Wednesday, May 11, 2016

Pencarian Wanita Melayu 2016

Hi Korang,


Ahad lepas aku sempat ke Plaza Shah Alam untuk menyaksikan peringkat akhir Pencarian Wanita Melayu 2016 anjuran Plaza Shah Alam dengan kerjasama Habib Jewels.


First time ni cover event ala-ala beauty pagent ni, seronok gaklah.

Plaza Shah Alam mempersembahkan Pencarian Wanita Melayu (PWM) 2016 peringkat akhir menarik pada 8 Mei 2016 di Plaza Shah Alam. Acara hebat akan diwarnakan lagi dengan peserta memperagakan pakaian tradisional setiap negeri dari Jabatan Kesenian Kebudayaan Malaysia, pakaian batik daripada Istana Batik Plaza Shah Alam, dan pakaian yang indah yang direka oleh Bahari Asyek.

Diadakan pada Hari Ibu, peringkat akhir pertandingan ini diadakan bersempena dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan pada bulan seperti Hari Guru dan Hari Jururawat.


Acara ini telah memasuki tahun ketiga berturut-turut, adalah satu pertandingan di kalangan wanita Melayu untuk membuktikan bahawa mereka adalah wanita Melayu yang berjaya sebagai seorang profesional dalam era moden ketika masih berpegang kepada tradisi-tradisinya dan akar budaya.
Para peserta dari Pencarian Wanita Melayu datang dari negeri di Malaysia dan dari pelbagai profesion dan latar belakang yang menarik, ada yang doktor, pelajar perubatan, pelajar kejuruteraan aeronautik dan juga seorang ibu kepada 4 orang anak.


Hakim-hakim di pertandingan ini juga termasuk selebriti Vanida Imran, Dynas Mokhtar selain Puan Azura Mokhtar dan Puan Marini Mat Zain. 

Tetamu kehormat termasuk Yang Berbahagia Dato 'Sri Meer Sadik Habib, Pengarah Urusan Habib Jewels Group, penaja utama Pencarian Wanita Melayu (PWM).


"Tahun ini, kami menerima sambutan yang amat menggalakkan dengan peserta dari Berbeza-beza berbeza hidup dan-negara yang mengambil bahagian dalam usaha kami untuk mencari wanita Melayu muktamad," kata Puan Azura Mokhtar, Pengurus Kanan Plaza Shah Alam.

"Acara akhir hari ini akan terdiri daripada sepuluh (10) peserta akhir akan di pilih untuk memenangi tiga (3) pemenang utama serta Miss fotogenik dan Miss personaliti, "katanya.

Pertandingan ini telah berjaya menarik penaja ternama seperti Habib Jewel, Ice Watch, Concorde Hotel, BTL Aesthetics Malaysia dan banyak lagi. Penaja lain termasuk Bahari Asyek, Istana Batik, Asyira Kaseh, Butik Eastern Creation dan d'Qapas Boutique yang menaja semua pakaian yang dipakai oleh peserta akhir hari ini serta pakaian gaya untuk hakim-hakim.

Finalis juga akan menggayakan koleksi HABIB Aura, yang merupakan koleksi khas untuk wanita berhijab di Malaysia. AURA gaya koleksi lengkap dengan mengekori rantai, gelang, cincin dan kerongsang.

The finalists showcasing the stylish watches from Ice Watch, one of the sponsors of Pencarian Wanita Melayu 2016.

From Left: Winner of Pencarian Wanita Melayu 2015, Cik. Nurul Ayu Alwani with Winner of Pencarian Wanita Melayu 2016, Cik Norhazwani along with Dato Sri Meer Sadik Habib, Managing Director of Habib Jewels.

From Left: The Winners of Pencarian Wanita Melayu 2016, Cik Nur Suliani (Miss Photogenic), Cik Nur Eisha (1st Runner Up), Cik Norhazwani (Champion), Cik Noor Shalina (2nd Runner Up) & Cik Syarifah Nadia (Miss Personality).

From Bottom Left, Pn. Yanti Ahmad, Founder of Yann Rifft, Juries of Pencarian Wanita Melayu 2016, Pn Vanida Imran, Pn. Azura, Senior Centre Manager, Plaza Shah Alam, Pn. Dinas Mokhtar & Cik Marini along with the winners of Pencarian Wanita 2016 and the winners of Pencarian Wanita Melayu 2014 & 2015.


Ok inilah para pemenang bagi Pencarian Wanita Melayu 2016

PENCARIAN WANITA MELAYU

Pencarian Wanita Melayu telah berjaya dianjurkan oleh Plaza Shah Alam untuk dua tahun berturut-turut. Idea pertandingan ini telah dianjurkan oleh Lembaga Pengarah sebagai satu cara untuk mempromosikan imej seorang wanita Melayu tradisional berpegang kepada nilai-nilai kemelayuan dalami dunia moden dan berjaya dalam apa yang dia lakukan.

Plaza Shah Alam bekerjasama rapat dengan YannRifft Resources untuk membantu menguruskan acara tersebut. Hubungan kerja dengan sebab Pencarian Wanita Melayu adalah pertandingan ratu Melayu terunggul di Malaysia dan telah berjaya sejak dua tahun lalu.

PLAZA SHAH ALAM

Dimiliki oleh Evergreen Venues Sdn Bhd, sebuah syarikat pelaburan hartanah milik persendirian, Plaza Shah Alam adalah bergabung dengan menara pejabat yang dikenali sebagai Plaza Masalam. berdekatan Concorde Hotel Shah Alam, bank-bank utama dan persegi komersial yang berkembang maju terletak bersebelahan dengan pusat membeli-belah ini.

Dengan 1,000 ruang letak kereta dan kemudahan keselamatan kemudahan, pusat membeli-belah boleh diakses 24 jam setiap hari. Pusat membeli-belah kejiranan mempunyai empat tingkat dengan tempat makan dan kedai-kedai makan dari pelbagai hidangan.

Selain kedai-kedai khusus pelbagai, terdapat banyak kedai-kedai pakaian yang menawarkan pakaian bergaya seperti Baju-baju kurung dan baju Melayu yang juga boleh disesuaikan mengikut citarasa pelanggan.

Plaza Shah Alam adalah pusat membeli-belah destinasi mesra anda kemudahan di mana pelawat dan penduduk di sekitar Shah Alam boleh datang dan mendapatkan keperluan mereka dengan mudah dan selesa.