Showing posts with label reunion. Show all posts
Showing posts with label reunion. Show all posts

Wednesday, May 22, 2019

Buka Puasa Di Luar

Hi Korang, 

Sepanjang 17 hari kita berpuasa ni, most of the time kak lily buka puasa di luar. 

Tak kiralah dekat kampung ke, hotel ke, restoran ke, umah adik-beradik ke kan tetap buka di luar. Seriously tahun ni memang terlampau banyak invite yang kak lily tak mampu nak tolak. 

Biasalah client ajak buka, kengkawan ajak buka, family ajak buka. Lepas tuh client bukan sorang dua ramai plak. Kengkawan plak banyak jenis so banyak open tablenyer 

Ermm apa-apa pun itu semua rezeki kan 

Seronoknya buka di luar ni salah satunya sebab kita dapat meet up new people dan dapat gain some knowledge and experience from them. Actually makan tuh tak delah banyak mana pun tapi sembang je lebih kan. Inilah masanya kita nak catch up dengan kengkawan kita, borak pasal past, present dan future life masing-masing 

Kalau korang perasan kat Instagram kak lily, korang akan nampak betapa ramai sekali ktorang makan sama, jadinya macam-macam citer pasti diborakkan hehehhehe seronok tuh. 

ni sebab nak abiskan voucher so kite pilah dengan bebudak ni hah

sebab lama tak jumpa so kita buka kat luar, panjang sembangnya sampai nak kene halau dengan orang-orang banquet hahahaha

sebab lama tak jumpa Aerian lebih 10 tahun so kita buka sesama, ajak bebudak ni hah

sebab ada event so kita pun buka sesama dengan bebudak media

sebab ada event, so kita buka kat luar dari kl sket heehe

Cuma yang kak lily nak tekankan kat sini, tak salah nak buka di mana-mana pun asalkan korang ada budget, sebabnya kak lily ada perasan ada orang complain kat twitter harga buffet Ramadan ni semakin ridiculous, sekepala sampai RM200, budak kecik RM80 sorang. 

Yesza itu memang betul pun. 

Tapi pokok pangkalnya budget, kalau ada rezeki lebih bulan Ramadan ni nak belanja family members kita so why not makan di hotel alah bukan setiap hari pun. Kekadang company memang ada budget untuk belanja staff or client kan, so haruslah hotel tempat yang di tuju. 

Memang ada restoran yang tawarkan buffet Ramadan pada harga macam RM30 or RM40 or RM60 even RM25 pun hado tapi pilihan makanan pun pada harga yang di tawarkan, kekadang kita pentingkan keselesaan. Ni kalau sampai nak lalu ke buffet line pun sempit penuh dek kerusi orang cam ne plak kan. 

So terpulanglah kepada korang ye yang tentukan. 

Kalau rasa tak de budget so kita masak je kat rumah senang, jimat tak pun ke bazaar Ramadan tapi bazaar pun sesetengah tempat harga makanan pun ala-ala yahudi jugakkan. 

Jangan complain, rezeki masing-masing. 

Kak lily lain case ye, kami memenuhi undangan client sajor hehehhe sebab tuh hari-hari memang makan luar huahauhauahuaa 


Ermm petang ni buka di mana ek??









Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Friday, August 24, 2018

Reunion Ex-CRTP UiTM Perak, Dash Box Hotel Cyberjaya.

Hi Korang, 

Sebenarnya plan event ni dah lama, dah bertahun-tahun kot tapi sambutannya hancus. 

Bila sorang suggest sorang membangkang, bila sorang bukak mulut yang lelain semua duk pakat-pakat diam membisu je dan sebab tuhlah kak lily malas nak bersuara dalam group whatsapp tuh. Mentang-mentang dah jadi pegawai tinggi, ada construction company sendiri semua duk tunjuk berlagak. 

kak lily buat sendiri je, modal tak sampai RM3 pun

Kebetulan masa raya hari tuh, kami semua duk pi beraya rumah kawan kami si Bobo ni, bukaklah balik citer pasal nak buat reunion ni. Semua duk pakat-pakat menggesa kak lily buat. Aduiyai memang kak lily dah biasa organise event ni tapi dengan kengkawan ni payah sket. 

So konsepnya, cari hotel yang dekat-dekat dalam KL, tiada paksaan, bilik booking sendiri, cuma makan je kak lily akan uruskan. 

