Thursday, August 11, 2016

Panduan Tukar Hakmilik Kenderaan – Baca ENTRY Ni Sebelum ke JPJ

Hi Korang,


Sebab menda ni pending lama sangat aku cuba selesaikan apa yang aku tau ek

Jap jap nak letak soalan dulu ek

Soalan 1



Ini jawapannya:-

a. Pemilik berdaftar yang berada di luar negara

i. Salinan passport yang disahkan oleh Kedutaan Malaysia di mana pemilik berdaftar berada;

ii. Akuan persetujuan penjualan yang ditandatangani oleh pemilik berdaftar dihadapan dan disahkan oleh pegawai Kedutaan Malaysia di mana pemilik berdaftar berada.

Boleh refer website JPJ



Soalan 2



Ini jawapannya:-


Kena cari jugak adik, then kalau tak jumpa jugak kena report polis untuk keselamatan awak dik, takut nanti JPJ cakap awak curi kereta tuh. 


Banyak pihak yang terlibat gak ni dik, kene refer betul-betul kat JPJ


Soalan 3



Ini jawapannya:-

Ini memang tak boleh buat apa, memang kena habis bayar loan dulu baru boleh tukar tapi kalau nak tukar jugak kene refinance balik kereta. Buat loan baru so kereta dah jadi second hand car. 


RUANGAN PROMOSI


Ini komen saya:-

Ermm bagus ni, so korang yang ada problem or tak de masa nak ke JPJ boleh contact mamat Irfan 013-464 1350 untuk membantu korang. 



So ini je yang mampu aku tolong korang ek, so kalau ada masalah lelain lagi sila komen lagi kat entry ini tau. 

Memintaklah info ni berguna untuk korang ye...

2 comments :

Noriza Abdul Rahman said...

Bagus info ni...

Diana Rashid said...

la..baca ni baru saya tahu banyak benda saya tak tahu..TQ kak..