Tuesday, February 27, 2018

OISO Korean Restaurant, Berjaya Times Square. Ermm Korea Korea Korea…

Hi Korang, 

Annyeong-haseyo.... 

Ewah ewah ewah kemain lagi ek 

Baru pi kedai makan Korea authentic dah poyo kan hahahahha. 

Itulah hari tuh, petang-petang lepas kerja tuh dah bosan nak masak dan tak tau nak makan apa so akak lily ajak je Mr Big pi makan kat luar. Kitaorang pilih Berjaya Times Square sebab Mr Big nak pi cari kereta Hotwheels untuk tambahkan koleksinya. 

Sementara nak tunggu dia sampai, akak lily pusing-pusinglah dalam mall ni. Banyak jugak barang-barang yang boleh di cuci mata kan cuma je ngak ada dongg… 

Ternampak pulak kedai makan korea authentic ni, OISO


La pendek benau nama kedai makannya ek, ntah sedap ke idok ni kan. Ala masuk jelah belum cuba belum tau kan. Tapi sebelum sempat tanya adik yang kat pintu depan tuh, HALAL ke terus dia cakap ek HALAL la kan.. Ok terus je akak lily masuk. 

Ermm apa nak order ni ek?


Garu kepala kejap bila tengok menu-menunya. Memang kak lily biasa makan makanan Korea tapi nama-nama tuh yang tak berapa nak ingat. So panggil bebudak waiter tuh suruh diaorang explain. 

Orite settle order makan, Mr Big pun sampai dengan koleksi kereta Hotwheelnya ermm tambah lagi ek jawabnya makin penuh bilik tengah tuh nanti. 

Kalau korang nak tau OISO ni bermaksud 'Selamat Datang' tapi dialet disebelah selatan Korea. GItuh ek !! Mereka menghidangkan Korean home-cooked food yang setiap hari orang Korea makan di rumah, alah cam kita lah masak sambal, asam pedas, kari dan memacam lagi. 

Lebih kurang sama tapi tak serupa. 

Yang bagusnya dengan makanan Korean ni adalah ianya seimbang dengan nutrisi seperti karbohidrat, protien, tinggi dengan fiber dan kurang minyak. Bahan asasnya adalah Kimchi, Deonjang (Bean paste), Ganjang (soy sauce), Gochujang (chili paste) yang semuanya di perap bagi menghasilkan rasa yang lebih enak dan bagus untuk kesihatan. 

Kemain lagi ko kan lily citer panjang lebar, ntah tau ke buat-buat tau tuh ?? 

Jangan lah korang terperanjat ek dengan apa yang kitaorang order, inilah perangai kami memang makan akan lebih dari 2 pinggan tak kiralah apa pun, mesti nak banyak sebab nak rasa kan 

Ini minuman yang kitaorang order : 


Honey Citron Tea RM6.90 
Specialnya buah citron ni didatangkan dari Korea tau, rasa limau tapi lain sket. Sedap segar je 
Honey Jujube Tea RM6.90 
Yang ni pulak rasa ala-ala jus kurma, menyejukkan tekak wei. Kedua-dua teh ni dihidangkan di dalam teko pot yang comel bebenau ni ek


Pomegranate Juice RM6.90 
Yang ni rasa tajam sket sebab di campurkan dengan cuka sedikit tapi tak delah masam sangat sampai tak boleh minum 


Pear Juice RM6.90 
Buah pear di buat jus haruslah manis, enak je masuk ke tekak. I like !!. Mr Big siap tambah segelas lagi lah. 

Rasanya macam orang mabuk air betul, minum bergelas-bergelas. Dengan minum air panas lagi, air sejuk lagi peninggg… 

Baik makanan plak ye… 

Mushroom and Tofu Stew Set RM 17.90 

Sup simple je, kuahnya menggunakan sos gochujang, alah tak pedas pun tapi mesti kena makan panas-panas so baru terangkat ooo. Ininya pun kemain banyak. Pedas ke, ermm memang taklah mild-mild je


Chicken BBQ RM23.90 

Ko rasa cam ne? haruslah sebab kan. Ayam yang di BBQ dan kemudianya diletakkan cheese kat atas. 

Bibimbap Vegetable mix rice RM21.90 

Kak lily makan ni sorang wei sebab mintak lauk sotong, kemain besar sotongnya. Boleh pilih nak ayam, daging ataupun seafood. Kira macam nasi campur kitalah, kena gaul kesemuanya dulu then baru di makan barulah awesome kan


Stir fried saba fish with kimchi RM23.90 

Rasa cam asam pedas, ada masam-masam sket then pedas-pedas sket. Ikan pulak kemain besar lagi portionnya. 

Stir fried beef RM25.90 

Nampak macam meehoon goreng tapi tidaknye, inilah dia beef bulgogi. Dagingnya di perap dalam soy sauce sebelum di masak secara stir fry. Lazatttt

menu side dish

Yang best tuh semua set menu ni akan di hidangkan dengan ‘Bachan’ alah side dish orang kita katalah. Dia ada kimchi, ikan bilis goreng dengan kacang dan sayur-sayur sket. Ini FREE refill mintak lah berapa kali pun diaorang akan bagi je tau.

berangan nak jadi influencer plak, sibuk lepas amik gambar terus update huahau

Itu lah awesome tuh, menambah selera lagi tapi kalau ada ikan masin dan lari konsep plak hahahaha


Bagi kak lily in terms of harga takdelah mahal mana macam orang-orang kat luar selalu cakap yang makanan Korea ni mahal bebenau. Tapi kalau kira makan western dish lagi mahal, anyway terpulanglah pada poket korang lah. 

Lagipun bukan setiap hari ni kita makan makanan Korea kan, sekali sekala je pun apa lah salahnya. 

Ini lokasinya tau:


OISO Korean Restaurant 
Level 3, 
Berjaya Times Square 
Kuala Lumpur 

Landmark : near to GSC and Plaza Barbeque Restaurant 

Nak check it out, social media diaorang ni ek 

Facebook: 















Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

4 comments :

Mimin Adam said...

terliur pulak tgok mknn korea ni, boleh try ni

Hans said...

chicken bbq tu nampak wow
hehehe

Asrul "iLham" Sany said...

not bad, leh try :D

MrsEnoxis said...

Terliur seh. Portion dia besar kan. Hari tu makan, memang kenyang habis. I kalo cari hotwheels, selalu pg amcorp mall. Leh jumpa yang rare2 dekat situ.