Showing posts with label movie review. Show all posts
Showing posts with label movie review. Show all posts

Wednesday, March 6, 2019

Misteri Dilaila

Hi Korang, 

Last week kak lily pi tengoklah filem Misteri Dilaila di Subang Parade, alah kan cuti celebrate birthday Mr Big kan hehehehe. Langsung tak plan pun, sebab malas nak tempuh jem balik petang tuh so ktorang pi tengok wayang ni. 

mahal tiket wayang ek, RM17 seorang. Nampak nau lama tak pi tengok wayang kan

Nampak plak citer Misteri Dilaila ni lagi 10 minit nak start so apa lagi terus je pi beli. 

Orang tak ramailah maybe show awal sangat kot then orang belum balik keje lagi so dapatlah ktorang seat atas-atas tuh. Tak beli makan pun sebab baru je lepas melantak NY Steak Shack kan so lepak jelah. 

Ni kak lily share sket sinopsis Misteri Dilaila ni ek 


Pasangan suami isteri Jefri dan Dilaila telah pergi bercuti di sebuah banglo mewah. Bagaimanapun, percutian mereka tidak seperti yang dijangka apabila Jefri mula diganggu kejadian aneh pada malam pertama. Pada keesokan harinya, Jefri mendapati isterinya hilang. Apabila seorang lelaki bernama Iman Aziz memaklumkan yang Dilaila sudah ditemui, Jefri terkejut kerana dia mendapati wanita itu bukan isterinya, tetapi wanita itu mengakui dirinya sebagai Dilaila. 

Seriously kak lily memang tak tau menahu langsung pasal citer ni, masa diorang interview artis kat radio kak lily malas nak dengar sebab tak terfikir pun nak tengok citer ni. 

Masuk-masuk panggung je bila screen tuh keluar tulis V.2 takderlah rasa apa menda pun, ingatkan diroang punya barcode ke reference no. bagai kan. So menontonlah sambil tutup-tutup muka dengan tangan dan intai celah-celah jari je. Yelah kak lily mana sukalah ada babak hantu-hantu ni bukan apa takut mengigau malam, itu yang leceh tuh. 

Bila pengabisan citer cam tuh, aduimak macam tengok citer Korea lagi ni. Kene fikirkan ending sendiri lately ni asyik kene fikirkan ending camne je plak sakit kepala di buatnya lah. So terus kak lily imagine apa yang jadi sebab clue-cluenya diorang dah bagitau semasa awal citer lah. Mr Big cakap alah anggap jelahapa yang dia cakap tuh. 

So kesimpulannya: 

1. Filem Misteri Dilaila ni ada 2 ending rupanya, kak lily pi tengok yang V.2. Ramai orang cakap V.1 best tapi malaslah aku nak pi tengok 2 kali kan. 

2. Dia bukan citer hantu tapi citer thriller yang kene korang berfikir tapi hantu-hantu yang keluar tuh buat spoil ler. Ahkak ko ni penakut yang ampunnn 

3. Untuk V.2 very straight forward kalau korang concentrate tengok sebab korang dah boleh tangkap siapa dalangnya. Kak lily memang peminat citer thriller so I do take notes in every single details. 

4. Bila part Farid dah mengaku pompuan yang Iman hantar balik tuh kakak dia, kak lily dah agak dah citer ni akan jadi lain. 

5. Rosyam Nor memang terbaek, dengan kak lily sekali tertipu. Sangat-sangat menjadi giler wataknya. 

6. Polis ensem tuh, rupanya pelakon drama Petua Nenek yang jual sayur tuh hehehhe 

7. Orang-orang jahatnye semua tak di sangka-sangka. 

8. Tapi sebenarnya Dilaila tuh hidup ke mati ????? hehehehhe 

Ini kesimpulan yang kak lily dapat buatlah dan kak lily pun pengritik filem pun, just bagi pandangan je. I give 8/10 star, lagi 2 tuh bab hantu tuh memang spoil lah for me. 

Korang yang kritik kata Syafik tuh meniru filem Hollywood lama tuh lantakkan lah. Memang jalan citer lebih kurang sama tapi ada bezanya kalau korang dapat perhatikan. 

