Friday, March 24, 2017

Redha Jua Akhirnya

Hi Korang,

Ni baru ada masa aku nak bukak blog

Sebab apa?

Dari pagi tadi duk berfikir-fikir nak shopping ke tidak kat Lazada ni ek.

Aduiyai scroll sana scroll sini, timbang kira harga dan kepentingan samada guna ke tidak barang-barang yang aku ni kemudian nanti kan

Jeng jeng jeng..



Jahanam kopak wallet ek

Beli air fryer tuh sebab terpengaruh dengan IG story Kak Red la ni, dia selalu masak fries untuk Zeeshan aku tengok elok je pulak. Yang penting tak yah guna minyak, itu menjimatkan tuh. Nak beli yang Philips belum mampu lagi so beli brand yang cikai dulu lah, so kalau rosak cepat tak delah sakit hati sangat kan hehhehe

Smoothie Blender tuh aku dah lama nak beli tapi harga dia dekat nak RM100 kan so aku biarkan je dulu, la ni ada diskaun kaw-kaw pulak so harus jangan lepas kan peluang ek

Lelain tuh barang Uban dengan beg lipat untuk travel, sebab tak de lagi so belilah.

Di sebabkan hari ni ada diskaun untuk HSBC card member so bertambahlah murah 10% dari overall amount

Sudahhh kumpul duit bayar semua hutang ni ek...credit card tuh takut pulak aku kan

Korang, shopping tak masa Lazada sales ni ek?





Leading Korean Skincare Range – Ginkgo Natural Kini Di 11street

Hi Korang,

Hari tuh sempat ke event anjuran 11street ni mengenai kemunculan produk terbaru iaitiu Gingko Natural dari Korea ni. Sebabkan informasinya agak payah nak di tukar so aku tulis in english jelah ek


In a time where the weather is erratic in Malaysia, Korean-made Ginkgo Natural promises to nourish the skin to keep it feeling fresh and lively. The Ginkgo Natural range is one of many prestigious products, backed up by research and certified patents. This drive for quality is one of the reasons for their establishment in over 20 countries such as China, Japan, USA and now Malaysia.


Ginkgo Natural is the best-selling all-natural range curated under the multi-billion dollar Korean cosmetic giant, Charmzone. This popular skincare brand is now brought to Malaysia’s shore by its sole distributor, CJ IMC - Korea’s leading cosmetic distributor and premium merchandiser. 

11street, one of the largest e-malls in Malaysia, is proud to be the first in Southeast Asia to feature exclusively the range of Ginkgo Natural products to cater to the Malaysian market. 


“Charmzone is very established in Korea, so it gives us great pleasure to partner 11street to feature our Charmzone’s Gingko Natural range for the very first time in Southeast Asia. Ginkgo Natural is one of the most popular Korean cleansing products that has hit strides in the Korean market through e-commerce. While e-commerce is already at its peak in Korea, Malaysia is still in its growing stage; therefore, it presents us with the perfect opportunity to tap into the Southeast Asian market through 11street to extend our products to lovers of Korean skincare in Malaysia. We believe we can achieve this through 11street, thanks to the enormity of its platform and Malaysians’ admiration towards Korean culture,” said Lee Yong Jin, Managing Director of CJ IMC Southeast Asia.


Vice President of Merchandising for 11street, Bruce Lim said during the media event: “We are motivated by this partnership with Ginkgo Natural to provide high quality, prestigious and affordable beauty products for our consumers. As part of our recently launched ‘Shop The World’ campaign, we aspire to bring in more international products for our Malaysian market. Therefore, by bringing in renowned brands such as Ginkgo Natural, 11street sees an opportunity to build bridges between the brand and our consumers. We believe that Ginkgo Natural is a good fit due to its product efficacies, thanks to its all-natural ingredients. Ginkgo Natural is one brand that packs a silent but robust punch.” 

