Thursday, June 17, 2021

5 Restoran Makanan Cina Yang Pernah Menjadi Bualan Di Kuala Lumpur

Hi Korang,

Siapa yang tak kenal dengan ahkak ko ni memanglah kan hehehehe

Ye ahkak ko ni sememangnya seorang yang kaki makan, nampak aje makanan yang lain daripada lain sket terus nak di cubanya. Tidak kiralah street food menu, makanan di restoran, makanan Cina, makanan India, makanan barat mahupun makanan asli sesuatu tempat yang kak lily terokai tapi seharusnya halal lah kan takkan nak cuba makanan yang diragui pulak.

Dan makanan Cina adalah salah satu makanan yang kak lily amat-amat gemari seperti mala hot pot, itik panggang, sup herbanya dan pelbagai lagi.

Untuk korang di luar sana yang turut menggemari masakan cina ini, kak lily syorkan beberapa restoran yang boleh korang pesan dan nikmati bersama keluarga tersayang.


1. Dolly Dim Sum

Wackybecks3 @ flickr

Sekiranya anda ingin berkunjung ke suatu tempat untuk mendapatkan hidangan untuk perayaan, restoran Dolly Dim Sum adalah restoran yang patut anda kunjungi. Untuk menikmati dim sum yang bersih dan beraroma, anda disyorkan untuk mencuba ladu udang har gao klasik, tart telur yang baru dibakar, popia vegetarian, kuey teow goreng dan siew mai kukus.

Jika anda masih ingin mencuba pencuci mulut, cubalah mochi durian. Pastikan tidak melepaskan peluang untuk mencoba Egg Custard Bread yang agak terkenal juga.


2. Mohd Chan Restaurant

青蛙 Frog @ flickr

Hidangan utama restoran Mohd Chan adalah masakan ala Kantonis yang biasa dimasak di rumah yang bukan sahaja diyakini halal, tetapi juga menyelerakan.

Kini, restoran ini dapat berdiri dengan bangga dengan mempunyai sebanyak 20 cawangan restoran di bawah namanya yang menandakan kepercayaan mereka untuk menjadikan masakan Cina-Muslim sebaik mungkin.

Antara hidangan mereka yang digemari ramai adalah ikan kukus teochew klasik, sotong mentega klasik, kam heong lala, ayam telur masin dan sayur empat musim.


3. Golden Valley Chinese Muslim Restaurant

malaysianflavours.com

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa pilihan masakan Cina-Muslim yang dihidangkan di Golden Valley sangat sedap dan menyelerakan. Sempurna untuk dikongsi, bersedialah untuk menikmati siakap kukus gaya Nyonya, Siong Tong Lala, ayam marmite, ayam badam, udang salad, nasi goreng halia dan ayam dan juga Kung Pao Chicken Yam Basket.

Restoran ini menawarkan set hidangan bersempena CNY yang boleh dinikmati oleh 5 hingga 10 orang, terdiri daripada pelbagai jenis hidangan dan juga Yee Sang yang bermula dari RM58. dengan potongan 10% untuk semua hidangan dan penghantaran dari menu CNY ini. Jangan lepaskan pelung keemasan ini pada CNY yang akan datang.


4. Amber Chinese Muslim Restaurant

hotdiner.blogspot.com

Menikmati hidangan di restoran Amber ini seolah-olah sedang menikmati hidangan yang asli di China Utara. Setiap hidangan di restoran ini mengandungi pelbagai jenis campuran rempah yang segar dan rasa yang disusun dengan sangat mahir dengan menggunakan teknik memasak tradisional.

Meja makan dipenuhi dengan pelbagai jenis pembuka selera seperti lempeng Chives China dan roti mochi bijan. Selepas itu nikmati daging kambing panggang khas mereka, ikan bakar, brokoli tumis bersama cendawan dan ayam kung pao. Barisan pembuka selera seperti lempeng chives cina dan roti mochi bijan juga ada.


5. Jibby Chow


foodadvisor.my


Diuruskan oleh pasukan yang sama di belakang Serai Group dan kafe Jibby,

anda boleh menikmati hidangan best di sini kerana Jibby Chow menyajikan hidangan Cina kegemaran ramai dengan sentuhan kontemporari, seperti itik panggang atau lobster Boston dalam sos cili khas.

Mereka biasanya mempunyai spesial untuk CNY (termasuk set yee sang) dan tahun ini juga sama. Pesan dari Set Dim Sum mereka (RM88 / pax) yang disertakan dengan 5 menu. Mahu menu lain pada hari biasa juga boleh.


Waktu pandemik begini kita semua sudah tidak boleh selesa keluar ke sana sini. Akan tetapi, kita tetap juga boleh nikmati menu makanan sedap kegemaran. Caranya mudah saja iaitu dengan menggunakan aplikasi tempahan makanan secara online. Salah satu daripadanya adalah Foodpanda.

Dengan Foodpanda segalanya menjadi mudah! 

Kita semua boleh juga nikmati menu-menu chinese food dengan senang dan sangat pantas. Zaman sekarang ni boleh dikatakan semua orang kenal Foodpanda, jadi nak makan apa sudah mudah. Malas masak bukan alasan untuk tidak boleh makan sedap. 

Tak gitu?


