MY HISTORIC MOMENTS

Friday, March 31, 2017

Hanya 8 jam Yang HAVOC Di JB

Hi Korang,


Bos aku ni memang suka nau bagi aku task last minit. 

Macam hari tuh, kan aku baru je balik dari Umrah. Ni baru je naik kerja 2 hari dah kena travel pi JB plak. Kira macam esok meeting, tengahari tadi dia bagitau suruh aku pi. Ko rasa tak ke kelam kabut hidup sekejap dengan nak book ticket flight dengan nak arrange teksi untuk pick up dengan prepare material untuk submission. Ishk boleh tunggang terbalik hidup aku hari tuh. 


Dah ler first flight je yang ada untuk pi JB pagi tuh so kul 5 pagi dah kuar rumah, nasib baik abang teksi yang biasa tuh dah standby sebab still harga midnight lagi so kena RM120 huahauhauah nangissss

Sampai airport ok je walaupun pukul 5.40pagi tapi orang dah macam ulat taik, maybe semua dapat tiket murah kot itu yang travel pagi tuh. Aku sampai JB just nice kul 8pagi, sarapan then terus amik teksi ke CIDB.


Dalam kul 12tghari kot baru abis discussion dengan diaorang ni, itu pun kene datang balik untuk collect certificate lepas kul 3.30petang.

pekena cendol sedap di Angsana dulu sementara tunggu diorang amik

So apa nak buat ni?

Whatsapp semua geng-geng sekolah terus buat reunion tergempar.

Tak payah plan, sorang tukang culik, sorang tukang jemput so kitaorang jumpe di CupChai Resto Bandar Baru Uda hahahahaha. Yang ada Iena, Abby dan Zaliza je oklah itu pun dah cukup seronok.

nasi jemaah ni merupakan nasi dulang yang boleh di kongsi untuk 4 orang sekali makan



Order Nasi Jemaah, Kacang Pool dan air yang ntah apa-apa warna janji sedap. Dah tengahari pun memasing lapar



geng satu sekolah - zaliza, abby, iena

dulu muke selenga je, sekarang kemain vogue lagi ek


Sampai borak-borak, sambil gossip-gossip, sambil melantak memang awesome. Terus bukak citer-citer lama masa sekolah dulu kan . Abis makan,t erus hantar Abby balik office dia sebab dah lambat hahaha padan muka. 


Sementara nak tunggu kul 3.30petang untuk cert collection, kitorang bertiga sempat pi mana? 

nampak lagu bersusun masuk

ok test 123 test 123, lagu aiman tino satu

lagu dangdut je diaorang ni hahahaa

tokan karaoke

Hah pi karaoke lah wei. Tak ke giler kan, ada je port baik untuk karaoke yang Iena ni tau ek. Hah terus je Sutera Mall sebab karaoke untuk weekdays memang sangat murah kat sini. 

Korang rasa giler tak sebab kitaorang masuk tempat karaoke tuh tak sampai 30 minit pun sebab CIDB office tuh dah call. Hahahahahaha eh nyanyi mesti nyanyi lepas gian dulu, dapat sorang nyanyi 3 lagu gituh kan 

Dengan halangan dan dugaan nak sampai balik ke CIDB tuh, sampai jugak ktorang kul 3.15petang. Eh tengok pintu dah tutup pulak. La rupanya hari khamis memang diorang tutup lekas, ishkkk bahaya ni. Nasib baik mintak tolong dengan pak guard, dapat jugak masuk ikut pintu belakang. Rupanya officer tu memang tunggu je aku sebab aku dah bagitau memang aku akan lambat sampai.

kat airport

Dapat je cert tuh terus lega di buatnya, bayangkan kalau tak dapat memang aku kene tiau dengan bos aku kan huahauhauahuaha


Habis semua job, lepak kejap then terus je bebudak ni hanta raku kat Senai airport sebab takut jem petang kan. Just nice sampai kul 5.30 petang cam tuh, masuk terus check in adui mak lepak kepenatan ooo. 

Duduk je dalam flight terus tidur sampai KLIA siap kena kejut lagi hahahahha

Ermm pengalaman sungguh tapi yang penting kerja siap dan enjoy pun dapat.

Nak buat lagi ke trip cam nie?