As part of the partnership, 11street will feature Ginkgo Natural’s basic skincare range, which encompasses three steps – cleansing, toning and moisturising. For the first step, Gingko Natural features the Cleansing Tissue for make-up removal, and the Cleansing Foam to clean off residue make-up and is suitable for all skin types. Meanwhile, the Ginkgo Natural Skin Toner helps tighten pores and balances skin pH after cleansing, to prepare it for the third step – moisturising. Ginkgo Natural suggests the use of its Essence to lock in moisture and promote skin repair, before applying the Emulsion in the day, or the Cream at night. The former leaves a light and lingering feeling on the skin, while brightening it up at the same time. The latter supplies skin with more moisture, yet making it feel light and fresh.


Using state-of-the-art technology, Ginkgo Natural effectively nourishes the skin, leaving skin soft and dust-free. Ginkgo Natural harnesses the anti-oxidative power of ginkgo leaves to nourish and protect skin against everyday stress and damaging environmental elements. The ECOCERT-certified Ginkgo Natural range is made up of 95% natural ingredients, and contains zero mineral oil components.


Agnes Lim, Malaysian actress and model who was present at the partnership announcement shared: “The products from Ginkgo Natural leave a fresh feeling on my face upon application. It certainly is a welcomed feeling, given the unpredictable weather conditions in Malaysia. The best surprise came in the form of the cleansing tissue, which is also Gingko Natural’s most sought-after product. It is ultra-soft, so it feels good on the skin and completely and effectively removes make-up. It is perfect for someone like me, who is always on-the-go.”


11street introduces special promotions for Ginkgo Natural products under 11street’s ‘Shop The World’ campaign, which runs from 1 March to 3 April 2017 with up to 65% discounts on Ginkgo Natural products and free shipping to West Malaysia. During the promotion period, these products will range from RM7 to RM119.97 with an additional exclusive 15% discount coupon available for download on the Ginkgo Natural promotion page on 11street.

For more information on Ginkgo Natural products on 11street, please visit (http://www.11street.my/benefit/promotionDetail.do?planDisplayNumber=584882).

Thursday, March 23, 2017

Dinner Di Salam Noodles, Seksyen 7 Bangi

Hi Korang,

Ye citer lagi pasal makan sebab tak tau nak masak apa lagi dah.

Sindrom buntu nak masak apa ni memang menjadi igauan surirumah especially cam aku ni. Masak beria kang tak habis, masak sedikit kang tak cukup. So gimane kyak nyer itu, ibu ibu bapak bapak sekalian? Wah tertiba terkeluar slang Indonesia pulak ek.

Bila tak tau nak masak apa ni, langkah pertama whatsapp Mr Big dulu. Tanye dia balik tu nak makan ringan-ringan ke makan nasi. Kalau dia cakap ringan so bolehlah aku bantai buat maggi goreng je tapi kalau dia cakap nak makan berat dan aku cakap lauk dah banyak nasi tinggal isi ayam untuk buat rencah sayur je ok terus je dia cakap makan luar jelah. 


Jadi malam tuh, hujan sejuk dia nak makan something yang boleh menghangatkan badan. So big NO to tomyam, fastfood, western food ek. Maka kenalah mencari jenis yang soupy boleh hirup-hirup. Terus je dia terperasan kedai Salam Noodles kat area umah kitorang ni.

Hah terus pi..

Kedai ni berkonsep ala-ala chinse muslim, kira macam authentic gituh makanannya,mostly makanan ada sup tak kira nasi mahupun mee. Sesampai je meja banyak kosong sebab kedai ni luas dan terang so takdelah rasa lemas kan.


Rupanya kena order makanan dan terus bayar kat kaunter then makanan pun sampai kat meja yang kite tulis kat kertas order tadi. 



Aku macam la, makan je ke air? Ok air free flow dan self service. Nasib baik meja kitaorang dekat dengan tempat air so senang nak bangun pi ambil air. 


Kitorang order:-

Beef Soup Noodles

Dumpling Soup 

Dry Dumpling

Amik ko kemain banyak dan besar mangkuk yang tiba kat meja. Ingatkan portionnya kecil-kecil tapi kemain besau lagi boleh kongsi makan berdua sebenarnya untuk satu hidangan tuh. 