Apa-apa pun I liked Misteri Dilaila 

Sempat lagi korang nak pi tengok kat panggung ni weekend ni ada lagi rasanya.













Kaki Bebel,

LILY


www.ciklilyputih.com

Friday, March 4, 2016

REVIEW | Filem The Kid From The Big Apple, Sangat Awesome

Hi Korang,

2 hari lepas aku sempat saksikan tayangan media preview bagi filem The Kid From The Big Apple di GSC Mid Valley. Hilang stress kerja sebab dapat layan movie komedi kekeluargaan nilah.

Mesti ramai yang ingat filem ni English filem but bukan ye, ianya filem Mandarin tau.



Meh aku ringkaskan sinopsis filem The Kid From The Big Apple ni ek


Filem ini mengisahkan ‘Sarah’ dibesarkan di New York oleh ibunya Sophia Lin, dibawa melawat Malaysia buat kali pertama. Dia terpaksa ditinggalkan bersama Datuknya, Gen disebabkan ibunya mempunyai urusan penting di China.

Konflik mula timbul bila Sarah tidak mahu tinggal bersama Datuknya di Malaysia dan ingin balik ke New York. Dalam keadaan terpaksa, Sarah terpaksa mengalah dan tinggal dengan Datuknya.

Dari perasaan benci dan marah, kemudian semakin lama semakin Sarah mula menerima Datuknya. Tetapi berjayakah Sarah menyesuaikan diri dengan Budaya Malaysia, rakan-rakan baru serta cara hidup di Malaysia?








Nampak sinopsis je dah best, belum tengok lagi kan hehehehe



Pada pandangan aku:-

Ya ampun sangat gelak ketawa pada mulanya dengan keletah Sarah yang tak boleh terima sikap atuknya. Yelah sorang omputih sorang lagi typical chinese kan, nasib baik ada anak jiran di Bao tu yang berjaya membuatnya mereka berbaik.






Lama- kelamaan daripada benci terus menjadi sayang Sarah kepada atuknya tapi di akhir filem ni ermm aku tak sangka yang……. Jeng jeng jeng… kasi suspen sket ni. Bagi aku citer ni mengimbau kembali kenangan masa aku bebudak dulu, yelah duduk kat flat kengkawan ramai, petang-petang lepak kat court tengah rumah tu kan.. memang seronoklah

Cik Lily Putih bagi : 4/5 bintangggggg….






Nak bagitau korang yang filem ini 100% pengambaraannya di jalankan di Malaysia tau walaupun pelakon utamanya pelakon popular Hong Kong.


Filem ini diarahkan oleh Jess Teong, juga produser untuk filem Paper Moon (2013) yang telah memenangi anugerah Filem Bukan Melayu Terbaik di FFM26. Filem ini dibintangi oleh pelakon popular Hong Kong: Tommy Tam (Ti Lung) dan Jessica Hester Hsuan, serta pelakon dari Malaysia: Tan Qin Lin dan Tan Jason, sebagai watak utama.

Baru-baru ini, The Kid From The Big Apple telah merangkul beberapa anugerah di Festival Filem Antarabangsa Macau ke-7 seperti

Penulisan Skrip Terbaik,
Pelakon Baharu Terbaik,
Pelakon Terbaik 
Pelakon Pembantu Terbaik.

Seterusnya ia bakal ditayangkan di Festival Filem Asia Osaka ke-11.

Of courselah filem ini sesuai di tonton seisi keluarga ek. Jangan tunggu lagi, saksikan sendiri filem The Kid From The Big Apple ini. Ia akan mula ditayangkan di Malaysia pada 10 Mac 2016 di pawagam berhampiran korang. Bawaklah adik beradik, atuk nenek, mak ayah, anak-anak sebab banyak mesej tersirat mengenai keluarga di selitkan di dalam file mini

Tarikh tayangan: 10 Mac 2016
Bahasa: Mandarin, Inggeris
Genre: Drama, Comedy
Pengarah: Jess Teong
Pelakon: Tommy Tam, Tan Qin Lin, Tan Jason, Jessica Hester Hsuan, Ling Tang, Kelvin Leong, Lenna Lim




Friday, December 26, 2014

OPHILIA Citer Pasal Skinhead

Hi Korang,

Malam Krismas tuh, ktorang tak de buat apa pun.

nampak tak quehaidar pun komen kat insta aku tau

Tup-tup Mr Big ajak pi tengok wayang filem OPHILIA ni. Asalnya nak pi tengok kat TGV Mines tapi tak de plak. Search punye search kat GSC Alamanda ada. So terus booking online, bayar pakai Maybank2U je. 

