Showing posts with label blogger kaki makan. Show all posts
Showing posts with label blogger kaki makan. Show all posts

Friday, July 6, 2018

Beraya Bersama Bloggers, Yeah Makan Sedap Lagi

Hi Korang,

Rasanya tahun ni banyak pulak masa kak lily dapat pi beraya rumah kengkawan ek. Maybe rezeki kak lily murah kot tahun ni, ramai benau yang mengajak datang rumah so dapatlah mengeratkan tali silaturrahim sesame kita 

Tapi tak delah kak lily dapat pi semua kan, yelah ada yang jauh ada yang dekat kan. So patut-patutlah ikut yang bersesuaian masa dan keadaan. 

Kebetulan ahad 2 minggu lepas tak de buat apa pun kat rumah, tup-tup ada whatsapp masuk plak. Rupanya dari blogger mak anak 2 Yana Yassin. Lama betul tak jumpa dia ni sejak dah beranak ni, dengan kerja dah jauh dari KL so tak delah jumpa dia. 

hah sama je saiznya, tak berubah hahahaha

Lagi pulak dekat je dengan umah kat kak lily so kitaorang pilah, pergi pun dah lepas kul 2pm cam tuh. Nasib ikut Waze so sampailah, nampak anak si Yana tuh main kat luar then terus masuk. 

Mee kari sedap ibu Yana, ini mangkuk kedua ni tau

sambal jawa dengan meehoon pun makan jugak sebab sedap


Hah haruslah borak tak ingatkan hehehhe sebab lama tak jumpa kebetulan pulak dia ni duduk satu tempat sama dengan Mr Big so kenallah ramai orang. Sembang sambil makan memanglah sedap tambahan pulak mee kari ibu Yana ni memang sedap bak hang!. Kak lily memang suker kuah mee kari ni pekat, siap mintak resipi tuh hehehhe... Sampai petang melepak kat rumah si Yana ni ek 

Itu citer 2 minggu lepas..


Minggu lepas punya ahad pulak, ada jemputan makan-makan di rumah blogger Shakiddo plak, eh orang kuat Denaihati Network ni korang tak kenal pulak kan. 

Kekal bersama dalam #BloggerKakiMakan kan

Ermm tak de apa nak buat lagi so pergi lah, dekat je Bangi dengan Putrajaya ni dalam 10 minit sampai kalau tak jem. Cantik jugak rumah barunya luassss cuma parking as usual kalau rumah bertingkat ni. Siapa cepat dia dapat hehehehe. Dapat jugak jumpa si Farhan comel tuh ek, merengek je nak dukung hehehehe 

mee hoon soto, mangkuk kedua sebab ada begedil kecik-kecik sedap

Well menunya awesome jugak, memang memacam ada. 

dengan Duta social media Jakel, blogger Mahamahu. Pi beraya pakai baju Jakel je tau hebat kan

nampak tak dengan membawang hahahaha

Makan sambil membawang memang lazat, alah bukan ada gossip apa pun just catch up citer-citer lama je. Borak punya borak alih-alilh dah petang camtuh, pulang lah.. 

Itulah aktiviti kak lily sepanjang weekend bulan raya ni, memenuhi jemputan rumah terbuka kengkawan jelah. 


Kenapa kak lily tak buat open house tahun ni? 

Ermm tak terdaya nak masak sendiri tambahan dalam keadaan perut dah kena potong ni kan so kita rehat-rehat je, tak boleh buat kerja berat. Nak angkat periuk isi air pun tak larat ini kan nak masak banyak-banyak hauhauhaua 

Insyallah tahun depan kot….






Thursday, March 8, 2018

Rendang Ayam Cik Lily Putih

Hi Korang, 

Arrgg poyo tajuk entry ek, nak ketawa pun ada gak ni. 

Memanglah hari-hari masak walaupun makan berdua je sebab kitaorang dah bosan benau makan kat luar tuh. Sedap tuh sedaplah tapi duit yang keluar pun sedap jugak hahaha. Yelah kami kalau sekali keluar dinner busuk-busuk pun RM50 mesti terbang melayang. Kira kalau makan bawah RM26 tuh memang heaven lah kan. 

Sebab tuh nak tak nak masak jelah solution yang mudah dan menjimatkan. 

Weekend hari tuh, kak lily teringin benau nak makan rendang ayam. 

Nasib baik ada rempah yang beli kat pasar TTDI ari tuh then ayam pun ada so masak jelah. Oleh kerana lama bebenau tak masak, so google lah resipi walaupun bahan-bahan dah siap tapi cara memasak tuh yang tak sama. 

Ada orang masukkan ayam kemudian, ada yang masuk dulu, ada yang pakai santan banyak, ada yang pakai sket so memacam cara. Seronok plak kak lily membacanya, eh semua ni ilmu gak tau. 

Bahan-bahan 

1 ekor ayam 
10 biji bawang merah | Diblend 
1 biji bawang putih | Diblend 
3 inci halia | Diblend 
5 tangkai | Di blend 
5 helai daun limau purut 
1 kotak santan 
Asam jawa sket 
Kerisik 
Gula Melaka 
Daun kunyit sket

Cara-cara Memasak Rendang Ayam

1. Masukkan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih halia, serai dan limau purut hingga garing. 

2. Masukkan bahan-bahan blended (cili kering, kunyit hidup dan lengkuas). Goreng hingga garing. 

3. Masukkan ayam dan gaul rata. 

4. Masukkan santan dan kecilkan api. Masak hingga ayam masak. 

5. Masukkan kerisik asam jawa dan garam. Masak hingga rendang pekat/kering. 

6. Masukkan daun kunyit dan tutup api. 

Inilah hasilnya, amik ko..

Itu adalah cara asas memasak rendang ayam. 

Nampak macam mudah je kan tapi sebenarnya tidak uolls hehehhee 

Kak lily ni dengan bijak pandainya menambah santan menjadi 2 kotak ya ampun haruslah pekat gilerkan, makin lamalah kuah rendang tuh nak pekat dan ayam boleh jadi hancur. So kak lily keluarkan balik ayam then biarkan santan tuh mengering seketika sehingga pekat dan cantik then barulah masukkan ayam tuh balik. 

Siap tepon mak dan tanya camne nak adjust balik rendang ayam ni hahahahaha 

Bengong ek, boleh plak mak akak tertekan loudspeaker so semua orang yang kat kampung tuh dengarlah kann hahahaha malu woi maluuuuu 

Apa pun rendang ayam selamat di makan oleh Mr Big dan sampai keesokkan harinya, dia boleh buat cicah roti kuahnya walaupun ayam dah habis tak abis-abis cakap sedap sedap sedap hehehehe 

Itulah belum cuba belum tau, kalau dah cuba baru ek keenakkan ari tangan isteri kann 

Ok lain kali nak cuba masak yang mencabar lagi lah.













Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Monday, September 11, 2017

Tut's Egyptian Eatery Di1 Utama Shopping Centre, Makan Makanan Mesir Tau

Hi Korang,


Makanan arab dan makanan dari negara Mesir memang langsung tak sama ye.

Totally different!!

Nampak sama tapi bukan dia hehehehhee

Bila dapat jemputan makan-makan untuk merasai sendiri makanan mesir ni of courselah excited kan. Yelah balik-balik makan nasi arab je so haruslah bosan. 


So Ahad lepas, kitorang berdua ke Tut’s Egyptian Eatery di One Utama ni. Kat GL floor new wings Oval area. Nak senang depan Kluang Station ni je hah


Di namakan Tut’s Egyptian Eatary sempena nama Raja Tut Mesir yang memerintah Mesir sejak 3000 tahun dahulu. Restoran Tut ini merupakan restoran pertama di Malaysia, so tak payah lah nak susah payah nak merasa makanan Mesir kan sampai nak ke sana. Bahan-bahan masakannya boleh di dapati di Malaysia kecuali beberapa bahan rempah yang di import dari Mesir. 




Tengok dekorasi restoran ni ek, memang bertemakan ala-ala Mesir pun cuma kalau ada replika piramid lagi awesome boleh bergambar kat situ.

Mari lihat beberapa minuman ‘signature drinks’ di sini.


Sobya Milk @ RM7.50
(Milky sweet coconut drink)

Egyptian Lemon Mint @ RM8.00
(Citrus lemon and sharp mint in milk concoction)

Tropical Tamarind @ RM7.50
(Exotic aged)

Nampak cam biasa je tapi minuman Sobya Milk menjadi pilihan kitaorang, sebab keenakkannya campuran kelapa dan susu yang unik tapi sedap. Terus tambah order lagi secawan. Untuk Egyptian Lemon Mint ni untuk hilangkan rasa lemak-lemak yang kita dah makan tuh memang sedang elok. 

