Friday, May 6, 2016

New Zealand Food Connection 2016 Showcase

Hi Korang,
Dapat invitation ke New Zealand Connection 2016 yang berlangsung di Intercontinental Hotel, Jalan Ampang baru-baru ini.


Ianya merupakan showcase produk-produk makanan keluaran New Zealand untuk di perkenalkan di Malaysia. Actually ada di antaranya dah lama terdapat di pasaran Malaysia tapi kita tak berapa nak perasan seperti Fonterra, Pure South, Tatua dan Talleys. Mostly produk tenusu macam cheese, fresh milk, butter ermm itulah kita taunye makan je hehehhehe

Ok kata-kata aluan sedikit daripada mereka yang bertungkus lumus menjayakan New Zealand Food Connection Showcase 2016 ini.


"Every day, our more than 2,600 food producers create mouthwatering and nutritious foods to suit every palate in Asia, all in safe, sustainable and pristine conditions," kata Matt Ritchie, New Zealand Trade Commissioner to Malaysia.

New Zealand adalah salah satu daripada hanya dua negara mengeksport lebih daripada setengah pengeluarannya jumlah makanan dan Malaysia adalah yang ke-9 terbesar eksport pasaran, dengan jumlah perdagangan berkembang pada kadar tahun-atas-tahun. Pameran makanan sambungan Malaysia adalah demonstrasi di New Zealand kefahaman pasaran makanan antarabangsa yang kompleks dan kian perlu menghasilkan Peti Deposit Keselamatan dan kualiti makanan secara berterusan dan inovatif.


"We are honoured to work with likeminded partners here in Malaysia and look forward to bringing even more delicious and high-quality New Zealand food to Malaysian consumers," kata HE Dr. John Subritzky, New Zealand Ambassador/High Commissioner to Malaysia.

Di antara produk terbaru dari New Zealand, seperti:-

· Spring Sheep Milk Co: susu berkrim mewah dan sihat keluaran produk susu kambing NZ, ini termasuklah gelato dan susu tepung yang sesuai untuk individu yang tidak toleran laktosa.

· Pic's Peanut Butter : Jenama mentega kacang terkenal di New Zealand, tanpa bahan pengawet, tiada pewarna, tiada tambahan gula, hanya kacang tanah berkualiti tinggi.

· Arahi Beverages: wain halal berkualiti tinggi menggunakan anggur wain berkualiti tinggi

· Southern Fresh: 30 tahun membekalkan sayuran terbaik New Zealand, antaranya seperti salad, dan herba.

· Sealord: Salah satu syarikat makanan laut terbesar di Hemisfera Selatan. Dan mempunyai lebih daripada 50 tahun pengalaman memancing, perladangan, pemprosesan dan operasi pemasaran.

· Mud House Wines: dua dekad dan memenangi anugerah kebun anggur terbaik 

· Emerald Foods: Premium Ice Cream yang berpangkalan di Auckland sejak 1985

Turut menyertai pameran seperti produk daging, makanan laut, minuman dan barangan runcit seperti Dunningham, Makanan Sihat Eco, Emerald Foods Ltd, Fonterra Brands, Giesen Wines, Kapiti Ice Cream, Mudhouse, New Zealand Unlimited SDN BHD, Southern Fresh, Sealord , Beverages Shott, Spring Sheep Milk Co, Talley, The New Zealand Dessert dan The Tatua Co-operative Dairy Company.Nampak macam produk je yang dipamerkan tapi kat sebelah tepi tuh ada makanan yang ktorang para media boleh cuba dan rasa. Berselera sungguh kan, itulah aku pun tak ketinggalan untuk mencuba tau


Wakil-wakil dari syarikat produk New Zealand yang dijemputBersempena dengan perkenalan produk-produk dari New Zealand, Chef Sam Kung, Executive Chef of International luxury Hotel InterContinental Kuala Lumpur telah membuat demontrasi masakan dengan menggunakan bahan-bahan terbaik dari New Zealand dan seterusnya menghasilkan pelbagai masakan tempatan dan antarabangsa yang lazat.Pan seared new zealand king salmon vanilla mashed potatoes cappers orange salsa


Masakan yang disediakan sangat mudah dan cepat. Tapi kesedapannya memang ketara. Teknik masak dengan betul, menggunakan bahan segar dan bersesuaian mampu menjadikan dari masakan biasa kepada yang luar biasa.Demonstrasi membuat minuman mocktail dari pelbagai varian rasa jenama Scott iaitu Mocktail Passion Fruits

Rasanya sekejap je dapat check it out semua item dalam hall tu ek sebab nak balik awal ada meeting. Kalau lama lagi boleh kenyang perut ooo sebab non stop makan hehehe

Untuk keterangan lanjut mengenai produk dari New Zealand bolehlah layari www.newzealand.com untuk keterangan lebih lanjut.

No comments :