Saturday, August 22, 2015

Idea Menulis Jadi Hilang Dengan Tiba-Tiba

Hi Korang.

Oit cam beso je tajuk entry ni kan.

Bila blogger hilang touch untuk menulis, alamak jawabnya bungkus je laptop campak ke sungai hahahhaha..


Kenapa dengan tetiba idea boleh hilang plak ni, salah satu nye adalah:

1. Busy Tak Menentu

Memula idea tu memang banyak tapi di sebabkan kekangan masa terus jadi lupa apa nak tulis walaupun ada tulis note kat kertas dah tu kertas pulak hilang dengan tiba-tiba. Memang time busy tu kita ingat, lepas tu terus je hilang cam tu je. 

2. Fikiran Meracau

Abis tu kalau duk asyik fikir cam ne nak tambah pendapatan dengan blog, mane nak cari duit je manjang so idea nak menulis tu lesap lah. Kalau emosi tak stabil cam nak nak produce entry yang menyeronokkan untuk tambah pendapatan.

3. Malas

Ermm boleh jadi jugak, kalau asyik nak terbaring atas katil depan tv je kan, haruslah tak jadi keja. Nak melayan drama akasia, running man, movies kan hehehhehe

4. Bahan Menulis Ntah Di Mana

Cam ni, korang dah biasa amik gambar untuk bahan menulis entry di blog kan. Tup-tup cable camera or lens camera rosak so cam ne nak transfer gambar. Tak kan nak tulis entry makanan tapi tak de satu pun gambar kan. Tak syiok lah nak bagi readers baca. Tak per, amik gambar kemain beria-ria fokus sana sini, berdiri, mencangkung, sampai siap baring-baring amik gambar but kesudahannya gambar blur atau autofocus sesangat kan, dah satu gambar pun tak jadi. Tak ke sakit hati dan terus tutup laptop kan hhuhuhuhuhuhu

Itu baru 4 sebab punca idea menulis hilang kan. 

Nak senaraikan lagi kang berjela-jela pulak korang membaca sampai muntah mak ko ijau jadi nanti huahauhauhau. Korang pun mesti kekadang terkena sindrom writer's block ni so korang buat apa ek, cam ne korang atasi masalah ni.

4 comments :

Noor Ahmad said...

hehe....yg no. 1 tu selalu ...bizi tak menentu...selalu nya bungkus laptop tgk drama huhu....

mrs adam said...

ciklily mmg seorang blogger yg rajin!
salute la
rajin dan peramah.hihihi

Miera Nadhirah Tan said...

Hahaha.... takut kan... but I think it is true... apa yang Cik Lily cakap itu.... thanks for sharing
www.mieranadhirah.com

adianiez AIDA said...

ha ha ha...
blogger glamer kena maintain cari isi utk ditaip.
bagi blogger mcm aida ni, kecil2an ok kot it kurang entry :)