Monday, October 4, 2021

Penyanyi RUDY ZIL Terus Mewarnai Industri Hiburan Tempatan Dengan Single Terbaru ‘JAGA DIRIMU’ Di Kala Pandemik Melanda

Hi Korang,

RUDY ZIL - Semangat yang tidak pernah putus asa di waktupandemik ketika ini , Penyanyi muda tempatan Sabah - Rudy Zilatau nama sebenarnya Mohd Fadzil Madi meneruskan perjuangandalam industri hiburan tempatan dengan menerbitkan single terbaruberjudul ‘ Jaga Dirimu ‘ ciptaan & lirik oleh Rudy Zil.


Gambar oleh : Rudy Zil
Lagu : Jaga Dirimu
Artis : Rudy Zil
Komposer & Lirik : Rudy Zil
Hakcipta & Edaran : Luncai Emas Sdn Bhd

Selain menyanyi , Rudy Zil aktif dalam penghasilan lagu untukdirinya serta beberapa rakan artis tempatan Sabah lain seperti Nowhy Band, Erney E. Tugoe & Syamlie dan beliau mengambilinspirasi oleh Kumpulan AIR SUPPLY dalam setiap penghasilanlagu ciptaannya . Di Sabah, Rudy Zil juga bekerja secara sendiri bagi menampung keperluan & sara hidup.

Rudy Zil pernah meriliskan beberapa buah single pada tahun 2014sebelum ini dan telah mendaftarkan hakcipta lagu – lagu tersebutkepada syarikat Luncai Emas. Ia menerusi satu program yang disertai Rudy Zil iaitu program ‘Bengkel Hakcipta, Bikin Lagu & Video Muzik’ anjuran Luncai Emas pada tahun 2017 . Bengkeltersebut mendedahkan kepada orang awam dan penggiat seniutamanya tentang kesedaran & kepentingan hakcipta dalam karya – karya mereka, perkongsian tips & cara membuat lagu hits oleh Dato’ M.Nasir serta pembikinan video muzik dengan menggunakan telefon bimbit. Beberapa panel professional turut hadir berkongsi pengalaman mereka dalam sesi bengkel itu.


Rudy berkata, ‘’Alhamdulillah , saya merupakan salah seorangpeserta bengkel itu . Dengan menerusi bengkel yang dianjurkan di Dewan JKKN Kota Kinabalu, Sabah ketika itu , saya berpeluangketengahkan lagu-lagu ciptaan saya sebelum ini untuk ditadbir & diuruskan secara digital oleh Luncai Emas . Kesemua lagu – lagutersebut sudah pun didaftar di semua saluran digital dan saya juga telah menjadi composer secara eksklusif di bawah publisher Luncai Emas’’. Antara lagu – lagu yang telah didaftar dan berada di pasarandigital oleh Luncai Emas seperti Jahatnya Kamu , Dan Ku Sayang – Sayang , Lagu Perpisahan & Macam Comel Jer .

‘’Berkat Luncai Emas lagu-lagu saya mula berkumandang di siarandigital yang membawa kepada pendengar-pendengar baru di Sabah mahupun seluruh Malaysia untuk menikmati karya-karya saya. Luncai Emas juga membuka mata saya tentang pentingnya hakciptasesebuah karya itu harus dijaga’’. Tambah Rudy Zil lagi.

Rudy Zil pernah meriliskan single ‘Jahatnya Kamu’ sebelum ini dan berada di semua saluran digital.

‘’Selepas 10 tahun , lagu terbaru dari Saya bertajuk " JAGA DIRIMU " ditulis sepenuhnya oleh saya telah siap sepenuhnya. Laguyang mengisahkan tentang merelakan perpisahan dan memberipesan tetap jaga diri dengan baik. Lagu yang saya tulis sudah agaklama sejak 2011 namun liriknya baru siap pada tahun 2021. Lagu inidi produce oleh Benn's Studio (Ben Simon Bukag), yang mengambilmasa 4 bulan untuk siap akibat keadaan PKP yang silih bersambung. Dari bulan Feb 2021 sampailah Jun 2021’’ kata Rudy Zil tentangproses penerbitan lagu ‘Jaga Dirimu’ itu. Rakaman lagu dibuatseawal Februari 2021, bermula dengan demo akustik, dan hantarkepada studio rakaman (Benn's Studio).

‘’Susunan muzik dibuat agak lambat kerana faktor PKP. Setelah demo (guide) siap pada April 2021, saya mulakan latihan sendiri dirumah. Pada bulan Mei, proses voicing berlangsung setengah hari, dan mastering lagu mengambil masa selama seminggu’’.

Rudy juga memaklumkan bahawa dia pernah membuat persembahanduet bersama Atmosfera dalam Carta Lagu Artis Sabah dan rasa persembahan itu suatu kebanggaan paling tinggi baginya . ‘’ CLAS ini kalau di Kuala Lumpur diibaratkan Anugerah Juara Lagu lah’’ – Kata Rudy Zil .

Rudy Zil terus mewarnai industri hiburan tempatan dengan single terbaru ‘Jaga Dirimu’ di kala pandemik melanda ini . Single inibakal berada di semua saluran digital & youtube Luncai Emas mulai16 Julai ini . Luncai Emas bertindak sebagai pengedar single inisecara jualan digital di platform streaming, Youtube dan iTunes.‘’Harapan saya agar lagu ini dapat diterima di semua telingapendengar dan masyarakat’’ – Rudy Zil.

Semoga single ini dapat menambat hati peminat-peminat dan dapatmenarik perhatian anak-anak muda generasi baru juga.
No comments :