Senang kan. Tak yah nak beratur panjang. Eee malas aku


La memang ye pun. Bukan main panjang beratur tau time aku nak pi redeem tiket ni. Yang couple, yang bawak anak, yang dengan kengkawan semua ada. Agaknya nak pi tengok citer Hobbit kot, seriously berderet sampai keluar ni.

Mr Big cakap filem ni pasal bebudak Skinhead. Ooo Skinhead ye, aku cuma kenal dan tahu pasal Skinhead ni budak botak yang pakai kasut Dr Martin dan budak botak tu adalah laki aku tuh. Dia dulu cam tulah. Masa tu ktorang tak kenal lagi, dia adalah tunjukkan a few photos dia dulu. 

Itulah citernya


Ni baca sket Sinopsis Ophilia, filem Skinhead Malaysia

Filem Ophilia mengisahkan tiga sahabat, Uji (Pekin), Ozzi Gandum (Que) dan Totoi (Kodi) yang mengamalkan gaya hidup skinhead, bertembung dengan Ophilia, perunding kumpulan kongsi gelap terbesar di Kuala Lumpur.

Timbul konflik antara mereka sehingga menyebabkan Ophilia terbunuh. Disebabkan peristiwa itu, kegiatan gengsterisme di Kuala Lumpur lumpuh dan mereka bertiga diburu.

Berani mendepani situasi berlaku, mereka dituntut membayar ganti rugi bernilai RM75,000.


Komen Aku:

So inilah sebenarnya gambaran dunia Skinhead. Memang orang-orang biasa macam kita ni akan pandang serong kat bebudak golongan ni yang pada hakikatnya diorang ni baik, bertanggungjawab dan penyayang. Betul-betul kisah mengenai persahabatan atau diorang gelar ’brotherhood‘ dan ’bloodbrother‘, sanggup sehidup semati demi persahabatan. 

Tapi Ozzi Gandum ni panas baran sangat, sebab tulah semua konflik ni jadi. Nasib baik ada Uji yang cool giler dan Totoi yang kelakar abis. Walaupun pekak sebelah tapi sayang giler kot kat emaknya.


Endingnya ermm tak dapek nak citer pun sebab aku sendiri tak sangka. Jauh dari prediction aku

Rating : aku kasi 4/5 bintang

Majoriti yang tengok filem Ophilia ni bebudak lelaki je. Yang datang dengan group yang pakai Dr Mart walaupun tak botak.

inilah budak botak kesayangan saya

Hah pi tengoklah sendiri ek.

Sangat best lah bro....


Pics : credit to google.com






Thursday, May 22, 2014

REVIEW | Filem Legends of Oz : Dorothy’s Return

Hi Korang,



Last week amik cuti untuk jemput Mr Big balik umrah kat airport tapi sebelum tuh sempat jugak aku pi menonton preview filem Legends of Oz : Dorothy’s Return. Alah cerita kanak-kanak masa dulu-dulu tapi still famous sampai sekarang tau.


Meh layan sket sinopsis filem ni ek:-

Masih segar di ingatan Dorothy tentang pengembaraan yang menakjubkan ke bumi Oz. Namun, kini dia kembali untuk sebuah lagi pengembaraan yang mencabar! Setelah sedar dari kejadian ribut taufan di Kansas, Dorothy (Lea Michele) dan Toto telah dibawa semula ke bumi Oz melalui pelangi ajaib yang telah diutuskan oleh rakan-rakan lama mereka iaitu Scarecrow (Dan Aykroyd), the Lion (Jim Belushi) and the Tin Man (Kelsey Grammer). 




