 5-6 saat cam tu dah kering pun.


So bagaimana dengan penerangan aku tadi?

Ok lah tu kan. Straight forward je.

Jadi aku harap review dan pandangan aku ni dapat buka mata korang mengenai produk skincare EPIDERME ni dan cara penggunaannya. Memanglah mereka ni baru kat Malaysia but why not kita cuba kan. Ada banyak promosi dan contest dalam Facebook diorang ni. 

Ada berita baik untuk pembaca blog www.ciklilyputih.com


Kepada 20 pembaca pertama entry EPIDERME ni akan mendapat sample FREE face wash gel. Yeah!! Best tuh, korang just komen dan sample akan terus di hantar ke rumah. 

So apalagi meh komen lekas ye kat entry ni tak kiralah nak tanya pasal produk ke, harga ke, keberkesanan ke, sesuai ke tak semualah yang korang suka. 


Epiderme Website: http://epidermeskin.com
Epiderme Facebook Page: https://www.facebook.com/Epidermeskin

Ok nanti kita sambung lagi EPIDERME Journey ni ke produk yang seterusnya ye so stay tune..





11 comments :

Miss Ika said...

wahh sis lily , nak... ika nakk try product EPIDERME :)
sesuai x product EPIDERME untuk kulit berminyak sis?

email: ikathequeen@yahoo.com
blog: http://notamanjaku.blogspot.com/

TiranaAduka said...

sesuai ni tuk kulit tirana aduka yg bminyak.eh lelaki leh pakai ke?

Kisah Si Dairy said...

wow...bestnya...nak juga mencuba...

Are_Rull said...

sis lily pn ad mslh oily skin ke? sme la kita..huhuhu so far cner sis pas da pkai tu?msti mhl kan hrganya..if ok, why not sy pn try gak..sbb sy pn de mslh oily skin ni..

notie said...

Wow macam best je. Saya cuma guna sabun beras je beli kat padang besar perlis hari tu untuk cuci muka. So far ok tapi terpulang pada muka masing-masing kan.

bazilahramli said...

salam sis.. berapa harga benda alah ni?? mampu beli @ kena kumpul duit bru boleh beli??huhu

bazilahramli said...

salam sis... saya rasa fiil (perangai) mcm cik lily.. suke bli skincare sbb xpuas ati dgn produk.. tgk review sis, cm best je... harge epiderme ni mampu beli ke kna kumpul duit dlu bru boleh beli??

Mohd Roshaidi said...

sexy la kak...tak sanggup nak tgk..baca pon sambil pejam mata tadi ( nampak tak propanya kat situ...?)..alaaaaa...kulit akak takde la kronik sgt masalahnya...ok apa..bersih...kena jaga pemakanan je tu...

shu said...

Cik Lily..

sy pun oily skin..mcm2 dh cuba tp result xbrpa best..mcm brminta je dgn Epiderme

set lengkap harganya berapa?

email: white_blood7@yahoo.com.my

tenku butang said...

wah bestnya dapat

Azlina said...

still leh dpt ke? nk sgt try..