Monday, June 22, 2020

ANZO Holdings Bhd, Menambah Cabang Perniagaannya Bagi Menjana Keuntungan Syarikat

Salam semua, 


Seperti mana yang kita ketahui Anzo Holdings Bhd, yang mengeluarkan dan memasarkan produk kayu untuk membina projek di Malaysia, kini sedang giat dalam usaha mencari perniagaan baru untuk menjana pendapatan tambahan bagi kumpulan tersebut. 


Difahamkan, kumpulan itu sedang berbincang dengan beberapa pelabur asing untuk rancangan tersebut. 

"Pemegang saham merancang sesuatu untuk Anzo membawanya ke tahap yang baru. Anzo boleh mendapatkan pelabur baru dan mereka mungkin menyuntik perniagaan baru ke dalam kumpulan," kata seorang sumber dengan pengetahuan mengenai perkara itu. 

Anzo (dahulunya di kenali sebagai Harvest Court Industries Berhad) juga terlibat dalam pembinaan dan pembangunan harta tanah, dengan fokus pada kerja-kerja pembinaan dan reka bentuk dalaman dan perkhidmatan penyelenggaraan yang berkaitan. 

Saham Anzo naik 4 sen atau 41,18 peratus hari ini untuk ditutup pada 12 sen. Itu adalah salah satu saham yang paling banyak diperdagangkan di bursa saham tempatan. 

Harga penutupan pada 12 sen juga merupakan yang tertinggi diniagakan dalam 12 bulan terakhir. Jumlah saham yang diperdagangkan adalah 189 juta. 

"Kenaikan harga saham menunjukkan ada peningkatan di Anzo. Melihat trend hari ini di mana kebanyakan syarikat tersenarai Bursa mempelbagaikan dan menceburkan diri dalam industri berkaitan kesihatan dan penjagaan kesihatan, Anzo dapat merancang hal yang sama untuk mempelbagaikan pendapatannya," kata sumber. 

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, Anzo mengatakan pihaknya berhati-hati terhadap prospek untuk tahun kewangan saat ini kerana ekonomi terus menghadapi berbagai macam angin terutama dengan wabah koronavirus. 

Anzo mengatakan kelembapan ekonomi secara meluas ini telah pun di jangkakan dan kumpulan itu secara aktif mengusahakan langkah-langkah untuk menguruskan kos operasinya dan menyemak semula rancangan perniagaan untuk mengurangkan kemungkinan kesan negatif yang timbul dari pandemi Covid-19. 

"Anzo akan terus fokus pada kecekapan dan produktiviti operasinya sehingga hasil yang memuaskan dapat dicapai untuk tahun kewangan semasa," katanya. 

Kumpulan itu mencatatkan pendapatan sebanyak RM8.37 juta pada suku ketiga yang berakhir pada 30 April 2020, hampir enam kali ganda berbanding tahun sebelumnya yang sama. 


Ia mengatakan ini terutama disebabkan oleh sumbangan dari bahagian perdagangan bahagian pembinaan, yang memberikan perolehan RM7.5 juta pada suku tersebut. 

Industri kayu amat terjejas teruk oleh Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) yang berkuat kuasa pada bulan Mac 2020. Ini terbukti dengan sumbangannya hanya perolehan RM0.9 juta (2019: RM1.5 juta) dalam tempoh tersebut. 

Anzo mengatakan bahawa sejajar dengan hasil operasi yang bertambah baik, kumpulan ini mengalami kerugian kecil sebelum cukai sebanyak RM2,000 berbanding kerugian sebelum cukai sebanyak RM1.03 juta pada suku tahun sebelumnya. 

Untuk tahun ini, dan hasil daripada perniagaan perdagangan yang bertambah baik, pendapatan dan keuntungan kasar kumpulan masing-masing meningkat kepada RM15.51 juta dan RM1.38 juta. 

Hasilnya, kerugian sebelum cukai kumpulan berkurang hampir separuh, daripada RM2.7 juta pada tahun 2019 kepada RM1.39 juta pada tahun 2020.


No comments :