Of courselah nak kan!!!






Pelanggan Astro Kini Boleh Menikmati Astro GO Secara Percuma

Hi Korang,

Astro hari ini mengumumkan bahawa semua pelanggannya akan mendapat akses percuma untuk aplikasi Astro Go (sebelum ini dikenali dengan Astro on the Go) sebagai sebahagian daripada langganan mereka. Aplikasi Astro GO telah dipertingkatkan dari segi antara mukanya yang mana ianya lebih kemas dan lebih bersifat intuitif untuk digunakan dengan kandungan yang lebih relevan dan boleh disesuaikan mengikut citarasa setiap individu.


Selain itu, bermula 1 April sehingga 31 May 2017, semua pelanggan Astro yang telah mendaftar dan menghubungkan akaun Astro GO mereka, berpeluang menikmati tontonan percuma untuk semua saluran televisyen dan kandungan On Demand di Astro Go tanpa mengira pakej yang dilanggan. Mereka yang bukan pelanggan Astro juga boleh mendapat akses ke beberapa saluran Astro terpilih dengan memuat turun aplikasi Astro GO sepanjang tempoh tersebut. Menarik lagi, semua pelanggan Astro yang telah mendaftar dan menghubungkan akaun Astro GO mereka boleh menonton “La La Land”, sebuah drama filem yang dibintangi Ryan Gosling dan Emma Stone secara percuma menerusi on demand bermula 25 April sehingga 31 May 2017.

*pengecualian untuk Pay Per View dan kandungan premium pilihan untuk sukan


Liew Swee Lin, Ketua Pegawai Komersial Astro berkata, “Respon positif yang diterima oleh aplikasi Astro GO dengan lebih 3 juta muat turun, membuktikan kehendak pelanggan Astro yang mahukan lebih fleksibiliti dan kawalan dalam menentukan cara tontonan mereka samada melalui peranti pintar seperti telefon bimbit, komputer riba atau tablet di aplikasi Astro GO. Kami masih memfokuskan pada usaha-usaha dalam memperluaskan jangkauan pelanggan kami melalui cadangan kandungan di Astro GO dimana cadangan dibuat berdasarkan corak tontonan penonton yang diperoleh hasil daripada pemerhatian dari segi tingkah laku, citarasa penonton, topik yang menjadi trend dan juga sentimen sosial. Kini, pelanggan kami dapat menikmati sebanyak 71 saluran, 23,000 kandungan on demand dari Hollywood, Korea, Jepun, Cina, Hong Kong dan India melalui Astro Go pada bila-bila masa dan dimana jua”.


Aplikasi Astro GO telah mencatatkan sebanyak 3.2 juta muat turun dan 1.1 juta pengguna berdaftar. Lebih membanggakan, jumlah masa tontonan di Astro GO telah meningkat sebanyak tiga kali ganda daripada kurang 60 minit pada awal pelancarannya kepada 215 minit setiap minggu.

Ciri-ciri utama Astro GO


· Antara muka yang kemas dan pintar untuk meningkatkan pengalaman tontonan dan memudahkan navigasi. Ini termasuklah keupayaan untuk menyorot kandungan mengikut bahasa atau genre, dan juga menyusun daripada A hingga Z atau berdasarkan kandungan yang boleh dimuat turun atau baru dikeluarkan.

· Tontonan berdefinisi tinggi (HD) untuk semua saluran sukan dan Korea.

· Ciri Cadangan Peribadi yang memaparkan kandungan bersesuaian dan relevan dengan citarasa penonton Astro GO.

· Bar ke tab laman utama yang ringkas (Laman utama, Sukan, Saluran, On-Demand, Tetapan) untuk pencarian saluran dan kandungan kegemaran yang bersifat lebih intuitif.

· Ciri-ciri ‘Download2Go’ yang membolehkan pengguna memuat turun filem kegemaran untuk tontonan tanpa sambungan internet atau penggunaan data tambahan.

· Meningkatkan mobiliti untuk memudahkan pengguna bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain sambil menonton Astro menerusi peranti pintar.

