Tuesday, September 4, 2018

Traveloka Saleabration Matta Fair 2018, Kini Kembali Lagi.

Hi Korang, 


Sebelum kak lily nak citer lagi pasal ni, kak lily nak tanye korang satu soalan ek. 

Apakah perkara penting yang kita perlu titikberatkan sebelum kita pi melancong? tak kiralah kemana jua pun kan. 

Bagi kak lily, 

1. Budget 
2. Perancangan Yang Bijak 

Kalau kedua-dua kita buat endah tak endah je memang tak jadilah melancong, tidur baring gigit jari la ek. 

Perancangan Yang Bijak 

Ini sangat penting sebelum kita nak pi melancong, kena rancang itinerary, buat perbandingan harga, pilihan hotel so dari situ barulah kita tau berapa budget yang kita perlukan. 

Budget 

Kenalah ada certain amount budget untuk kita pi melancong ni, takkan nak pi Kota Kinabalu budgetnya RM200 je kan, eh tiket kapal terbang, hotel, makan minum, transportation itu semua kena kira gak tuh. 

Contohnya kita nak pi bercuti ke Cameron Highlands. 

Yang pertama kita kena cari hotel dulu so kat sini banyak laman web menawarkan harga hotel pilihan kita yang berbeza-beza so tang sini yang kita kena pandai membuat perbandingan dan memilih yang mana satu memberikan tawaran yang menarik dan menepati budget kita. 

Apa lagi, TRAVELOKA dulu!! 

Korang yang kaki-kaki travel ni tak kiralah travel secara backpackers ke luxury ke mesti tau mengenai Traveloka ni kan. 

Jap-jap korang tau ke idokk TRAVELOKA ni apa ? 

Meh sini akak lily terangkan 


TRAVELOKA ni merupakan website yang menawarkan perkhidmatan menempah tiket kapal terbang dan hotel ke mana jua yang kita nak pergi, baik di dalam negara mahupun di luar negara even sampai ke Iceland jugak tau. Kalau korang tengok dalam senarai lokasi penerbangan tuh, boleh pengsan rasanya. 

Sekarang ni kalau korang nak tau, Traveloka Salebration kini kembali dengan pelbagai jenis promosi istimewa pelancongan sempena Matta Fair 2018. 

La Matta Fair pun tak tau jugak 

Matta Fair merupakan penganjuran pesta pelancongan dari Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan Dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) kepada orang ramai, di pesta ini kita boleh mendapatkan harga-harga promosi bagi setiap pakej pelancongan tidak kira di dalam negeri mahupun di luar negara pada harga yang sangat- sangat berpatutan dan berbaloi-baloi untuk kita rakyat marhaen sekalian. 


Kira macam Traveloka Sale macam Matta Fair la kan. 

Traveloka Sale + Matta Fair 2018 = bahagianya hidup kak lily ek 😆 😆 😆 😆 😆

Cuma tak yah bersesak-sesak untuk ke event tersebut tapi bersesak-sesak di dalam talian udah ler hehehhehe. Kak lily pernah pi dulu Matta Fair yang berlangsung di PWTC ni, ya ampun nak masuk kena bayar then bersesak-sesak dengan orang ramai pulak. Memang banyak pakej yang di tawarkan tapi tak dapat nak explore sepenuh sebab ranai nau orangnya wei. Terus rasa serik ni pi dah, baik tunggu promosi online di website-website seperti TRAVELOKA ni kan. 

Di antara promosi yang di tawarkan adalah : 

• Tawaran kupon diskaun tambahan untuk pembelian segera 

Sekiranya korang membuat mana-mana tempahan di dalam masa promosi korang akan mendapat tambahan kupon diskaun ke atas tempahan korang tuh. Dahlah beli harga promosi dapat lagi diskaun tambahan tak ke best tuh. 

• Tawaran kupon diskaun di atas promosi penerbangan dari syarikat penerbangan yang terlibat. No Booking Fee! Tempah sekarang untuk perjalanan penerbangan bila-bila masa dan mana-mana destinasi! 

Ini yang kak lily nak dengar ni TIADA YURAN TEMPAHAN!! Yahoo, yelah kan kekadang promosi ni datangnya time kita tak de pulak duit lebih time tuh tapi nak pi booking awal so promosi ni memang terbaik sekali. Kira buat booking tanpa bayar la kan. 

• Tempoh Tempahan: Dari 4 September hingga 10 September 2018 

Hah kira lama tuh 6 hari untuk kita buat tempahan so bolehlah plan ke mana nak pi dan buat tempahan. Macam kak lily dalam kepala nak pi Semarang so sempat fikir pasal budget dan tempahan bagai ni ek 

• Tempoh Perjalanan: Anytime 

Anytime tuh, I like!! So buat tempahan sekarang dan terbanglah tahun depan so sempatlah kumpul duit untuk duit belanja kan. 

• Diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan. 