Monday, June 14, 2021

ORYN Skincare – Kecantikan Kulit Bersama Vitamin C

Hi Korang,

Lately ni vitamin C memang jadi satu keperluan di dalam kehidupan seharian kita. Maklumlah di musim-musim pandemik ni kan, salah satu solusi yang penting untuk mencegah jangkitan Covid 19 adalah mengamalkan pengambilan Vitamin C yang cukup.

Itu untuk keseluruhan badan untuk melindungi antibodi kita daripada pelbagai penyakit yang datang. Bagaimana pula dengan kulit muka kita? 

Eh haruslah di jaga jugak takkan di biarkan begitu ajer..



Bagi mereka yang masih tercari-cari lagi produk kecantikan vitamin C untuk di jadikan rutin harian, kak lily syorkan dapatkan produk kecantikan jenama tempatan iaitu Oryn Skincare.




3 Produk yang merupakan best selling bagi jenama ORYN Skincare ini adalah :  

1. ORYN Hydrabright Cleanser

2. ORYN Hydrabright Moisturizer

3. ORYN Clear Gel (for acne)



ORYN HYDRABRIGHT CLEANSER

Ianya terhasil dari untuk membantu membersihkan, hidrasi dan mencerahkan kulit wajah. Mild Foam Formulation di sini juga bermakna Cleanser ini menghasilkan kurang buih ketika digunakan untuk mengurangkan kekeringan pada kulit.


BAHAN-BAHAN DAN MANFAAT

· Vitamin C – membantu mengurangkan jerawat pada kulit wajah serta mencerahkan tona kulit

· Sodium Hyaluronate + Panthenol – membantu mengekalkan kelembapan kulit, mengembalikan kekenyalan kulit dan mengelakkan kulit wajah dari kekeringan.

· Niacinamide – membantu mengecilkan liang pori, mengurangkan masalah jerawat dan bantu menyelesaikan masalah kulit rosak.

· Saccharide Isomerate – membantu untuk beri kelembapan yang berpanjangan pada kulit

· Natural Phyto – membantu mengurangkan breakout pada kulit wajah dan kerengsaan pada kulit sensitif.

Apa yang korang boleh jangkakan pada kulit korang setelah memakai ORYN HYRDRABRIGHT CLEANSER, paling yang suka kulit wajah akan kurang berminyak, akan rasa lebih segar dan kurang kering.

Cara menggunakannya :

Basahkan muka, sapukan 1-2 pam ORYN HydraBright Gentle Cleanser ke kulit, urut perlahan-lahan ke kulit dengan gerakan bulat dan bilas dengan air suam.

Kak lily rasa :

Kulit muka langsung tak kering setelah mencuci, rasa lembut dan segar



ORYN HYDRABRIGHT MOISTURIZER

Produk pelembap kulit ini mampu untuk memberikan kelembapan yang berpanjangan pada kulit, mengurangkan tanda-tanda penuaan dan bantu mencerahkan kulit wajah.


Apakah 5 Manfaat Utama di dalam ORYN HYDRABRIGHT MOISTURIZER?

1. Moisturizer – melembapkan kulit

2. Serum – mencerahkan kulit

3. Primer – sebagai foundation sebelum menggunakan make-up

4. Anti Wrinkle – mengurangkan tanda-tanda penuaan dan kedutan di kulit

5. Night Cream – membantu menyuburkan kulit


BAHAN-BAHAN DAN MANFAAT

· Vitamin C – mencerahkan kulit dan membantu kulit jerawat

· Sodium Hyaluronate + Panthenol – mengekalkan kelembapan kulit

· Saccharide Isomerate – membantu melembapkan kulit sehingga 12 jam

· Natural Phyto – mengandungi Tumbuhan Comfrey dan Aloe Vera untuk bantu memperbaharu kulit dan mengurangkan rengsa pada kulit sensitif

· Hexapeptide – membantu mengurangkan tanda penuaan, berfungsi hampir sama dengan Botox tetapi lebih selamat.


Cara menggunakannya :

Sapukan ORYN HydraBright Moisturizer setelah muka di cuci dengan ORYN HydraBright Gentle Cleanser. Ia akan memberikan penghidratan yang lebih kuat pada kulit muka dengan serta-merta.

Kak lily rasa :

kulit wajah jadi lebih lembap, lebih lama dan bantu untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan pada kulit.

ORYN CLEAR GEL (FOR ACNE)

ORYN HydraBright Clear Gel (untuk Jerawat) dirumus secara khusus dengan Vitamin C Multi-Action yang tinggi yang dapat membantu merawat jerawat dan cela. Gel yang jernih dan ringan ini mengekalkan tahap pH yang mesra kulit yang membantu mengurangkan jerawat.


BAHAN-BAHAN DAN MANFAAT

· Vitamin C – membantu mengurangkan cela, mengawal penghasilan sebum dan mencerahkan titik gelap pada wajah.

· Silanediol Salicylate – membantu mengatasi masalah jerawat

· Ekstrak Aloe Vera – mengekalkan kulit berseri dan segar

· Niacinamide - Niacinamide adalah sejenis Vitamin B3 yang membantu mencegah Kerusakan UV pada kulit seperti pigmentasi. Ia juga membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan dan meminimumkan penampilan liang pada kulit.


Bagaimana nak guna:

Cuci muka dengan bersih dan keringkan dengan baik. Gunakan sejumlah kecil Clear Gel ORYN (untuk Jerawat, Whitehead & Blackhead) ke hujung jari dan sapukan pada jerawat atau kawasan bintik gelap. Sapukan sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari. 

