Tuesday, October 20, 2015

Anda ada masalah ‘bau sebati’?

Hi Korang,


Sesuai mereka yang ada masalah 'noseblind' ni.

Bolehkah anda menghidu bau itu? Setiap hari, ada satu fenomena yang berlaku di bawah hidung kita saja. Setiap deria kita memainkan peranan yang penting di dalam kehidupan seharian. Namun, kadangkala kita secara psikologinya tidak mempedulikan kenyataan bahawa kita mengalami bau sebati. Bau sebati – sejenis masalah deria bau di mana kita telah menyesuaikan diri atau terbiasa dengan bau-bau di sekeliling kita, lalu menyebabkan berkurangnya kebolehan untuk mengesan bau yang telah terdedah kepada kita sebelum ini.


Katakan anda sedang menikmati sarapan. Apabila anda mengangkat suapan pertama ke bibir, hidung anda mengesan bau susu yang basi. Sistem olfaktori manusia telah diprogramkan untuk mengasingkan bau-bau kepada ‘biasa’ atau ‘tidak biasa’ yang diterjemahkan kepada bau-bau yang ‘bahaya’ atau ‘tidak bahaya’, dan oleh itu ‘susu masam’ dapat dikesan dengan cepat. Beginilah caranya bau busuk kekal di dalam rumah, kerana kita sudah tidak peka lagi terhadapnya. Oleh itu, para tetamu yang tidak biasa dengan bau busuk ini akan dapat menghidunya, menyebabkan pengalaman berkunjung ke rumah anda tidak menyenangkan bagi mereka.


Jadi bagaimana kalau kita sudah mengalami ‘bau sebati’? Dengan maklumat yang baru diperoleh ini, tidak perlulah kita bimbang mengenai bau-bau yang menyerang sistem olfaktori para tetamu! Hari ini, Ambi Pur melancarkan Toilet Fresh, satu rangkaian baru penyegar udara yang direka khas untuk memberikan pengalaman wangian yang hebat dengan menghilangkan bau busuk di dalam udara, lalu meninggalkan wangian yang lembut dan segar.


“Untuk memenuhi janji ‘touching lives, improving life”, kami ingin memastikan pemilik rumah dan tetamu mempunyai persekitaran yang tidak perlu dibimbangkan. Dalam menghasilkan setiap produk, kami juga ingin mendidik pengguna mengenai isu-isu penjagaan rumah yang mungkin tidak mereka sedari, dan seterusnya meningkatkan kualiti kesejahteraan dan interaksi sosial,” kata Nicolas de La Giroday, Ketua Pengarah Eksekutif (CEO) Procter & Gamble (P&G) untuk Singapura, Malaysia dan Brunei.


Ambi Pur Toilet Fresh yang baru ini diformulasi untuk mengatasi bau-bau harian yang biasanya datang dari dapur, tandas, haiwan peliharaan, asap dan sebagainya. Ambi Pur Toilet Fresh berfungsi untuk menghapuskan bau busuk dan menyegarkan bilik-bilik yang kecil, dengan menggunakan sejenis membran inovatif yang membebaskan 100% minyak wangian tulen secara perlahan-lahan ke dalam udara. Pembebasan wangian adalah tetap dan kekuatannya boleh dilaras mengikut keperluan pengguna, dari 30 hingga 60 hari. Hanya tekan butang ‘One Push’ pada bahagian luar pek dan tunggu selama satu minit. Selepas diaktifkan, wangian Ambi Pur Toilet Fresh akan menyentuh membran khas dan proses menghilangkan bau-bau organik akan bermula.

Selebriti komedi dan Duta Ambi Pur, Harith Iskander juga berkongsi pengalaman bau sebatinya ketika sesi perkongsian di majlis pelancaran tersebut.


"Semasa bujang, saya tidak sedar ada bau busuk di dalam rumah saya. Saya mengalami masalah bau sebati dengan bau-bau dari pakaian gim dan sebagainya. Selepas berkahwin, isteri saya menyedari bau-bau ini dan membantu saya mengatasinya," katanya.Ambi Pur Toilet Fresh boleh didapati dalam empat pilihan, Lavendar, Lemon, Rose dan Jasmine pada harga jualan yang dicadangkan RM6.90. Boleh didapati di semua cawangan jualan utama di seluruh Malaysia.

2 comments :

Suria Amanda said...

suka ambi pur yang rose tu..wangi...

Cikna said...

Dah beli dan semestinye LAVENDER di hati ku.....;-)