Monday, December 5, 2022

MALAYA Steamboat dan Grill PUCHONG PRIMA, Depan Pangsapuri Melur

 Hi Korang,

Lama betul tak citer pasal makan-makan ek

Ni kak lily nak citer ni, pasal ktorang pi makan steamboat dan grill di Puchong Prima.


Akibat terpengaruh dengan TIK TOK, ktorg pun teringin lah nak pi kedai steamboat dan grill. Tengok location dekat je dari rumah dalam 20 minit cam tuh, so mandi mandi then terus start engine kete dan keluar rumah.

Itulah waze yang ada hado tuh, ermm pusing banyak kali kat Puchong Permai then mana plak kedai ni, aduimak hati dah sakit nie sebab location yang betul. Lepas 2-3 kali pusing, kitaorang berhenti depan kedai tuh. Bile baca sekali lagi rupanya itu adalah Malaya Steamboat Puchong Permai dan bukan Malaya Steamboat and grill Puchong Prima. 

Ya ampun!!

Masih tak dapat lagi exact location so ktorg google je Puchong Prima dulu. Bila sampai area tuh, tengok balik TIK TOK yang diorg tuh viralkan tuh. Banyak kali tengok tapi tak nampak jugak orang tulis locationya. Sampai last video kak lily tunjuk sampai abis masyallah ada jugak orang letakkan exact location which is berhadapan Pangsapuri Melur.

Hah waze Pangsapuri Melur memang dalam 2km je dari currect location ktorg. Memang betul wei depan-depan apartment 4 tingkat tuh hah, bersebelahan food court Twin Garden. Terus rasa bersyukur wei, berjaya jugak sampai ke sini. 

Sesampai je orang tak ramai lagi maklumlah dalam kul 6 cam tu, so lepas bayar sorang RM30, ktorang pun pilih apa yang patut untuk makan.









Memang pelbagai jenis makanan ade wei, yang grill ada, yang steamboat ada, sayur-sayuran, pelbagai jenis sos pencicah, makan dah ready untuk di makan pun ada seperti nasi goreng, spagethi, kuih muih, keropok kudap-kudapan, ais krim enak dan pelbagai balang air yang korang sampai pening nak pilih hah.

Kedainya yang luas dan berangin gituew sebab kipas banyak hehehe.

Memang selesa makan kat sini, kalau datang reramai ada tempatnya, yang datang berdua pun siap di sediakan tempatnya. So jangan bimbang kalau tak cukup seat kan. 

Ayuh makan!!





Ktorang pilih tomyam as base sup tapi tak pedas wei so sedang enak di makan begitu sajerrr hehehhehe


Kak lily memang rekemen kedai ni untuk makan steamboat dan grill murah di Puchong nieh, dah ler murah pelbagai jenis menu ada.

Seriously I is kagum lah hehehhehhehe

So sebelum nak pi pastikan kedai yang mana satu korang nak pi ek, jangan sampai salah tempat macam ktorang hahahahahha




Saturday, December 3, 2022

Jolly Jamboree Festive Feast At Four Points by Sheraton Puchong

Hi Everyone,

The year-end festive season is upon us, and Four Points by Sheraton Puchong is delighted to bring you to our Jolly Jamboree Festive Feast at The Eatery. The casual ambience is the place to be for families and friends alike to celebrate this Christmas, where pleasant and scrumptious dining awaits. This year, we bring you to a widespread Christmas and New Year buffet dinner in a great atmosphere with a caroler's performance for the guests.


Let’s welcome the daily festive buffet dinner from 1st December to 30th December 2022 with varieties of buffet spread and sweet delights to enjoy. Pricing is RM110nett per adult from Sunday to Thursday and RM120nett per adult for weekend dinner on Friday and Saturday from 6:30pm to 10:30pm. A selection of seafood and additional festive-inspired dishes are available on these days.

In addition to the celebration this year, the chef pours in his skill to bring you a charming and delicious plate for Christmas and the New Year with a classic yet sophisticated festive roasted lamb and chicken with herbs and accompanied by chef’s selection sauce. Seafood and grill stations are not to be missed during this festive season, our ‘Live’ wok station with an Asian style flavor. A beef lover will definitely love the plate of beef Wellington served with mushroom sauce. Festive dinner will not be complete without delightful sweet treats at our dessert station, including some vanilla yule log, fruit cake, creme caramel, and Christmas mince pie.