Putaran masa dibumi Oz jauh lebih pantas berbanding Kansas sehingga Dorothy menyedari Jester (Martin Short) – abang kepada Wicked Witch of the West yang penuh tipu muslihat – telah menawan bumi Oz daerah demi daerah. Jester telah menangkap setiap ketua kawasan dan meninggalkan daerah tersebut di dalam sumpahan kegelapan. Glinda (Bernadette Peters) tidak mampu untuk menentang kuasa jahat Jester maka Dorothy adalah pengharapan mereka yang terakhir. 


Setibanya Dorothy di bumi Oz, dia telah mengatur strategi untuk ke Emerald City dan berjumpa kembali dengan rakan-rakan lamanya seperti Wiser the Owl (Oliver Platt), Marshal Mallow (Hugh Dancy), China Princess (Megan Hilty) dan Tugg The Tugboat (Patrick Stewart) sekaligus bergabung kekuatan dan kuasa untuk menentang kejahatan Jester. Walaubagaimanapun, ia tidak semudah yang disangkakan. Jester amat licik di dalam memerangkap kemaraan Dorothy. 

Berjayakah si Dorothy menyelamatkan kengkawannya dan Emerald City? ermm mana boleh citer, tak syiok la nanti kan.


Bagi aku:-

Ermm straight forward jalan ceritanya. Mudah nak faham. Korang kena tengok filem terdahulunya then baru korang boleh selami lebih dalam lagi watak-watak utama dalam filem ni. Pengembaraan si Dorothy ni lagi lebih mencabar dengan nak melayan kerenah kawan-kawan yang baru je dia kenali. Banyak unsur-unsur nasihat dan kesan positif yang diterapkan di dalam filem ni. 

Tambah kelakar lagi gelagat kengkawan baru Dorothy ni, cuba korang bayangkan burung hantu gemuk first time terbang, lawak giler...

Memang amat sesuai di tonton sesi keluarga di musim cuti sekolah akan datang ni nanti.


Legends of Oz : Dorothy’s Return


Tarikh tayangan : 5 Jun 2014
Genre : Animasi / Muzikal / Famili
Durasi : 1 jam 28 minit
Klasifikasi : U
Bahasa : Bahasa Inggeris 
Sari kata : Bahasa Melayu dan Bahasa Cina
Pengarah : Will Fin dan Daniel St. Pierre
Lakon Layar : Randi Barnes and Adam Balsam
Penerbit : Bonne Radford, Ryan Carroll and Roland Carroll
Pengedar : Senspec Publishing Sdn Bhd

Selamat menonton korang...





Tuesday, December 17, 2013

Review Filem & 'Meet and Greet' Dengan Para Pelakon PAPADOM 2

Hi Korang,

Dating tengok wayang beramai-ramai lagi


Aku dapat invitation dari Kenny Rogers yang merupakan one of the sponsor bagi filem arahan Adflin Shauki ni last week kat Berjaya Times Square KL.




Sebelum tengok wayang tuh dapatlah ktorang media dan pemenang kuiz KRR ni beramah mesra dalam sessi 'meet & greet' bersama pelakon utama filem Papadom 2 ni iaitu Liyana Jasmay dan Adflin Shauki sendiri.

gambor cilok dari blogger Jamar ye

Main jawab-jawab soalan lagi, menang aku mug daripada Vision Works ye.

So sebelum wayang start tu, ktorang dinner beramai-ramai kat Kenny Rogers. Alah mudah dan senang kan, malas nak fikir panjang. Pilih menu yang biasa makan. Sambil makan, sambil borak-borak ye.


Meh layan sket sinopsos filem Papadom 2 ni ek,

"Papadom 2" mengisahkan tentang Saadom dan anak perempuannya, Mia yang kini sudah dewasa dan bekerja di Kuala Lumpur. Saadom yang ingin melawat anaknya mendapat tahu bahawa Mia kini sedang dilamun cinta dan bersedia untuk berkahwin dengan lelaki idamannya. Untuk menyelidik latar belakang bakal menantunya, Saadom menyamar di tempat kerja Mia di sebuah rumah produksi untuk menyiasat adakah kekasih Mia itu sesuai untuk dijadikan menantu.


