Saturday, January 13, 2018

STIQ WANGSA MAJU , Mari Makan Stik Daging Premium Dengan Harga Berbaloi Murahnya

Hi Korang,


Mane wei mane wei maneeeee ha….



Kedai makan stik atau steak murah di sekitar Kuala Lumpur ni? Ermm 😱 😱 😱 😱 😱 😱 

Kalau kat Bangi, haruslah akak lily tau tapi kalau Kuala Lumpur, Lembah Klang area ermm kenalah riki riki kan.


Hari tuh ada orang ajak pi makan stik kat area Wangsa Maju, bila di tanya kemana, ermm jawabnya rahsia. Ewah mane ada kedai makan rahsia kan, tapi jalan tuh menghala ke Seksyen 2 ni tup tup akak lily ternampak kedai STIQ ni. 

Garu kepala lagi, ini ke kedai makan steak tuh!!!

Yesza memang betul ko.


Kedai makan ni betul-betul di tepi jalan bersebelahan dengan Burger Kaw-Kaw tuh, dekat dengan kedai mamak yang sound systemnya power yang ampun. Kedai makan stik daging yang mahal-mahal tuh tapi tepi jalan… La ntah betul ke idokk ni teman-teman!!

mereka yang dipaksa dan memaksa akak lily makan ni hah

Kalau korang nak tau kesemua daging steak yang di proses di STIQ Wangsa Maju ni menggunakan teknik Sousvide. Mesti pening kan sebab korang bukan tau pun, sinilah akak lily terangkan sket



Sous Vide (disebut Suuvid) adalah kaedah memasak di mana makanan dibungkus vakum di dalam plastik atau balang kaca dan kemudian direndam di dalam air atau persekitaran berwap untuk satu tempoh masa sebelum dimasak (biasanya 1 hingga 7 jam, sehingga 48 atau lebih dalam sesetengah kes) pada suhu yang ditetapkan dengan tepat. Suhu lebih rendah daripada biasa digunakan untuk memasak, biasanya sekitar 55 hingga 60°C (131 hingga 140°F) untuk daging, lebih tinggi untuk sayur-sayuran. Kaedah ini untuk memastikan bahawa bahagian dalamnya dimasak dengan betul tanpa terlebih dahulu memotong dari luar dan mengekalkan kelembapan.

Ok dah paham kan!!

So korang rasa apa yang bebudak 10 orang ni makan? Ermm haruslah steak tapi sayang wagyu tak de plak pada hari tuh so tak merasa lah daging wagyu dari Jepun kan. 

Kami pesan

Bone Ribs RM36

Grass Fed Striploin RM45

Beef Stiq RM27

Gilerlah itu yang di cuba teruskan kan. As usual proses ambil gambar dulu kasi camera makan sebelum tuan makan ek. 

Kalau korang nak tau, daging-daging steak ni kemain lembut bila di selak-selak or di carik-carik, tak yah nak guna pisau bagai, lembut, manis dan juicy. Memang tak de terselit kat gigi pun. 

Antara sos-sos yang ada dihidangkan bersama hidangan di Stiq Wangsa Maju ini adalah seperti Creamy Kimchi, black pepper, BBQ dan Peri-peri. Semua sos adalah home made dan dihasilkan sendiri oleh Chef Tuah. 

Dan kak lily bagi 5 star 👍 👍 👍 👍 👍 untuk hidangan Bone Ribs arrrrgghh rasa nak tambah lagi sepinggan wei coz sedap bebenau. 

Ada juga hidangan lain yang kami pesan seperti 

Kambing Lambak RM27

Lamb Shank RM40

Lamb Stiq RM27

Wah geng-geng peminat kambing kemain suka lah kan. Kak lily rasa sket je each of the dish. Sosnya kemain hebat lagi especially Creamy kimchi kat lamb shank tuh. 

Chicken Grilled Black Pepper

Berebut wei makan grilled chicken ni ek, memang rasa black pepper tak kuat just nice je bila masuk ke tekak
Oh ye lupa nak bagitau bahawa Setiap hidangan akan diberi 1 jenis minuman secara percuma.

Sempat jugak kami rasa burger dari Burger Kaw Kaw tau. 

Sebenarnya Burger Kaw Kaw ni dah lama benar akak lily nak rasa, bayangkan dari mula diaorang bukak, sampai sekarang tak dapat makan lagi. Sebab apa, sebab kena beratur panjang wei. Even sekarang ni still ramai giler orang tau. 

Burger Permaisuri RM14.50

Cheezy Lamb Baconizer RM10.50

In terms of harga bagi kak lily memang berbaloi dengan wang di belanjakan, plus minus ok sesangatlah kan


Untuk info korang Stiq Wangsa Maju ni dibuka setiap hari dari pukul 6 petang sehingga 1 pagi. Kedai makan biasa-biasa je tepi jalan bersebelahan dengan Burger Kaw Kaw. 


Jom terjah kedai steak murah dan sedap ni ek. 

Stiq Wangsa Maju 
Jln 4/27A Seksyen 2
Wangsa Maju 
53300 Kuala Lumpur 
(sebelah Burger Kaw Kaw)


Waze : Stiq Wangsa Maju

Alah janganlah malu nak singgah kedai makan tepi jalan ek, nampak je cam tu tapi rasa kemain level 5 tau...












Kaki Bebel,

LILY


www.ciklilyputih.com

5 comments :

mama tisya said...

fuh menu western tu menarik btul..nk plak tgk entry ni di kala ujan...dapnye...dkt juga ni..ada kesempatan bole try

Azian Elias said...

alamakkk.. tempatingnya..
tapi jauh bebeno lah ke area sana tu.. kalau ada kat shah alam, alangkah bestnya.

DE SOPHEA said...

mmg terbaik dekat sini..harga pun berbaloi

Isaac Tan said...

dah cuba yeay yeay.. sedap sedap. Nak lagi la...

Siti Rohaida Yusof said...

ni kalau saya yang menghadap makanan kat situ,mau tak pandang kiri kan...sedapnya....