Monday, October 7, 2013

MIGF 2013: Makan-Makan Di Nook @ Aloft Kuala Lumpur Sentral

Hi Korang,

Aku cam biasa mesti akan dapat invitation food review bila musim Malaysia International Gourmet Festival (MIGF) yang sedang berlangsung dari 1hb Oktober hingga ke 31 Oktober 2013.


Memang memacam makanan dan menu yang aku dapat cuba, maklumlah time  ni lah pihak hotel, chefs akan showcase hasil air tangan mereka.

So baru-baru ni aku ke Restoran Nook di Aloft KL Sentral Hotel.


Aku pernah beberapa kali pi makan kat sini masa buffet ramadhan dan ada sekali tu preview dinner cam tu lah. Lupa lah.


Diketuai oleh Chef Eksekutif Steven Seow, menu MIGF Nook adalah diilhamkan daripada Malaysia Timur dan jazzed sehingga gaya Aloft. "Tidak banyak usaha dilakukan untuk menggalakkan makanan dari Malaysia Timur dan saya merasakan bahawa ia adalah satu pembaziran kerana terdapat begitu banyak khazanah tersembunyi hanya di Sabah dan Sarawak!" Memetik Chef Steven. Chef eksekutif telah memenangi banyak penghargaan dari semua pengalaman dari bekerja di restoran Michelin 1 bintang di Paris dan banyak yang berbeza 5 dan 4 bintang di Malaysia.

Jom kita tengok apa yang di hidangkan masa malam preview hari tuh ek



Smoked Scallop Umai Sushi, Duck Confit with Pomegranate & Yogurt Sphere


Satu hidangan starter yang sangat menarik. Masa nak bukak cawan smoked sushi tu, bukan main lagi asapnya keluar. Terbau-bau salainya lagi. Duck Confit tu sedap, langsung tak de rasa itik pun.


Sarawak Lobster and Abalone Laksa with Organic Soba Noodles



Salah satu dish yang aku rekomen korang makan kat sini ialah Laksa Sarawak. Memang sangat tip-top. Kuahnya yang pekat dan penuh dengan rasa ikan dan abalone. Dihidangkan plak dengan lobster yang di bakar dan mee soba tu lembut lagi kenyal


Wagyu Beef Rendang, Farm Vegetables, Achar Jelatah, Tumeric Coconut Rice


Menggunakan daging Wagyu dalam hidangan Asia memang sesuatu yang awesome. Rasanya daging sangat lembut. Kuah rendangnya ada pelbagai rasa rempah-rempah asli. Nasi kunyit jugak tak kurang lazatnya. Walaupun nampak kuning semacam tapi rasanya ermm...


Eight Treasures Ais Kacang




Pemanis mulut yang dihidangkan secara unik. Ada pelbagai buah-buahan samada tempatan mahupun buah yang di import. Actually picagari tu mengandungi pelbagai je perasa macam sirap merah, susu, orange, mangga dan memacam lagi.


Ktorang berdua juga dapat merasai '3 layer Tea'. Rasa sirap gula melaka tak manis langsung walapun warna nampak gelap. Sangat menyegarkan bila dihidang time sejuk-sejuk.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MIGF Full Menu & Wine Pairing

*Starter
Smoked Scallop Umai Sushi
Duck Confit with Pomegranate and Yogurt Sphere
Villa Maria Chardonnay, NZ

*Main
Sarawak Lobster and Abalone Laksa with Organic Soba Noodles
Beer: Leffe Blonde

OR

Wagyu Beef Rendang, Farm Vegetables, Achar Jelatah, Tumeric Coconut Rice
Madfish, Shiraz, Australia

*Dessert
Eight Treasures Ais Kacang

Coffee & Tea

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Full Festival Menu
RM280 ++ per person with wine & beer pairing
RM180 ++ per person without wine & beer pairing

*Light Festival Menu
(Light Menu not inclusive of Wagyu Beef Rendang)
RM160++ per person with wine

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Terima kasih kepada Restoran Nook ni kerana sudi menjemput ktorang merasai hidangan fushion ni. So kalau korang nak mencuba sendiri hidangan ni ,mehlah ke

NOOK
Aloft Kuala Lumpur Sentral
No 5, Jalan Stesen Sentral,
50470 Kuala Lumpur,
Malaysia

Business Hours:
6:30 AM - 10:30 AM; 12:00 PM - 2:30 PM; 6:30 PM - 10:30 PM


4 comments :

beta kupu said...

best gilak klu mkn abc ada picagari camtu! ;)

Khalid Kyle said...

sedapnye nampak, gonna try soon mybe ;D

hazman aka species1980 said...

perghh.... food presentation tahap antarabangsa nie

Amanda Suria said...

Masa mula2 aloft open ari tu makanan dia agak x best. ..maybe skrg dh ok kan?