Wednesday, September 26, 2018

Holiday Ke Hatyai 2018 | Kim Yong Market, Central Festival Mall Dan Big Market Hatyai (PART 8)

Hi Korang,

Sambung lagi travelog ke Hatyai ni, korang boleh baca entry sebelum-sebelum ni ek 



Cerita hari ketiga yeahhh , aduimak memang panjang betul lah menulis kali ni. 

Jadi hari ketiga ni tak de nak berjalan kemana-mana pun just brisk walk area bandar Hatyai ni. 

Bangun pagi-pagi then keluar cari sarapan, itu yag terjumpa Khaleed Restaurant tuh secara tak sengaja tau memang sedekat betul dengan hotel. Lalu celah-celah lorong je sampai sudah. 

Tak de ambil gambar pun sebab ramai nau orang nak makan sampai kena tunggu meja even nak order roti canai pun tak dapat sebab lambat so sudahnya kitaorang makan. Aduiyai gambar sarapan pagi pun tak sempat nak amik ekk 

Habis sarapan kitorang jalan kaki ke Kim Yong Market ni. Sebenar pasar pagi ni sebaris je dengan hotel tapi kena menapak dalam 1km cam tuh. Boleh je naik Tuk-Tuk tapi malaslah, sebab nak tengok kedai-kedai kat tepi jalan ni je. 

Jalan-jalan punya jalan sampailah ke Kim Yong Market 


Kim Yong Market ni kalau sebelah pagi ada banyak jualan barangan hasil kampung macam sayur-sayuran, ulaman, ikan bilis, udang kering, bunga-bunga, rempah, buah-buahan dan memacam lagi. Tak de nak beli apa pun so just jalan cuti mata cam tuh. 










Bila masuk dalam pasar ya ampun macam ada wei especially peminat pinggan mangkuk periuk belanga macam kak lily ni. Diorang ada jual pelbagai jenis periuk Zebra dan periuk enamel pada harga yang cukup-cukup murah. 




Pakkal je duit bawak tak banyak masa tuh kalau tak memang dah habis shopping dibuatnnya. Periuk Zebra yang bertingkat-tingkat saiz tuh pun ya ampun murahhhhh. Barang Thermos pun hado gak wei, murah jugak. Termenung kejap sebab menyesal tak bawak duit banyakkk. 


Dapat jugaklah beli periuk idaman yang comel ni, alah bukan apa kalau ada food photoshoot boleh jugak as props. Eh baju budak-budak kecik ni kemain banyak gak, yang dress, yang seluar, yang tshirt semuanya murah. Kacang-kacang pun murah gak beli kat sini buat makan-makan dalam train esok hehehe 

Jalan-jalan sampai ke Lee Plaza Garden balik tup-tup ternampak ada sign free shuttle ke Central Festival Mall sebab tak de tujuan so ktorang pun tunggu je shuttle sampai. Boleh tahan jauh jugak lah dalam 30 minit cam tuh baru sampai ke Mall. 


Mak oi besar betul Mall ni cam lebih besar dari Mid Valley pun hado gak. Banyak international brand ada kat sini lah, kira macam pi KLCC or Pavillion gituh. So cuci mata sajor, kebetulan pulak tengok banyak kedai kopi 

Minum Kopi di Central Festival Mall 


tempat lepak-lepak tak payah bayar pun, siap boleh charge handphone lagi

Dah penat pusing-pusing mall ni, plan nak duduk lepak-lepak je sebab nak tunggu shuttle lambat lagi so apa lagi singgah pi minum kopi dululah. Kemain banyak nau kopi kiosk kat dalam mall ni, rasanya setiap tingkat tuh ada 3-4 kopi kiosk. Pilih punya pilih ktorang melepak kat Coffee World ni lah. 


chill makan-makan dulu lah

Order 2 cawan kopi dan waffle je sudah sampai tengok gelagat orang-orang Hatyai abiskan masa diorang. Bestnya mall diaorang ni ada tempat untuk duduk-duduk yang luas dia ada kerusi meja dan tempat charge handphone ke laptop je. 

Petang tuh kitorang ke Big Market pulak. 


Actually tempat ni adalah lokasi yang kitaorang suka pergi 10 tahun lepas. Pasar ni merupakan pasar tertua di Hatyai ni yang berdekatan dengan Clock Tower. Seriously ramai tak tau kewujudan tempat ni kecuali orang-orang tempatan Hatyai. 


Kebetulan si gemuk adik Mr Big pun baru sampai ke Hatyai so dia yang ajak ktorang ke sini alah just makan-makan dan cuti mata je. Sebab tak boleh jalan kaki ktorang naik Grab je sebab takut kene tipu dengan Tuk-Tuk hehehhe poyo, takut pusingjalan jauh la kengkonon padahal sekangkang kera je hahaha 


Bila sampai tuh hari hujan so kita pekena tomyam panas-panas dulu kat foodcourt sebelah atas ni, makan kenyang-kenyang then baru pi shopping. Rupanya kat sini lagi banyak barang murah-murah macam selipar, kasut, handbag dan beg Tarik. Tapi semuanya copy original so kalau korang pakai pun orang ingat korang beli yang original hehehehe. 






Harga kena kawtiam habis-habis sebab bila korang nak barang tuh terus je mintak tawar nanti diorang akan bagi best price yang hebat. Sempatlah kak lily sambar seluar pendek untuk duduk rumah punya, murah kan beli 3 helai. 

Lepas shopping terus balik hotel rehat-rehat malam melepak lagi ke Lee Garden Plaza untuk urut hahaha 

Ok settle PART 8, nanti ada lagi PART-PART yang seterusnya. 

Ni bagi sneak peak dulu apa nak citer pas ni. 

1. Train Ke Hatyai (PART 1) 

2. The Bed Hotel (PART 2) 

3. Lee Garden Plaza (PART 3) 

4. Chabura Dimsum (PART 4) 

5. Municipal Park – tengok gajah kepala 3 (PART 5) 

6. Khlong Hae Floating Market (PART 6) 

7. Khlong Hae Buffet Seafood (PART 7) 

8. Kim Young Market, Central Festival Mall, Big Market (PART 8)

9. Hatyai Junction 













Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

No comments :