From left Ridhuan Sidek, Gan Ling Sze, Rosanne lo, Liew Swee Lin, Charmaine Kwan, Tina Tong and Alexa

Pada masa hadapan, Astro GO menyasarkan untuk melakukan beberapa inovasi dengan memperkenalkan ciri-ciri tambahan seperti kemudahan akses untuk empat orang pengguna secara serentak dalam satu masa bagi setiap akaun Astro dan juga casting feature yang membolehkan pengguna memancarkan program kegemaran mereka daripada peranti mudah alih ke skrin besar tanpa menggunakan kabel HDMI. 

Dengan sebanyak 16 saluran sukan, Astro merupakan platform untuk rakyat Malaysia menonton pelbagai jenis sukan dan dengan ciri terbaru yang akan diperkenalkan kelak iaitu Sports Control, peminat sukan pastinya akan lebih teruja dan tidak akan terlepas menonton program sukan kegemaran mereka. Dengan adanya Sports Control, mereka boleh mengulang tayang, mengezum jauh dan dekat melalui pelbagai sudut kamera, menonton sorotan video, berita, mengetahui kedudukan pemain dan menyemak jadual liga.

Saluran Baru Eksklusif di Astro GO


Sebagai tambahan kepada saluran yang sedia ada, Astro GO baru-baru ini menawarkan tiga saluran baru yang eksklusif iaitu Comedy Central buat mereka yang gemar dengan lawak jenaka; K-PLUS buat peminat tegar drama Korea; dan ANIPLUS yang membawakan anime dan budaya pop Jepun yang terbaru.

Selain daripada tiga saluran baru dan kandungan on-demand yang terdapat di Astro Go, aplikasi ini turut menawarkan seleksi pilihan saluran Celestial Movies, Nickelodeon, DIVA, AXN, dan KIX.

Aplikasi Astro GO boleh didapati dan dimuat turun di Andriod dan peranti IOS. Selain itu, pengguna juga boleh mencuba ciri-ciri yang telah kemas kini ini menerusi laman web www.astrogo.com

Thursday, March 30, 2017

Doodle Your Moment Bersama SHELL Malaysia, Boleh Tukar Gambar Kepada Cenderamata Esklusif

Hi Korang,


Wah doodle tu hape?

Tau tak!! Kalau tak tau ni aku bagitau lah ek

Alah doodle ni sebenarnya scribble atau contengan. Kan kalau kita time sekolah-sekolah dulu kalau boring dengar cikgu tuh membebel kat depan masa mengajar mesti kita gatal tangan contengan kat buku tuh kan. Hah itulah dia namanya doodle, kira upgade sketlah daripada di panggil conteng hehehehe

Siapa suka conteng –conteng or doodle ni, meh angkat tangan lekassssss


Jadi baru-baru ini Shell Malaysia mengumumkan kerjasama dengan Doodle Malaysia untuk satu project inisiatif yang di panggil “Doodle Your Moment" dengan tema kehidupan sebenar detik-detik menarik yang dikongsi bersama oleh rakyat Malaysia di Shell Select. By the way, best betul Shell Select Kota Damansara ni ek sebab ada selain daripada ada Deli2go, ada Tealive dan Fuel Shack. Best tuh, tak macam Shell kat umah aku ada Baskin Robbins je. Cuma kalau ada Mc Donalds sekali makin lama aku lepak kat situ kan



Aku sempat ke media launch untuk Inisiatif “Doodle Your Moment" yang bertempat di Shell Select Kota Damansara. Sebelum event start, sempat jugak comic artist dan kartunis ni melakarkan muka aku yang comey tu ek hahahaha




“We believe that everyday journeys can be made better when it is spent at Shell Select, which are one-stop havens designed to refresh our customers and alleviate their worries. By collaborating with Doodle Malaysia, we aim to give customers a once-in-a-lifetime opportunity to turn their happy moments into hand-drawn doodles, which they can take away, cherish, and keep,” kata Au Tong Sing, National Sales Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd.

