Saturday, December 8, 2018

“ISKARNIVAL MAIN-MAIN” 2018 di Puteri Harbour Johor Bahru Anjuran UEM Sunrise Berhad

Hi Korang 

Weekend lepas memang best betul lah sebab kak lily berkesempatan ke ‘Iskarnival Main-Main’ di Puteri Harbour Johor Bahru. Actually tak plan pun untuk sampai ke mari kebetulan ada kerja pulak jumaat tuh di JB so singgahlah sekali kan hehehhe kira macam sampai menyelam minum air lah kan. 


Cantik betul Puteri Harbour ni ek, lokasi pelancongan yang masyarakat tempatan dan para pelancong. Terkesima sekejap kak lily nampak bot-bot cantik di dermaga kecil di Puteri Harbour ni. 

ISKARNIVAL 2018 ini merupakan anjuran UEM Sunrise Berhad ("UEM Sunrise" atau "Syarikat"), salah satu pemaju hartanah terkemuka Malaysia dan pemaju induk Iskandar Puteri, mengadakan ISKARNIVAL 2018 tahunan dengan tema "Main-Main" (Main) dari 8 hingga 9 Disember 2018 di Puteri Harbour. Karnival yang menarik 72,000 orang pada tahun lepas bertujuan untuk mencapai lebih tinggi jika tidak lebih banyak lagi tahun ini. 


Rupanya sudah tahun ketujuh Iskarnival ini diadakan, karnival ini lebih besar dan lebih baik daripada tahun sebelumnya kerana ia terus menjadi platform yang memberi peluang kepada masyarakat tempatan dan hub untuk inovasi dan kreativiti. Dengan tema ISKARNIVAL Main-Main, karnival ini mengakui kepentingan mod 'bermain' dalam kehidupan seharian kita yang penting untuk membina pengetahuan dan perkembangan sosial, intelektual, kreativiti, kebolehan menyelesaikan masalah dan kesejahteraan emosi. 

Acara dua hari itu menyaksikan lebih 1,000 bakat tempatan, di mana 55% adalah orang tempatan Johor yang menyertai hampir 200 aktiviti yang merangkumi persembahan imajinatif, pameran inspirasi, peluang pembelajaran secara beransur-ansur dan pelbagai pilihan hiburan bagi seluruh keluarga untuk menarik pelancong tempatan dan serantau . Festival ini juga berfungsi sebagai platform untuk menggalakkan penyebaran silang idea-idea inovatif dari inisiatif tempatan dan memperkasakan bakat di dalam Iskandar Puteri dan seterusnya kerana industri kreatif semakin membentuk ekonomi masa depan. 


Pengarah Urusan / Ketua Pegawai Eksekutif UEM Sunrise, Anwar Syahrin Abdul Ajib berkata bahawa ekonomi kreatif membentuk lebih banyak pencipta dan artis Malaysia menjadi profesional, yang akan menyumbang secara positif ke arah kesejahteraan ekonomi keseluruhan negara. 

Sebagai pemaju induk Iskandar Puteri, UEM Sunrise mengutamakan pembangunan infrastruktur fizikal bandar serta memupuk spektrum ekosistem industri kreatif yang terdiri daripada pencipta kepada pengguna sejajar dengan kepercayaan terasnya dalam “Building Communities of the Future with you, and for you”

Sempat jugak kak lily mengikut VIP Walkabout di Iskarnival Main-Main 2018 ni, walaupun hujan tapi para VIP tetap memberikan sokongan padu kepada usahawan dengan membuat kunjungan dari satu booth ke booth yang lain. 


Beberapa acara utama di ISKARNIVAL Main-Main adalah persembahan muzik oleh Zee Avi, Penyanyi-penulis lagu yang berpangkalan di Amerika Syarikat yang album keempatnya dijangka dilancarkan pada awal 2019; Lyia Meta, yang baru-baru ini menjadikan Malaysia bangga apabila dia dinobatkan sebagai penerima Artis Dunia Muzik pada tahun 2018 Anugerah Josie Music di Amerika Syarikat; dan rapper Joe Flizzow, yang memenangi Akta Asia Tenggara Terbaik di MTV Europe Awards di Sepanyol. Artis-artis lain termasuklah Indie Band Hujan, Rap dan R & B sensasi, Zamaera serta Man Bai, yang terkenal dengan album solo pertamanya, Kau Ilhamku pada tahun 90-an, dan akan disertai oleh Rahim Maarof. 
Satu lagi kemuncak ISKARNIVAL Main-Main ialah Moscow Circus, yang merupakan rombongan dari 40 pelawat elit dari dua syarikat sarkas paling terkenal di Moscow: Bolshoi dan Nikulin. Seluruh persembahan akan diadakan dalam sangkar Big Top 2,100-duduk, yang merupakan khemah sarkas terbesar di Malaysia. 

Dinosaur Kingdom juga membuat jalan dengan 25 dinosaur animatronic untuk Puteri Harbour dengan pertunjukan live dinosaur, permainan, permainan interaktif, dan gerai pendidikan untuk keluarga dengan anak-anak. Sempena karnival ini, 4000 tiket untuk Moscow Circus dan 10,000 tiket untuk Dinosaur Kingdom telah diberikan secara percuma oleh UEM Sunrise. 


Penganjur Festival juga akan sibuk dengan permainan dan aktiviti seperti seni buluh, tenunan keranjang, seramik, komik, fotografi dan kraftangan berkelanjutan 'membuat bengkel. 


Sempat jugak kak lily join beberapa aktiviti yang di sediakan, tak kira hujan ke tidak tetap jugak nak mengenjoykan diri ek hehehehe

Tahniah kepada team UEM Sunrise Berhad yang mengajurkan “ISKARNIVAL MAIN-MAIN” 2018 ni, di harapkan akan di jadikan acara setiap tahun pada masa akan datang. Bagus adanya karnival seperti ni kerana sessi keluarga berpeluang menyertai segala aktiviti yang berfaedah dan lagi plak segala percuma, ianya seperti giving back to society..

Syabas UEM Sunrise Berhad..Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com


No comments :