The mouth-watering Jolly Eve Dinner on 24th and 31st December 2022 comes with a price of RM145nett and RM158nett per adult from 6.30pm until 10pm. The festive day brunch buffet will be on 25th December 2022 and 1st January 2023, priced at RM125nett per adult from 12 noon until 3 pm. Bring your family and friends over to enjoy the selected bank credit card discount of up to 20% off the normal price. Kids aged 5 to 12 years old enjoy half price on buffet brunch and dinner.

Connect with your friends for a casual gathering at Best Brew happy hour and enjoy a glass of beer for a casual get-together. Bucket beer is RM85nett for Carlsberg or Tiger, and RM95nett for Heineken or Kronenburg. This happy hour starts at 4pm until 11pm at night. You could also enjoy a beer at RM20nett per half pint or RM25nett for a full pint.


For guests who would like to make a reservation. It is available at our booking platform Klook and Oddle. Or direct contact at +603 5891 8855 or email eatery.puchong@fourpoints.com


Friday, December 2, 2022

FESTIVE EATS AT PALM GARDEN HOTEL, PUTRAJAYA, A TRIBUTE PORTFOLIO HOTEL

Hi Everyone,

Spend a Christmas Eve and Christmas Day of indulgence at the first Tribute Portfolio Hotel in Malaysia with our Festive Buffet Dinners available on 24th and 25th December 2022. It’s the perfect time to spend with family and friends over a cosy dinner with Saddle of Lamb, Roast Striploin and Roast Chicken with all the trimmings. 


Tuck into the spread of Seafood on Ice with New Zealand Oysters, Half Shell Mussels and Flower Crabs. Seafood Jambalaya is the rice dish for the day to go with other delicious mains such as Herb Crusted Salmon Fillets, Asparagus Rolls with Chicken Lyoner, Wok fried Large Chili Prawns, Chicken Picatta Milanese and more. Festive Buffet Dinner on 24th and 25th December 2022 is priced at RM168.00nett per adult and RM84.00nett per child (5 – 12 years old).


On the day after Christmas, you can also spend an easy going afternoon with Festive Hi-Tea on 25th December 2022 at Palms Café. Lighter than dinner the night before, Chef and his team serves up an assortment of Platters with Smoked tenggiri and salmon with vegetable confit; Roast beef with baked brinjals and grilled shallots and Baked chicken ballotine in puff pastry with creamy spinach stuffing. 



There will be the sandwich counter with a variety of breads for you to fix your own just the way you like it. For mains there are Roast Chicken with all the trimmings, Chicken Boxing, Thai Pineapple Fried Rice, Saute Tiger prawns in Chinese Pepper Sauce and lots more. Desserts are the highlight of any hi-tea with Christmas fruit cakes and cookies, Puddings, French Pastries, Apple Pies and the list goes on. 

There will be a similar buffet served for New Year’s Day Hi-Tea on 1 January 2023 as we welcome the brand new year with cheer and good eats. Festive Buffet Hi-Teas are priced at RM148.00nett per adult and RM74.00nett per child.

Expect a visit from carolers on 24th December 2022 Dinner and during Hi-Tea on 25th December 2022. Santa also makes a special appearance with goodies. For reservations please call Palms Café at 60389432233 or 0163144101.


Thursday, December 1, 2022

MAKANAN KEGEMARAN RAKYAT MALAYSIA

Hi Korang,

Dalam pelbagai cara, kepelbagaian budaya Malaysia telah mempengaruhi rasa dan ramuan kulinari kita yang unik. Menggabungkan rasa keenakan hidangan Cina, India, Melayu dan Borneo, selera kita sentiasa dihidangkan dengan kekayaan variasi yang mungkin tidak boleh didapati di tempat lain.


