Thursday, July 12, 2018

My Fibroid Journey | Confirm Ada Fibroid

Hi Korang,


Kak lily sambung balik kisah hari tuh Tanda-Tanda Fibroid Muncul tuh ek. 

Lepas daripada hari tuh, esok kak lily check dengan website hospital Columbia Asia Cheras ni. Betul ke ada doctor gynea melayu perempuan. 

Memang ada wei, Doktor Norshida ibrahim. Bukan kak lily tak suka doktor lain sebab bila doktor lelain ni cara diaorang explain mostly in English guna terms Bahasa medical, memang diaorang akan terangkan bila 5-6 kali tanya kang marah pulak doktor tuh. Dengan doktor melayu perempuan ni senanglah sket dia nak explain dalaman kita ni kan. 

So buat reservation online kat website, masukkan tarikh yang nak jumpa Doktor Shida then nanti nurse akan call untuk pengesahan appointment. Dah dapat tarikh appointment then baru klinik boleh issue referral letter. 

Sehari sebelum nak pi tuh, kak lily call insurance company dulu. Eh kita guna office punya dululah kalau tak cukup baru guna sendiri punya. Check boleh ke tidak bear by company insurance, bagitau segala mak neka details then walah insurance kata ok then boleh proceed. 


Masa pi hari sabtu pepagi, alah kak lily pi sendiri je Mr Big tak tau pun sebab malas nak kecoh-kecoh dulu. Bila dia tanya, alah cakah pi klinik je sambungan sakit period ari tuh yang dia tak tau kak lily pi hospital pun. 

Pukul 8.15pagi dah sampai Hospital Columbia Asia Balakong ni, 15 minit je dari rumah. 

Ikut procedure, mendaftar dulu masukkan data dalam system then terus di hala ke klinik Dr Shida. Rupanya dah ramai patient menunggu walaupun kak lily nombor 5 tapi lama jugak menunggu tau sebab klinik bukak pukul 9.30pagi cam tuh. Sampai turn kak lily dalam kul 11 cam tuh, korang rasa apa kak lily buat of courselah aku tertidur depan tv tuh until nurse kejut bangun hahahaha. 

batang tuh yang di jolok masuk kat faraj kita, aduiyai ngilu.. gambo dari google.com 

inilah batangnya, ishk kepala timun betullah...  gambo dari google.com 


Masuk-masuk je terus rasa berdebar. Baik rupanya doktor Shida ni, citer dengan dia A-Z bagi referal letter dengan gambar scan sebelum tuh. Dia tengok gambar then dia cakap kita buat ultrasound lagi sekali, dia suruh tukar pad dulu bersihkan bawah tuh sebab dia nak masukkan alat scanner tuh. Gilalah ini first time ni, dia dia masukkan sket terus dia suruh tengok screen depan mata tuh. 

Dan memang ada fibroid 

ini scan photo keluar dari mesin ultrasound tuh, amik ko

Dalam 7cm diameter, mak ko lagi besar wei. 

Lagi kak lily tergamam… 

Jadi kak lily tanyalah sebab apa jadi cam ni? Doktor Shida cakap ini ada penyakit masa kini dan puncanya adalam lifestyle kita. Makan merapu, stress, tidur tak cukup, no exercise so hormon tuh terbentuk dan jadilah fibroid ni. Memang dia tak sakit tapi maybe one of the reasons yang kak lily tak boleh pregnant hingga hari ini. 

lebihan daging ni merupakan polyps yang keluar sekali masa Dr shida masukkan batang scanner tuh, sakit tuh masa dia gunting tapi kak lily tak perasan pun hauhauah

Then Doktor Shida tanya, nak buat apa sekarang ni?? 

Ntahlah doktor saya blank, no idea. 

Terus je Dr Shida bagi suggestion 

Ok cam nie, kita mesti kena buang fibroid ni sebab dia dalam kawasan rahim you then possibility you tak boleh pregnant ada inilah puncanya, tak lekat. Saya akan buat further check thru endorscopy session kalau you setuju. Balik discuss dengan husband untuk tetapkan date sekali and don’t worry tak de apa yang nak dirisaukan ye.. 

What!! Tak de apa yang nak di risaukan. Haruslah kak lily takut...

ini insurance company cover

Abis consultation sampai ke billing department untuk payment dan farmasi untuk dapatkan ubat, kak lily kena bayar dalam RM639.00 untuk kedua-duanya. Bayangkan kalau tak de insurance, rasa nak nangis keluarkan duit ek. Bagus jugak dah check insurance semalam so settle ambil ubat then balik. 

Sampai rumah tuh nak citer dengan Mr Big pun tak sampai hati, so kak lily diam jelah buat cam biasa. 

Bila dah slow sket dan hati pun dah tenang baru kak lily citer dengan Mr Big pasal ni, explain apa yang jadi, next step apa nak buat, bila jumpa doktor lagi ke kan. Dia cam tenang je bila dengar, langsung tak panic at all. Orang lelaki memang cam tuh kan, bila kena kat dia barulah dia mengelupur. 

So consume ubat yang hospital bagi untuk stopkan pendarahan sampai ke endorscopy process, rupanya ada ubat untuk stopkan period ni tak tak di galakkan untuk mengamalkannya. Untuk kes macam kak lily ni baru boleh consume. 

Ermm tunggu tarikh untuk endorscope untuk nanti..

















Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

3 comments :

ain.ya.nun. said...

Semoga dipermudahkan semua urusan Cik Lily ya, aaminnn.

Amanda Suria said...

Menakutkan la..siyes i yang berdebar..ada sambungan lagi kan...cepattt..x sabar nak baca ni

adianiez AIDA said...

moga lily sihat.
melalui apa2 check up / rawatan dgn sempurna ye.
kakak sulung aida, hingga sekarang tiada rezeki anak :(
terlambat tahu yg kakak ada fibroid. 5cm diameter.
bertahun check up, Allah tak tunjuk. until 3rd time kot nak proceed with ivf, then only discovered :(
removed successfully, lily.
mujur lily tau awal. moga semuanya baik-baik ye.