Showing posts with label Philea Resort & Spa Ayer Keroh. Show all posts
Showing posts with label Philea Resort & Spa Ayer Keroh. Show all posts

Friday, October 19, 2018

Semalam Di PHILEA RESORT & SPA Melaka

Hi Korang, 


Eh bukan semalam lah kak lily pi, ini citer hari tuh 2 minggu lepas hah. Semalam kat opis kojo hah mencari rezeki. 

Kan hari tuh kak lily ke Guardian Retreat di Melaka so ktorang berjimba ria di Philea Resort and Spa Melaka ni, jimba sangat kengkonon very very pack wokeh. Full with activities wokeh enough of that citer. 


Sebenarnya ini kali kedua kak lily bercuti di Philea Resort ni, sebelum tuh pada tahun 2014 kot tak silap lah ada blogger activites jugaklah so still ingat-ingat lagi lah tentang resort ni. 

Kalau korang nak tau . Philea Resort dan Spa ni diiktiraf dalam Malaysia Book of Records sebagai resort balak (log resort) yang pertama di Malaysia dan Asia! 


Sebab apa? 

Resort ini dibina dengan menggunakan kayu-kayu log yang diimport khas dari luar negara, kayu log ni selalunya ada kat railway station omputeh je, alah species kayu-bayu balak yang cantik tuh bulat-bulat besar pembentung. Hah cantik kann 

Ada 3 jenis bilik di Philea Resort ni iaitu Pavilion Room, Philea Suite dan Royal Villa. 


Of courselah ktorang dapat Pavilion Room wokeh, nak ke bilik kena naik buggy eh boleh je jalan tapi malas bebenau masa tuh dengan beg berat bagai kan. Suasana persekitarannya memang mendamaikan, tenang, sejuk . 

Bilik 3183. Kena naik tingkat atas, nasib beg kecik boleh pikul hehhehehhe 

Inilah biliknya 





tak sempat nak berendammmm





lepak-lepak di beranda

hah penuh dengan pokok-pokok kan

Simple tapi sangat selesa, bila dah bukak aircon tuh sejuk yang ampun. 

Semua basic need ada, yang penting tv depan mata kak lily siap sempat tengok movie Ocean Eight lagi sebelum tidur hari tuh. 

Cravo-Cravo  - tempat makan lunch, breakfast





Sarapan di Cravo-Cravo, international breakfast cuisine. Memacam ada lah, pilih saja ikut idaman hati dan peluh. 


Cuma yang tak best tuh, tak sempat nak swimming padahal pool depan mata je hah lalu lalang non stop sebab jalan short cut ke ballroom semuanya kena lalu swimming pool. So tengok jelah, sedapnya kalau dapat berendam seketika kan. 

Bagi kak lily resort ni sangat mendamaikan dan sesuai untuk newly wedding, honeymooners yang inginkan privasi sebab sunyi je waktu malam, lena je tidur. Tapi ktorang seronok balik jalan kaki malam-malam ramai-ramai ke bilik sampai menikmatin keindahan alam. 


Good place to relax your mind dan release stress.. 

Ini alamatnya : 

PHILEA RESORT and SPA, 
Lot 2940, Jalan Ayer Keroh, 
Off Jalan Plaza Tol, 
75450 Ayer Keroh, 
Melaka

Telefon: 06-2893399 
Faks: 06-2332299 



Landmarks : Lepas je keluar ke toll ayer keroh dah nampak signage masuk ke Philea Resort ni sebelah kiri jalan je hah, Senang sangattt 



Mari LIKE dan FOLLOW Philea Resort and Spa, Melaka di sosial media berikut : 

Website : 

Facebook : 

Instagram : 











Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Monday, January 6, 2014

Berhoneymoon Di Philea Resort & Spa, Ayer Keroh Melaka.

Hi Korang,

Lambat sket citer pasal percutian dihujung minggu ktorang 2 hari 1 malam di hotel yang bertaraf lebih daripada 5 bintang pada aku lah kan.

Kite citer overall pasal resort Philea & Spa ni dulu ek, lepas tu baru citer yang lelain.


Memang tak sangka dalam kawasan Ayer Keroh yang pesat membangun ni ada satu kawasan yang cukup indah dan cantik ala-ala di Eropah gituh.