Crisp toast with TUT’s fiery Chilli Dip

Hidangan ni di berikan secara percuma kepada setiap pelanggan. Sedap gak roti garing bersama sos istimewa TUT’s Chili Dip ni ek.

Molokhia Minced Leaf Stew @ RM9.90

Sup tau, nampak cam hijau semata je kan tapi rasanya berlemak. Ada rasa cam kacang-kacang sket.

Tut’s Dynasty Fries / Sweet Potato Fries @ RM4.50 per portion

Snack simple tapi menyenyangkan jugak, keledek di potong ala-ala kentang goreng dan dihidangkan bersama sos dan kentang goreng di salut dengan rempah khas untuk menambah selera korang.

Koshari Mixed Grain Bowl @ RM14.30

Ni makanan orang miskin katanya mengikut sejarah yelah sebab tak de protein semuanya karbohidrat dan kekacang je. Masa nak makan di gaul semua bersama sos istimewa tuh then baru makan. Sedap akak lily suka bebenau 

Hawaoshi Baked Meat Foldover @ RM17.90 

Ala-ala murtabak tapi bukan ek, berintikan daging, rotinya tuh tebal tapi garing. Di hidang sekali bersama sos tartar istimewa

Herbal Hot Plate Chicken with Baked Rice + Vegetables (Original/Spicy) @ RM25.90

Hidangan utama yang dihidangkan di atas pingga hot plate. Nasi, ayam dan sayuran, di atas nasi tu sebenarnya di curahkan sos b├ęchamel bagi menambahkan lagi lemak pada nasi tersebut. Ayamnya di perap semalaman sebelum di grill.

Boleh di dapati dalam 3 pilihan, iaitu:
-Herbal Hot Plate Chicken + Vegetables + Baked Rice
-Herbal Hot Plate Chicken + Baked Rice
-Herbal Hot Plate Chicken + Vegetables

Dessert Time

Walaupun dah kenyang makan yang savoury ni tapi still nak jugak pekena dessert kan. Kalau tak makan rasa macam tak lengkap makan kita tuh. So ada 2 hidangan pemanis mulut yang menambat hati kitaorang iaitu

Nutty Nile Nougat @ RM7.50

Kita tau nougat kan rasa kenyal-kenyal tapi yang memang awesome, lemak berkrim campuran nougat dan ais krim vanilla yang enak

Om Ali Bread Pudding @ RM9.80

Puding roti yang simple dengan haruman rempah ratus istimewa dan di hidangkan sekali dengan ais krim gula melaka dan kelapa dari Sangkaya, tidakkah itu senang nyaman

Apmacam, bila tengok semua sedap kan sampai tak tau yang mana satu benar-benar jadi pilihan akak lily hehehehhe orang tamak memang cam tuh.


Kak Lily rasa:

1. Walaupun hidangan Mesir tapi rasa-rasa hidangan tersebut macam kita makan makanan local taste jugak. Yelah kalau pelik sangat kang tak de plak orang nak makan

2. Boleh suggest kengkawan lepak makan kat sini, yelah harga pun tak delah mahal mana pun, sesuai dengan budget poket kita kan.

3. Kena cuba Hawaoshi Baked Meat Foldover dan Koshari Mixed Grain Bowl, barulah style.

Apa lagi, jom kita ke:


Tut's Egyptian Eatery
LG333A New Wing
(next to the Rainforest)
1 Utama Shopping Centre,
Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya




Facebook: fb.com/tutsmy

Instagram: @tutsmy

Tak delah pelik mana hidangannya, sedap la macam rasa-rasa tekak kita orang Malaysia jugak lah. Itulah pi cuba dulu ek..










Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Monday, September 4, 2017

Soft Shell Crab Di Crabby Crab Seafood dan Grill Seksyen 7 Shah Alam

Hi Korang,


Soft shell crab memang payah nak makan kalau tak jumpa kedai yang betul-betul jual kan, paling kuat teringin nak makan pun kat kedai sushi macam Sushi King dan Sakae Sushi. Itu pun portion kecik je dan harga boleh mahal plak tuh.


Tapi bila ada orang ajak pi makan Soft Shell Crab eh haruslah tak lepaskan peluang, yelah makan sedap. 

Petang tuh, lepas kerja terus berdesup ke Seksyen 7 Shah Alam. Jalan still ok lagi so tak delah jem sangat masa aku sampai ke Crabby Crab Seafood & Grill ni. Rasanya student-student kat Shah Alam mesti familiar dengan restoran ni, mana taknya dalam kawasan universiti diorang je. 