Ermm chaiyok, mari kita habiskan semuanya sebab lapar yang amat dan sejuk malam tuh plak. Makan-makan makan tambah sambal yang ada kat meja tu lagi menyedapkan mee sup ni. Ternyata memang tak habis pun 4 mangkuk makan berdua, sudahnya tapau je untuk esok punya breakfast hehehhe

Kalau korang teringin nak pi, ni alamatnya

Salam Noodles Bangi
56, Jalan 7/7b Seksyen 7
Bandar Baru Bangi.
(sebaris Speedmart, Petronas, dekat restoran UK)



Ok selamat menjamu selera semuanya…

LAZADA 5th BIRTHDAY Surprise Box 2017 - Surprise Lagi Ni

Hi Korang,

Ok sambungan dari entry LAZADA Surprise Box hari tuh.

Eh ada lagi sambungannya ek..

Tau tak korang yang Lazada's 5th Birthday Surprise Sale akan berlangsung pada 22 - 24 Mac 2017. Giler tuh online sales kan, haruslah aku tak akan lepaskan peluang.



Dah 5 tahun rupanya wujudnya LAZADA ni ek, pejam celik pejam celik tup-tup dah lama kan. Kiranya dah banyak jugak aku laburkan wang kat website ni yelah perempuan dan shopping memang tak dapat nak dipisahkan hehehe

Jap aku share kan cara-cara nak shopping sempena Lazada's 5th Birthday Surprise Sale pada 22 - 24 Mac 2017 :-

1. Klik website LAZADA

2. Pilih barang yang hendak di beli.

3. Proses ke payment (Nilai diskaun tu, kita akan dapat setelah siap pilih barang dan nak proses ke pembayaran)

Selamat membeli belah ye korang, beli item yang banyak diskaun tau hehehe

Aku, tak shopping?

Korang dah kenapa kan



Nak korang klik kat gambar ni, terus direct ke website LAZADA 

Nampak ni

https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2Fho.lazada.com.my%2Faff_i%3Foffer_id%3D4369%26file_id%3D91839%26aff_id%3D135913%26tiny_url%3D1&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*
LAZADA SURPRISE BOX DAH SAMPAI, 
Sempena Lazada's 5th Birthday Surprise Sale pada 22 - 24 Mac 2017

Ye aku tunjukkan lah pada korang ni sabar sabar sabarrrr, ini sambungan ye


Creative Memo bottle A6 notebook Letter Water Bottle




Wah ni memang betul-betul surprise!!!

Hari tuh, surprise barangan baby, ni barangan lifestyle pulak. Yang camera tuh memang tak sangka sungguh. Nanti nak buat review special pasal camera ni ek, memang dah lama plan nak beli camera tapi tak de masa nak survey kan eh tup tup dapat pulak ermm syukur alhamdulilah...

So bersyukur lah…

Terima kasih Lazada. You really make my day!

Dah dah tuh, jangan lupa

Save the date

22-24 March 2017

tentunya di LAZADA

Oh ye, HAPPY 5th BIRTHDAY LAZADA!!!

Wednesday, March 22, 2017

UMRAH 2017 |Hari 2 Madinah – Ziarah Dalam Dan Solat Di Raudhah

Hi Korang,


Sambung lagi citer umrah 2017 yang tak habis ni.

Pagi tuh kitorang bangun awal dalam pukul 4.30pagi sebab first time nak pi solat kat Masjid Nabawi. Just cuci muka dan amik wudhu je sebab sejuk nau nak mandi kan hehehhe.

Kitaorang pi berdua je sebab telupa nak janji dengan diorang tuh. Sekejapan dah sampai yelah 150 meter je dari hotel je Masjid Nabawi ni. Sampai je depan Pintu 25, Mr Big pesan lepas solat jumpa kat gate ni jangan pi memana sebab orang ramai takut tak jumpa nanti. Yelah..

ni waktu sebelum subuh tau dalam pukul dekat 4.50pagi, masjid mulai penuh

ni jalan nak pi ke tempat solat without kid

Bila sampai ke perkarangan pintu Masjid Nabawi yang untuk perempuan punye, ya allah memang rasa nak nangis wei. Memang tak sangka aku boleh jejaki ke sini, ada seminit aku termenung depan pintu tuh. 

