Tuesday, January 12, 2010

Technology-Jangan Taksub Sangat!


Ermm teknologi.

Semua orang tau pasal teknologi even mak aku yang buta IT tu pun pandai nak berFB2 okeh. Ayah aku lagi la plak sibuk suruh aku download lagu 60an untuk karaoke dia. Dia cakap kat internet tu semua ade. Uishk seram pun ade, bangga pun ade dengan parents aku nie. Kat mane plak diorg tau pasal teknologi2 nie.

Nak citer pasal  drama yang aku tengok malam tadi, Teknofobia kat astro ria. Actually drama ni ulangan. Baru semalam aku dapat tengok full version.telefilem yang pastinya menguja minda tentang rasa fobia terhadap teknologi canggih masakini yang mampu menghubungkan kehidupan dari dua alam berbeza.




Citer dia terbahagi kepada 3 segmen iaitu, GPS, Digital Camera & HP.

GPS
Nie pasal mamat yang keje2nya tak baik, dia nie keje dengan ALONG (pemungut hutang tulah). Dia nie memang jahat, ari2 pegi collect hutang klu tak dapat dia potong jari. Satu malam on the way dia nk pg collect hutang, GPS yg dia guna tu asyik mengalakan ke kubur je. Lebih 2-3 dia jam dalam kete mencari jalan, but still GPS tu tunjuk jalan yang sama je kubur. Last2 bile dia nak off GPS tu trus ke masuk ke alam lain iaitu ke neraka.

Digital Camera.
Seorang pompuan beli 2nd hand camera kat tepi jln, then bile dia amik gambo bebdk main kat taman, gambo bebudak tu tak de dalam  film yang dia cuci. Dari camera tu dia dapat menolong roh2 yang ada di alam ghaib kembali ke jalan yang betul.

HP
Sorang mamat nie keje as agen insurance, dia selalu cilok client officemate dia la untuk dapatkan sales. Satu hari dia dpt HP baru dr client dia kot, bile dia guna je HP tu automatically org yang dia call tu trus tak kenal dia, sampai awek & mak dia pun tak kenal dia lah. Rupanye kawan dia tu dah dajalkan dia. Part HP nie aku bengong sket, cam ne kawan dia bole buat cam tu, may be kawan dia tu ....jeng jeng jeng.

Bile aku abis tengok citer nie, secara automatic aku seram nak pegang gadget tech nie, especially HP. Uik gile ko, tetiba je bile aku call mak aku, trus mak aku tak kenal nak mampus ke.. x dapatlah aku makan asam pedas mak aku lagi.. huhuhuhuhuh. tidakkkkk! bende2 tak akan jadi kat aku..

Ape yang penting? Kerjasama. Gunakanlah teknologi tu sebaik mungkin.

2 comments:

JMR said...

salah guna teknologi cam sbbkan org lupa diri..teknologi tak bersalah pon ,tapi pengguna teknologi yg tak btol..

daydeck86 said...

tumpang lalu.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails