Sunday, June 3, 2018

Smartphone WIKO TOMMY 3 Memenuhi Citarasa Blogger Seperti Saya

Hi Korang, 


Smartphone memang menjadi keperluan hampir kesemua lapisan masyarakat ketika ini, tak kira kita yang dewasa ni, kanak-kanak, remaja even orang-orang tua macam mak kak lily pun suka jugak dengan smartphone ni. Sebab seronok katanya tulisan besar-besar dan senang nak baca.


Memang kak lily dah ada smartphone dah tapi sekarang ni tuntutan kerja yang semakin meningkat, yang perlukan kak lily 24jam dengan dengan smartphone je so kak lily memilih untuk menggunakan memilih jenama Wiko Tommy 3. Untuk pengetahuan semua jenama Wiko adalah berasal daripada Perancis (France). Walaupun jenama ini agak baru di pasaran namun ianya cukup dikenali masyarakat Perancis terutamanya. 

Sekali sekala guna produk jenama lain daripada Jerman, apa salahnya kan hehehhe 

Mostly kak lily jadikan smartphone Wiko Tommy 3 ni sebagai telefon kedua, untuk buat panggilan, menjawab sms, gunakan untuk whatsapp, mengambil gambar, berselfie dan pelbagai lagi. 

Sini kak lily tunjukkan video unboxing ni ek

Selamat pagi semuanya, kak lily unboxing Tommy 3 daripada Wikomobile ni. Funky kan warnanya, i liked it!! 😁😁😁 Nak tau tak, harga asal Tommy 3 tu sebenarnya RM499, tapi sempena bulan Ramadan ni Wiko buat promosi pada harga RM329 sahaja! - Ada FREE Gift Box (iRing, Headphone, Selfie Stick) – while stock last - Promo Period: 15 May – 14 June 2018 - Purchase at Authorized Dealer, Lazada, Shopee, WikoMalaysia FB - Warranty – 120 days Replacement (T&C applies) Product Details: - 18:9 Format Widescreen - 5.45" IPS Display - 4G LTE - 16GB ROM (Expandable via MicroSD) - 8MP Rear Camera & 5MP Selfie Flash Front Camera - Camera Features (Auto-HDR, Live filter, Face beauty and more) - Android 7.1 (Nougat) - Dual SIM Untuk maklumat lanjut dan promo terkini, jom follow https://www.facebook.com/WikoMalaysia #wikomobilemy #wikoTommy3 #wikoraya #wiko #tommy3 #ciklilyputihdotcom
A post shared by ciklilyputih (@ciklilyputih) on


Harga yang ditawarkan untuk telefon bimbit Wiko Tommy 3 sesangat berbaloi iaitu RM329 sahaja. Dan dengan setiap pembelian akan diberikan Gift Box secara PERCUMA. Antara item di dalam Gift Box tersebut adalah iRing, Headphone dan Selfie Stick. Walaubagaimanapun ianya ditawarkan sehingga stok habis.


Antara spesifikasi telefon bimbit Wiko Tommy 3 adalah seperti:-
- 18:9 Format Widescreen 
- 5.45" IPS Display 
- 4G LTE 
- 16GB ROM (Expandable via MicroSD) 
- 8MP Rear Camera & 5MP Selfie Flash Front Camera 
- Ciri-ciri Kamera (Auto-HDR, Live filter, Face beauty dan pelbagai lagi) 
- Android 7.1 (Nougat) 
- Dual SIM 

Telefon Wiko Tommy 3 agak tipis saiznya dan tidak terlalu berat. Biarpun mempunyai paparan skrin yang luas, namun ianya berada di dalam keadaan saiz yang compact dan esklusif gituh. Ianya mudah untuk diletakkan di dalam kocek seluar, tas tangan bersaiz comel dan sebagainya.


Antara warna yang didatangkan bersama siri Wiko Tommy 3 adalah seperti gambar diatas. Warnanya semua terang dan menarik. Kak lily punya warna biru, comey dakk


Paparan skrin 18:9 ini didatangkan ciri paparan sentuh (touch screen) memudahkan kak lily menggunakan smartphone ini. Sangat mudah sebenarnya. Hanya dengan sedikit asas penggunaan telefon bimbit, mereka sudah jelas bagaimana menggunakannya. Ini terutama dalam membuat pemilihan menu dan sebagainya. Just scroll ke kanan dan ke kiri je, ok tuh kan.

suker tuh boleh selfie banyak-banyak

Meh citer pasal kamera plak, 

Telefon bimbit Wiko Tommy 3 mempunyai kamera belakang 8MP dan 5MP kamera depan wow cantiklah untuk berselfie kan. Ni kak lily tunjukkan beberapa keping gambar yang sempat kak lily ambil menggunakan Wiko Tommy 3 ni ek 

#byTommy3 - Ambil dalam kereta walaupun dalam keadaan bergegar

#byTommy3 - terliur tak korang, cantikkan gambar ni

Selain di gunakan sebagai ‘basic phone’, kak lily ada mendownload beberapa aplikasi untuk kesenangan kerja kak lily seperti Snapseed, Instagram, photo editor tak lupa game pun kak lily download jugak hehehhee alah untuk rehatkan minda katanya.


Bila skrin besar ni, senang betul nak buat kerja-kerja editing gambar. Yelah kak lily bila nak post gambar mestilah nak kena letak watermark, cerahkan warna, tambah stikers bagai kann, so ini penting semuanya.