Inilah yang mengilhamkan ShopeeFood untuk membuat tinjauan di bandar-bandar kita untuk melihat hidangan terbaik yang diberikan lima bintang oleh pengguna ShopeeFood. Sepanjang tiga kempen besar baru-baru ini, seperti 9.9 Shopping Day, 10.10 Brand Sale dan 11.11 Big Sale, ShopeeFood mengumpulkan data tentang trend makanan untuk mengetahui apakah yang gemar dimakan oleh rakyat Malaysia. Melihat pada item yang paling kerap dipesan di aplikasi ShopeeFood, tinjauan itu membuktikan dua kegemaran yang jelas terserlah: hidangan berasaskan nasi dan ayam goreng.


Tidak dinafikan nasi merupakan nadi kehidupan seharian di negara ini. 

Selain dengan sawah padi yang luas terbentang di seluruh negara, nasi adalah makanan ruji kita, yang turut diadun dalam makanan bayi, makanan ringan, pencuci mulut dan hampir setiap hidangan. Sama ada semangkuk nasi kukus ala Cina, nasi daun pisang India yang terkenal, dan tidak lupa Nasi Lemak Malaysia yang tercinta, nasi terus ‘hidup’ dalam DNA Malaysia dan rakyatnya.

Walaupun Roti Canai tetap memegang takhta dalam tinjauan lima makanan teratas ShopeeFood, hidangan berasaskan nasi dan ayam goreng yang pelbagai jenis banyak dipaparkan dalam trend makanan kami.

Tidak hairanlah, hidangan ayam terutamanya ayam goreng turut mendapat tempat teratas dalam makanan lima bintang terbaik di aplikasi ShopeeFood, digemari tak kira oleh yang tua dan muda.

Bagi sesetengah orang, ayam goreng adalah hidangan yang dinikmati semasa ‘makan besar’ bersama keluarga setiap hujung minggu, dibuat lauk makan tengah hari padahari bekerja, atau dijamah buat makan malam.

Menurut kaji selidik pada 2021, rakyat Malaysia adalah pengguna ketiga tertinggi di dunia untuk daging ayam, dengan hampir 50kilogram ayam dimakan setiap tahun, oleh setiap orang[1].. Walaupun ia tidak mencecah 82.3-kilogram beras yang dimakan rakyat Malaysia setiap tahun[2], jika kita melihat pada populasi kita yang hanya lebih 32 juta orang, kedudukan ketiga teratas ini menunjukkan betapa rakyat Malaysia gemarkan ayam!

Tambahan lagi, kita langsung tidak pilih kasih! Sama ada Ayam Goreng Berempah atau ayam goreng ala Korea ‘viral’, rakyat Malaysia menggemari ayam mereka dalam pelbagai gaya. Malah hari ini, kita mempunyai beratus-ratus hidangan ayam yang berbeza hanya di hujung jari – sama ada di kedai makan atau online di ShopeeFood, pilihannya tidak berkesudahan. 

Apa yang Dilihat di Trend Pesanan ShopeeFood

Semasa pandemik Covid-19, rakyat Malaysia beralih kepada platform penghantaran untuk mendapatkan makanan mereka dengan selamat dan mudah. Memandangkan kemudahan dan pelbagai pilihan makanan ada tersedia di hujung jari mereka, rakyat Malaysia semakin memilih kaedah penghantaran makanan atas talian atau online. Terdapat lebih 2,000 hidangan untuk dipilih, terpulang pada mood dan citarasa anda untuk hari-hari tertentu.

“Orang ramai menjadi semakin bergantung dan selesa dengan perkhidmatan digital. Rakyat Malaysia telah menerima pakai penghantaran makanan kerana ia memberikan kemudahan, nilai dan kepelbagaian. Di ShopeeFood kami juga komited untuk membantu lebih ramai peniaga sama ada syarikat besar atau ‘hero’ tempatan untuk mendapat manfaat daripada rangkaian ekosistem Shopee yang luas, di samping mengamalkan cara baharu untuk berniaga dan mendapatkan pelanggan baharu,” kata Kwa Yin Leng, Ketua Operasi ShopeeFood Malaysia.

