Thursday, February 21, 2019

LOMBOK 2019 – Day 1 Melawat Pantai Tanjung Ann Dan Bukit Merese Serta Lombok Epicentrum Mall

Hi Korang, 

Kita sambung citer Lombok kita ni sementara nak tunggu bebebudak ni hantar report pada kak lily untuk submission ye huahaua 


Ktorang naik first flight ke Lombok pagi tuh, by the way kengkawan yang kak lily pi sekali ni merupakan kengkawan satu office Mr Big hauhauahua bagus tak, laki tak pi dia anta bini dia untuk pi ek tapi baguslah berjimba sekali sekala kan. 

tukang anto abang banker ahkak

tengok beg memasing kemain ek

So pagi dah bangun sampai airport kul 5pagi camtuh, masa nak check in luggage ya ampun memang kitaorang beli luggage tapi tak cukup wei, telekung kak lily je sekilo giler ke hape timbang tuh. Lepas adjust bag balik then baru ok, just nice 7kg bawah nak atas. 

3 jam 10 minit sampailah ke Lombok. 


Ini airport baru ye, yang lama tuh kat dan runtuh akibat gempa bumi yang dulu so dapatlah lihat kesan-kesannya. By the way, korang kena sediakan boarding pass balik siap-siap masa nak chop passport nanti ek sebab immigresen sana nak tengok hah takut ada yang overstay , tunjuk dalam email pun tak per janji ada tiket balilk. Sekejap je kat immigresen ni, diorang tak banyak soal pun. Terus keluar dari tempat tuh. 

kak lily amik 15gB untuk 5 hari dalam RP65,000

Oh ye untuk korang yang beli simkad phone tuh, kene beli dekat airport ye, walaupun mahal sket tapi ok sebab foreigner dah tak boleh beli simcard di kedai-kedai kat luar daripada airport. Ini regulation diaorang yang terbaru. 

Tips Ke Lombok 

1. print tiket balik ke Malaysia siap-siap sebab immigresen sana nak tengok masa cop passport nanti. 

2. beli simkad dalam airport sebab dah tak boleh beli kat kedai runcit kat luar 

Keluar dari airport, tourist guide ktorang Didan dah lama tunggu rupanya siap dengan kamera besar lagi untuk ambil gambar kan hauhauah. Masukkan beg siap-siap dalam kereta dan terus bergerak ke Kota Mataram dalam 90 minit cam tuh. 

Kampung rupanya Lombok ni ek, tapi cantik-cantik rumahnya. Jalannya pun luas dan cantik tak macam Jogjakarta tau. Pemandunya berhemah je bawak kete walaupun ada hon-hon but still ok lagi. 


Palate Cafe Kuta Lombok 

Tempat pertama yang ktorang pi adalah tempat makan lah sebab sampai pun dah tengahari kan. Cantik cafenya, memang bar pun. Ingatkan makan menu western ermm salah ek menu Lombok la kan, nasi bersama lauk pauknya. 


Enak atau enggak?? Haruslah enak donggg 

Menunya daripada soup sampailah ke dessert yang ampun sedap bangat ooo. 

Kekenyangan makan, dalam kereta boleh tidur dulu sebelum sampai ke destinasi yang pertama 

Tanjung Aan 


Rasanya dalam sejam lebih untuk sampai ke pantai Tanjung Aan ni, tak sakit badan pun sebab jalanrayanya cantik dan selesa duduk dalam kereta Dak Didan ni hah. 




Cantiknya pantai you… rasa nak terjun je hah, pasirnya putih air lautnya membiru jernih uiskkk seronok bagailah. Ktorang panjatlah bukit comey tuh untuk saksikan sendiri kecantikan bumi Lombok ni. 

Rasanya memang lama duduk kat atas bukit ni sebab bergambar je kerjanya kan, mentang-mentang photos dan video termasuk dalam pakej so kenalah kitorang bergambar rugi tuh sebab dah bayarkan. 

Part kak lily sekejap je sebab tak delah beria-ria sangat nak bergambar pun sekadar sekeping dua ada pun jadilah kan. Selebihnya menghayati keindahan alam, walaupun panas tapi berangin wei pantai ni, tengok orang menjala ikan, chillax-chillax seronoklah. 

Bukit Merese 

Seterusnya ktorang ke Bukit Merese ni. 

ini tak berapa tinggi ye, ada tinggi lagi ni

Ini memang kak lily tunggu-tunggu, sebab bila tengok kat Instagram kemain cantik lagi orang bergambar tau. Tapi kalau korang nak tau nak naik ke Bukit Merese ni kena mendaki dalam 10 minit cam tuh, itu sebabnya kak lily duk bersenam kat stadium Kajang memalam tuh kan, nakkan stamina wokeh agar tak semput. Once dah naik ke bukit tuh yang ampun cantiknya sebab depannya laut wei luas terbentang gamaknya. 


Ramai jugak orang liburan di bukit ni, yang bercinta-cinta pun ada jugak tapi ada aku kesah. Yang aku kesah nak panjat lagi bukit ni ke bahagian atas sekali. Lepas ktorang bergambar sebelah bawah ni, panjat sampai ke hujungnya sebab Dak Didan ni nak buat video kan so dia shoot guna Drone je so panjat lagi. 


Bila sampai ke puncak tuh viewnya lagi spectacular. Rasanya lebih 45 minit kak lily duduk kat atas batu ni sambil menikmati keindahan alam. Seriously itulah yang kak lily cari sebenarnya, lepak tengok view layan jiwa sket sudahlah. Rasa tenang aman dan damai je bila ada kat atas ni. 

Sampai ke panggil baru kak lily turun, masing-masing memang mengenjoying the view. 

Ni nak bagitau, korang kena cekalkan hati dah perasan bila berada di attactration cam ni sebab orang-orang Lombok akan datang menjual pada korang, bukan 1, bukan 2 malah lebih dari 5 orang akan berkerumun kat korang. Kalau korang baik hati, ko akan terpaksa beli dekat kelima-lima orang penjual tuh tadi sebab diroang ni memujuk rayu sampai ke kereta ye. Tapi hasil jualan diorang ni murah cuma malas nak beli lah, sebab tak de apa keperluan pun kan. 

Abis turun tuh Didan tanya larat lagi ke nak ke pantai lain, ermm memanjangkan jam dah pukul 5 lebih dan cepat gelap kat sana so ktorang tak pi ke pantai-pantai yang lelain sebab penat sebenarnya. So di tukar acara Didan hantar kami ke mall sebab ada bebudak ni nak pi beli barang-barang kan. 

Lombok Epicentrum Mall 

Wei mall baru ni tau, macam-macam ada dan luas plak tuh. 


Memang tak sangka ada mall yang cantik di Lombok ni ek, siap ada cinema plak tuh. Barang-barang pun branded jugak lah, banyak brand-brand surfing ada di sini international tau. Cuci mata lah sekejap kan. 

My Kopi O Cafe 


Eh lepak minum lah ye, minum petang. Pekena kopi Lombok katanya. Eh takkan minum kopi haruslah order makanan sekali so tambah makanan plak hah. Sudah kekenyangan minum petang kat situ heheheh. 





Untuk buang lemak-lemak tuh tadi, ktorang masuk Matahari pi cari baju batik jelah. Mr Big berkali-kali pesan nak baju batik ni. Ada juga saiznya so belikan dulu sementara ada saiz ni. Mau sejam duduk dalam ni pilih baju hehhehehe 

Seafood Ikan Bakar 99 

Adui boleh lupa plak nama kedai makan yang ktorang dinner hari tuh, so kenalah google dan check kan. Nasib sebaris dengan hotel je so senang nak cari. 

giler banyak wei, letih nak abiskan


Kemain enak bagai ye, ikannya segar-segar belaka. Sambal ya ampun pedasnya wei. Rupanya ini lah sambal plecing yang kemain glamer diaorang cakap ni, walaupun pedas ku telan jua gak sebab sedap. 

Puri Indah Subak Hotel 

Maka berkampunglah ktorang 3 malam di hotel Puri Indah Subak ni. 3 star hotel yang cukup selesa untuk kak lily. Ktorang dapat 2 bilik so sorang kena tidur extra bed lah, but dont worry still selesa jugak. Lagipun hotel untuk tidur je sebab lelain kat luar je kan. 


Kak lily tak boleh nak bagi harga untuk semua tempat pelancongan, tempat makan, hotel ye sebab semuanya tourist guide Dak Didan tuh yang uruskan. Kan dah bayar siap-siap pada dia, so pepandailah dia settlekan semuanya hehehehe. 

Abislah kisah hari pertama di Lombok, so tak de apa yang miss hendaknya ye. 

Ok nanti kita sambung lagi lah






2 comments :

sudipVSsenduk said...

Cantik bukit Merese.

Illy Ariffin said...

sweet tengok korang posing hehehe... illy tak pernah gi lombok lagi. thank you for sharing kak lily, boleh buat panduan next time kalau nak gi :)