Thursday, April 5, 2018

Balik Jangan Lupa Check...

Hi Korang, 

Disebabkan company german yang kak lily kerja ni menang awards bagi safety setiap tahun so kami sebagai staff-staff ni pun kenalah senantiasa alert dengan keselamatan tak kira di mana jua samada di office, di site, di rumah even di dalam kereta pun wokeh. 

Kira kami prioritize safety no. 1 tau. 

akak punya haruslah yang munge munge tuh huahauha

Jadi setiap tahun ktorang memang kena attend safety training yang di handle by our internal safety team, so segala mak neka orang besar safety dari APAC region pun turunlah. Walaupun buat kat site tapi ahkak jugaklah yang kena handle logistic bagai untuk para attendees ni, arrange makan minum, booking hotel, siapkan itu ini hauhauhaua 

So course berlangsung selama 2 hari di site office kitaorang di Nilai. 

posing kat site canteen pun boleh, janji bergambar konsepnya

Tak yah office attire sangatlah sebab site pun kan tapi ciri-ciri safety itu mesti ada. Bila dah lama tak attend training ni cam nil ah, otak yang beku-beku ni kena jadi cair lah. Yelah senantiasa ada sessi soal jawab supaya tak bagi ktorang tidur sepanjang course ni. 

berat jugak 9kg fire extinguisher ni ek, cara nak sembur pun kena tau gak tau

Ada pop kuiz, ada games dan yang best ada sessi brainwash kata bebudak kat site ni. hehehe tapi its fun

nampak tak bos-bos akak lily yang tengah concentrate tuh

nampak!! semua fokus je kan

Yang paling kak lily tak suker bila kena present, cakap depan orang. Yelah diorang ni kan pangkat besau besau kiranya agak payah untuk attract attention diorang ni so bila jadi cam ni, kenalah cakap slow-slow, terang dan yang penting jangan nerves 

Alhamdulliah, bertambah lagi pengetahuan kak lily mengenai keselamatan ni ek. Selama 2 hari tak yang mengadap email yang melambak-lambak tuh kan

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sebenarnya safety ni bermula dalam diri sendiri, kalau kita tak de rasa tanggungjawab nak tegur orang lain terutamanya orang tersayang dan orang di sekeliling kita pasal keselamatan rasanya kita ni selfish, pentingkan diri sendiri. Kekadang tuh kita tak perasan, perkara tuh selamat bagi kita tapi tak selamat bagi orang lain. 

Nak bagi korang exercise otak sket ni 

Balik ni kang cuba korang check keadaan rumah kita tuh, selamat tak untuk di diami? 

Simpan tak kunci grill tingkap dapur, grill pintu belakang, ada tak menda-menda tajam yang bersepah. Eh tak semestinya menda tajam tun pisau kekadang tuh kertas A4 pun tajam gak hujungnya ye. Mainan anak-anak tuh kalau terpijak sakit jugak ooo. Alah tak per tak de pemadam api kat umah pun asalkan kita alert dengan langkah-langkah keselamatan kan


Jangan lupa balik check ek….










Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

3 comments :

Amanda Suria said...

Alaaaaa....xde la fire extinguisher kat rumah..tapi memang kunci letak tak kat area2 yang senang utk dicapai walau dalam keadaan panik

Saps said...

Part kna present tu mmg la bg debar jantung

Dkna Abza said...

best bila dapat kuar dari suasana opis ni..