3 orang suspek dikenalpasti Saadom sebagai berpotensi menjadi teman lelaki Mia dan dia memulakan operasi mengintip mereka. Hasilnya? Mengecewakan Saadom yang merasakan tiada di antara mereka layak mengahwini Mia.

Saksikan kisah kasih sayang melampau seorang ayah kepada anaknya dan rintangan dua beranak ini menyelesaikan masalah mereka dalam Papadom 2.


Bagi aku:

Pada mulanya aku dapat dapat agak jalan ceritanya look a like cam straight forward but not really actually ye. A twist di penghujungnya. Memang sangat kelakar, lawak-lawak yang terkini secara bersahaja je diorang keluarkan. Memang ada mesej yang di sampaikan, tentang diri sendiri, keluarga dan persahabatan. Pelakon pembantu macam Uncle Allen dan Yvonne menambahkan lagi keceriaan dalam filem ni.

Anyway, kasih sayang seorang bapa memang tak boleh di tukar ganti ye.


Aku suka:

Actually semua part aku suka macam Saadom berlagak cam kaki gangster, Saadom dan Allen jadi alien, part Shasha dengan budak runner, prof Balqis yang cantik dan ada lagi a few la. Mana boleh citer semua ek

Ok aku bagi 8.5/10 star ye

At end of the filem ni, tak dapek aku nak citer lah. Kang korang kata aku spoiler plak..



Baik cepat pi tengok ek, aku rekomen. Bawak sekeluarga pun tak per.


Anyway terima kasih Kenny Rogers for this special invite ye

credit pics to www.google.com

Monday, November 25, 2013

REVIEW | Filem The HUNGER Game - Catching Fire

Hi Korang,

Last weekend punye cerita.


Ktorang sekeluarga pi tengok filem ni. Actually tak plan pun. Lepas je pi makan kat Pavillion terus je diorang cakap nak pi tengok wayang.


Pilih movie apa yang ada time tuh, terus pi KLCC kan. Tengok midnight. Nasib baik tak ramai orang. Panggung pun separa penuh. Oklah tu seat pun cantik.


Sudah, meh layan sket sinopsis filem The Hunger Game-Catching Fire ni ek



'Katniss is recovering from the previous book's events, where she and Peeta won the Hunger Games. Everything at home in District 12 has changed, including Katniss' relationship with Gale. She and Peeta still have to pretend they're an item, although her feelings for Gale are totally unresolved.


Before Katniss, Peeta, and Haymitch leave town for the Victory Tour they're traditionally obligated to take, President Snow stops by to warn Katniss that he's watching her. He doesn't want to see any more rebellious stunts. Somewhat daunted, Katniss prepares for the tour.


The next Hunger Games are announced, a special version called the Quarter Quell. The Quells celebrate anniversaries and are extra gnarly versions of regular Games. In this one, the 75th Games, former winners will have to re-enter the arena. This means Katniss has to go back and risk almost certain death for the second time'

Pada pandangan aku:

1. Korang kena tengok filem yang first dulu baru sedap sket coz its continuously daripada filem yang first dulu. Nasib baik aku tengok banyak kali kat Astro HBO

2. 1/2 pertama agak slow sket, ye lah banyak konflik kan

3. Action masa dalam hutan memang terbaik, Mr Big sampai terperanjat bila so baboon tu kelularkan taring kan.

4. Effect terkena gas beracun giler arh, sampai geli plak aku tengok.

5. Banyak plak scene cintan cintun, taulah diorang berdua ni fake in-love



So overall Mr Big kasi 2.5/5 star dan aku plak kasi 3/5 starBiasalah taste kita berbeza kan.

Nak tau ending?

Ermm

Takkan aku nak spoil plak kat sini. Baik korang pi tengok kat panggung sendirilah. Memang tak di sangka-sangkalah.

Terima kasih kat CikSitiRadz yang sudi banjer ktorang ye


pics : cilok dari Google.com


Thursday, June 6, 2013

Review Filem : KIL Sangat Best!

