Saturday, June 29, 2013

Projek 'Re-Thinking Actions' Di World Marketing Summit 2013

Hi Korang,

This is Corporate Social Responsibility (CSR) entry


Dalam busy-busy aku ke event makan-makan ni, sempat gak aku ke Projek 'Re-Thinking Actions' World Marketing Summit 2013 di Pusat Sains Negara last week. Projek 'Re-Thinking Actions' merupakan inisiatif 8 buah syarikat untuk menangani salah satu daripada 8 Matlamat Pembangunan Milenium (MDGs) iaitu menjamin kelestarian alam sekitar (MDG7) Bangsa-Bangsa Bersatu.Seramai 85 orang anak yatim berusia di antara 13 hingga 17 taHun dari seGenap pelusuk Malaysia termasuk 23 oranG dari Miri Sarawak di angkat menjadi hakim bagi program ini.


Berucap di majlis pelancaran projek ini, Dr Marceline Lemarie, Pengerusi WMS2013 berkata 'Terdapat rasional di sebalik pemilihan 85 orang anak yatim sebagai hakim kerana di semua pasaran, mereka ini adalah pihak paling 'neutral jenama' dan lazimnya tidak berlalu terdedah atau terlibat dengan aktiviti promosi pelbagai jenama. Selaku konsumer masa depan, kami berharap agar anak-anak yatim ini memahami konsep jenama baik dan perbadanan baik'.

Masa diorang masuk dewan tuh, rasa hiba seketika tengok anak-anak yatim ni, yelah mengenangkan nasib diorg ni kan but still nampak diorg ni cam tabah je. huhuuuProjek 'Re-Thinking Actions' bertujuan  untuk menggalakkan konsumer masa depan Malaysia untuk menyertai pembangunan inisiatif-inisiatif CSR pelbagai perniagaan sambil mendidik mereka mengenai kepentingan memikirkan semula tindakan mereka yang memberi impak kepada alams sekitar.
Bila penyanyi Zainal Abidin yang femes dengan lagu 'Hijau' tu mula bercerita mengenai kehidupannya masa kecil, anak-anak ni begitu kyushuk mendengarnya. Dengan aku sekali jadi seronok tau.


Projek 'Re-Thinking Actions' ini mendapat liputan meluas serta sumbangan besar dari Pusat Sains Negara, Petronas, Staedtler, F&N, Volkwagen Malaysia, Manoah Consulting, Alcom, BMI, Columbia Asia, Jim Liaw Photography, AOS Conventions & Events, Dream Asia dan Asian Football Confederation.


Untuk maklumat lanjut mengenai Summit atau pendaftaran dan peluang penajaan, sila layari http://wmsmalaysia.org/