Sampai depan pintu besar tuh, ada security pompuan akan check beg. Alah dia check gituh-gituh je yang penting camera tak boleh bawak masuk but handphone boleh ingat tuh. Masuk je luasnya masjid ni, kiri kan ada tong air zam-zam, minum seberapa banyak ko nak kan. Aku terus jalan kedepan sampai je tempat solat women without kid. Masuk je dah penuh dah kawasan tuh, tup-tup aku terpandang satu slot kecik yang just nice untuk aku solat. Hah terus duduk kat situ dan buat solat tahyatul masjid, belajar thru google je malam sebelum tentang apa yang patut di buat ketika menanti waktu solat. 

Masuk je waktu subuh terus solat ikut imam, by the way solat kat Madinah dan Mekah tak de bacaan doa qunut. Setiap hari habis solat fardhu akan ada solat jenazah, memula aku cam blur jugak so duduk je perati then terus aku dapat tangkap yang diorang solat ni solat jenazah. Lepas dari tuh dah pandai dah. Masuk masjid terus solat tahyatul masjid, solat sunat rawatib, then kalau ada free time baca al-quran, then solat fardu dan solat jenazah pas tuh.


Abis je solat, minum seteguk air zam-zam dan terus keluar tunggu kat Pintu 25. Rupanya diorang pun tunggu kat situ gak so takdelah rasa bimbang pun kan.

cantik tak khimar Neelofa kite? 

Terus balik hotel, sarapan then bersiap untuk aktiviti yang pertama iaitu ziarah dalam. Alah dekat-dekat je tak yah naik bas.





Ktorang di bawa melawat di persekitaran Masjid Nabawi ni. Ya allah memang luas betul perkarangan masjid ni.




Kemudian kitaorang di bawa ke Sohaifat Bani Saedah, tempat ni bersebelahan dengan Masjid Nabawi ianya merupakan tempat bermesyuarat sahabat –sahabat nabi untuk berbincang mengenai pertahanan ketika itu. Cantik tempat, taman yang indah penuh dengan pokok-pokok menghijau, sejuak mata memandang. Kemudian di tunjukkan pula Souq iaitu pasar tempat penduduk Madinah berniaga, macam-macam boleh di dapati ke sini pada harga yang murah tapi kena sediakan duit kecil ye.



al quran terbesar di dunia


al quran interaktif

Kami di bawa masuk Muzium Al-Quran. Masyallah pelbagai jenis Al-Quran di pamerkan untuk tatapan umum termasuklah al-quran terbesar di dunia. Lepas tuh, kami dibawa melawat Makam Rasulullah S.A.W dan Perkuburan Baqi. Walaupun kami orang perempuan dapat masuk ke makam, kami memberi salam dari luar sahaja. Menitik lagi air mata aku kan huhuhuhuhu syukur sangat

yang hijau tuh makam rasullah SAW

nak pi sampaikan salam dari kengkawan

tukang cuci di masjid nabawi, canggih kereta dia ek


sebelah kanan ni perkuburan Baqi, kalau kita meninggal di sini so dikuburkan di tempat ni. luas sangat tak boleh nak masuk

Habis sudah ziarah dalam dan bilik hotel untuk berehat sambil tunggu solat Zohor. Setiap kali abis solat, on the way balik ke hotel harus cuci mata kat kiri kanan jalan sebab kedai jual jubah merata-rata tempat rambang mata ooooo. Tapi hari tuh tak shopping lagi sebab survey harga dulu kan..



Pintu 25 yang terdekat nak pi Raudhah

ini semua nak masuk Raudhah ni tau, bayangkan

Malam tuh lepas solat isyak dalam pukul 9 malam cam tuh, kami Jemaah perempuan akan di bawa ke Raudhah oleh Ustazah Ririn (Indonesian). Ustazah ni memang orang kenal kat Madinah ni sebab kerjanya bawak Jemaah ke Raudhah je, maybe dengan pengalaman dan kefasihan dia bercakap dalam Bahasa arab.