Hi Korang,

Dapat jugak aku paksa si FooD BlogGer ni untuk tengok filem KIL ni sebab Mr Big tak minat tengok cerita sebegini. Dia kata mesti dia akan terlelap dalam panggung nanti, so dia bagi chance aku pi tengok sendiri or dengan orang lain.

Ktorg pi tengok kat GSC Berjaya Times Square lepas abis event KENNY ROGERS semalam petang. Aku dapat agak dah panggung tak akan penuh pun coz orang melayu mana minat citer slow cam ni, baik diorg pi tengok Bikers Kental kat panggung sebelah kan.

Cuma 5 baris je yang penuh. Sedey kan

Aku memang nak sangat tengok filem KIL ni bukan pasal Redza Minhat ok but more tu ceritanya. Aku cuma tengok trailer sekali je dan langsung tak baca sinopsis pun. So dari trailer tu aku dah boleh bayangkan jalan ceritanya kisah orang nak mati dengan cara bunuh diri.

Sebelum meh layan sinopsis filem ni sket ye


Sinopsis Filem KIL

Filem ini mengisahkan Akil (atau dikenali sebagai KIL, sebagai tajuk filem) yang mengalami tekanan hidup dan bertekad untuk membunuh diri. Selepas beberapa percubaan gagal, dia memutuskan untuk mendapatkan bantuan. Namun, bukan bantuan untuk dia terus hidup, namun untuk mati. Walau bagaimanapun,  beliau bertemu seorang gadis misteri datang ke dalam hidupnya dan menyentuh hatinya dalam sepanjang perjalanan hidup beliau. Adakah terlalu lewat untuk beliau mengubah fikiran untuk mati?

Ok tragis kan, time nak mati ada plak benda baik datang. Cam no ni

From my view:-

Bila kita dah despress, frust, bingung, kelliru, tekanan perasaan memacam menda yang boleh kita buat untuk menghilangkan penderitaan dan AKIL sememangnya mengambil jalan mudah dengan mengupah L.A.B  untuk menyelesaikan masalah dengan membunuhnya setelah cubaannya membunuh diri sendiri termasuk masukkan asap ekszos ke dalam kereta itu gagal.

Tapi yang pelik tu, bila orang lain naik bunuh diri (Juliana Evans) pandai plak dia bagi nasihat.


Rupanya dia bukan perlukan MATI tapi sebenarnya dia perlukan someone untuk meluahkan perasaan walaupun dia ada seekor kucing gemuk bernama CHONG yang kemudiannya dinamakan SATI oleh jirannya iaitu ELLA.


Kehadiran ZARA merupakan sesuatu yang membuatkan dia berusaha untuk membatalkan kontrak bunuhnya tapi apakan daya, once dah berjanji tak boleh di mungkiri so nak tak nak terpaksalah jua dia tinggalkan dunia bunuh diri ciptaan dia sendiri.

Aku suka :

Part bos AKIL panggil nak bagi bonus tuh kelakar, part officemate dia kasi kuih bulat-bulat dalamnya ada sardine makcik buta jual kat bawah, part dia pi amik balik kucing gemuk dia, part dalam panggung diorg pi tengok wayang Dunia Tanpa Esok, part wartawan yang senantiasa mereka-reka gossip untuk mensensasikan rancangan TV mereka, part diorg lepak kat rooftop, part dia mintak diskaun kat tokey workshop kereta tuh dan part dia jadi paranoid kepada sesiapa yang lalu lalang depan dia yang kekononnya akan bunuh dia.

Ok aku bagi 8.5/10 star ye

At end of the filem ni, tak dapek aku nak citer lah  



Tak mau kasi HINT lagi, korang pi jelah tengok filem KIL ni ek.


Apa-apa pun congrats to KIL production team yang berjaya bagi aku idea cara amik gambo yang cantik-cantik ye. To Redza Minhat dan Christina Suzanne korang memang bersahaja je berlakon ek.

Terima kasih gak pada oranG yang aku paksa sebab sekaranG baru aku tau kenapa dia cam berat nak pi, rupanya sedang elok bercinta di awan biru.... jeng jenG jenG

  

Wednesday, February 13, 2013

REVIEW | Filem GANGSTER CELOP

Hi Korang,

Last week dapat jemputan ke preview filem Gangster Celop ni.


