Wednesday, November 30, 2016

‘CABARAN RUNNING MAN’ Di Malaysia Bersama Lee Kwang Soo

Hi Korang,

Sabtu lepas ermmm ahli Running Man yang kat Korea tuh datang ke Malaysia untuk ‘CABARAN RUNNING MAN’ Di Malaysia iaitu siapa lagi kalau tak bukan Lee Kwang Soo.


Siapa yang tak kenal dengan dia ni ek!!

Zirafah, Prince Of Asia, pembelot yang terkenal sekali dalam rancangan realiti tuh kan hehehehhe



So aku berkesempatan untuk mengikut rakaman rancangan tersebut di Paradigm Mall hari tuh, ya ampun ramai giler yang hadir. Rasanya lebih 10,000 orang tau peminat si Kwang Soo ni.

Thanks to 100PLUS yang bawak si Zirafah ni datang ke Malaysia..


Mengandingkan gaya hidup aktif dan juga keseronokan dalam menjalankan aktivti harian, 100PLUS membawakan anda program hiburan popular Korea yang paling mengemparkan ke Malaysia iaitu RUNNINGMAN CHALLENGE HYDRATED BY 100PLUS.

Ujibakat dalam memilih perserta telah diadakan di Kuantan, Putrajaya dan Johor Bahru sejak bulan Oktober yang lepas di mana 10 peserta terbaik telah dipilih melalui sesi ujibakat yang menyaksikan persaingan sengit antara peserta-peserta dari segi mental & fizikal untuk melayakkan diri ke pusingan akhir program RUNNING MAN CHALLENGE HYDRATED BY100PLUS bersama ONE HD.

Peserta-peserta yang bakal berentap dan diketuai oleh selebriti yang terkenal iaitu - Pelawak, Ajak Shiro menerusi “Team Original”. Ayda Jebat pula bakal memaparkan kuasa wanitanya menerusi “Team Berry”.

Manakala pelakon Hairul Azreen pula akan beraksi bersama “Team Orange” dan pelakon popular Shahrul Ridzwan akan mengetuai “Team Lemon Lime.” Mereka akan beraksi dan mencabar tahap kecergasan mereka pada 26 Nov 2016 di Paradigm Mall sebelum muncul sebagai juara 100PLUS Running Man Challenge yang pertama di Malaysia.




Menarik lagi, juara cabaran ini akan berentap dengan penampilan tetamu khas dari program Running Man itu sendiri - Lee Kwang Soo! Dikenali sebagai, Asia Prince ataupun Giraffe - Lee yang akan menjadi pemain misteri.

Acara ini akan direkod oleh ASTRO dan bakal disiarkan di saluran ONE HD - saluran ASTRO 393 pada 1hb Januari 2017, jam 4.45 petang sebagai episod “Running Man Challenge” yang pertama di Malaysia.


Untuk maklumat lanjut, anda boleh melayari laman sesawang 100PLUS - www.100plus.com.my atau melalui laman media sosial @my100plus di Facebook, Instagram & juga Twitter! Tonton episod terbaru Running Man di saluran ONE HD - saluran ASTRO 393. Episode baru Running Man bakal temui peminat seminggu selepas ia ditayangkan di Korea, setiap hari Jumaat pada jam 11 malam .

Hashtag rasmi program ini ialah: 

#100PLUSRUNNINGMAN16
#100PLUSSTAYTHIRSTY

Monday, November 28, 2016

REVIEW | Passion D’TOX Untuk Buang Lemak Degil Dalam Badan.

Hi Korang,

Sesangatlah pentingnya produk buang lemak degil untuk aku ni ek!!

Sebab apa?

La kalau banyak sangat lemak yang sampai menutup saluran darah bagai so cam ne otak dan anggota badan kita nak bekerja ishkk tak terfikir ke hah?

Itulah bukannye penting untuk aku sorang je, eh korang pun samalah especially yang mana malas bersenam bagai tu kan.

So memperkenalkan 

PASSION D’TOX

Apa itu Passion D’Tox?

Passion D’tox (PDX) adalah produk yang mengandungi ekstrak buah-buahan dengan kepelbagaian serat yang kaya dengan vitamin C dan E. Minuman kesihatan ini mengandungi serat yang menghalang arbohidrat berlebihan serta kalori kesan dari pengambilan makanan harian anda. jadikan jus berkhasiat ni sebagai sebahagian daripada gaya hidup anda bagi menggalakkan pertumbuhan bakteria, melancarkan sistem pencernaan agar sihat berbanding sebelum ini.

