Thursday, May 12, 2016

California Raisins ‘Raya Fiesta’ Blogger Bake Off

Hi Korang, 

Main masak-masak lagi 

Lately ni suker nau mencuba resipi-resipi baru ni kan, rasa cam seronok plak.


Kali ni aku sertai California Raisins ‘Raya Fiesta’ Blogger Cook Off bersama dengan blogger Ayu Rafikah satu team. Dia kan pandai masak so aku ajak ler dia join kan. 

Nak layan intipati event tersebut.



Raisin Administrative Committee (RAC) menganjurkan satu acara media "Fiesta Raya California Raisins" yang menampilkan Chef Selebriti Anuar Draman dan barisan ciptaan bakeri dan pencuci mulut California Raisins yang enak menjelang Hari Raya ini.

Diadakan di Berjaya University College of Hospitality, wakil media dan blogger diperkenalkan kepada Chef Anuar yang berpengalaman dalam menyediakan resipi buatan tangan untuk musim perayaan menggunakan California Raisins termasuklah kek kukus, biskut, paf dan tart. Chef turut berkongsi tip dan resipi untuk memberi ilham menghasilkan sentuhan sendiri buat surirumah sepanjang Raya.


Acara tersebut bertujuan untuk mencetus kesedaran mengenai penggunaan California Raisins, khasiat dan sifatnya yang serba guna dalam masakan, pastri dan pencuci mulut. Malah, kismis lazim digunakan oleh surirumah sepanjang musim perayaan seperti Hari Raya - menerusi sajian pelbagai hasil kulinari yang lazat dan menarik.


Pengarah Promosi Raisin Administrative Committee (RAC) untuk Malaysia, Richard Lieu menjelaskan, kebanyakan kita menikmati kismis sebagai snek sepanjang hari dan kita jarang memikirkannya sebagai bahan untuk hidangan Asia. 

"Kismis sebenarnya umpama mutiara kecil yang serba guna, enak dan menyihatkan yang boleh digunakan dalam pelbagai hidangan kulinari berbeza. Untuk kebanyakan pengguna terutama kanak-kanak, kismis memang sedap dikunyah atau dijadikan snek. Buah-buahan kecil ini yang digunakan untuk menyediakan masakan, kek dan pastri ini semakin popular apabila pengguna kian meneroka pelbagai eksperimen kulinari mereka". 


Pakar Pemakanan Klinikal daripada Tropicana Medical Centre Cik Tan Yen Sing turut berkongsi kebaikan kismis pada acara ini.

Menurut Tan, pada 2005, 17.5 juta orang meninggal dunia akibat penyakit jantung,

30% daripada kematian seluruh dunia. Kajian menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan buah-buahan & sayur-sayuran lebih daripada 5 sajian setiap hari berkait dengan penurunan 17% dalam penyakit jantung koronari.


"Khasiat yang baik merupakan pendekatan terbaik untuk mencegah penyakit dan menjadi sihat. Khasiat adalah bahan menyihatkan yang diperoleh daripada makanan. Bahan yang diperlukan ini penting untuk pertumbuhan dan penjagaan tubuh yang sihat sepanjang hayat," kata Tan.

Di samping resipi Chef, cabaran memasak blogger diadakan untuk membuktikan sifat serba guna California Raisins ini sebagai bahan masakan di musim perayaan. Cabaran kulinari selama satu jam menyaksikan blogger berkenaan iaitu dua orang sepasukan menghasilkan resipi memasak mereka sendiri menggunakan California Raisins.

Ktorang team Raisinlicious iaitu Team 1.


Di sebabkan tema Hari Raya of courselah buat biskut raya kan, barulah kena dengan tema. Bahan-bahan asas disediakan oleh pihak penganjur je, ktorang just bawak bahan-bahan kecik-kecik di samping bahan-bahan untuk menghias biskut ktorang ni nanti.



Masa di berikan selama 1 jam, sebab busy membakar so tak de gambar ye. Sibuk katanya memasing. Nasib baik ada resipi so refer to resipi dan buat satu per satu daripada bahan-bahan biasa di campurkan menjadi adunan dan di bakar dan kemudiannya di hias. Nasib baik sempat siap semua kerja termasuklah siap bersihkan singki sekali huahauahau

nampak hasil air tangan team Raisinlicious, sempoi je

Ni aku tunjukkan hasil masakan diorang








Semua cantik-cantik belaka kan.

Kitorang je buat sesimple yang mungkin, dah nama pun cookies kan ikut tema Hari Raya.


Tahniah kepada Baker Babe menjadi juara untuk Blogger Cook Off ni. Cantik sungguh deconya. Kreatiflah diorang ni ek, siap segala bagai, tabikklah.

Tapi aku rasa:-

Memang patutlah diorang menang tapi yang aku musykil ni kan tema Hari Raya, tapi kenapa bread pudding yang menang? Ada orang masak bread pudding ke time hari raya, even kalau raya open house pun jarang orang tempah bread pudding kan sebab cookies melambak-lambak diorang sediakan. 

Sepatutnya penganjur patut tukar tema tuh kepada menu minum petang or menu jamuan hari raya so barulah kena dengan tema dan hidangan yang disediakan. 

Itu pendapat aku lah, pendapat orang lain itu aku tak tau.

tak dapat pun yang ni, dapat tengok jelah

Anyway terima kasih pada California Raisins yang sudi anjurkan Bloggers Bake-Off ni kan, banyak jugak pengalaman yang aku timba sepanjang event ni. 

Ingatkan dapat raisins 2-3 kotak tapi dapat sekotak je ermm memang tak sempat nak tunggu raya untuk letak kat kuih raya kan, on the way balik umah tuh dalam train aku dah makan separuh kotak hehhehe




3 comments :

Hanny Abdullah said...

Tak sempat nak rasa korang punya kuih. Raya ni buat kay..lps tu jemput kitaorg makan..��
Alaa..juri bukan celeb raya pun so depa x tau kot tema raya tu cam mana..hehehehe..x apa lah..janji kita enjoy masak kan

Nooraini Ali. said...

menarik. tapi bagi yang rajin. ahhaah akalau umminani ni, telan teruss je. depa pun tua kebaikkan raissin kan..kita ni lagi la patut ambik tahu. makanan sunnah tu.

Haslinda Lynn said...

bulan puasa ni mesti laku kan,org nak buat biskut raya