Jap jap korang pernah makan Soft Shell Crab tak ?

Ya ampun tak pernah. Biar betul ek. Soft Shell Crab ni adalah ketam yang berkulit nipis dan selalunya di masak dengan cara di goreng ranggup dan makan cam tuh je dengan kulit-kulit sekali. Of courselah sedap wei, tak tercekik kulit ketam pun tau. 


Restoran di Jalan Kristal 7 ini menghidangkan pelbagai jenis hidangan Soft Shell Crab yang di masak ala barat dan fusion. 


Kalau korang nak tau ada macam-macam jenis minuman yang terdapat di Crabby Crab Seafood & Grill ni. Di antaranya, yang dari hujung tu Orange Juice,Watermelon Juice, Apple Asam Boi, Sirap Bandung Blended, Carrot Milk, Teh O Laici, Limau Ais dan Vanilla Milkshake. 

Kemudian menu makanan la plak kan. Meh korang tengok menu-menu yang sempat aku cuba hari tuh ek

Thai Baby Crab

Mega Burger

Crabby Fried Meehoon

Telur Masin

Tangy BBQ

Superior Soya

3 Rasa 

Ketam Bunga 3 Rasa 

Tiger Prawn

Pacific Clam

Tom Yum Seafood 

Sotong Goreng Tepung

Pizza Sizzling Seafood

Amatraciana

Chicken Burger

Thai BBQ Chicken Wing 

Yang ni menu pemanis mulut yang signature kat sini, rasa sekali pasti nak lagi kan. Akak Lily tau perangai korang ni ye

Durian Ice Cream

Hah itulah sebahagian menu-menu di Restoran Crabby Crab Seafood dan Grill. Letih jugak kitaorang nak makan hari tuh tapi habis jugak kesemuanya. In terms of harga, not bad berpatutan dan amat sesuai untuk budget-budget student di sini. So seharusnya kita pun lagilah seronok ka

Restoran Crabby Crab Seafood &dan Grill ni di buka setiap hari dari pukul 1.00 tengahari hingga 12.00 malam. So make sure kena buat pilihan yang betul tau sebab kebanyakan menu kat sini sedap-sedap belaka.

Nak datang, sini alamatnya

Crabby Crab Seafood Restaurant
1A, Jalan Kristal 7, 
Seksyen 7, 
Shah Alam Selangor






Hah mari-mari cuba dulu then baru tau keenakan soft shell crab ni kan








Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Friday, March 10, 2017

Dinner Di Brew & Stone, Kota Damansara

Hi Korang,


Habis event hari tuh kat area Damanrasa dah petang so rasa malas pulak nak balik kan sebab jem ya ampun. Sudahnya bebudak ni ajak pi lepak sambil makan-makan. 

Wah panjang langkah aku hari tuh dan nasib baik bawak Dak Oren so tak berape kisah sket balik malam, kalau bawak Si Evo harus kena balik sebelum kul 5 takut enjin mati tengah jalan time jem hehehehe.

So where that we go? 

tengoklah si Ayu ni amik gambo aku, senget benget

Satu fusion cafe yang di namakan Brew & Stone by Pokok Kelapak di Kota Damansara. Ermm blogger Nannie happy la tuh sebab dekat dengan rumah dia kan. 

Brew & Stone by Pokok Kelapak mula beroperasi pada bulan Ogos 2016 merupakan cafe yang mempertengahkan konsep lepak santai sesuai korang yang datang berkumpulan mahupun secara sendirian. Ini terutama bagi mereka yang ingin menikmati hidangan ala-barat dengan sentuhan citarasa rakyat Malaysia. Kira ikut tekak orang melayu lah kan, nak pedas-pedas walaupun makanan western. 

Meh tengok deco cafe ni ek





Simple je kan. Cantik dan kemas. Rupanya pemilik cafe ni kaki kereta so banyak akesesori kereta. Tempat nak ber OOTD pun banyak hehehehhe I liked!!

Di sebabkan aku ni hantu kopi, meh aku tunjukkan sket beberapa jenis kopi yang dihidangkan untuk kitorang hari tuh. 

Cafe Mocha with marshmallow

Cappucino

Latte

Nutella Cappucino

Ice Drip Coffee 

Of courselah semua ni aku yang minum hehehehe tak lah, ada orang lain punya. Aku dapat rasa cafe mocha, cappuccino dan ice drip coffee tuh memang aku sorang yang minum. Sedap tuh, boleh rasa keharuman kopi tuh even dia dah drip tau. 

Selain daripada kopi ada juga minuman lain lah so don't worry ye. Di Brew & Stone terdapat pelbagai jenis minuman yang ditawarkan samada panas ataupun sejuk. Ada pilihan dari rangkaian Granita, Milkshake dan juga Mojito. 

Antara minuman yang sempat bebudak ni cuba adalah:-

Mojito lychee, rainforest, ice honey lemon tea dan lime mint mojito 
(kiri dari belakang)
Ice hazelnut latte, nutella cappucino dan ice dark mocha 
(kiri dari depan)

Choco Banana Milkshake

Itu baru minuman je kan, ok now of courselah citer pasal makan pulak. 

Kitaorang tak memilih so semua yang dihidangkan merupakan signature dish di sini. Apa yang di letak itu yang di makan ek.

Appetizer

Chilli Tuna Pizza

Antara signature dish yang cukup poular bagi mereka yang meminati pizza ~Chilli Tuna Pizza! Roti pizza yang nipis bersama dengan isi tuna yang mewah. Bertambah enak dengan percikan rasa pedas dan keju. Kombinasi yang menarik dan rasanya begitu hebat :p

Scallop with Tomato Salsa 

Sesuai untuk anak-anak sebagai pembuka selera sebab ringkas dan tak pedas langsung. 

Chicken Morakanskii 

Antara yang menjadi kegemaran saya! Gabungan ayam panggang empuk bersama roti dan juga keju sudah menjadikan hari saya begitu lengkap dan sempurna. Bagi peminat keju seperti saya, hidangan seperti ini tidak akan ditolak apatah lagi rasa keju yang tidak muak kerana adanya sedikit sentuhan rasa pedas dalam ramuannya, 

Main Course

Ok mari aku tunjukkan pada korang ek

Meat Platter | RM99.90 (4 pax) or RM169.90 (8 pax)
* Chicken
*Lamb Shoulder
*French Fries
*Spicy Aglio Olio atau Garlic Butter Rice
*Mix Vegetable

Untuk korang yang datang beramai-ramai atau pun sekeluarga, boleh cuba hidangan ni. Ada ayam dan kambing grill. Bagi spagethi dan butter rice tuh, korang boleh pilih nak keempat-empat hidangan sama tau pun 2 spagheti dan 2 butter rice. Just bagitau tau.

Spicy Creamy Pasta

Pedas tapi sedap kuahnya, pekat dan ini merupakan antara signature dish dari Brew & Stew ye.. Penggemar udang dan kaki pedas haruslah cuba tau.

Spicy Creamy Soft Shell Crab 

Ini pun di kira signature dish disini, pasta carbonara yang didatangkan bersama dengan soft shell crab, aalh ketam kulit lembut tuh. Pedas memang tetap pedas tapi boleh bagitau jangan buat pedas sangat ye.

Spicy Seafood Medley Olio

Untuk kaki seafood dan pasta ini untuk korang ye. Penuh dengan makanan laut di dalam sepinggan pasta. Portion yang banyak rasanya kalau aku makan mesti kena kongsi berdua. 

Dah makan?

Haruslah tersandar tepi dinding kan huahauhauahauhaua merapek sungguh. Kitaorang sampai lepak-lepak sebab nak kasi makanan turun ke perut kejap ishk ishk ishkk memalukan sungguh hehehe


In terms of harga takdelah mahal mana pun, berpatutan orang kita kata. Kena dengan budget kita-kita rakyat marhaien ni lah, dalam sepinggan lebih kurang belasan ringgit untuk sepinggan pasta dan kalau western tuh dalam puluhan gituh lah..

Nak cuba, ni aku kongsikan details cafe ni ek

BREW & STONE by PokokKelapak
No 3G Jalan Pekaka 8/1D
Seksyen 8
Kota Damansara
Petaling Jaya Selangor
03-61445678
brewandstone@gmail.com

(landmark: berdekatan dengan Pejabat Dato'Aliff Syukri D'Herbs – terlajak laris)



Waktu Perniagaan:

11 pagi - 11 malam (Ahad- Khamis)
11 pagi - 12 tengah malam (Jumaat dan Sabtu)
TUTUP (Isnin)

Busking istimewa:
8.30 malam - 10.30 malam (Rabu dan Jumaat)

So selamat menjamu selera!