Dan paling penting PASSION D’TOX TIADA KESAN SAMPINGAN!

Itu yang penting ni, tiada kesan sampingan, yelah ramai orang takutkan nak makan produk-produk kesihatan yang ada kesan sampingan, mana tau effect kat hati ke jantung ek


Khasiat dan nutrisi Passion D’Tox

  • Kaya dengan Serat, Vitamin C dan Vitamin E
  • Serat larut membentuk gel dalam laluan pencernaan mengepam keluar kekotoran dan toksin
  • Mengelakkan sembelit
  • Menyingkirkan lemak yang tidak diperlukan dan menyekat lebihan karbohidrat dan kalori
  • Bahan semulajadi dan tiada pewarna tiruan
  • Tiada kesan sampingan
  • Meningkatkan jumlah bakteria sihat
  • Meningkatkan pemulihan kulit
  • Anti-penuaan
  • Melembap
  • Agen pemutihan kulit.Khasiat dan nutrisi 

Giler banyak khasiat produk ni kan.



Cara pengambilan Passion D’tox 

  • Mix 1 sachet ke dalam 150ml air dalam suhu bilik, kacau dan minum segera.
  • Untuk kesan maksimum, minum segelas air suam keesokan harinya.
  • Pastikan pengambilan air secukupnya setiap hari untuk menyokong proses detox
  • AMARAN !! Tidak digalakkan minum produk ini oleh wanita hamil atau kanak-kanak..
  • Tetapi selamat untuk penyusuaan


Pengalaman Mengamalkan Passion D'Tox


Ermm aku amalkan mengambil Passion D-Tox ni selama beberapa hari dah ternyata ianya sesuai dengan perut aku. Hahahaha ingat matching baju ke mix and match. Maknanya Passion D’Tox ni menjalankan tugasnya semasa berada di dalam badan aku, membuang segala lemak-lemak di dalam badan secara beransur-ansur melalui perkumuhan tapi tak delah sampai cirit birit pun. Proses macam biasa tapi kuantitinya banyak heheheheee baguslah tuh kan.

Kira lepas keluar dari toilet tuh, badan rasa ringan je hehehehhehe


Yang menariknya Passion D’tox ada pensijilan KKM diluluskan dan Halal disahkan. Dengan insurans produk RM 2,000,000 wow unbelievable 

Kalau korang nak detox badan korang juga boleh la cuba Passion D'Tox ni.. Sangat bagut tau.. Harganya pown berpatutan..

Harga PASSION D'TOX

πŸ‘‰ 1 kotak - RM 110

πŸ‘‰ 2 kotak - RM 200

πŸ‘‰ 4 kotak - RM 380 ( Harga Promo )


Untuk keterangan lanjut dan pembelian, sila layari :-

Facebook Page



Instagram




Sunday, November 27, 2016

Gunakan TouristGuide.com.my Untuk Memudahkan Percutian Korang

Hi Korang,


Ya ampun sekejapan cuti sekolah dah mula ek, rasanye jumaat lepas kot.

Jem teruk jugak ri tuh maybe orang dah start berpusu-pusu keluar dari KL kan, yelah nak spend time dengan keluarga katanya. 

Yang dah siap booking ke reservation tuh seronoklah kan, tapi yang tak plan apa-apa lagi cam no pulak tuh? Ermmm garu kepala memikirkanye ek..


Pernah dengar TouristGuide.com.my?

Hah tak pernah kan..

Mari aku citer sket dengan korang ni lah…


Website TouristGuide.com.my dapat membantu korang untuk merancang percutian samada di dalam negara mahupun di luar negara dan website ini diasaskan oleh orang Malaysia sendiri ye.

5 faktor yang menjadikan laman ini begitu membantu korang dalam membuat pilihan pakej percutian juga mendapatkan percutian percuma. 

Booking Hotel Pada Harga Yang Lebih Murah 


Jika dibandingkan dengan website pelancongan yang lain, TouristGuide.com.my mampu menawarkan harga hotel jauh lebih rendah dan kadang-kadang diluar jangkaan korang. Lebih daripada 75 ribu hotel yang terlibat seluruh dunia.

