Thursday, March 8, 2018

Rendang Ayam Cik Lily Putih

Hi Korang, 

Arrgg poyo tajuk entry ek, nak ketawa pun ada gak ni. 

Memanglah hari-hari masak walaupun makan berdua je sebab kitaorang dah bosan benau makan kat luar tuh. Sedap tuh sedaplah tapi duit yang keluar pun sedap jugak hahaha. Yelah kami kalau sekali keluar dinner busuk-busuk pun RM50 mesti terbang melayang. Kira kalau makan bawah RM26 tuh memang heaven lah kan. 

Sebab tuh nak tak nak masak jelah solution yang mudah dan menjimatkan. 

Weekend hari tuh, kak lily teringin benau nak makan rendang ayam. 

Nasib baik ada rempah yang beli kat pasar TTDI ari tuh then ayam pun ada so masak jelah. Oleh kerana lama bebenau tak masak, so google lah resipi walaupun bahan-bahan dah siap tapi cara memasak tuh yang tak sama. 

Ada orang masukkan ayam kemudian, ada yang masuk dulu, ada yang pakai santan banyak, ada yang pakai sket so memacam cara. Seronok plak kak lily membacanya, eh semua ni ilmu gak tau. 

Bahan-bahan 

1 ekor ayam 
10 biji bawang merah | Diblend 
1 biji bawang putih | Diblend 
3 inci halia | Diblend 
5 tangkai | Di blend 
5 helai daun limau purut 
1 kotak santan 
Asam jawa sket 
Kerisik 
Gula Melaka 
Daun kunyit sket

Cara-cara Memasak Rendang Ayam

1. Masukkan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih halia, serai dan limau purut hingga garing. 

2. Masukkan bahan-bahan blended (cili kering, kunyit hidup dan lengkuas). Goreng hingga garing. 

3. Masukkan ayam dan gaul rata. 

4. Masukkan santan dan kecilkan api. Masak hingga ayam masak. 

5. Masukkan kerisik asam jawa dan garam. Masak hingga rendang pekat/kering. 

6. Masukkan daun kunyit dan tutup api. 

Inilah hasilnya, amik ko..

Itu adalah cara asas memasak rendang ayam. 

Nampak macam mudah je kan tapi sebenarnya tidak uolls hehehhee 

Kak lily ni dengan bijak pandainya menambah santan menjadi 2 kotak ya ampun haruslah pekat gilerkan, makin lamalah kuah rendang tuh nak pekat dan ayam boleh jadi hancur. So kak lily keluarkan balik ayam then biarkan santan tuh mengering seketika sehingga pekat dan cantik then barulah masukkan ayam tuh balik. 

Siap tepon mak dan tanya camne nak adjust balik rendang ayam ni hahahahaha 

Bengong ek, boleh plak mak akak tertekan loudspeaker so semua orang yang kat kampung tuh dengarlah kann hahahaha malu woi maluuuuu 

Apa pun rendang ayam selamat di makan oleh Mr Big dan sampai keesokkan harinya, dia boleh buat cicah roti kuahnya walaupun ayam dah habis tak abis-abis cakap sedap sedap sedap hehehehe 

Itulah belum cuba belum tau, kalau dah cuba baru ek keenakkan ari tangan isteri kann 

Ok lain kali nak cuba masak yang mencabar lagi lah.













Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

1 comment :

Siti Rohaida Yusof said...

wow...nampak menarik rendang ayam cik lily ni...dah boleh jadi masterchef ni