Dalam masa 7 minit je, artist ni boleh hasilkan gambar yang sebegini. Cantik kan

Team Shell Malaysia bersama Team Doodle Malaysia


Ok mari mendoodle ek hehehee

itu tangan Ruby tengah siapkan doodle dia hehehee

hah ini hasilnya, nan hado kan hahahaa

Selain daripada itu, aku sempat jugak mengasah bakat mendoodle phone case aku ni, hehehhe tengok ada bakat ke tak? Ermm hancusss hahahaaha maklumlah kita bukan orang seni pun. Sesaja je ni hah

bukan dia perasan pun si ruby ni kan

ok sebelum makan, meh wefie dulu

hah aku pulak nak pilih nak makan apa kan

Ok ok berita baik untuk korang pengunjung Shell yang setia macam aku kan hehehehe yelah isi minyak kat Shell, beli kopi kat Shell, beli karipap kat Shell, top up Touch n Go pun kat Shell pendek kata kalau Shell kat umah aku ni parkingnya banyak memang lagi lama aku melepak kat situ kan hehehe

Inisiatif ini sedang berlangsung dari 22 Mac hingga 26 April 2017, “Doodle Your Moment” akan memberikan pelanggan berpeluang berkongsi detik-detik peribadi yang mereka, seperti lepak minum kopi dengan rakan-rakan, makan aiskrim bersama keluarga di Shell Select dan upload di Instagram untuk dicoretkan kepada bentuk doodle. Bagi 100 pengguna yang gambarnya di pilih, team Doodle Malaysia akan mengabadikan gambar korang ke bentuk doodle dan di cetak untuk di jadikan cenderamata esklusif dan di hantar kepada korang tau.


Nak sertai “Doodle Your Moment” bersama Shell Select?


Senang je

1. Korang boleh berkongsi apa jua gambar korang bersama kengkawan atau keluarga korang di Shell Selest seluruh Malaysia, eh dalam kedai Shell Select la kan. 

2. Upload gambar korang di Instagram dengan hashtag #ShellKita dan tag @Doodle_Malaysia sekali tau.

3. Lagi bagus kalau korang tulis caption yang awesome lagi kreatif tak lebih daripada 40 patah perkataan.

ini adalah contoh gambar yang dihantar dan di doodle kan, cantik sehhh


Untuk info lanjut korang boleh ke website : www.shell.com.my/doodle

Wednesday, March 29, 2017

Buffet Ramadhan 2017 | ‘Seindah Ramadhan' di Palace Of The Golden Horses

Hi Korang,

Iam back with buffet ramadhan 2017 review

Ewah!! Dah macam host tv pulak ek hehehehe

As usual beginilah gayanya bila tinggal lagi 2 bulan nak sambut Ramadhan kan, banyak hotel dan restoran sibuk menghantar invite untuk kitaorang review buffet Ramadhan mereka.


Bagi slot pertama ini aku ke Carousel International Coffeehouse, Palace of the Golden Horses hotel di Mines untuk menikmati hidangan buffet ‘Seindah Ramadhan’

Disediakan oleh Chef Eksekutif Wilfred Lim bersama pasukannya, hidangan bufet yang diberi tema ‘Seindah Ramadhan’ akan memberi tumpuan kepada masakan Timur Tengah dengan daging Unta daripada Arab bakal menjadi tarikan utama dalam sajian istimewa ini.

Wah makanan timur tengah, I like!!!

Seindah Ramadhan menawarkan lebih 150 sajian yang pasti menarik perhatian korang dengan 15 stall yang akan aktif sepanjang sajian berlangsung. Dengan campuran masakkan timur tengah arab dan makanan terkenal asia, buffet seindah ramadhan pasti tidak mengecewakan korang



Sebagai pembuka selera, banyak pilihan bufet yang menyelerakan seperti Ayam Dara Goreng Berkunyit, Paru Goreng berlada, Kerabu Lidah Lembu, Kerabu Udang Celon, Acar Betik Muda, Udang Goreng -Berempah, Ulam-ulam Melayu, Acar Rampai dan Acar Buah.

Daging Unta Panggang berempah

Untuk menu signature yang pasti menjadi kegemaran korang iaitu Sup Unta Berempah, Rendang Daging Unta, Nasi Kerabu Unta Salai dan Daging Unta Panggang berempah.









Terdapat juga, hidangan seperti Kambing Panggang, Daging Bakar, Goreng Homemade lobak Cake, Murtabak Ayam, Murtabak Daging, Sup Gear-Box, Gulai Kawah , Laksa Johor dan Mee Udang Pinang, Lychee Goreng dan Cendol.