Diskaun Istimewa 


Pastinya promosi dan diskaun yang dinantikan untuk anda mendapat percutian paling berbaloi dengan hanya mendaftar dilaman web ini. Di sini korang akan ditawarkan pakej percutian paling murah sehingga 75% daripada yang telah ada dipasaran sekarang. 

Boleh Plan Sendiri Travel Pakej Korang 


Sekiranya korang telah mendaftar, tak terikat juga dengan pakej-pakej yang disediakan. Korang boleh merangka sendiri pakej percutian idaman macam mana yang sesuai untuk korang.

Ganjaran Cashback 


Untuk setiap tempahan yang dibuat oleh anda, anda akan mendapat semula 10% daripada profit syarikat untuk tempahan tersebut.

Peluang Melancong Secara PERCUMA 


Inilah yang sangat-sangat dinanti-nantikan oleh korang kaki melancong ni. Melalui TouristGuide ini korang boleh kumpul point melalui pakej-pakej yang ditawarkan dan korang boleh redeem percutian secara percuma. Nak tahu lebih bagaimana cara ini dapat membantu anda boleh dapat info lanjut di laman web atau di Facebook.com/myTouristGuide


Barisan VIP yang turut hadir di majlis pelancaran tersebut:

Mr Devan Kumar (Managing Director, TOURISTGUIDE.COM.MY)
Mr Mohd Akbal Setia (Director, Tourism Malaysia)
Mr Azlan Hussain (President of Kuala Lumpur Tourism Association - KLTA)
Akim Ahmad (Selebriti Artis Penyanyi Popular Malaysia)

Laman web percutian secara bijak dan jimat ini baru sahaja dilancarkan secara rasmi pada 24 November 2016 yang bertempat di Hotel Westin Kuala Lumpur. Majlis perasmian yang berjalan penuh meriah turut dihadiri tetamu VIP iaitu En Mohd Akbal Setia Pengarah Tourism Malaysia Kuala Lumpur juga bersama penyanyi muda yang tidak perlu diperkenalkan lagi iaitu Akim Ahmad. 


Pada hari tersebut juga En Devan Kumar selaku Pengarah Urusan TouristGuide.com.my turut memberi ucapan pengenalan kepada website ini. Majlis turut dimeriahkan lagi dengan persembahan tarian kebudayaan dan majlis perasmian oleh barisan VIP. 


Setelah perasmian itu maka dengan rasminya laman web ini boleh didaftar secara percuma untuk korang mendapatkan pakej percutian yang menarik dan hebat juga percutian secara percuma WORLDWIDE tak kira samada di dalam negara mahupun diluar negara sekalipun.. Jadi sekarang tak jadi masalah dan kerungsingan lagi untuk korang fikir tentang bajet atau juga duit bila nak bercuti.

Apa yang penting sekarang untuk korang dapat semua ini adalah dengan mendaftar di laman web mereka secara percuma. 

Ye, PERCUMA lah. Aku tak bohong pun hehehhehe

Ni aku kongsikan beberapa pakej menarik yang bakal membuat jiwa korang meronta-ronta nak pi bercuti walaupun cuti kerja dah habis kan hahahaha






Tempoh Promosi :
Bermula sekarang hingga 30 November 2016

Tempoh perjalanan :
1 April 2017 - 31 March 2018 ( kecuali cuti umum )

Semua pakej ini adalah yang terbaik untuk korang rancang cuti tahun depan atau honeymoon bersama yang tersayang. 

Rugi kot kalau tak rebut peluang yang ada ni kerana ia sangat-sangat membantu korang yang kadang-kadang rungsing untuk jalan keluar negara tambah-tambah ahli keluarga yang ramai. 

So apa lagi, jom sharekan promosi ni kepada kawan-kawan yang cari percutian murah. Selamat bercuti semua.

Untuk maklumat lanjut :

INFINITY VACATION SDN BHD (1141826-T)
Suite A25-3A,
Sentral Business Park,
Jalan TKS 1,
Taman Kajang Sentral,
43000 Kajang,
Selangor Darul Ehsan

Toll Free : 1800 38 3338

Office Hours: 9 a.m. – 6 p.m. (Mon – Fri)








Friday, November 25, 2016

Rindu Kawanku....