Kak lily rasa :

Selepas kak lily gunakan seketika, tanda-tanda kemerahan akan mulai pudar dan jerawat akan kurang kelihatan. Ianya bertindak pantas untuk mencapai kulit yang sempurna dan berseri.

Jadi, kepada korang yang masih lagi tercari-cari produk penjagaan kulit wajah yang berbaloi, korang boleh mencuba produk ORYN Skincare ini. Mahu hasil yang optimum, kak lily sarankan korang membeli set penuh ORYN Skincare.


Layari www.orynskincare.com untuk mendapatkan maklumat lanjut.

* Untuk kegunaan luar sahaja. Anda disarankan untuk mendapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan sebarang produk. Hasil adalah berbeza bagi setiap individu.

Untuk maklumat lanjut:


Facebook: ORYN Skincare

Instagram/Twitter: @orynskincare


#ORYNSKINCARE #PRODUK #KECANTIKAN

Wednesday, June 9, 2021

NESCAFÉ® Menjenamakan Semula Minuman Kopi Tempatan kepada Edisi Kopitiam; Dua Variasi Baharu Diperkenalkan

Hi Korang,

Adaberita baik yang kak lily ingin kongsikan kepada korang si hantu kopi seantero malaya ni ekk


Kepada semua penggemar kopi di Malaysia, adakah anda bersedia untuk mencuba sesuatu yang baharu? NESCAFÉ® Sedia-Untuk-Diminum telah menjenamakan semula rangkaian minuman kopi tempatannya kepada Edisi NESCAFÉ® Kopitiam, dan bersempena dengan ini, dua variasi baharu juga telah diperkenalkan iaitu NESCAFÉ® Kopi-C dan NESCAFÉ® Kopi Cham. NESCAFÉ® Kopi Cham merupakan kombinasi teh dan kopi, manakala NESCAFÉ® Kopi-C pula adalah adunan kopi dan susu yang lebih halus. Kedua-dua perisa ini telah diiktiraf sebagai minuman yang paling digemari di kopitiam tempatan.







Diinspirasikan oleh hiasan dalaman kopitiam Malaysia, rekaan baharu tin dalam edisi ini mencerminkan simbol nostalgia yang bertumpukan kepada warisan. Klasik namun trendy, NESCAFÉ® berikhtiar untuk mengembalikan kenangan silam buat rakyat Malaysia agar warisan ini dapat terus dipelihara dan dibanggakan.

“Di NESCAFÉ® Sedia-Untuk-Diminum, kami berusaha untuk memastikan keselesaan dan keterangkuman rakyat Malaysia apabila menikmati minuman kopi tempatan kegemaran mereka pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Berdasarkan permintaan yang semakin meningkat untuk perisa kopi tempatan dan populariti Kopitiam, kami memperkenalkan NESCAFÉ® Kopi-C dan NESCAFÉ® Kopi Cham, bersama-sama keseluruhan produk kopi tempatan yang telah dijenamakan semula dalam Edisi Kopitiam ini,” kata April Wong, Eksekutif Perniagaan, Unit Perniagaan Sedia-Untuk-Diminum, Nestlé (Malaysia) Berhad.

Dengan rasa yang telah sekian lama dikenali dan disayangi oleh semua rakyat Malaysia, NESCAFÉ® menyasarkan untuk merealisasikan konsep tersebut dengan memperkenalkan gaya kontemporari untuk penggemar kopi tegar tanpa mengkompromikan keasliannya.


Penjenamaan semula rangkaian kopi tempatan sedia ada di bawah Edisi NESCAFÉ® Kopitiam turut merangkumi NESCAFÉ® Tarik, NESCAFÉ® Tarik Kaw, NESCAFÉ® Kopi-O, NESCAFÉ® White Coffee dan NESCAFÉ® Ice. Edisi NESCAFÉ® Kopitiam kini boleh didapati di seluruh negara di kedai-kedai yang turut serta dan platform perniagaan online seperti Lazada dan Shopee.


Nikmati Detik Kopitiam Anda, di mana sahaja dengan NESCAFÉ Kopitiam!

#NescafeKopitiam
#NescafeKopitiamSeries
#NescafeKopitiamMoments
#MakeYourKopitiamMomentsWithNescafe


Monday, June 7, 2021

Kopi "IT'S SIXPACK" - “Family-Styled Boxed” Dari Aik Cheong Coffee

Hi Korang,

Kopi memang tidak boleh di pisahkan dengan kak lily. Setiap hari sekurang-kurangnya mesti nak pekena secawan dua sebagai bekalan tenaga sepanjang hari.

Menikmati minuman di rumah dengan campuran bahan unik yang pasti mempersonakan selera minum petang atau sarapan pagi kita semua.

Kak lily memang tak preference kopi yang paling kak lily suka, sebolehnya ianya segar dan enak di minum tak kiralah panas ataupun sejuk. Tapi yang paling senang sekali adalah kopi yang ready to drink yang mana cuma tambahkan air panas dan sedia untuk di minum.


Banyak juga kopi-kopi yang sebegini di pasaran dan yang paling kak lily gemari adalah kopi ‘ready to drink’ dari Aik Cheong ini yang mana ianya mempunyai pelbagai pilihan rasa seperti Teh Tarik , Choco Latte, White Coffee, Cappuccino, Matcha Latte dan sebagainya.

