Tuesday, April 3, 2018

ROAD TO MAHA 2018 ZON UTARA Di Teluk Intan, Perak, Kemain Meriah Lagi Ek

Hi Korang, 

Dah terlanjur kak lily pi press conference MAHA 2018 2 minggu lepas, hujung minggu lepas iaitu pada 31hb Mac hingga 1hb April 2018 kak lily berkesempatan ke ‘Road To MAHA 2018 bagi zon utara di Dataran Menara Condong Teluk Intan Perak. 

Eh of courselah meriah kan!!


Ni kira macam mini MAHA 2018 but mostly produk negeri Perak yang di ketengahkanlah. 

Majlis Perasmian akan disempurnakan oleh YAB Dato' Seri DiRaja Dr Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri pada 31 Mac 2018 (Sabtu) Jam 8 malam dan turut dihadiri oleh YB Dato’ Sri Tajuddin Abdul Rahman, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.
Siri jelajah Road to MAHA 2018 adalah program bagi mempromosikan penganjuran MAHA 2018 yang bakal diadakan pada 22 November hingga 2 Disember 2018 di MAEPS, Serdang. MAHA 2016 yang diadakan dua tahun telah menempa kejayaan membanggakan dengan jumlah pengunjung melebihi 3.7 juta orang serta perjanjian jualan melebihi RM400 juta. Pada tahun ini, MOA berazam untuk menjadikan MAHA 2018 lebih hebat dari sebelum ini. Acara ini akan mengekalkan tema “Makanan Kita, Masa Depan Kita” namun kali ini menampilkan pembaharuan dengan konsep wanita dan membawa slogan “Segalanya Wanita”. 


Road to MAHA 2018 diadakan mengikut zon iaitu: 

• Zon Sabah/Sarawak 
24-25 Mac, Waterfront Lundu, Sarawak 

• Zon Utara
31 Mac – 1 April, Menara Condong, Teluk Intan, Perak 

• Zon Timur
5 April – 7 April, Pantai Kuala Kerteh, Terengganu 

Keistimewaan dan kelainan Road To MAHA 2018 Teluk Intan Perak adalah seperti berikut : 

Booth pameran dan jualan 

Terdapat 15 booth gerai jualan dan pameran usahawan, 12 mobile food kiosk, 7 buah food truck di sekitar empire food dengan pelbagai menu makanan popular di Perak. Ada juga 1500 jualan benih anak pokok kelapa. serta jualan pelbagai hasil tempatan, termasuk bahan segar seperti ikan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bunga-bungaan, jualan produk-produk asas tani 

Penyerahan Geran 

Terdapat Program Pemantapan Organisasi Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) dan Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) dan juga Penyerahan Tawaran Bersyarat Bantuan Geran IKC Unit Agropreneur Muda dalam bidang tanaman, ternakan, perikanan dan Industri Asas Tani mengikut daerah seperti Teluk Intan, Bagan Datoh dan Hutan Melintang serta pembiayaan TEKUN Nasional kepada 199 usahawan Perak. 

Pertandingan dan demontrasi yang diadakan 


Ada Pelepasan berakit dari Teluk Intan ke Bagan Datuk, Perak, Demo masakan popular Negeri Perak – Pekasam, Pecal, Rendang Tok Udang Galah, Laksa Kelapa, Masakan Jagat, sedut Kelulut, Demo penghasilan kraf – seni tekat Perak, Produk Buloh, Labu, Sabun Herba, Demo tanaman – cantuman pokok durian, cendawan Ada juga Petting zoo, Jebak burung, Teknik memancing serta pameran hidupan laut seperti penyu 

Konsert dan Persembahan


Terdapat Konsert Gegar Peladang – Syamel, Amira Othman, Ara AF dan Maharajalawak Mega Mamak Puteh dan Hazonexoxo! Juga terdapat Persembahan Gendang Silat, Permainan Tradisional - Gendang Silat Wanita, Persembahan Nyanyian dan Muzik Storm serta Gameshow 

Jualan Happy Hour Terdapat Jualan Jimat Belanja Dapur pada pagi Ahad dan Jualan Penghabisan stok ikut masa yang ditetapkan. Kemain lagi ramai rakyat Perak turun ke Teluk Intan membeli belah tau. Kalau senang nak bawak balik, mesti kak lily dah abis memborong semuanya. 

Sudah semestinya kita mesti cuba beberapa menu makanan yang top viral di Road to MAHA 2018 Teluk Intan ni, di antaranya : 

  • Laksa telur bersarang botani ipoh
  • Kelapa leleh Kampar
  • Burger sotong batu gajah
  • Chillax concept cafe
  • Manggo berry special 

Burger sotong batu gajah


Manggo berry special 


Chillax concept cafe


Chillax concept cafe


Kelapa leleh Kampar


Laksa telur bersarang botani ipoh


Chillax concept cafe
Korang rasa?? Haruslah awesome uollss terbaek dari ladang tau. 

Kementerian akan terus meningkatkan hasil pengeluaran dalam sektor agromakanan negara demi untuk rakyat serta membantu mewujudkan jaringan perniagaan dengan pelbagai pihak untuk pembangunan dalam sektor pertanian negara. 

Oleh itu, selaras dengan tema MAHA 2018 segalanya wanita, Kementerian menyeru semua pihak terutamanya golongan wanita merebut peluang yang disediakan oleh MOA dan agensi- agensi Kerajaan yang lain, agar matlamat Tahun Memperkasa Wanita dapat bersama dicapai. 

Oh ya! Ada berita baik untuk usahawan di luar sana, jika berminat untuk menyertai MAHA (membuka booth) boleh hubungi pihak urusetia memandangkan akan dibuka tempahan gerai jualan dan sehingga entri ini ditulis, dikatakan sebanyak 30 peratus daripada 1500 gerai jualan telah dilanggani. 

Boleh hubungi:- 

SEKRETARIAT MAHA 2018 
Contact No. : 012-2787936 

Eh sempat lagi nak join tau, banyak faedahnya wokeh. Boleh perkenalkan produk dan perkhidmatan korang lagi kepada orang ramai.


Keterangan lanjut boleh layari:- 

Facebook Page : 

Instagram : 

Ermm ingat nak pi ROAD TO MAHA 2018 di Pantai Kuala Kerteh, Terengganu tapi cam jauh plak ek huahauhau 

#moa 
#maha2018 
#segalanyawanita 
#roadtomaha2018 
#ourfoodourfuture 


1 comment :

MrsEnoxis said...

Comey nye gerai-gerai dia. Unique. X pernah try Laksa Sarang tu. Teringin nye..