Hi Korang,

Kalau siapa kaki stalker instagram aku mesti perasan yang aku ke Hospital Ampang pada hari tuh.

Yelah betullah tuh

Melawat kawan aku sakit tapi memang tak sangka betul sebab dia ni aktif giler kot kesana kemari, panjat gunung bagai but end up...

Actually Shah Nizam ni kenalan aku dari masa belajar di uItm Sri Iskandar dulu, tapi di sebabkan aku malas nak further so aku stop dan kerja dan diaorang ni teruskan sampai ke master bagai.

Kitaorang jumpa balik 3 tahun lepas, sebab diaorang ni tak boleh trace aku langsung. Dah guna nama lain memanglah tak jumpa kan dan dia jugaklah orang first approach aku kat facebook, so dari situ kitaorang kawan balik sampai la ni...


Kitaorang panggil dia Bobo, sebab nick name dia dari kolej dulu. Dia ni bukan main aktif bagai, every week ada je gunung ke bukit ke yang dia terjah tak kira dalam negara ke oversea ke semua dia redah. Kira dia ni memang fit lah, body macho, muka not bad. Kalau orang tak tau mesti ingat dia bujang padahal dah anak 2 pun.

Selalu benau ajak aku pi panjat gunung sebab nak suruh aku kurus kan tapi aku je yang tak de masa manjang ermm padahal pi event ada je masa kat Mr Big huahauhaua

So last week, masa sembang-sembang dalam group WhatsApp kitaorang ada member post cakap si Bobo ni masuk hospital secara tiba-tiba, aku ingat accident ke apa ermm rupa-rupanya dia terkena Blood Cancer.

Wei Blood Cancer?

Apa kejadah penyakit ni ek..

Yang bijak pandai, doctor, master dalam group ni pun google lah. La kanser darah rupanya tapi hairan dalam sihat pun boleh kena. Aku pun google gaklah ermm tak berapa paham sangat tak perlah nanti pi melawat tanya dia sendiri.

Tengahari tuh, kitaorang berdua pi melawat.

Malas nak ajak kengkawan lain kang sibuk berbual je kan daripada menengok Bobo ni. Sesampai je belum boleh naik lagi sebab masa lawatan belum start, so pusing-pusing dulu Hospital Ampang ni ewah cam buat review pulak ek hahahha

Wad Bobo ni di Wad 8B

Aku ingat wad biasa je ermm amik ko dia kira macam ICU cuma boleh masuk ramai sket dah lama sket je. Sebelum masuk mak guard akan tanye patient dah tau ke kita nak datang kemudian dia akan check ada demam ke batuk ke selesema ke kan. Kalau tak de boleh masuk but kalau ada jangan harap nak masuk ek. 

Jadi aku dengan Mr Big dapat masukk yeahhh!

Ya allah rupa-rupanya majoriti pesakit dalam wad ni mengalami sakit yang sama, blood cancer. Lepas borak dengan wife Bobo ni baru tau yang penyakit ni sesiapa pun boleh dapat tak kira aktif atau pun tidak, tak kira usia. 

Tak de tanda-tanda pun tup-tup si Bobo ni panas badan yang amat sangat, tekanan darah rendah, pitam je masa dia kena kat tempat kerja dia. Bawak pi Hospital Ampang Puteri tapi di tolak ke Hospital Ampang sebab tak de pakar di sana.  Kira hebat jugak hospital gomen ni ek 

Masa aku pi melawat tuh, si Bobo ni baru je habis 1st kimoterapi.

Dia happy sungguh bila nampak aku datang, tapi aku banyak borak dengan wife dia sebab dia agak susah nak bercakap akibat tekak kering semedang. Sekarang ni, dia keluarkan toksin dalam darah tuh dengan hanya masukkan air je senantisa tak kira pakai botol or minum sepanjang waktu. Wife dia kena monitor 24jam berapa banyak air masuk dalam badan, kurang-kurang diorang kena tinggal di hospotall ni selama sebulan untuk doktor monitor progress penyakit dia ni. 

Kitaorang pun tak lama kat situ sebab take turn pelawat lain nak masuk kan, ermm dapat jumpa sekejap pun jadilah. Ceria je aku tengok dia..