Kalau korang nak tau yang, Aik Cheong merupakan jenama minuman kopi sejak 50 tahun yang lalu yang mula bertapak di bandar bersejarah Melaka. Mula di kenali sebagai Aik Cheong Coffee Roaster Sdn. Bhd. dua tahun sebelum negara kita mencapai kemerdekaan lagi. Memulakan perniagaan kedai kopi di Jalan Temple di bandar lama Melaka dengan kesegaran aroma biji kopi yang di panggang menggunakan biji kopi yang di import dari Indonesia, Filipina dan juga Amerika Selatan.

Dua tiga tahun kebelakangan ini, Aik Cheong Coffee telah memberi fokus kepada perkembangan dan perubahan semasa dengan menghasilkan produk terkini dan lebih berinovasi seperti produk yang telah berjaya mencipta satu trend baru iaitu minuman panas cawan segera yang dikenali “IT’S more than just”. Produk ini dilancarkan pada tahun 2019 di mana produk tersebut telah mencatatkan rekod penjualan yang memberangsangkan dengan lebih 1 juta cawan berjaya dijual pada tahun tersebut.

Masih mengekalkan minuman kopi sebagai produk keunggulan Aik Cheong kini tampil dengan pelbagai pilihan minuman yang menepati citarasa moden rakyat Malaysia khasnya dalam penyediaan minuman gabungan citarasa yang lain dari yang lain.


IT’S Series Aik Cheong Coffee



Macam kak lily, kopi memang menjadi keperluan setiap hari.

Namun nak membancuh sendiri tuh agak malas hahahahh dan lagipun nak cepat so pilhan mudah adalah kopi ‘ready to drink’ ini. Korang pun pun kan!!

Apa kata korang yang suka minuman segera ni cuba 6 pilihan gabungan rasa unik dalam secawan kopi segera IT’S Series Aik Cheong Coffee .

Minuman 'pick me up' dengan 6 pilihan rumusan terbaharu Aik Cheong Coffee. IT'S siri dari Aik Cheong di bungkus dalam cawan mudah di bawa ke mana-mana yang mampu menceriakan dan memberi kelainan rasa dalam pilihan minuman. Tampil dengan 6 pilihan perisa minuman yang di bezakan oleh 6 warna berbeza.


merah - IT'S Long Black Extra Short

kuning - IT'S Flat White Extra Short

Oren - IT'S Teh Tarik Gula Melaka

hijau - IT'S Matcha Latte Nata De Choco

biru - IT'S Cappuccino Choco Topping

pink - IT'S Chocolate Marshmallow

Di dalam setiap cawan telah di sedia kan pek pek rumusan minuman yang korang hanya perlu masukkan air panas dan campurkan mengikut urutan nombor pada pek kecil dan nikmatinya di setiap waktu di mana sahaja. Contohnya kak lily inginkan secawan IT'S Flat White Extra Short di mana kak lily cuma campurkan air panas adunkan pek pertama no 1 - rumusan IT'S Flat White ,kenudian ana masukkan pek kecil no 2 - Freeze Dried Coffee dan pek ke no 3 Brown Sugar dan tadaaaaa siaplah satu minuman segar dengan rasa yang amat unik dan memukau.


IT’S Granola Aik Cheong Coffee



Dengan konsep minuman beroat "easy oat easy go ", kini kita boleh menikmati kebaikan khasiat oat sebagai menu sampingan atau topping makanan yang menyihatkan. Dalam setiap pek Granola Aik Cheong Coffee mengandungi khasiat seperti

1. rolled oat panggang, madu dan minyak canola yang kaya dengan sumber serat yang tinggi dan

2. buah-buah kering & kekacang yang membekalkan mineral dan bahan anti oksidan bersama

3. yogurt bites yang baik untuk pencernaan.


Granola Aik Cheong Coffee hadir dalam dua pilihan variasi iaitu Mixed Berries & Mixed Fruits and Nuts. Cadangan makanan bersama yogurt segar, sebagai topping yang ranggup untuk sebarang menu , juga sesuai untuk makanan ringan ( snack ) dan minum bersama susu. Memang sedap.

Cara penyediaannya cukup mudah untuk sajian sebagai snack, korang cuma masukkan air panas dan nikmatinya. Untuk dijadikan topping pula tuangkan sahaja ke atas yogurt atau aiskrim atau pun susu, pasti sedap kan...


IT'S SIXPACK series terbaharu dari Aik Cheong Coffee



Yesza inilah yang kak lily nak kongsikan dengan korang nieh


Siri terbaharu dari Aik Cheong Coffee.. IT'S SIXPACK !! Memang awesome sangat di mana kini kita boleh menikmati 4 pilihan minuman dengan pelbagai topping dan kombinasi adunan yang sedia mudah untuk di minum.

Gituewww

Di dalam setiap kotak IT'S SIXPACK Aik Cheong Coffee menampilkan 4 pilihan minuman iaitu IT'S White Coffee Salted Gula Melaka, IT'S Chocolate Marshmallow, IT'S Cappuccino Choco Topping and IT'S Teh Tarik Gula Melaka yang korang boleh 'mix & match' dan mencipta citarasa minuman yang sangat unik dan baharu. Dengan konsep minuman gaya moden IT'S SIXPACK tampil dengan kelebihan berbanding jenama minuman biasa yang ada di pasaran dengan konsep Formula Unik, ianya istimewa dan limited dimana proses pengeluaran eksklusif dari bahan mentah hingga ke rekabentuk, ianya lebih dari sekadar minuman malahan memberi kegembiraan kejutan dan harapan dan rasa dan topping unik yang boleh ditambah dan disesuaikan dengan bebas.