Oh ye, buffet buah-buahan juga turut di sediakan dan raja buah iaitu Durian turut ada disediakan bersama-sama buah-buahan segar yang lain seperti Manggis, Rambutan dan Langsat. Bagi menambahkan kesedapan lagi buah-buahan ini, di sediakan sekali stall buah goreng dimana terdapat Lychee Goreng, Nenas Goreng, Rambutan Goreng dan Cempedak Goreng, wah ini betul-betul special ni.

Pelbagai jenis pemanis mulut

Jom makan beramai-ramai di bulan puasa nanti

Untuk buffet Ramadhan 2017 ni, ianya bermula dari 22hb Mei 2017 dari 6.30petang hingga 10.00 malam hingga 24hb June 2017


Harga buffet ‘Seindah Ramadhan’ 2017 adalah

RM178 untuk dewasa 

RM89 untuk kanak-kanak dan warga emas. 

Promosi EARLY BIRD boleh didapati dari 1 Mac hingga 21 Mei di mana semua tempahan yang dibayar layak mendapat diskaun 15%. Selain promosi EARLY BIRD, pengunjung boleh menikmati Deal 9 + 1: Yang mana seorang tetamu akan dapat makan secara percuma dengan setiap sembilan tetamu (9) membayar dari 22 Mei hingga promosi berakhir.

Untuk tempahan, korang boleh hubungi 03-8946 4888 atau pun email je ke fnbreservation@pgh.mines.com.my

Jom kita ke:

Carousel International Coffeehouse
Palace of the Golden Horses Hotel,
Mines Resort City
Seri Kembangan, 43300, Selangor
Tel : 60 3 8946 4888




So boleh lah plan dari sekarang ek hehehee

Untuk nak tau lebih lanjut mengenai buffet Ramadhan review tahun 2017, peta destinasi, koordinat GPS, cara tempahan, no telefon, alamat dan PROMOSI harga terkini buffet Ramadhan 2017 so stay tune di blog Cik Lily Putih ni tau.

HOMEDEC KUALA LUMPUR RETURNS WITH THE SALEBRATION™ FEVER!

Hi Everyone,

Kene tulis dalam english sebab takut salah translate ye...


HOMEDEC is organised by award-winning organiser, C.I.S Network Sdn Bhd, an established trade and lifestyle exhibition organiser based in Kuala Lumpur, Malaysia. In just 15 years, HOMEDEC has grown into more than an exhibition that has spearheaded the industry with refreshing highlights, life-sized showhome, forums as well as successful partnerships with us. Visitor flocks to HOMEDEC annually to discover, learn and realise a dream home by meeting with industry experts. 


HOMEDEC is geared up to bring the SALEBRA TION™ fever to Kuala Lumpur with over 1,100 booths from around 400 companies, which will bring about the exclusive deals from the product categories of art and decorative, audio visual and home theatre, bath and sanitarywares, custom built wardrobe specialist and kitchen cabinet, floor finishes, furniture and furnishing, garden and landscape, gate, grille and fencing, home appliances, home office and automation, home security system, smarthome and switches, home services, interior design consultation, kids living, kitchen appliances, kitchenware, household products and houseware, lightings, mattress, wardrobe and bedding products, publications, roofing, awning and insulation, soft furnishing, stone, tiles and marble, swimming pools, wal/coverings, water filtration system and solar water heater, window, door & glass, and many more 


SALEBRATION™ with the HOMEDEC Exclusive Deals 


This year, HOMEDEC will also be joining hands some of the most premium brands in the home design and interior industry, all in all for the HOMEDEC's SALEBRATION™! For four days only, there will be various HOMEDEC Exclusive Deals from notable brands during the exhibition. 

As a gesture of gratitude to the unceasing support from our loyal supporters and visitors, these deals were created exclusively to HOMEDEC's ALEBRATION™ only and will not appear elsewhere other than HOMEDEC! So be sure to visit HOMEDEC and check out all these deals made especially for you! 

HOMEDEC Forum at SALEBRATION™ 


Initiated since 2015, the HOMEDEC Forum is held concurrently in HOMEDEC as a platform to provide a solution-centric discussion for homeowners alike to settle all the questions and doubts for home renovation, refurbishment, decoration and Feng Shui and more! 