Memacam suggestion yang kak lily dengar nak itulah nak inilah akhirnya kata sepakat memilih Dashbox Hotel kat Cyberjaya ni sebab ada swimming pool dan bilik semuanya dekat-dekat bukan macam hotel yang biasa kita pi tuh. Terus memasing buat booking bilik sendiri, nak yang depan pool mahal sket, nak duduk container murah sket, yang mengadap garden pun ada, yang tak nak tidur hotel tapi datang untuk meraikan pun hado. Jadi konsep tidak paksaan tuh memang terbaik untuk semua orang. 

Makan dan Minum 

Dari bulan June sampai hujung Julai, kak lily duk sibuk cari quotation untuk supply makanan dan minuman. Ya ampun ada yang mahal bebenau dan ada yang murah tapi tak menepati citarasa memasing. Boleh kalau buat BBQ kat Dashbox ni tapi semua diaorang siapkan so harga BBQ dinner dalam RM90 seorang. Mak oi makan pun ciput je nak bayar mahal-mahal kenapa kan. 

meja 1, ada nasi goren, pasta, chicken wings, sausage, sandwich, apam polkadot, kuih bakar, brownies, karipap, kek buah kukus, 

ayamas chicken, chicken wings lagi, kuih talam

sedap bak hang, thank you baking_purr boleh order lagi

Daripada 5 quotation yang kak lily dapat, ada satu ni kak lily memuaskan hati lah. Amik dekat Instagram je, nego punya nego dapatlah harga yang berpatutan dan kena dengan budget semua orang. Kitaorang order makan je, air ada member tuh sponsor, kak lily tambah makanan dengan order Artisan Brownies dan Mr Big sponsor Ayamas Chicken. Wah jadilah kan. 

Aktivities 

Kalau fikir-fikir memang tak de aktiviti pun sebab tujuannya nak berjumpa dengan kengkawan secara santai sambil bawak keluarga bercuti. So berendam dalam pool je lah kan. So kak lily plan adakan game sket-sket lah sambil mengimbau zaman belajar dulu. Pening jugak nak fikir soalan Scavenger Hunt tuh, tapi berjaya gak siapkannya 

On that day itself 

Ktorang check in hari ahad 5hb Ogos kenape? 

Sebab kat Dashbox Hotel ni kalau hujung minggu memang mahal ya ampun tak kiralah korang booking dah lama ke baru nak booking ke kan. Mahal dan senantiasa full, so kawan kak lily suggest ambil hari ahad dan isninnya cutilah sehari ek. Dan harga bilik yang kitaorang dapat not bad lah, tak delah mahal semedang. Cuma bilik kak lily mahal sket sebab nak depan pool tapi oklah dalam RM329 je semalam ini kerana nak terjun pool punya pasal. 

By the way, baik korang buat booking thru Agoda.com daripada Booking.com coz harganya jauh bezalah. 



Sesampai je hotel, lepas check in tak boleh masuk bilik sebab bilik belum siap lagi so kak lily merayaulah sekeliling hotel ni untuk tengok bilik. Rupanya ada 37 bilik je dalam hotel Dashbox ni so memang tak packed dalam satu-satu masa kalau bilik full. So citer untuk view dan bilik korang boleh baca kat sini. 

baru lepas susun makanan so bergambar dulu

baca doa dulu



Acara asalnya bermula lepas maghrib dan disebabkan semua orang dah sampai awal so kita start dalam pukul 5.30 petang cam tuh. Kebetulan café tepi pool tuh tutup, apalagi terus ambil kesempatan untuk buat party kat sana ewah pool party gituh. Angkat makanan semua then teruskan majlis. 

Tak ramai pun datang cuma 4 family je petang yang lelainnya datang kemudian, ada yang datang lepas isyak pun hado sebab dekat dengan rumah. So bersembanglah pasal citer-citer lama, pasal hal kerja sekarang ni, kehidupan berkeluarga cam ne, kenal-kenal dengan ahli keluarga yang lelain kan. 

Its just small intimate get together party cam tuh. 


siap google jawapan tuh


Penat borak, terjun pool, sambung borak lagi. Kemudian main game, happy diorang ni. Ada yang sorang Bjal nicknamenya, kitaorang memang salute dia sebab sanggup dia datang dari Bera, Pahang demi nak jumpa kengkawan lama ni. Awal dah sampai Cyberjaya, padahal isnin tuh anaknya ada trial exam UPKK, tetap datang demi kengkawan. 







Kak lily sediakan hadiah untuk games jugak, alah tak seberapa pun sekadar suka-suka je pun, eh itupun nak rebutkan. Siapa tak nak kalau salah satu hadiahnya tudung Ariani kan huahauhauaha

Semangat itu yang kitorang nak.. 


Malam tuh datang lagi 2 families untuk lepak-lepak makan, kak lily ingat tak cukuplah rupanya ada jugak yang bawak makanan tambah-tambah even si Bjal tuhu pun bawak manggis seplastik besar hah. Ada exhange gift jugak, alah idea si Bobo ni beli je apa-apa barang bawah RM30 sudah then main tukar-tukarlah. Sekadar suka-suka je nothing special at least ada jugak kenangan di bawak balik. 

jejaka 40an




Lepak sampai pukul 12 malam cam tuh, balik-balik bilik tengok Mr Big duk layan tv lagi. 

Esoknya sarapan dengan diorang ni lagi kemudian sambung berendam sampai check out. Bila hari isnin ni langsung tak ramai orang boleh kira dengan jari. Nasib baik kitorang group besar so conquerlah swimming pool tuh, even slide tuh pun kitorang main ntah berapa puluh kali pun tak ingat. Seronok bebenau diorang buatnya. 





Itulah citernya mengenai mini reunion kitorang ni, memang kecil tapi impaknya bagus. Ramai pulak duk tanya bila nak buat lagi ek sebab seronok kitorang bergembira. Hah baru korang tau penangan kak lily kan, kalau buat sesuatu kerja memang kena tip-top so barulah orang respek huahauha 

Jadik next time la ye.. 

Tips untuk adakan reunion:-
1. Kena ada committee dan bahagikan tugas, macam kak lily sebab small group itu yang buat semua tuh.
2. Makan dan minum tuh penting
3. Aktivities -  games, exchange gift
4. Accommodation - booking sendiri atau committee yang book. 
5.Money collection - maklumlah ada yang boleh bayar sekelepuk, ada yang bole bayar ansuran kan.
6. Barang kecik-kecik - order tshirt lah, order banner, doorgift ek itu semua kena kira tuh

Nanti kak lily citer pasal reunion Mr Big plak, ya ampun banyak benau reunion dalam bulan Ogos ni ek











Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Friday, March 31, 2017

Hanya 8 jam Yang HAVOC Di JB

Hi Korang,


Bos aku ni memang suka nau bagi aku task last minit. 

Macam hari tuh, kan aku baru je balik dari Umrah. Ni baru je naik kerja 2 hari dah kena travel pi JB plak. Kira macam esok meeting, tengahari tadi dia bagitau suruh aku pi. Ko rasa tak ke kelam kabut hidup sekejap dengan nak book ticket flight dengan nak arrange teksi untuk pick up dengan prepare material untuk submission. Ishk boleh tunggang terbalik hidup aku hari tuh. 


Dah ler first flight je yang ada untuk pi JB pagi tuh so kul 5 pagi dah kuar rumah, nasib baik abang teksi yang biasa tuh dah standby sebab still harga midnight lagi so kena RM120 huahauhauah nangissss

Sampai airport ok je walaupun pukul 5.40pagi tapi orang dah macam ulat taik, maybe semua dapat tiket murah kot itu yang travel pagi tuh. Aku sampai JB just nice kul 8pagi, sarapan then terus amik teksi ke CIDB.


Dalam kul 12tghari kot baru abis discussion dengan diaorang ni, itu pun kene datang balik untuk collect certificate lepas kul 3.30petang.

pekena cendol sedap di Angsana dulu sementara tunggu diorang amik

So apa nak buat ni?

Whatsapp semua geng-geng sekolah terus buat reunion tergempar.

Tak payah plan, sorang tukang culik, sorang tukang jemput so kitaorang jumpe di CupChai Resto Bandar Baru Uda hahahahaha. Yang ada Iena, Abby dan Zaliza je oklah itu pun dah cukup seronok.

nasi jemaah ni merupakan nasi dulang yang boleh di kongsi untuk 4 orang sekali makan



Order Nasi Jemaah, Kacang Pool dan air yang ntah apa-apa warna janji sedap. Dah tengahari pun memasing lapar



geng satu sekolah - zaliza, abby, iena

dulu muke selenga je, sekarang kemain vogue lagi ek


Sampai borak-borak, sambil gossip-gossip, sambil melantak memang awesome. Terus bukak citer-citer lama masa sekolah dulu kan . Abis makan,t erus hantar Abby balik office dia sebab dah lambat hahaha padan muka. 