Untuk Bobo, di harapkan cepat-cepat sembuh daripada penyakit unik ko ni. So bolehlah panjat gunung seperti biasa. Kami kengkawan ex-ctrp uitm sri iskandar 96-2000 senantiasa mendoakan kesejahteraan ko tau...

P/s : tak leh nak amik gambo sebab mak guard garang tuh dah bagi warning siap-siap kalau tak, dia rampas phone ewah dia ingat kat sekolah ke main rampas-rampas plak kan...



Thursday, November 24, 2016

Mudah.my Raikan Ulang Tahun ke-9 Dengan Kerjasama Muzikal Unik oleh Altimet, Sasi The Don & Maya Hanum

Hi Korang,

Sempena meraikan ulang tahun ke-9 pada bulan ini, laman web membeli belah atas talian terbesar di Malaysia, Mudah.my Sdn. Bhd. menghasilkan satu video muzik yang menampilkan artis tempatan seperti Altimet, Sasi The Don dan penyanyi baharu sensasi, Maya Hanum.


Mudah.my kini menjadi platform jual beli dan carian atas talian yang menghimpunkan hampir apa saja barangan daripada kereta hingga kamera, hartanah hingga haiwan peliharaan, telefon bimbit hingga motosikal, kelengkapan senaman hingga buku teks, basikal hingga katil, gitar hingga set golf, tanaman hingga mesin cetak, jam hingga mesin basuh, tayar hingga peranti tablet, pakaian hingga dram, kasut hingga kedai, barangan pengumpul hingga komputer, pekerjaan dan banyak lagi. 

Mudah.my sememangnya sentiasa mencari cara pendekatan yang unik supaya dapat dekat dengan pelanggan-pelanggannya. Apatah lagi Altimet sendiri sebagai penyanyi rap dan pencipta lagu sudah lama menjadi pengguna setia Mudah.my. 

"Mulanya memang nampak macam pelik apabila kami bekerjasama dengan artis rakaman. Bagaimanapun, segalanya akan jelas sekiranya kita sedar dengan matlamat penubuhan Mudah.my, iaitu menyentuh kehidupan rakyat Malaysia dengan cara yang begitu bermakna, di mana kami menyediakan setiap orang, terutama individu dan usahawan muda dengan platform yang memberikan peluang sama rata untuk masing-masing meneroka nilai barang yang mereka ada," kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Mudah.my, En. Gaurav Bhasin.


"Lagu Altimet, 'Memang Mudah' menggalakkan pemuzik baru supaya mengambil langkah mula dalam merealisasikan impian mereka. Dalam industri muzik, perjalanan profesional seseorang bermula dengan memiliki instrumen muzik betul yang membolehkan mereka mengasah bakat sendiri. Mudah.my ialah medium terbaik yang membolehkan anda membeli instrumen muzik terpakai berkualiti, dan pada masa sama berkenalan dengan mereka yang berkongsi minat sama. Mudah.my membantu merealisasikan impian anda,” kata En. Bhasin.

Pengalaman Altimet sebagai salah seorang pengguna Mudah.my sejak sekian lama membuatkan mesej dan lirik lagu yang dihasilkan kedengaran lebih jujur. Kami juga bekerjasama bersama Pengarah Kreatif dan penyanyi-penulis lirik, Sasi The Don, bagi menghasilkan lirik untuk lagu yang turut memaparkan Maya Hanum. Sebagai seorang penyanyi semakin menonjol menggegarkan industri muzik Malaysia, dia adalah contoh terbaik untuk para pendengar lagu ini.

Bercerita mengenai pengalamannya sebagai pengguna Mudah.my, Altimet berkata, “terdapat banyak sumber yang ada untuk anda tetapi anda hanya boleh memanfaat sumber itu jika anda mencarinya. Apabila anda melawat sebuah laman web yang pelbagai seperti Mudah.my, anda cenderung untuk meninjau perkara yang menarik perhatian dan relevan kepada diri anda. Bagi saya, ia adalah peralatan muzik dan kategori TV/ Audio. Anda boleh cari semua yang diperlukan untuk mengilap bakat dengan set keperluan paling asas dan semuanya pada nilai terhebat. 


“Saya baru sahaja membeli sebuah piano elektrik melalui Mudah.my dan mengambil kelas untuk mengasah skil bermain piano. Paling penting, kita semua perlu selalu belajar dan bermula dari bawah, benar?”