Since its debut, the HOMEDEC Forum has already received overwhelming support from homeowners alike, with numbers of attendees constantly growing every issue. Progressively, the HOMEDEC Forum has become a highlight in HOMEDEC for homeowners who are interested to learn a thing or two from the keynote speakers within the forum. 

HOMEDEC's Kids Living & Design Showhome


The HOMEDEC Showhome life-sized show units are designed and built in the exhibition hall. The concept was initiated way back in 2012 and has been the hallmark of HOMEDEC since. Each year, the design and concepts adopted will showcase a specific theme. Well-known for the prominent leading role it plays in creating relevant awareness about future living spaces, HOMEDEC works together and collaborates with industry related bodies as well as local designers and firms for such innovative showcases.

This year, the HOMEDEC Showhome 2017 will shift its focus on Kids Living & Design. It is known that since the advent of the millennia!, parents have been paying high attention to the welfare and wellbeing of their children. The demand for more family-oriented home design is sky-high, and HOMEDEC believe that this theme will be another successful and relevant initiative that benefits homeowners alike.

HOMEDEC MARKETPLACE by KITCHEN SHOP


Located at Hall 1, the newly added HOMEDEC Marketplace by Kitchen Shop is a centralised zone that showcases top brands from the dining to kitchenware or houseware essential categories or smart gadgets for families and homeowners. For the aspiring and experts in cooking or baking this is the place for you too!

Visitors here can expect to be spoilt with choices with a selection of featured brands such as Brabantia, Joseph Joseph, La Gourmet, Bialetti and Magimix. On top of that, there will also be a list of activities within the area, guaranteed to make it a wholesome shopping experience for all our visitors! Be sure to drop by at the HOMEDEC Marketplace by Kitchen Shop and grab the HOMEDEC SALEBRATION™ benefits to its most!

SALEBRATION™ with a touch of GOLD


On top of that, visitors who spend a minimum of RM150 can take part in the HOMEDEC Contest and stand a chance to win exciting prizes such as cash prizes, home products and vouchers sponsored by our exhibitors during their visit to HOMEDEC. Visitors who spent RM1 ,500 and above in a single receipt in the HOMEDEC SALEBRATION™ would have an additional opportunity to walk away with a piece of

50 gram gold bar worth RM10,000 too! There's up to 10 gold bars to be given away and a total of RM150,000 cash for grabs by lucky HOMEDEC visitors throughout the HOMEDEC SALEBRATION™ from April- July 2017, so don't miss this!

The HOMEDEC SALEBRATION™ Fever is now on! 



Mark your calendar to visit HOMEDEC this 28 April- 1 May 2017 (Friday- Monday) at Kuala Lumpur Convention Centre! The doors to the exhibition will be open from 1 Oam to 8pm and entrance is free. All visitors are entitled to the Register & Visit Contest upon registering to visit the exhibition for a chance to walk away with Fanco Cash Vouchers (worth a total of RM1 ,500) and Rinnai Electric Instant Water Heaters (worth a total of more than RM1 ,600) during the four-day exhibition.

With thousands of home designs, trends and technology, innovative products and gadgets and also significant highlights in store, for HOMEDEC visitors to enjoy life to the most! HOMEDEC SALEBRATION™ is all geared up to be the unmissable event of the year for all your home design and interior needs, so start planning your home shopping now! There's no other SALEBRATION™ like HOMEDEC! For more information, visit www.homedec.com.my or stay tuned to HOMEDEC's official Facebook page! 

Seriously, don't miss this.

Tuesday, March 28, 2017

UMRAH 2017 | Hari 3 Madinah – Ziarah Luar Melawat Masjib Quba, Ladang Kurma, Jabal Uhud.

Hi Korang,

Aduiyai agak penat dan lembap aku nak mengupdate entry Umrah 2017 ni

Hehehehe dasar pemalas kannn hahahahaha

Dah mari sambung

budak berdua, belum bangun kitaorang dah angkat bawak pi masjid. tengok si aakif minum susu pun mata pejam hehehe

Kitorang duduk kat Madinah ni memang bangun awal sebelum subuh lagi dan tidur awal lepas isyak dah makan terus tidur. Penat kot tak per tak per demi pahala kann hehehehe

di tepi rove hotel, nak naik bas hehehe

So pagi hari tuh, lepas sarapan dalam kul 7.30 pagi kitaorang dah naik bas untuk pi melawat. Wah bestnya dapat berjalan, dapat tengok keindahan bumi arab ni. 