Ktorang sampai sini just nice before 2pm. So sementara tunggu blogger lain sampai lepak-lepak sambil ktorang dihidangkan welcome drinks dan wet towel untuk sejukkan muka. Semua guest yang check in di sini dapatlah. Ini memang one of diorang punya service.

blogger tian chad pun ade gak


Ini adalah buggy yang bawak ktorang ke bilik. Sebenarnya bukanlah jauh mana pun but ramai orang cakap naik buggy ni macam naik roller coaster. Memang ye pun, sangat awesome. Terkekek ktorang ketawa.

Pavilion Room  - tolong bergambo sat Mr Big ek


Philea Suite - orang honeymoon duk bilik ni

Once masuk je dalam kawasan resort Philea ni, erm kagum sekejap. Memang memang sangat cantik. Dalam resort Philea, ada 3 jenis bilik iaitu Pavilion Room (180 bilik), Philea Suite (19 bilik) dan Royal Villa (2 rumah 2 tingkat).

Mehlah aku bawak melawat sekitar resort ni ek.

waterfall - boleh bergambo tapi x leh swim ye

area bilik macam kat oversea resort ek

swimming tunggu aku datang

tak boleh nak sesat ek coz guide ni ade disepanjang jalan

lobby lepak-lepak

tempat breakfast

Sangat cantik uols, tak terkira cantiknya. Rasa kalau boleh nak tiap-tiap minggu datang lepak kat sini, memang peaceful lah.

depan bilik ktorang

Actually ktorang dijemput untuk merasai Romantic Vacation Package 2014 bagi pasangan baru kahwin untuk menikmati honeymoon mereka. Alah pasangan yang dah lama kahwin cam aku ni pun boleh jugak enjoy.

Ok, now gambo dalam bilik plak

sayang plak nak tidur ek...



lepas makan ramai berendam dalam swimming pool ek, tapi muat ke nak masuk 2 orang ni kakakakaka

Yelah tempat best, bolehlah mood romantik tu dipanjang-panjang kan. So haruslah ada bunga, candlelight dinner dan memacam yang romantik lah.

Pakej termasuklah:

Minimum 3 nights’ accommodation with complimentary room upgrade to Philea Suite

Daily breakfast in the privacy of your suite

Welcome fruit platter, bottle of sparkling juice, honeymoon cake and flower petals d├ęcor in your suite

Complimentary daily-refilled mini bar offerings

‘Ikan Bakar’ dinner at Umbai with complimentary return transfer
Romantic and private candlelit dinner

Entrance tickets to the Taman Mini Malaysia cultural park for 2 persons
Couple in-room massage

Return airport transfers (KLIA – Resort – KLIA / KL Hotel)

Terms & Conditions ● 3 days advance booking is required ● Extension night at RM350 nett per room with breakfast for 2 persons ● Full pre-payment is required upon reservation

Tapi korang kalau more info about this pakej just call je +606 289 3399 or email resv@phileahotel.com.my



Pada malam candle light dinnernya ktorang di hidangkan menu-menu yang ala-ala romantika di amour. Just dinner depan bilik je sambil di dendangkan dengan lagu-lagu romantik. Siap ada pelayan lagi akan serve setiap hidangan.



Pink romantic prawn bed of poached plum tomato, gratin mozzarella cheese green crips sald on citrus shallor dressing


roulade leg of chicken stuffing farce accompanied baked creamy pumpkin cannelloni herbs pimentos sauce

or


pan seared atlantic white cod fillet lap of vegetable ratatouille saffron foam reduction


distinction sweet gourmet warm chocolate volcano, glutinous layer screw pine essence layer tiramisu & apple pie

*food photo cilok dari blogger issac.net (dah mintak permission dulu tau, gambo aku lesap plak tetiba)


So nyanyilah sambil makan tu ek, sambil bercamwhore berdua je hahahahha

ok orang nak makan ni ek

Itu je yang sempat aku sharekan dalam entry Romantic Vacation Package 2014 ni. Ada lagi banyak pakej untuk kita enjoy bila berada di sini. So stay tune untuk next entry coming up. Tak kan nak citer semua dalam 1 entry, muak karang korang membaca ni.



Apa pun terima kasih kat Philea Resort & Spa for this special weekend gateaway untuk ktorang. Memang sangat awesome percutian di sini. Rasa macam tak nak je balik.

Alah kalau nak bercuti bawak family lagi best coz tempat ni sangat sesuai gak untuk family ye.

So stay tune for other entry ye, ek ada lagi sambungannya tau..