Tuesday, June 12, 2018

Resipi Kek Gula Hangus Menggunakan Philips All In One Pressure Cooker.

Hi Korang,

Hari ni kak lily nak kongsi resipi Kek Gula Hangus dengan menggunakan Philips All In One Pressure Cooker.

Periuk ni kak lily dapat masa kempen raya tahun lepas so bila ada resipi yang baru ni, haruslah kak lily nak cuba kan hehehehe



“Periuk Tekanan Philips All-in-One adalah ideal untuk generasi celik teknologi yang mahukan alat pelbagai fungsi yang mempunyai pelbagai cara memasak yang telah diprogramkan. Memasak boleh menjadi menyeronokkan bila anda tidak perlu memikirkan tentang kemahiran di dapur. Dengan teknologi Periuk Tekanan Philips All-in-One, masakan dipercepatkan sehingga lapan kali lebih pantas, menjimatkan lebih masa untuk orang yang tersayang daripada perlu menghabiskan masa di dapur,” kata Encik Muhammad Ali Jaleel, Pengurus Negara bagi Philips Malaysia. 

Masak dengan berbeza Raya ini menggunakan satu perkakas 

Dengan hanya satu alat, korang boleh memasak perlahan atau menggunakan tekanan, memastikan nutrien dan zat dalam masakan kekal utuh. Cara memasak ini ideal buat sajian Hari Raya seperti rendang daging, gulai kambing, atau kari. Kegemaran ramai musim keraian seperti ketupat yang sesuai dengan hidangan berkuah juga boleh dimasak menggunakan Periuk Tekanan All-in-One, juga hidangan nasi seperti briyani, atau nasi putih.

Dengan Periuk Tekanan All-in-One yang serba boleh, korang juga boleh menggoreng cepat, melayur dan membakar, selain memasak secara tekanan atau perlahan. Manisan Raya kegemaran seperti kek gula hangus dan dodol boleh dibuat dengan mudah menggunakan alat ini, menawarkan pelengkap hidangan yang manis selepas hidangan lauk savuri.



KEK GULA HANGUS 
(Using the Philips All-In-One Pressure Cooker) 

Takes 7 minutes to do the burnt sugar 
Preparation takes 10 minutes 
Bakes 45 minutes in the Philips All-In-One Cooker 
Makes 12 slices 

Bahan-bahan

· 1 ¼ cup (250gms) caster sugar 
· 1 cup (240mls) hot water 
· 1 cup (250mls) condensed milk 
· ½ cup (125gms) butter 
· 5 large (300gms) eggs 
· 1 cup (125gms) flour, sifted 
· 2 teaspoon (5gms) soda bicarbonate, sifted 

Philips All-In-One Pressure Cooker Method 

· Heat sugar on medium heat in a pan till it melts and colour turns to golden brown. 
· Pour the hot water gradually into the caramelized sugar and allow the water to boil and stir till combined. 
· Remove the caramelized sugar from the flame & allow to cool. 
· Beat the butter and egg till light & frothy. 
· Pour in the condensed milk and caramelized sugar and mix well. 
· Add in the flour and soda bicarbonate and fold the mixture in. 
· Open the lid of the Philips All-In-One Pressure Cooker and pour the batter into the greased inner pot. 
· Close the lid back and turn the vent on the top of the lid towards ‘Bake’
· Press ‘BAKE’ and then ‘START’
· When the panel lights up at ‘Keep Warm’, the kek is ready. 
· Turn it out onto a cooling rack before cutting the cake.


Bila tradisi bertemu teknologi - Philips #StandForTradition

Hari Raya ini, Philips mahu korang mendukung tradisi (#StandForTradition) dan menikmati sesi memasak hidangan tradisional menggiurkan dengan cara moden, lalu mengekalkan tradisi di kalangan generasi muda dan celik teknologi. Philips berbesar hati berkongsikan dua resipi Raya tradisional yang boleh disediakan menggunakan Periuk Tekanan Philips All-in-One kek gula hangus. Ajak ahli keluarga dan rakan untuk bersama dalam kembara masakan anda musim keraian ini dan kecapi perayaan Hari Raya Aidilfitri yang sukar dilupakan!

Petang karang kalau sempat, balik singgah Giant nak beli barang-barang buat kek gula hangus ni lah..









Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

1 comment :

Amanda Suria said...

Bila ada piyuk canggih macam ni memang memudahkan..ye tak...kalau SA ada..sure dha pandai buat kek macam- macam dah