Mama dengan Siti tak pi pun sebab Aakif meragam pulak, so aku pi dengan acik-acik yang lain. Sebelum masuk ke Raudhah tuh, Ustazah Ririn memberikan tips cam ner nak masuk ke Raudhah dengan mudah.

Pitstop pertama - betul-betul depan kawasan Raudhah dah ni

Kena ikut urutan ye bukan main redah je,maklum ramai sungguh ni orang. Kita orang-orang Asia ni (Malaysia, Indonesia mostly) ni baik-baik je sopan santun tapi kalau Jemaah lain macam dari Turki, India, Arab diorang main tolak je berebut-rebut nak masuk.

Pitstop kedua - betul-betul tepi jalan nak masuk Raudhah ni, group kitaorang paling last sekali ni.

Sementara tunggu turn tuh, Ustazah Ririn bagi tazkirah sket mengenai adab-adab bila berada di kawasan Raudah sampai Jemaah lain pun terus dengar sekali sebab bagus sangat info yang diberi. Akhirnya 3-4 kali bertukar tempat sampai jugak aku ke karpet hijau tuh. Ya allah kawasannya memang memang memang sangat kecil, lebih kurang saiz bilik tidur kita kat rumah tuh. Tapi manusia yang nak masuk dan bersolat di situ lebih ribu orang. 

Ye berkat doa dan amalan beberapa surah yang di baca semasa menunggu tuh, memang rezeki aku dapat solat di penjuru depan sekali sebelah kanan atas bantuan Ustazah Ririn. Dia memang make sure semua kami 12 orang ni dapat solat di tempat yang mustajab sekali. Tapi azab nak sampai tuh memang mencabar sungguh, dengan orang India pegang kaki ko supaya jangan kedepan, dengan orang Turki solat sampai tak nak keluar dengan orang Indonesia solat se’geng’ (sekali ramai-ramai) dan memacam lagi lah.

nampak tempat mimbar tuh, inilah tempat muazin laungkan azan setiap kali masuk waktu dan ini adalah kawasan solat lelaki dan raudhah di tepi kiri tempat mimbar tuh. Kat situ aku dapat solat, alhamdulillah

Ustazah Ririn pesan once dah sampai kawasan Raudah tuh terus buat solat sunat taubat, solat hajat dan sujud syukur sekali dan memandangkan aku orang terakhir sekali aku dapat buat kesemua solat tuh dengan tenang. Masa sujud tuh memang aku terus mintak apa yang aku nak, abis je solat tuh aku undur kebelakang dan bagi ruang kepada Jemaah lain untuk bersolat di situ. Masa kat sebelah belakang ni aku terus mintak doa berkali-kali, air mata memang tak boleh nak cakap lagi, menitik non-stop sebab memikirkan apa yang aku nak tuh. 


Selesai sudah solat di Raudhah, kami tunggu di pintu keluar kawasan Raudhah ni. Rasa bersyukur sangat dengan rezeki di berikan tadi, suasana di jalan keluar senyap dan sunyi je. Alhamdulillah syukur ya allah, mudah-mudahan apa yang aku pinta dan kengkawan aku pinta tuh termakbul lah hendaknya.

muke lepas nangis tadi masa kat raudhah huahauhaua

nampak pekerja tuh dah nak bukak tirai tuh, untuk solat esok subuh. Ktorang sebenarnya solat di kawasan lelaki tadi

ok team acik-acik rock yang berjalan solat di raudhah pulang ke hotel

Balik hotel Mr Big tak tidur lagi sebab tunggu aku balik. Dia bimbang takut apa-apa jadi kat aku hehehehe alhamdulillah semuanya selamat..

Ini baru hari kedua, ada lagi 10 hari lagi aku nak citer.

So sabar ye hehehhe

Meh baca entry UMRAH 2017 sebelum ni

1. Umrah 2017 | Rezeki Yang Tak Di sangka