Bagi aku bandarnya unik, pokok-pokoknye kurang. Jalannye luas. Bangunannya kebanyakkannya bentuk petak-petak hehehehe


Masjib Quba


Tempat pertama yang kitaorang pi adalah Masjid Quba

Masjid Quba adalah masjid pertama yang dibangun oleh Rasulullah saw. pada tahun 1 Hijriyah atau 622 Masehi di Quba, sekitar 5 km di sebelah tenggara kota Madinah. Dalam Al Qur'an disebutkan bahwa masjid Quba adalah masjid yang dibangun atas dasar takwa (Surat At Taubah:108).


dengan acik-acik geng Raudhah saya



Hah itu sejarahnya, dekat je dengan area bandar Madinah ni. Aku sempat bersolat sunat dalam masjid ni. Ermm syukur ya allah. Lepas solat ewah, sempat shopping kat tepi masjid ni sebab ada orang berniaga. Mr Big beli coklat 2 beg besar untuk bagi kengkawan kat opis katanya.

Ladang Kurma



Borak-borak dalam bus tup-tup dah sampai pun ke lading Kurma ni. 


Yang seronok nye, lepak kat lading Kurma tuh tak sampai 5 minit pun sebab tarikan kat tempat jual Kurma tuh lagi mengancam jiwa. Yelah ko banyak jenis kurma yang korang boleh rasa, tak beli pun tak per. Aku haruslah cuba satu persatu kan, sedap lain dari rasa kurma yusof taiyoob. Hehehhe





buah delima tuh, sebijik beso 5 riyal je ekkk murahhh


Selain daripada tuh ada jugak jual coklat pelbagai jenis dari Turki, barangan masakan macam minyak zaitun, saffron, cia seed dan memacam lagi. Aku rasa sini je habis beratus ek hauhauahuahua

Jabal Uhud



Gunung atau Bukit Uhud mencintai Rasulullah SAW dan begitu juga sebaliknya. Menziarahinya kita akan mengambil hikmah mengenang pahit getir perjuangan Rasulullah dan para sahabat mempertahankan Islam.Ia tidak bersambungan dengan banjaran gunung-gunung lain, nama Uhud sendiri bermaksud tersendiri.

Bukit Uhud atau Jabal Uhud (جبل أحد) adalah sebuah bukit di utara Madinah dengan ketinggian sekitar 1.077 meter dan terletak kira-kira 7 km dari Madinah. Bukit ini adalah lokasi pertempuran kedua antara Muslim dan pasukan musyrik Mekah. Pertempuran Uhud terjadi pada 23 Mac 625 Masehi, di tempat yang sekarang di barat laut Arab Saudi.


Aku dapat panjat bukit Uhud yang rendah ni, once naik je atas Ustaz Naqib memberikan penerangan mengenai sejarah Jabal Uhud ni, sedih bila dengar sejarahnya. Kemenangan Islam, rapuhnya pertahanan islam selepas tuh ermm sedihhh.


Lepas je abis melawat di sekitar Jabal Uhud, kitaorang melawat para peniaga yang berniaga di sekitarnya. Ya ampun, murahnya tak henggat sampai aku pun tersangkut beli jubah untuk family kan. Sempat belikan souvenir untuk ayah dan adik sekali.






Abis melawat dalam pukul 11 pagi, ermm sekejapan kan.

Naik bilik rehat kejap dan siap-siap untuk pi solat di masjid Nabawi. Kat sini memang seronok sangat pi masjid kat sini kenapa kat Malaysia tak de perasaan seronok cam ni. Huhuhuhuhu…

Jawabnya kena berubahlah ye…

Ini baru hari ketiga, ada lagi 9 hari lagi aku nak citer.

So sabar ye hehehhe

Meh baca entry UMRAH 2017 sebelum ni

1. Umrah 2017 | Rezeki Yang Tak Di sangka




Selamat membaca hehehehe