Wednesday, July 11, 2018

Resepi SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API

Hi Korang, 


Lama tak citer pasal masak-masak ni ek hehehehe 

Ahad lepas pepagi tuh tak de buat so kitaorang ke Pasar Tani Bangi ni , alah dekat je dengan rumah. Lepas pekena roti canai sorang 2 keping kat Restoran Amir kat seksyen then kitaorang jalan kaki je ke tempat ni. 

Biasalah pasar tani ni memacam menda yang boleh dibeli selain daripada makanan kan, walaupun dah sarapan tetap jugak nak beli makanan macam jagung rebus, kepok lekor kan. Kitaorang ni jalan-jalan sampai hujung tup-tup nampak pulak orang jual siput sedut ni. 

So Mr Big tanya, nak masak sipu sedut tak? 

Kak lily cakap ok je tapi nak siang tuh yang lambat sket sebab nak kenal cari playar dulu. 

Ok terus beli 2 bungkus RM20 je, then cari bahan-bahan masakan yang lelain pulak. Sampai rumah terus cari playar dulu, ermm time orang nak pakai nilah time tuh playar tuh tak jumpa. Aduiyai malas nak pi beli playar so gunakan apa yang ada jelah. Ada Mr Big punya equipment kereta so guna tuh jelah. 

yang panjat keluar tuh kenape bebudak siput ni ek?

Aduimak bila nak potong buang hujung bontot siput ni kemain struggle lagi ek, yelah keras betul. Yang lembut tuh bolehlah guna playar comel tuh, yang keras terpaksa korbankan pisau kak lily yang mahal tuh hauhauhuahuaa. Tapi takut-takut jugak masa guna pisau tuh, kang terpotong plak jari tuh ek, dah jadi cacat separa kekal hauhauhauha. 

Akhirnya berjaya jugak membuang bontot siput ni, mau 45 minit kak lily duduk bertabah depan singki tuh kan. Kemudian siap-siap rencah-rencah lain, ni kak lily kongsikan resipi siput sedut masak lemak cili api. 

kak lily tergatal letak halia plak,saje je kann

Bahan – Bahan :- 

Siput sedut - tak kisahlah 1kg ke, 500gm ke, kena pandai budget)
Batang serai - diketuk
Daun kunyit – tak de pun tak pe,kak lily terlupa nak beli hari tuh
1 keping asam gelugor
1000 ml santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-Bahan Kisar :-
1 1/2 inci kunyit hidup
20 biji cili padi kampung 
Bawang merah – 2 3 ulas (kalau style Negeri Sembilan, tak payah bawang pun)


Cara-cara :- 

1. Siput dicuci hingga betul2 bersih, bilas 4 - 5 kali hingga jernih airnya. Toskan, kemudian kerat bahagian bucu siput, kerat pada ruas ke 3 dari atas, buat satu persatu hingga siap. Taruk siput yang siap dipotong tadi dalam besen dan tuang air hingga siput tenggelam. Ambik dengan tangan, toskan dan masukkan ke dalam tapis. Tapi kak lily buat terbalik, potong bontot dulu then baru basuh berkali-kali dengan air garam sket, banyak nau petua yang google ni bagi hah hauhauhua 

2. Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama-sama serai yang dititik, asam gelugor 

3. Gaul rata dan masak hingga mendidih. Masukkan santan cair, kacau dan biarkan hingga menggelegak. 

2. Tuang pati santan. Kacau rata dan masukkan daun kunyit (kalau ada), then masukkan siputlah apa lagi, 

3. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau dan biarkan mendidih dengan api kecil dan kacau sentiasa. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 

See dah masak pun!! 


Nampak macam senang kan masa baca tapi bila cuba masak sendiri mau bersilat di buatnya hahahaha, yelah first time masak kan cam tuh lah keadahnya. Bila dah expert senanglah kot macam mak kak lily selalu masak. 

masak jugak bak choy oyster dengan hati ayam dan ayam BBQ gril

Dulu-dulu bila teringin nak makan, order je dengan mak la ni kena masakkan untuk suami tercinta plak. 

Rasakan!!!! Hahauahuahuahau 














Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

5 comments :

mama tisya said...

suka siput sedut tp tk pernh masak..tk reti nk siangnya sbb kena ketuk part nk sedut tu ...lgpn aku geli tgk siput tu gerak2 haha

Amanda Suria said...

Yeayyy..akhirnya menjadi jugak....tahniah beb..memang renyah nak potong montot siput tu

ain.ya.nun. said...

Sodap ea siput sedut. Suka makan, tapi sampai sekarang masih seram lagi nak masak sendiri.

aizamia 3 said...

Dulu, anak yang sulung panggil siput ni siput mat rempit.. hahaha..
La ni.. anak2 cukup suka siput sedut ni, beli sikit tak cukup.. si bongsu lagi hebat, kita pulak disuruhnya sedut..huhuhu..

adianiez AIDA said...

aida senang aje, beli siput sedut yg da siap potong & dibersihkan.
terus masak :) la la la la la la
takkan la beli yg tak potong lagi montot nyer. tak pandai!!!