Saturday, May 8, 2021

HIMAYA Premium Hijab Medical Mask Melancarkan Kempen Anti Buli Siber Bersama Dutanya Wany Hasrita, Amira Othman dan Elfira Loy

Hi Korang,

Kali ni entry kak lily agak berlainan sedikit daripada biasa, satu isu semasa yang tak sepatutnya kita ketepikan.

Kalau korang nak tau yang Buli siber merupakan satu kaedah di mana pengganggu dan pembuli menggunakan teknologi moden untuk menyerang seseorang yang mereka rasanya layak dibuli yang bertujuan untuk keseronokan bagi diri sendiri. Kesan terburuk dari buli siber ialah orang yang dibuli tidak merasa selamat di mana sahaja, bahkan di rumah mereka.

Menurut hasil tinjauan yang dilakukan oleh sebuah syarikat tinjauan antarabangsa iaitu lpsos, 20,793 individu berumur antara 16 hingga 84 tahun di 28 buah negara di seluruh dunia menunjukkan terdapat peningkatan bilangan ibu bapa yang mendakwa anak-anak mereka pernah menjadi mangsa buli siber.

Tinjauan tersebut menunjukkan semakin ramai ibu bapa di seluruh Eropah dan Amerika Syarikat yang menyedari pengalaman negatif anak-anak mereka dengan buli siber dalam talian dan agak mengejurkan.


Malaysia kini berada di tangga keenam tertinggi di dunia dan kedua di Asia dalam masalah buli siber. Kes buli siber di Malaysia berlaku setiap hari tetapi banyak yang tidak dilaporkan kerana proses birokrasi dan undang-undang yang panjang.

Mungkin juga ramai pembuli tidak tahu bahawa sebarang kandungan berniat jahat di internet dengan tujuan mengganggu, memprovikasi, mengancam atau menyalahguna adalah suatu kesalahan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Ganggguan yang diterima mangsa boleh membawa kepada kemurungan, masalah mental dan lebih teruk lagi sehingga membunuh diri. Malah, buli siber juga menyumbang kepada peningkatan kes bunuh diri di kalangan remaja.

Menyedari masalah buli siber yang semakin parah, Ketua Pegawai Operasi Anggun Kirana Sdn Bhd dan Pengasas Himaya Premium Hijab Medical Mask iaitu Datuk KK Chua mengadakan kempen Anti Buli Siber.Menurut Datuk KK Chua, mangsa buli siber tidak lagi boleh berdiam kiri kerana ia akan memberikan kesan yang mendatangkan kemudaratan sehingga membabitkan gangguan mental.

"Buli siber kini tidak lagi mengenal mangsa sama ada remaja, pelajar atau orang dewasa. Langkah paling penting adalah memberitahu ibu bapa atau orang yang anda rasa selamat untuk bercakap mengenainya. Masyarakat juga berperanan mendengar masalah mereka, memberi pandangan positif atau melaporkan kejadian tersebut sekiranya mangsa malu atau buntu," katanya.

Katanya lagi Himaya Premium Hijab Medical Mask terpanggil untuk mengadakan kempen ini kerana di artis juga menjadi mangsa buli siber sehingga menjadi murung dan takut untuk keluar rumah.

"Bagaimanapun, artis Malaysia yang menjadi mangsa buli siber masih terkawal berbanding artis di Korea apabila ramai yang gagal berhadapan dengan situasi itu sehingga membunuh diri. Beberapa bintang K-pop yang telah membunuh diri pernah membicarakan bagaimana mereka bergelut dengan kesihatan mereka kerana menjadi mangsa buli siber dan kita berhadap kejadian itu tidak menimpa artis di Malaysia," katanya.


Artis sering kali menerima kecaman hebat netizen, sehingga apa saja mereka muat naik di laman sosial dikritik hebat.

"Ada artis yang terpaksa mendiamkan diri dan tidak aktif dalam laman sosial buat seketika. Ada yang takut keluar rumah," katanya.

Wany Hasrita pernah menjadi mangsa buli sehingga beliau mengambil langkah menyahaktif sementara lnstagram. la semua berpunca daripada sikap netizen yang membuli di alam maya atas dasar kebebasan. Berselindung di sebalik akaun palsu dan nama yang bukan-bukan.


Kata Wany Hasrita, tanpa kita sedar, sikap keterlaluan netizen membahayakan individu berkenaan. Mungkin ramai beranggapan ia sekadar tulisan dan jangan diberi perhatian.