Lama betul tak tengok wayang citer melayu, so ktorg pun decide pi lah coz buat kat E-Curve Mutiara Damansara yang banyak parking kan.

Yang bestnya, aku tak tau pun ada blogger HANIS ZALIKHA berlakon as main actress dalam citer. Bila time memperkenalkan artis tu barulah aku nampak muka dia.

Ishk langsung tak mengikut perkembangan zaman aku ni ek!


Buat julung kalinya, filem arahan Ahmad Idham ni menggabungkan dua syarikat produksi yang cukup dikenali iaitu Skop Productions dan Excellent Pictures bersatu menghasilkan filem aksi komedi ini. Beliau mengambil masa tak sampai 6 bulan untuk sessi penggambaran. Cepat kan.


Ok meh baca dulu sinopsis filem Gangster Celop ni ek

'Gangster Celop' berkisar mengenai dua orang bekas gangster iaitu Aman (Kamal Adli) dan Adam (Syamsul Yusof) yang baru selesai menjalani hukuman penjara selama lima tahun yang bertekad untuk menjadi insan yang lebih baik.



Namun mereka dikehendaki menjaga anak kepada Mat Jambu (Yus Raja Lawak), seorang ketua gangster yang pernah melindungi mereka dahulu iaitu Suzana (Hanis Zalikha) yang baru pulang dari luar negara untuk memulakan perniagaan.


Semua menjadi huru-hara apabila mereka terlibat dalam konflik antara Mat Jambu dan Man Cirit (Azad Jazmin) yang merupakan musuh untuk sekian lama.


Membariskan pelakon-pelakon hebat seperti Syamsul Yusof, Kamal Adli, Yus Jambu, Azad Jazmin, Reen Rahim serta pelakon baru, Hanis Zalikha, filem ini dijangka mencetuskan fenomena baru dalam industri perfileman negara.

Para pandangan aku :-

1. satu filem aksi komedi yang kelakar. Tak sampai 5 minit yang pertama ktorg dah mula gelak. Pendek kata sepanjang tayangan tu duk bantai gelak la.

2. First time rasanya Yus Raja Lawak berlakon as one of the main character dalam filem. Kita tau dia memang kelakar tapi dalam filem ni dia lebih kelakar yang amat. Memang sesuai jadi ayahanda gangster.

3. Jalan cerita nampak macam straight forward but it’s actually ada twist kat situ yang korang tak akan perasan until penghujung cerita.

4. Kalau korang pernah tengok lakonan Kamal Adli dalam Kembar Siang yang ala-ala blur tuh, watak blur tu dikembangkan lagi dalam filem ni tapi blur yang bijak dan educated. Siap speaking London lagi tau but in ‘blur’ way.

4. Syamsul Yusof memang tak boleh buat watak kelakar tapi dalam filem ni dia menyokong watak Kamal Adli tu yang sampai nampak dia jadi kelakar.

5. Aku rasa dialog Hanis Zalikha sket sangat, dia lebih banyak dengar dan observe. Kalau more dialog lebih menarik watak Suzana tuh. Overall wataknya hidup sangat, sebagai anak orang kaya yang baru pulang dari London.

6. Azad Jazmin memang terbaik kalau jadi gangster, giler sungguh. Bayangkan gangster Penang cakap ala-ala Jepun ke Cina ek. Memang tak terjangkau di minda

7. Ending yang amat tak di sangka. Full of action.hakhakahhakha

So overall Mr Big kasi 3.5/5 star dan aku plak kasi 4/5 star. Biasalah taste kita berbeza kan.

Nak tau ending?

Ermm

Takkan aku nak spoil plak kat sini. Baik korang pi tengok kat panggung sendirilah. Memang sesuai untuk nak release tension keje korang tu kan. Tayangan filem Gangster Celop ni bermula pada 21hb Februari 2013 di semua pawagan kat Malaysia ni.

Terima kasih kat Ruby dan Exellent Pictures coz sudi jemput ktorg ni.Lain kali jemputlah lagi ye.


some pics : cilok dari Google.com dan uzairothman.com