Di dalam setiap pilihan perisa minuman, di sertakan pek-pek bahan dengan citarasa terkini dan moden bersama topping pilihan yang unik. Korang cuma perlu campurkan air panas, campurkan sendiri dari setiap pek dan taburkan topping dan sedia untuk di nikmati di mana-mana pada bila-bila masa.

Lebih Senang
dimana minuman segera ini semudah 1,2,3 langkah

Berpatutan
semua orang boleh minum tak kira di rumah atau di tempat kerja

Reka bentuk
ia datang dalam kapasiti yang besar dengan reka bentuk yang disesuaikan mengikut keperluan.

Ni kak lily perkenalkan satu persatu daripada 4 pilihan IT'S SIXPACK Aik Cheong Coffee.

IT'S White Coffee Salted Gula Melaka



Hadir dalam kotak putih di dalamnya terdapat 2 sachet No1 adalah White Coffee Salted Gula Melaka Premix dan Sachet No2 adalah Freezed Dried Coffee. Adunan yang memberikan citarasa klasik kopi putih berkrim, asli dan beraroma di padukan dengan rasa enak gula melaka pasti memberikan citarasa klasik yang mempersonakan. Tambahan pula, Gula Melaka dikategorikan sebagai gula yang lebih sihat dimana “index glycemic” yang rendah serta kaya dalam vitamin dan mineral.

IT'S Cappuccino Choco Topping



Yang ini pula IT'S Cappuccino Choco Topping yang mana ianya gabungan minuman Cappuccino bersama dengan topping chocolate yang sangat nyaman dan segar. Mengandungi 3 sachet No1 Cappuccino Premix , No2 Choco Topping dan No3 Brown Sugar.

IT'S Chocolate Marshmallow



Di kotak pink IT'S SIXPACK ini pula merupakan IT'S Chocolate Marshmallow yang di dalamnya mengandungi 3 sachet No1 Chocolate Premix, No2 Marshmallow dan No3 Brown Sugar. Sesuai di minum di kala waktu petang di halaman rumah sambil menikmati keindahan alam. Ewahhh gituew dong..

IT'S Teh Tarik Gula Melaka



Dan yang terakhir ini adalah IT'S Teh Tarik Gula Melaka . Sesuai sebagai di minum tak kira di mana jua dan apa jua keadaan. Di datangkan dalam kotak jingga dengan 2 sachet No1 Teh Tarik Gula Melaka Premix dan No2 Nata De Choco sebagai topping yang unik dan sedap.


 

 So cam ne??

Rasa teruja nak cuba tak??


Setiap kotak IT'S SIXPACK Aik Cheong Coffee ini terdapat 6 sachet dan sebab itu di namakan SIX PACK. Jom dapatkannya di pasaraya terpilih seluruh Malaysia iaitu di AEON BIG, GIANT dan MYDIN atau mudah sangat dapatkannya di SHOPEE & LAZADA.








Jom ikut Aik Cheong di social media berikut :

Aik Cheong Coffee Facebook : https://www.facebook.com/aikcheongcoffee

Aik Cheong Coffee Instagram : aikcheong_official

IT's more than just Facebook : https://www.facebook.com/itsbyacc

IT's more than just IG : its_by_acc





#aikcheongcoffee益昌咖啡 #做_自己
#BeYourSelfAlways 
#itsbyacc
#itsmorethanjust 
#ITS 
#ItsCup 
#itstimetobelieve
#Hoot9eeeee 
#InilahMasanya 
#VITAMEDIA 
#ASKPERT


Saturday, June 5, 2021

Jualan Pertengahan Tahun Go Shop menawarkan diskaun istimewa sehingga 60% kepada rakyat Malaysia agar kekal di rumah dan berbelanja dengan selamat

Hi Korang,

Susulan sekatan pergerakan penuh yang sedang berkuatkuasa di seluruh negara, Go Shop, selaku platform membeli-belah dan e-dagang utama di Malaysia sentiasa memastikan rakyat di negara ini dapat berbelanja dengan selamat di rumah dengan diskaun khas untuk pelbagai pilihan produk yang ada. Para pelanggan boleh terus membeli barang keperluan di laman web dan aplikasi mudah alih Go Shop dari keselesaan rumah mereka sendiri.


Ketua Pegawai Eksekutif Go Shop, Christinne Lim berkata, “Dalam era norma baharu ini, membeli-belah dalam talian di rumah kini sudah menjadi keperluan dan pelanggan sentiasa mencari tawaran pilihan produk dengan nilai tambah yang berbaloi. Go Shop menawarkan barangan berkualiti dan boleh dipercayai daripada makanan kesihatan dan bahan makanan hingga peralatan memasak, perkakas rumah, peralatan kecergasan dan barangan elektronik digital. Kami akan terus berkhidmat kepada para pelanggan dengan menawarkan pengalaman membeli-belah tanpa sentuhan dalam usaha membantu melandaikan lekuk pandemik.”