"ltu silap kerana ia lebih kekal dan meresap dalam ingatan. Apa yang diperkatakan akan terngiang-ngiang dalam pemikiran hingga mengganggu proses kehidupan. Serba-serbi jadi tidak keruan. Netizen perlu tanam sikap tanggungjawab sosial dan nilai murni dalam kehidupan. Bukan artis saja menjadi suri teladan kepada generasi akan datang tetapi selagi netizen itu bergelar manusia, mereka juga dipertanggungjawabkan," katanya.


Baru-baru ini, Amira Othman juga menjadi mangsa buli apabila beliau dimasukkan ke hospital selepas otot pahanya didapati terkoyak dan berdarah selepas kali pertama menyertai kelas senam berbasikal indoor tetapi orang menuduhnya mengambil makan pil. "Saya enggan melayan tuduhan atau kecaman netizen kerana saya dan keluarga lebih tahu siapa diri saya," katanya.


Elfira Loy yang sudah 15 tahun bertapak dalam industry tanah air juga sudah lali dengan 'permainan' netizen. "Saya mengambil sikap tidak mempedulikan kritikan mereka dan enggan melayan perkara remeh," katanya.

Erra Fazira turut melakukan perkara serupa apabila enggan 'tunduk' dengan kecaman netizen. "Saya ada kerja yang perlu dilakukan dan netizen hanya tahu mengecam tanpa mengetahui perka ra sebenar," katanya.

Kata Datuk KK Chua, beliau mahu artis dan masyarakat bersama-sama tampil bertindak mengatasi buli siber ini dan jangan takut untuk melaporkan kepada pihak berkuasa.

Himaya Premium Hijab Medical MaskPelitup muka atau mask kini menjadi sebahagian daripada 'alat' wajib kepada masyarakat di dunia akibat penularan pandemic Covic-19.

Menyedari kesukaran wanita berhijab di negara ini untuk mendapatkan mask yang sesuai dipakai untuk penampilan mereka, maka lahirlan Himaya Premium Hijab Medical Mask yang sudah berada di pasaran tahun lalu dan kini menjadi pelitup muka terlaris di Malaysia.

Himaya Premium Hijab Medical Mask adalah pelitup muka premium perubatan diperbuat dengan tiga la pis fabrik yang memudahkan pernafasan dan selesa.

Kata Datuk KK Chua, sasaran utama pengguna Himaya Premium Hijab Medical Mask adalah mereka yang berhijab apabila beliau menerima banyak maklumbalas daripada golongan ini yang sukar untuk mendapatkan mask yang mudah dipakai ketika berhijab.

"Penggunaan mask biasa, mereka terpaksa menggunakan 'mask extender' dan agak menyukarkan jika tali pemanjang topeng itu hilang atau keciciran" katanya.


Bagi mewakili generasi remaja dan wanita yang sudah memiliki cahaya mata, Himaya Premium Hijab Medical Mask menampilkan empat duta iaitu Erra Fazira, Amira Othman, Wany Hasrita dan Elfira Loy.

"Mereka berempat adalah wanita yang sibuk dengan kerjaya dan Elfira Loy pula sudah memiliki cahaya mata. Mereka memerlukan mask yang mudah dipakai dan selesa," katanya.


Himaya Premium Hijab Medical Mask didatangkan dalam lima warna menarik iaitu Love Latte (coklat lembut), Soft Olive (hijau pastel), Apricot Dream, Blue Lagoon dan Retro Slate.

la boleh dibeli di semua rangkaian kedai Caring Pharmacy, Alpro, Georgetown, AEON, AA Pharmacy, Straits Pharmacy, Healthlane serta ejen yang berdaftar.

"Kami juga bercadang untuk mengembangkan perniagaan Himaya Premium Hijab Medical Mask ke Indonesia sebagai negara yang mempunyai populasi penduduk yang tinggi dan ramai wanita berhijab," katanya.

Produk pelitup muka premium ini menggunakan 'tagline' Berani ltu Jelita. Himaya Premium Hijab Medical Mask serius untuk menangangani masalah buli siber dengan menganjurkan Kempen Stop Cyber Bullying Women Day yang adakan diadakan pada 7 Julai 2021.

Untuk info lanjut, boleh check it out di

Facebook :
Anggun Kirana Sdn Bhd (1113116-P)

No. 32 3,Jalan Pekaka 8/4, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan+603-6156 3366 ( +603-6156 3399 El admin@propertyinsight.com.my

No comments :