Sementara nak tunggu kul 3.30petang untuk cert collection, kitorang bertiga sempat pi mana? 

nampak lagu bersusun masuk

ok test 123 test 123, lagu aiman tino satu

lagu dangdut je diaorang ni hahahaa

tokan karaoke

Hah pi karaoke lah wei. Tak ke giler kan, ada je port baik untuk karaoke yang Iena ni tau ek. Hah terus je Sutera Mall sebab karaoke untuk weekdays memang sangat murah kat sini. 

Korang rasa giler tak sebab kitaorang masuk tempat karaoke tuh tak sampai 30 minit pun sebab CIDB office tuh dah call. Hahahahahaha eh nyanyi mesti nyanyi lepas gian dulu, dapat sorang nyanyi 3 lagu gituh kan 

Dengan halangan dan dugaan nak sampai balik ke CIDB tuh, sampai jugak ktorang kul 3.15petang. Eh tengok pintu dah tutup pulak. La rupanya hari khamis memang diorang tutup lekas, ishkkk bahaya ni. Nasib baik mintak tolong dengan pak guard, dapat jugak masuk ikut pintu belakang. Rupanya officer tu memang tunggu je aku sebab aku dah bagitau memang aku akan lambat sampai.

kat airport

Dapat je cert tuh terus lega di buatnya, bayangkan kalau tak dapat memang aku kene tiau dengan bos aku kan huahauhauahuaha


Habis semua job, lepak kejap then terus je bebudak ni hanta raku kat Senai airport sebab takut jem petang kan. Just nice sampai kul 5.30 petang cam tuh, masuk terus check in adui mak lepak kepenatan ooo. 

Duduk je dalam flight terus tidur sampai KLIA siap kena kejut lagi hahahahha

Ermm pengalaman sungguh tapi yang penting kerja siap dan enjoy pun dapat.

Nak buat lagi ke trip cam nie?

Of courselah nak kan!!!






Monday, August 3, 2015

Kenangan 20 Tahun Terimbas Kembali Gara-Gara Pi Open House

Hi Korang,

Itulah bila time raya-raya ni banyak pulak open house kan, so timelah kita dapat jumpa balik kengkawan lama yang menghilang, menyepikan diri, tak nak jumpe semuanya ada kan.

Aku pun gituh gak kan.

nasi lemak makan panas-panas gituh tau

Since aku ni ala-ala ‘sirih pulang ke gagang' kat JB ni katanya so memang ramailah kengkawan masa sekolah jumpa balik. Kan kawan aku si cikgu Mariana tuh, kaedahnya mengajak aku pi rumah dia last week. Katanya ada makan-makan nasi lemak je, so aku pun haruslah pi sebab rezeki jangan di tolak dan musuh jangan dicari.

walaupun tak satu kelas tapi satu sekolah, kepala ting tong memasing ni tau

Sesampai je kemain bagai khemah depan pintu gate ek, la open house secara besar-besaran rupanya. Masuk-masuk je diorang laki bini tengah sibuk menyiapkan apa yang patut. So aku pun terus sising lengan baju then tolong diorang setup kann meja buffet. Siap import nasi lemak bersama tokeh sekali untuk goreng ayam panas-panas.
ni kawan sekolah SDARY, ingat lagi tau

ok makan untuk second round

Bila lepas maghrib tu, orang makin lama makin ramai datang.

Memang tak menang tangan sunnguh, aku dengan tuan rumah sekali kedepan ke belakang tambah lauk apa yang kurang. Sebab dia ni cikgu so memang ramai benau yang datang, anak murid, cikgu-cikgi, jiran dan kengkawan lama.

sempat selfie sambil tunggu ayam goreng kan

Time kengkawan lama datang nilah paling syiok kan, yelah kengkawan sekolah. Yang memang aku kenal dari kecik, dari hingusan sampai dah tua bangka sekarang ni. Masa nilah ktorang duk korek citer-citer lama, perkembangan terkini dan memacam lagi. Kuarlah balik citer skandal-skandal lama, ex BF kan hauhauhauahua. Memang gelak sakan di buatnya.

geng abang sado, kemain memasing kan

Seronoklah dapat jumpa balik kengkawan lama kan, at least dapat tahu jugak perkembangan memasing. Yelah bila dah berkeluarga ni, nak spend dengan kengkawan agak payah sket so time-time open house ni lah kita kena rebut peluang untuk jumpa diorang ni ek.

Kira macam open house ni ala-ala reunion gituh kan hehehhehehe