“Kami sangat teruja dengan tinjauan ini kerana ia menunjukkan apa yang kita paling gemari sebagai rakyat Malaysia, apabila bercakap tentang makanan. Semasa tempoh promosi kemuncak kami seperti 9.9, 10.10 dan 11.11, hidangan berasaskan nasi telah meningkat lebih kurang 3x ganda dari segi tempahan berbanding hari biasa. Ini menunjukkan bahawa rakyat Malaysia bukan sahaja menikmati nasi sebagai makanan ruji, tetapi juga berpusu-pusu memanfaatkan tempoh promosi untuk merebut nilai terbaik untuk tempahan mereka,” tambahnya.

ShopeeFood telah ditubuhkan pada 2021 untuk membantu penggunanya mendapat manfaat daripada pengalaman penghantaran makanan yang mudah dan lancar, dengan menyediakan pelbagai pilihan kedai makan, daripada restoran popular hingga gerai jalanan, pada nilai terbaik. Membentuk sebahagian daripada ekosistem sedia ada Shopee yang merangkumi dompet mudah alih ShopeePay, ditambah dengan tawaran dan promosi yang menakjubkan sepanjang tahun, ShopeeFood turut menawarkan rakyat Malaysia dengan pilihan pembayaran yang mudah, selamat, serta memberi ganjaran. 

Pengguna ShopeeFood Nilaikan Restoran Lima Bintang Kegemaran Mereka

ShopeeFood meninjau pilihan penggunanya untuk mengetahui hidangan nasi dan ayam goreng terbaik di Kuala, Lumpur, Putrajaya, Selangor, Pulau Pinang, Johor, Ipoh dan Kota Kinabalu. Walaupun Nasi Lemak, Bubur Ayam, Nasi Kukus dan ayam goreng tetap menjadi kegemaran sepanjang zaman - kami turut mendapati bahawa pengguna juga menggemari kepelbagaian hidangan daripada Timur Tengah, Korea, Antarabangsa dan Jepun.

Berikut adalah senarai lima restoran terbaik dari seluruh Malaysia yang dipilih oleh pengguna ShopeeFood, sebagai tempat terbaik jika anda teringin untuk menikmati hidangan nasi dan pelbagai jenis ayam goreng.

Kuala Lumpur dan Putrajaya

Sama ada Nasi Campur atau masakan Cina, pengguna kami sudah tahu di mana untuk mendapatkan makanan yang enak. Untuk hidangan nasi dan ayam goreng bertaraf lima bintang terbaik, klik sahaja pada pautan di bawah dan pengguna ShopeeFood akan tunjukkan jalannya!

Krayz Kitchen Cheras

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan nasi)

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan ayam goreng)


Klasik Aroma Salai Desa Petaling 

Nasi Lemak @ Sunny Food Republic KL

Lan Zhou Mee Tarik @ Bukit Bintang 

Warung DD

Takoyaki Leleh Masok - Kg Baru



Krayz Kitchen Cheras 

Restaurant Man Kee Kepong 

Minang House @ Segambut Dalam

My Utara Burger Kuala Lumpur 

Komo Cafe @ TTDI 

 



Pulau Pinang

Nun di utara, di Pulau Pinang yang merupakan syurga makanan, selain hidangan Pulau Pinang yang unik, pengguna juga menggemari makanan Timur Tengah seperti Mandi Chicken dan burger ayam goreng yang empuk.

 

Mr Shawerma USM Plaza Ivory

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan nasi)

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan ayam goreng)


ZUS Coffee @ Jelutong

Mr. Shawerma @ USM Plaza Ivory

Familymart Jalan Burma Penang

Tanduk Bihun Sup Utara Bayan Lepas

Mr. Shawerma @ QueensBay Mall


Tanduk Bihun Sup Utara Bayan Lepas

The BRGR @Jln Nagor

Farmer's Market Promenade

Soft Soya Cafe Teras Jaya

Tunas Bistro Jalan Paya Terubong


 

Johor

Orang Johor menggemari ayam goreng tradisional mereka yang dhidang bersama nasi. Selain itu, rakyat Johor memilih sup 'hotpot' untuk dihidangkan bersama nasi mereka, ayam goreng dengan herba dan rempah ratus, serta kombo kari dan nasi yang membangkitkan selera.

