Monday, February 5, 2024

Palm Garden Hotel, Putrajaya Kini Berwajah Baru Bercirikan Plantation Heritage

Hi Korang,

Berstaycation memang menjadi hobi kak lily ketika ini, bukan apa untuk melegakan rasa stress yang melanda dan juga menikmati kehidupan lain daripada yang lain di hujung minggu. Kebetulan minggu lepas kak lily bersama rakan-rakan berstaycation di Palm Garden Hotel Putrajaya. Alah dekat je dengan rumah tapi saja je nak tukar angin kan.


Portfolio Tribute Marriott Bonvoy, sebuah keluarga global yang berkembang dengan hotel bercirikan membuka semula Hotel Palm Garden, Putrajaya. Bagi para pelancong mahupun penduduk tempatan yang melancong untuk perniagaan atau percutian, hotel ini mengalu-alukan kesemuanya yang mencari pengalaman menarik dan mendambakan hubungan dengan komuniti semasa melancong.


Menggemakan warisan perladangannya, hotel ini bergaya dengan tingkap-tingkap tinggi dan ciri-ciri ruang terbuka, dengan lobi atas dan koridor biliknya menghadap ke Courtyard yang indah, kedai terbuka yang popular untuk minum petang atau meyaksikan matahari terbenam dengan ciri air yang menenangkan. Reka bentuk keseluruhan lobi hotel menyerlahkan daya tarikan dan budaya Malaysia dengan sambutan yang menampilkan cetakan artistik sukan kehidupan luar bandar seperti nelayan menikmati wau (layang-layang Malaysia) selepas seharian di laut, dan siling yang dihiasi dengan cetakan artistik dan pelepah palma- reka bentuk yang diilhamkan.


152 bilik-bilik baru yang direka dengan elegan, mempamerkan unsur budaya dan kraf Malaysia dalam reka bentuk dalaman yang diilhamkan oleh reka bentuk tenunan tradisional Malaysia dalam warna buah kelapa sawit klasik. Dengan mengutamakan keselesaan tetamu, bilik-bilik mempunyai tingkap-tingkap besar yang mengalu-alukan pemandangan menakjubkan dedaunan di luar rumah. Dengan nama bilik yang diilhamkan oleh unsur pokok palma - Bilik Tamera, Areca Premium, Keluarga Palmyra, Suite Palm dan Royal Suite Duplex - penginapan di sini menjanjikan untuk dipenuhi dengan karakter dan daya tarikan tempatan.

Temui kemewahan dan kepuasan sebenar di Royal Suite Duplex, yang di nobatkan di tingkat 8. Suite yang tersergam indah ini menampilkan kemewahan yang terbaik dengan bilik tidur utama di tingkat 9 dengan pemandangan IOI Resort City yang berkembang maju, menampilkan bilik mandi suite yang besar dengan jakuzi yang menghadap lebih banyak dedaunan. Tingkat bawah mempunyai dua lagi bilik tidur, ruang makan dan ruang tamu yang mewah, balkoni luas yang menawarkan lebih banyak pemandangan resort dan dapur.
Penginapan di bilik yang direka semula dengan indah termasuk sesi nostalgia "Kopidulu" di Courtyard untuk semua tetamu bilik. “Kopi Dulu” membawakan dua jemputan untuk tetamu menikmati Kopi Dahulu atau Kopi seperti Zaman Dahulu. Sertai upacara ‘ritual’ dan kenang kembali bagaimana kita menikmati kopi kampung yang dibancuh dari penapis, mendidih di atas api arang. Kopi pekat pekat boleh diambil hitam atau dengan gula dan dihidangkan bersama Roti Kok dan pelbagai jenis kuih muih tempatan.
Penambahan baharu ke hotel termasuk Palms Café, restoran yang dibuka sepanjang hari yang telah diubah suai sepenuhnya di mana ianya menyajikan gabungan masakan tempatan dan antarabangsa, serta bufet sensasi pada tarikh terpilih. Motif wau dan daun palma menetapkan mood untuk suasana tradisional namun kontemporari. Madam Lee Nyonya Private Dining ialah restoran ‘signature’ serba baharu yang ditempatkan berasingan daripada bangunan hotel utama untuk menikmati destinasi makan-makan nyonya yang enak. Bermandikan cahaya semula jadi dan keselesaan berhawa dingin yang sejuk, tetamu dijemput untuk menikmati rasa masakan Nyonya yang indah sebelum berhenti ke bar luaran estetik kedai, Baba Bar, yang menghadap ke tepi kolam yang indah dan IOI Resort City.

“Palm Garden Hotel, Putrajaya offers visitors a wonderful escape with its effortless charm and generous hospitality, synonymous with a warm Malaysian welcome. With its proximity to the administrative center of Putrajaya, the leisure facilities of IOI City Mall and IOI Resort City itself, a stay here promises to be an unforgettable experience for the modern traveler seeking local experiences and memorable service,” kata Kumar Renoo, Cluster General Manager, Palm Garden Hotel, Putrajaya, a Tribute Portfolio Hotel

Pusat rekreasi ini memukau dengan suasana tepi kolam Sicily yang menampilkan kolam utama yang indah dan satu lagi kolam riadah dengan gelongsor kanak-kanak, kedua-duanya menghadap ke Menara IOI 1 & 2 yang megah dan IOI City Mall yang besar, pusat membeli-belah terbesar di Malaysia. Pusat Kecergasan ialah tempat yang bagus untuk kekal cergas sambil berehat dan bersosial, dilengkapi dengan mesin kecergasan terkini untuk memastikan anda kekal cergas. Kawasan yang luas juga membolehkan aktiviti rekreasi lain dijalankan seperti membina pasukan atau hari keluarga.


Palm Garden Hotel, Putrajaya diilhamkan oleh trend dan pergerakan terkini, didorong oleh dunia fesyen yang menarik dan acara-acara menarik yang luar biasa, menjadikannya destinasi yang benar-benar unik untuk detik-detik istimewa dan tidak dapat dilupakan. Jadikan hotel milik anda dengan pakej eksklusif Own The Hotel untuk memperingati acara, perkahwinan atau ulang tahun syarikat anda. Hotel ini menawarkan sebelas (11) ruang acara dan mesyuarat untuk memenuhi setiap keperluan. Rafflesia Ballroom tanpa tiang mengagumkan dengan ruang seluas 630 meter persegi yang dilengkapi sepenuhnya dengan pentas LED dan terbina dalam, menjadikannya tempat yang sempurna untuk majlis perkahwinan yang tidak dapat dilupakan dan makan malam yang memuatkan sehingga 300 orang.


Palm Garden Hotel, Putrajaya merupakan ahli Marriott Bonvoy – program pelancongan yang memenangi anugerah daripada Marriott International – membolehkan ahli memperoleh dan menebus mata untuk penginapan mereka di hotel baharu, dan di hotel dan resort lain di seluruh portfolio jenama Marriott Bonvoy yang luar biasa. 

Dengan aplikasi Marriott Bonvoy, ahli menikmati tahap pemperibadian dan pengalaman tanpa sentuhan yang membolehkan mereka mengembara dengan tenang. Untuk maklumat lanjut, layari www.palmgardenputrajaya.com

No comments :