Tuesday, January 2, 2018

Hari Pertama Di Tahun 2018, Masak Pun Tak Reti

Hi Korang,

Selamat tahun baru 2018 dan marilah kita berazam bersama-sama

Kemain lagi ayat ek, poyo bebenau. 

Ermm hari pertama tahun 2018, untungnya sebabnya cuti so dapatlah berehat sampai prepare apa yang patut especially korang yang jadi parents tuh kan. Macam kak lily tak de nak prepare apa pun maklumlah yang ada anak kucing hitam je ek. 

Rata-rata kengkawan kak lily sibuk dengan anak memasing, ada yang first day orientation katanya, nak pi bayar duit buku sekolah, yang pi beli baju sekolah lagi pun hado gak. Ini yang bangsa last minit punye citer lah kan. 

Seriously kak lily memang tak de buat apa pun.



Totally berehat sambal buat housekeeping je, kemas mengemas, buang membuang, masak memasak, sapu menyapu, tidur baring dan makan-makan. 

Dan semalam jugaklah kak lily cuba masak Terung Berlado

La betul, ini first time!!

Sebab sebelum ni tak makan at all, tapi sejak-sejak makan kedai ayam penyet ni asyik order Terung Berlado je hah ko sedap plak. So nekad dalam hati turun pi kedai runcit awe ni pi beli terung, pilih pun main tekan-tekan je, yang mana keras tuh eloklah. Ishkk kenapa plak, kat google tak de tips cara pilih terung ek??

Ini based on rasa kat kedai ek, langsung tak google pun tau.

Bahan-bahan untuk masak Terung Berlado

Cili merah, cili hijau, bahan perasa, bawang merah, bawang putih, dan ikan bilis goreng untuk nak lagi sedap, semua ikut-ikut rasa tekak je.

Cara masak Terung Berlado

Goreng sekejap terung yang telah di potong-potong tuh kemudian angkat dan tos minyak. Tumiskan cili merah dan hijau yang telah pun di kisar, tumis sampai garing. Di sebabkan kuantiti cili yang kak lily buat tuh cam banyak so lamalah menumisnya hahaaha.. Masa sebelum garing tuh, kemain asyik kacau je manjang so cantiklah teksturnya.

Tapi bila dah time garing tuh, kak lily terlupa nak kecikkan api dan pi merapu buat kerja lain plak so apa lagi hanguslah cili tuh, Sudahnya jadi sambal goreng hahahahaha kelakar memang kelakar, nasib baik perasan masa dah nak hitam tuh. Cepat-cepat letak bahan perasa dan turun api, then kacau je sampai rasa sebati. 

Malu nak amik gambar wei sebab hitam!!

But still ok lagi.

Mr Big tetap puji sedapnya u masak ek sayang, tapi kenapa hitam cam DakUban hahahahaha, siot ek memuji sambil mengeji. Boleh makan cuba warnanya hitam dan rasa hangit-hangit sket je 

Aduiyai kelakar memang kelakar.. tapi tak per ini akan jadi satu pengalaman.


Ingat pesan I tuh tau sayang....

So lepas ni jangan berangan sampai memasak kan, jangan nak gatal-gatal buat menda-menda lain hahahhaa

Itulah citer hari pertama di tahun 2018


Korang pun pernah jadik citer cam kak lily gak ke














Kaki Bebel,

LILY


www.ciklilyputih.com

3 comments :

Amanda Suria said...

Pengalaman manis ni...hehehe..prektis make perfect..mula2 mmg macam tu la Cik Lily

Siti Rohaida Yusof said...

hehehe...oklah tu,janji boleh makan...memasak ni kena sentiasa mencuba..baru jadi pakar...hahaha..kita pakar makan je lah..

Fieza Sani said...

Sama..kadang pi ralit buat keja lain, tetiba dah bau je..tgk dlm kuali, tu diaaa..hitam dah tepi2 dia..haha