Tengok youtube pun best jugak, sebab audionya yang awesome. Suka betul bila tengok citer aksi di telefon ni hah 

OS Android Nougat yang sangat menyokong aktiviti 'multi-tasking', so tak delah hang !! 

Bersempena dengan bulan ramadhan ini telefon Wiko Tommy 3 ditawarkan dengan harga yang cukup berbaloi iaitu RM329 sahaja. Dan tempoh promosi adalah dari 15 Mei sehingga 14 Jun 2018. Boleh dapatkan telefon ini dari ejen-ejen Wiko yang berdaftar, Lazada, Shopee dan FB WikoMalaysia. Paling menarik, warranti diberikan sehingga 120 hari lamanya (bergantung kepada terma dan syarat).



Secara personal, sebagai ibu saya memang memerlukan telefon ini yang mempunyai asas telefon (basic phone) untuk dijadikan telefon sokongan (telefon nombor 2). Apatah lagi harga yang ditawarkan memang cukup berbaloi dan berpatutan dengan ciri-ciri telah yang ditawarkan.


Mari dapatkan telefon bimbit Wiko dari Perancis yang sememangnya sangat berkualiti tapi berbaloi-baloi harganya tau…

Keterangan lanjut boleh layari:- 


Meh LIKE dan FOLLOW Wiko di social media : 

Instagram Link :

Facebook Page : 







20 comments :

Dwi Wahyudi said...

Wai... murah sangat harga promonya Kak, untuk spek seperti ini worth it lah. Btw, kalau tak pake boleh kirim ke Pontianak Kak. :-D

Mimi Azirah said...

Sekarang ni smartphone memang menjadi keperluan kan. Nampak menarik juga smartphone ni. Harga murah juga. .Gambar pun cantik

Amanda Suria said...

Comel..warna pun banyak..ada pilihan gak kan..yg Cik lily pegang tu cantik kaler dia..gambar pun cantik tu ha..bagus dan berkualiti..sesuai utk teenagers jugak kan..

Mrs Fuzy Hamid said...

bestnyer smartphone wiko ni macam nak kena cari hp ke 2 jugak ni..gambar2 pun cantik guna hp ni...nak jugakkk ;D

Pamela Yeoh said...

Wau handphone ni macam nice. Will checkout this hp

Syafiera Yamin said...

nampak macam menarik, nampaknya rasa macam nak dapatkan satu sebagai phone backup hahahha.. harga pun boleh lah. gambar pun walaupun tak berhigh kualiti tapi bolehlah nampak terang juga gambarnya,

Nik Khazami Nik aziz said...

makin banyak jenama telefon dipasaran sekarang. bagus la, boleh beri kita lebih banyak pilihan. tommy ni nampak elegan dan design uptodate

Kylie wenn said...

this phone looks cool.. first time heard of this brand though.. looks nice!

Hasif Hamsyari said...

Kalau saya, aspek utama dalam memilih telefon pintar ni semestinya RAM dan kualiti kamera. Zaman sekarang, telefon banyak menggantikan fungsi kamera sebab lebih mudah dan ringan. Wiko ni rasanya tak pernah dengar tapi dari hasil kualiti gambar tu nampaknya meyakinkan!

Khai Artzfar said...

alahai comelnya phone hahaha., ni kalau travel ni sesuai sangat apatah lagi sbg fon kedua kan? boleh la beli satu nnti

Bro Framestone said...

1st time dengar pasal telefon jenama nie.... Nampak macam menarik dan mampu milik je.. eh berapa harganya ek?

Ezna Ahmad Khalili said...

Comelnya nama phone ni. Lawa juga photo nya ya?. Harganya pun RM329 dan tak la membebankan berbanding phone yang lain. Sesuai harganya lah. Screen phone yang besar ni memang suka sangat. Screen kecik tak suka.

Mohd Zarin said...

Saya tengok handphone ni mampu ambil gambar yg cantik walaupun pada harga yang tak begitu mahal.

Wawa Ashihara said...

wahh bestnya hp baru... kita pon tgh cari hp spare sbb tkut yg guna ni rosak ke apa...harga dia boleh thn murah la cik lily.... gmbr pon lawa juga... speaker dia best x dgr?

Maha Mahu said...

Untunglah Cik Lily sekarang dah ada phone baru hehehe bestnya phone ni nampak cantik dan gambar pun lawa bila ambil sesuai untuk blogger yang memang suka ambil gambar....

Hanny Abdullah said...

Anak sis Aeysha suka gila dapat phone ni, dapat pulak color biru..haa sesuai untuk remaja cam dia. Lagipun skrin besar so boleh di ulangkaji pelajaran guna phone tu

Zharif Azis said...

kecil-kecil cili padi org kata. harga dia sangat berpatutan dan bolehdikatakan sangat murah. spesifikasi pulak setanding dgn telefon pintar yang terkenal. paling best, pilihan warna dia sangat pelbagai dan vibrant

Emily said...

m quite surprised by the quality of Wiko Tommy 3, considering its price. Really fits the budget of teenagers and youth, and those who cannot afford pricey smartphones.

cik tom said...

baca review cik lily rs best plk wiko tommy ni..nama tommy pun comel je..skrin pun besar senang ye blogger nak guna edit gmbr & live update blog..ciktom pun mmg berkira nak beli hp ke 2 khas utk bisnes je..takmo cmpr dgn personal..

dr-Life said...

The price kinda shock me. So cheap and really for anyone's budget. I also wanna buy this for my company use. I like this
..