"Menerusi kempen Jualan Pertengahan Tahun yang kami tawarkan, para pelanggan dapat menikmati potongan harga dan penghantaran percuma sekaligus memberi nilai tambah untuk setiap pembelian mereka," tambah Christinne.



Kempen Jualan Pertengahan Tahun Go Shop menawarkan potongan hingga 60%, produk di bawah RM30 dan tawaran pelepasan akhir dari 3 Jun - 30 Jun 2021. Pelanggan juga boleh menggunakan kod 'MID25' untuk menikmati potongan hingga RM40* untuk rangkaian produk yang ditampilkan di program televisyen Go Shop.

Selain itu, para pelanggan juga berpeluang menikmati pelbagai program istimewa baharu Go Shop bulan ini - Brand Fiesta, Food Fiesta, Happy Village dan Happy Family. Pelanggan yang ingin meningkatkan skill dan kemampuan memasak boleh menonton Brand Fiesta pada setiap hari Khamis 11 pagi di Astro CH118, menampilkan Master Chef Sabri Hassan yang akan menunjukkan dan berkongsi cara memasak pelbagai menu makanan yang lazat menggunakan peralatan memasak terbaik keluaran La Gourmet dan Shogun. 


Manakala program Food Fiesta pula akan memperkenalkan makanan kesihatan dan suplemen tambahan yang dapat meningkatkan sistem ketahanan badan serta meningkatkan tenaga. Program ini disiarkan pada setiap hari Sabtu jam 12 tengah hari di Astro CH303 dan setiap hari Ahad jam 9 pagi di CH120.

Manakala dua lagi program istimewa Happy Family dan Happy Village pula menampilkan pelbagai produk Go Shop merangkumi kategori seperti perkakas rumah, peralatan memasak, makanan, kecergasan serta barangan keperluan untuk living & leisure. Saksikan Happy Family pada setiap hari Rabu dan Ahad jam 12 tengah hari di Astro CH303, dan Happy Village setiap hari Selasa dan Sabtu jam 11 pagi di Astro CH118.

Oleh kerana seluruh negara kini sedang menjalani sekatan pergerakan penuh fasa pertama, Go Shop juga turut menawarkan penghantaran percuma ke Sabah dan Sarawak hingga 10 Jun. Saksikan rangkaian saluran Go Shop setiap hari di Astro - Go Shop RUUMA (CH118), Go Shop GAAYA (CH120), CH111 dalam Bahasa Malaysia atau CH303 dalam Bahasa Mandarin. Program televisyen Go Shop juga boleh distrim menerusi laman web dan aplikasi mudah alih. Berbelanja di Go Shop melalui www.goshop.com.my atau muat turun aplikasi Go Shop dari Google Play dan App Store.

*Para pelanggan dapat menikmati potongan RM25 dengan perbelanjaan minimum RM280 dan tambahan potongan RM15 untuk pembelian seterusnya.

Friday, June 4, 2021

SDEC DAN SHOPEE UMUMKAN KERJASAMA BAGI KEMPEN SARAWAK DIGITAL MALL

Hi Everyone,

Sarawak Digital Economy Corporation Berhad (SDEC), bersama-sama dengan Unit Perancang Ekonomi (EPU) Sarawak akan bekerjasama dengan platform e-dagang Shopee untuk memulakan kempen 'Sarawak Digital Mall', dengan objektif memacu jualan bagi penjual dari Sarawak di platform tersebut. Kerjasama ini akan memanfaatkan puluhan ribu peniaga baharu dan sedia ada di platform tersebut dengan menawarkan insentif seperti baucar-baucar diskaun dan penghantaran percuma berjumlah RM1 juta kepada peniaga yang mengambil bahagian.


SDEC ialah sebuah agensi milik kerajaan yang diberi mandat untuk melaksanakan inisiatif Ekonomi Digital Sarawak. Antara bahagian yang diutamakan ialah Perniagaan Digital, di mana pendigitalan usahawan Sarawak merupakan fokus utama.

“Ia amat penting bagi para usahawan untuk mula menjalankan perniagaan mereka secara atas talian. Dalam zaman teknologi ini, orang ramai lebih gemar berurusan melalui telefon bimbit atau komputer. Dengan menerapkan aspek pendigitalan, ia mewujudkan peluang yang lebih besar kepada para penjual ini,” kata Ketua Pegawai Eksekutif SDEC, En. Sudarnoto Osman.

Beliau juga menekankan bahawa kerjasama ini bakal menggalakkan penggunaan digital dalam kalangan PKS Sarawak. Langkah ini adalah penting terutama pada masa di mana kes-kes COVID-19 yang meningkat di rantau ini telah mengakibatkan hampir setiap industri diberhentikan secara fizikal.

Sudarnoto menambah bahawa walaupun Sarawak merupakan sebuah negeri yang kaya dengan budaya dan warisan, banyak produk tempatan negeri ini masih belum dikenali ramai disebabkan pendedahan dan kebolehcapaian yang kurang.

"Dengan baucar diskaun yang diberi dalam kempen ini, para peniaga Sarawak akan dapat menjual produk tempatan mereka pada nilai yang lebih kompetitif di pasaran Malaysia dan serantau yang lebih luas, tanpa dihalang oleh bayaran penghantaran yang membebankan," ujarnya.



Pada masa yang sama, Shopee juga akan membantu lebih ramai penjual tempatan Sarawak untuk menyertai Shopee. Shopee juga menyediakan kursus keusahawanan menerusi Shopee University, satu bengkel latihan atas talian percuma yang disediakan dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan Bahasa Cina. Kursus ini disesuaikan untuk membantu para peniaga tempatan yang mengambil bahagian dalam perjalanan digitalisasi mereka bersama kempen Sarawak Digital Mall.

Sementara itu, Pengarah Urusan Serantau Shopee Ian Ho berkata, “Kami sentiasa berusaha untuk memperkasakan perniagaan-perniagaan kecil, terutama mereka yang kurang memiliki akses kepada platform teknologi dan potensi yang boleh mereka manfaatkan dengan menjalankan perniagaan atas talian. Menerusi kerjasama bersama kerajaan negeri Sarawak, kami menghapuskan batasan geografi antara para penjual dan pelanggan. Ini memberi akses kepada pembeli walaupun berada di Semenanjung untuk menikmati produk seperti beras bario, gula apong, ikan terubuk masin dan banyak lagi, dalam pada kami terus memperjuangkan misi kami untuk menjadikan e-dagang untuk semua. Kami turut memahami bahawa ada warga Sarawak yang tidak dapat pulang ke kampung halaman mereka dan amat merindui Sarawak serta pelbagai masakannya. Mereka boleh memanfaatkan baucar yang disediakan oleh SDEC. Shopee akan membantu lagi dengan penghantaran percuma terutamanya semasa 6.6 Jualan Hebat ini. Ini juga akan membantu para penjual tempatan yang mengambil bahagian dalam meningkatkan jualan mereka."

Untuk maklumat lanjut mengenai Sarawak Digital Mall di Shopee, layari https://shopee.com.my/m/sarawak.


Tuesday, June 1, 2021

Jenama FANBO - Penjagaan dan Kecantikan Wajah Untuk Orang Asia

Hi Korang,

Kiter citer pasal skincare lagikk…

Keadaan cuaca yang panas dan lembap sepanjang tahun menjadikan kulit wajah kita mudah terdedah dengan pelbagai masalah. Jadinya kita perlu bijak memilih produk penjagaan kulit dan mekap yang benar-benar sesuai untuk kulit wajah kita.


Kalau korang nak tau yang jenama FANBO produk penjagaan dan kecantikan wajah dari Indonesia. Apa yang menarik jenama ini sebenarnya sudah lama berada di pasaran iaitu dari tahun 1968. Mempunyai reputasi yang cukup baik, produk yang ditawarkan sesuai kegunaannya untuk semua peringkat umur.

Fanbo sememangnya terkenal dengan kualiti, ketahanan, kesesuaian untuk semua jenis kulit dan berbaloi dari segi manfaat yang ditawarkan. Jenama yang cukup gah di negara seberang Indonesia, kini telah memulakan langkah baru untuk memasarkan di Malaysia.

Salah satu inisiatif untuk berkongsi kebaikan produk yang berdekad melalui proses penyelidikan dan pembangunan bagi mengekalkan yang terbaik. Apatah lagi formulasinya yang tahan lama, ringan dan mudah diserap dapat memastikan keselesaan dan perlindungan berjam-jam lamanya.

Menurut jurucakap Fanbo, Anastasia Gracia, Pengarah Fanbo Malaysia,

Fanbo berbesar hati untuk mengongsikan rangkaian produknya dengan Malaysia. Kami mengenali jenis-jenis kulit di Malaysia, dan kami berasa gembira kerana dapat membantu semua wanita Malaysia untuk menyerlahkan seri wajah mereka dengan produk-produk yang dihasilkan khusus untuk kulit Asia, serta yang mengambil kira faktor iklim dan gaya hidup tempatan. Seperti juga keanggunan pokok Sakura, ia dibawakan untuk memberikan sokongan dan asas yang lembut supaya semua wanita merasakan diri mereka istimewa.

Formula unik Fanbo dihasilkan supaya ia dapat membantu menyihatkan dan melindungi kulit kita. Produk Fanbo dapat membantu bukan sahaja melembapkan kulit bahkan melindunginya daripada anasir luar. Ia juga mesra wuduk, oleh itu kita tidak perlu memperbaharui solekan selepas membersihkan muka.

Precious White


Rangkaian Precious White, adalah formulasi dari ekstrak Sakura. Ianya dapat melembapkan kult supaya lebih sihat dan segar. Bersifat ringan dan mudah diserap, ia menghilangkan kotoran, benda asing dan mekap dengan mudah. Dengan provitamin dan ekstrak Sakura dapat mengekalkan kelembapan kulit dan menjadikan kulit lebih cerah.

Terdapat tiga jenis produk (toner, pembersih muka dan pelembap) yang mudah digunakan untuk disesuaikan dengan jenis kulit dan cara pemakaian kita seharian.


Rangkaian produk Precious White terdiri daripada: 

Facial Foam

Milk Cleanser

Face Toner

Moisturizer

Penggunaan ekstrak Sakura membawakan pelbagai manfaat untuk kulit; ia menjadikan kulit lebih cerah secara semula jadi, mengurangkan pengoksidaan, mengecilkan pori-pori wajah, mengurangkan kemerahan kulit, dan antiradang. Ia bukan sahaja lembut dan halus, tetapi juga menyerlahkan kecantikan dan seri semula jadi kulit anda.

Pancake Powder



Produk Pancake Powder dihasilkan daripada kajian yang telah dilakukan di mana bedak ini perlu sesuai untuk semua jenis muka dan sesuai rona kulit masyarakat tempatan. 


Menggunakan formulasi daripada tepung jagung yang berfungsi untuk menyerap minyak yang berlebihan pada kulit. Zink oksida melindungi kulit daripada UVA dan UVB. Dan pancake powder ini sememangnya sangat sesuai untuk iklim kita yang panas dan sentiasa disinari cahaya matahari.


Didatangkan dalam pelbagai ton warna kulit. Kita boleh pilih mengikut kesesuaian.

Antara warna yang sesuai dengan kulit orang Asia. Sawo matang, cerah Asia dan tidak berapa gelap.

Pensel kening


Untuk membantu korang menyerlahkan bahagian kening supaya tampak lebih natural. Produk yang halal dan mesra wuduk ini bukan sahaja mudah digunakan, tetapi juga tahan lama.



Produk-produk Fanbo boleh didapati di Malaysia secara eksklusif di gedung dalam talian berikut:






#FanboMalaysia
#FanboMY
#FanboEffortlessbeauty
#FanboGold
#FanboPreciousWhite


Kampong Pisang Musikal Raya Istimewa, Kelakar Tak Henggat!!

Hi Korang,


Asam di darat
Burung tempua di laut
Dalam kuali kite bertemu jua nanti, pak jabit haahhaahahhahahaha

Serious memang kelako wei, kak lily sambil menaip pun masih teringat-ingat dialog citer nieh.

Korang kalau bukan kaki filem Mamat Khalid, korang agak payah nak faham watak-watak dalam filem muzikal ni. Kak lily memang perlukan hiburan di musim-musim Covid ini so inilah citer-citer yang kak lily layan, dari Hantu Kak Limah, 16 Puasa hinggalah Kampung Pisang Bersiri-Siri.

So bila ada filem 'Kampong Pisang Musikal Raya Istimewa' ni terus jer kak lily subscribe kat Astro First, saluran 480 bermula 27 Mei ini kalau nak streaming pun boleh di Astro Go atau On Demand.


KAMPONG PISANG MUSIKAL RAYA ISTIMEWA
TARIKH TAYANGAN : 27 Mei 2021
PENGARAH : Mamat Khalid
PRODUKSI : Astro Shaw & Enjit-Enjit Semut

PELAKON : Dato Awie, Nazeera Sardi, Kaka Azraff, Siti Elizad Sharifuddin, Kazar Saisi, Aziz M Osman, Bell Ngasri, Dewa Sapri, Mat London, Ahmad Yasin, Afea Deana, Joey Daud, Nazeeera Sardi, Avaa Vanja, Yoep Hitler, Imuda, Raja Azmi


SINOPSIS KAMPONG PISANG MUSIKAL RAYA ISTIMEWA

Seluruh penduduk Kampong Pisang bersama-sama mengerjakan aktiviti masak-masak pada sehari sebelum raya. Husin kembali ke kampung bersama kekasih baru Nelly sehingga Cik Chun cemburu dan merajuk kerana cintanya ditolak. Manakala Barkoba dikejutkan dengan kehadiran bekas kekasih yang pernah tinggalkannya dahulu kerana berkahwin dengan lelaki berpangkat pengurus kilang. Pak Din pula sedih kerana anaknya tiba-tiba tidak dapat pulang ke kampung untuk beraya bersamanya. Cik Purnama membawa beg pakaian dan tilam ke mana-mana kerana kesunyian. Pak Karim dan Kak Som hiba kerana ini kali pertama beraya tanpa anak mereka yang telah tiada. Serta Daud M yang perlu bekerja di malam raya bagi penghantaran barang-barang buat penduduk kampong Pisang yang membeli barang di atas talian.

Baca synopsis dah kelako kan hahhahaha..



Yang best korang bole sing a long sambil tengok citer ni, dah nama pun muzikal kan so nyanyi-nyanyilah kita bagai.

Ni kak lily listkan lagu-lagunya:-

Cahaya Di Aidifitri’ (Kazar Saisi, Dewa Sapri, Mok Ram & Nazeera Sardi),

‘Pulang’ (Joey Daud),

‘Suasana Hari Raya’ (Yah Kuchei & Aziz M Osman),

‘Doa Di Hari Mulia’ (Yah Kuchei),

‘Selamat Hari Raya’ (semua barisan pelakon),

‘Halaman Asmara’ (Kaka Azraff & Datuk Awie),

‘Di Persimpangan Dilema’ (Nazeera Sardi),

‘Kekasih Awal Dan Akhir’ (Datuk Awie),

‘Belaian Jiwa’ (Bell Ngasri)

Jika Kau Bercinta Lagi (Bell Ngasri)

‘Pantun Budi’ (Mat London, Datuk Awie, Mok Ram, Ahmad Yassin).


Untuk layan gelak-gelak kak lily memang syorkan citer nieh sebab sepanjang masa gelak tak henti-henti, ada isu keluargaan, isi cinta 3 segi dan banyak lagi.

Ianya filem ringan dan sesuai di tonton oleh seisi keluarga

Alah RM15.90 bukan mahal pun tayangan 2 hari, lagi murah dari secawan Caramel Frappacino kat Starbucks tuh ekk hahahahhaha…