Shu Da Xia Hotpot Taman Sutera Utama Skudai

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan nasi)

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan ayam goreng)


Marrybrown @ Kluang Econsave

Donkey Restoran Restoran Tyson

Bubur Ayam Batu Pahat

Embrace Hall Cafe @ Jalan Impian Emas

Shu Da Xia Hotpot @ Taman Sutera Utama Skudai


Gang Shi Fei @ Taman Nusa Bestari

Bliss Cafe Danga Bay

Tea Garden Aeon Mall Kulai

DMR Segar Dim Sum Halal Sutera Mall

Nasi Kukus Station D Mawar Cafe


 

Kota Kinabalu, Sabah

Sama ada masakan Timur Tengah, Jepun dan tempatan – penduduk Sabah memang sukakan kepelbagaian dan pilihan kegemaran mereka akan membuatkan anda rambang mata!

Miyabi Express (Funky Farm)

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan nasi)

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan ayam goreng)

Restaurant Nasi Mandi @ Lorong Plaza Kingfisher

Kopi Ping Cafe @ Gaya Streets

Goku Mozza Chs Crndog Boba BrownSugar

Recipes House Damai Plaza

Miyabi Express (Funky Farm)

Restaurant Nasi Mandi @ Lorong Plaza Kingfisher

Goku Mozza Chs Crndog Boba BrownSugar

Miyabi Express (Funky Farm)

Wo Yen Kee @ Jalan Damai

Yam Yam Cafe @ Penampang


 

Ipoh, Perak

Terkenal dengan budaya Hakka, tokong bersejarah di dalam gua dan bandar lama kolonial, Ipoh sememangnya terkenal dengan makanannya. Selain hidangan warisannya yang pelbagai, nasi lemak, ayam goreng ‘chicken chop’ dan ayam goreng Korea juga berjaya merebut tempat dalam senarai kegemaran orang Ipoh.

 

Capati Warisan Pak Lang PGA AZ Qifayah Batu 8

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan nasi)

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan ayam goreng)

Capati Warisan Pak Lang PGA AZ Qifayah @ Batu 8

Mee Udang Ketam & Masakan Thai @Tmn Tnjg Perdana

R Heritage Recipes @ Meru B2 Ipoh

Alieya Cafe @ Taman Mas

Restoran Nasi Kandar Bharkat @ Taman Cempaka


Capati Warisan Pak Lang PGA AZ Qifayah @ Batu 8

Cikgu Fuad Catering @ Kampung Jana Sambungan

R Heritage Recipes @ Meru B2 Ipoh

Chego Taiping

Restoran Anjung D' Puncak Chemor

 

Selangor

Dan akhirnya, Asam Pedas bersama nasi mempunyai tempat yang istimewa di hati orang Selangor, tidak lupa juga ayam goreng Ayamas kegemaran sepanjang zaman, serta ayam goreng Korea.


D Lawang Asam Pedas Klang

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan nasi)

Nama Restoran

(Diberi lima bintang untuk hidangan ayam goreng)

Labbaik Ruzz Tent & Cafe @ Taman Melawar

D Westurn Talam Jalan Iskandar

DubuYo Mini Plaza Shah Alam

Salai D'House WgsaMlawati

D Lawang Asam Pedas Klang 

Restoran Asmaas Nasi Kandar Kuala Selangor

Kedai Ayamas Seksyen 9

K-Wing @ Taman Perindustrain Ehsan Jaya

Nasi Berlauk Abe @ Klang

Kafe An Nur's @ Denai Alam



Dah Lapar? 

Nikmati Promosi Jualan 12.12 Promo Istimewa Untuk Anda!



Kini, jualan akhir tahun 12.12 sudah pun tiba! Dapatkan tawaran eksklusif dari pelbagai restoran dan pesan semua makanan kegemaran anda dengan tawaran hebat ini:

Penghantaran Percuma dengan perbelanjaan min RM0

Tawaran Super Deals sehingga 50% DISKAUN untuk peniaga terpilih seperti Thong Kee Cafe, Little KL Food Hall, Tea Can Tin, Pop Meals, Kee Nguyen - Vietnam Coffee, Nasi Lemak Saleha dan banyak lagi.

Shocking Sale RM12 bermula dari 6hb - 12hb Disember 2022