Ewah ewah ada diskaun lagi ek untuk tiket penerbangan, kira macam harga tiket RM300 so korang tolaklah kupon diskaun tuh so dapatlah lagi murah tapi tertakluk kepada terma dan syarat 

Dah apa tunggu lagi 

Ni link website TRAVELOKA : //www.traveloka.com/en-my/ ni, hah bolehlah korang cuci-cuci mata dan terus buat tempahan. Yang penting dah tau nak pi melancong ke mana dulu then cepat-cepat singgah ke website TRAVELOKA ni. 

Jangan lupa untuk checkout Traveloka Saleabration 2018 ni ek pasti berbaloi-baloi seakan-akan Matta Fair tau. Meh klik sini : ke https://www.traveloka.com/ms-my/promotion/saleabration












Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com


21 comments :

mama tisya said...

booking dgn traveloka best ni sbb ada coupon bole dpt diskaun..mmg dh byk kali booking thru traveloka

Syafiera Yamin said...

Kalau I nak melancong, of course akan fikir budget dulu, gila apo pergi melancong tak de bajet, boleh melopong dibuatnya tengok pula orang makan sedap sedap kan... lepastu perancangan sangat penting at least dengan plan yang betul boleh budget dan kira kos at least tak de la pembaziran nanti.. heheheh matta fair ni jarang pula pergi tapi dulu husband kena pergi sebab ada military punya apa tah huhuh...

Ibu Syurga said...

Assalamualaikum dan selamat pagi sis lily putih. baru je kami sekeluarga lihat harga hotel dan tiket flight di sini. Kena pandai survey juga. Bukan pasti murah

Mama Hakim said...

Tak pernah lagi tempat tiket hotel dan flight dengan traveloka ni. Boleh lah cuba untuk musim cuti sekolah kali ini kan

Fadzi Razak said...

Ni kalau saya tak pregnant ni, dah lama grab opportunity ni nak pergi singapore pakai traveloka. Husband dari dulu lagi nak berjalan dekat singapore

Nur Amni said...

Amni kalau nak book hotel ke mmg dari dulu lg guna traveloka.kalau time diorang buat offer memang booking guna traveloka je.Jimat banyak kot kak lily.

syiera firdaus said...

Syira pun suka guna traveloka. Senang dan mudah kalau nak cari hotel. Lepastu ada diskaun lagi

Rawlins GLAM said...

Dah risik-risik dah kat situ. Memang mengcengkam jiwa dan raga la dia nyer offer. Dah ajak geng kembara untuk menilai mana lokasi yang best untuk percutian hujung tahun nie hehe

Kylie Cre8tone said...

matta fair banyak great deal.. i pun nak pergi travel sekarang jugak.. yeah... let's plan..

Tekkaus said...

Ya, yang paling best adalah bila tiada yuran tempahan yang dikenakan. Barulah rasa berbaloi kan bila nak booking untuk pergi melancong. :)

Maha Mahu said...

Trevaloka ini kita memang tahu dah sangat murah dan juga sangat menjimatkan kalau kita beli terutama tiket penerbangan atau penginapan. Tapi sekarang ni ada kat Matta lagi murah berganda...

Haneeza Mohamad said...

memang bagus website traveloka ni, sesuai sangat untuk pencinta travel sebab memang menjimatkan dengan kupon dan diskaun yang diberi.. hehe tapi nak tanya jugalah kak lily.. kalau dah mention travel mesti kak lily dah plan nak ke mana kan? nanti sharelah initery (betul ke tah tak ejaan) <3

Zharif Azis said...

Berhantu tau website Traveloka nie. Takut nk bukak yelahh asyik sangkut je bila bukak. Mesti nk grab promosi2 yg ditawarkan. Mmg best booking dgn Traveloka. Berbaloi-baloi !!

Mrs Liez said...

Traveloka mmg website berhantu.. dan antara website yang selalu buat promosi murah.. liez pernah grab promo last year utk spend time bercuti dgn family ke lgkw

kitepunye said...

confirm no booking fee and diskaun 8% untuk tiket penerbangan. blh plan travel over the seas kan .. nasib baik baca boleh singgah MATTA Fair nanti

AyuArjuna BiGoshh said...

nak try la nak booking dengan traveloka..nak beli tix kapal terbang boleh tak..gian nak melancong ni hehehehehnak bawa keluarga yang besar ituuuu

Hanny Abdullah said...

Bestnya kalau saban tahun dpt gi trabel kan. Sis pun kaki travel sb tu kena pandai budget2..adanya traveloka ni mmg membantu sgt sb boleh dpt penerbangan n hotel murah2. Nanti nak survey2 lah

Cindy Tong said...

budget memang penting..traveloka ni selalu pricenya best sekali!

Azmi Writer said...

Traveloka ni lebih kurang sama macam trivago kan, cuma kelebihannya boleh tempat tiket flight sekali. Memang murah ke?

Betty Liew said...

I also love to book using Traveloka. Most of my hotel and flight is book using Traveloka. Cheap and trustable.

Lia Hasty said...

Lia dah banyak guna apps Traveloka tempah tiket flight & hotel. Memang efisyen dan teratur. bila dengar ada Sale-bration terus lagi excited kan