Statistik utama:

  • Penjual[1]: 1.4 juta sepanjang 12 bulan lalu (pertumbuhan +29% tahun ke tahun)
  • Pengunjung bulanan[2]: 7.5 juta (34% berusia 15-64 tahun[3]) pada Okt 16 (+1% vs Okt 15). 
  • Pengunjung harian1: 750,000+ pada Okt 16 (+10% vs Okt 15)
  • Aplikasi Android paling banyak dimuat turun sepanjang 1,000 hari lalu dalam Kategori Beli-Belah[4]: #1 pada 747 hari, #2 pada 232 hari and #3 pada 20 hari. 

Mengulas mengenai populariti Mudah.my, En. Bhasin berkata, "kami terharu apabila mengetahui cerita bahawa jutaan rakyat Malaysia menggunakan platform kami. Kami juga mahu berterima kasih kepada mereka kerana memberikan kami peluang untuk menjadi sebahagian daripada kehidupan mereka, termasuk mereka yang menyarankan portal ini kepada rakan-rakan mereka dan memberi maklum balas supaya jadi jadi bertambah baik."


[1] Mudah Internal Database: Nov-15 to Oct-16 

[2] AT Internet Analytics : Oct-16 vs. Oct-15 


Tuesday, November 22, 2016

The Adventures Of SINBAD, Melaka – Aktiviti Menarik Untuk Anak-Anak Di Musim Cuti Sekolah Ini

Hi Korang,


Dah nak penghujung tahun kan, maknanya tak lama lagi cuti sekolah akan bermula

Yeah Yeahh!!

Ewah aku pulak yang excited lebih, alah bukan apa boleh bawak anak sedara aku ni berjalan-jalan sambil release tension sekali kan. 


Kebetulan pulak aku dengar dekat The Melaka Thousand Tales Of Adventures ada aktiviti untuk anak-anak iaitu The Adventures Of Sinbad. Wow Sinbad!! Kisah dulu-dulu ni, alah kalau korang ingat cerita mengenai 1001 Malam so korang mesti tau pasal kisah pengembaraan Sinbad ni. 

Wahai anak-anak kapal! 

Sinbad telah memulakan pengembaraannya yang pertama!

Melaka Kisah Seribu Satu malam telah dirasmikan pada 4th June 2016. Sekumpulan anak-anak kapal telah menyertai Sinbad dalam pelayaran pertamanya, iaitu sebuah pengembaraan yang mengharungi pelbagai cabaran dan kejutan dan juga disertai dengan visual, bunyi, dan aksi.

Wah menarik ni ek!

Eh aku ceritakan serba sedikit mengenai The Adventures Of Sinbad ni ek


Pengembaraan ini bermula dengan cabaran-cabaran di mana para pengunjung yang dikenali dengan nama anak-anak kapal perlu menggunakan kecerdasan mereka untuk memecahkan kod rahsia dan membebaskan diri dari perangkap di dalam harta karun, melepaskan diri daripada ancaman haiwan-haiwan yang menyeramkan, dan melarikan diri daripada serangan orang jahat.

So kena gunakan segala ilmu di dada la kan


Selain daripada cabaran yang unik, setiap bilik cabaran yang bertema juga membolehkan anak-anak kapal menyertai pelayaran Sinbad sehingga ke pertarungannya akhir dengan ahli sihir yang kejam serta tentera roh ngerinya. Bilik-bilik cabaran dihiasi dengan kelengkapan yang bersaiz sebenar dan realistik untuk membawa anak-anak kapal ke dunia fantasi dan imaginasi.




Alamak rasa cuak pulak bila tengok gambar-gambar ni ek, eh aku pulak yang over hahahahaha

Pengembaraan anak-anak kapal bersama Sinbad berakhir di pertarungan terakhir dengan ahli sihir kejam yang dilangsungkan melalui simulasi 7D yang membolehkan anak-anak kapal menyertai pertarungan itu melalui teknologi 7D. Teknologi yang dilengkapi dengan simulasi visual, bunyi dan kegerakan ini juga menggunakan air, asap, dan unsur-unsur lain untuk memberi sebuah pengalaman yang realistik kepada para pemain.


Melalui simulasi 7D ini, pemain boleh berinteraksi dengan watak-watak di dalam tayangan itu melalui senjata yang menggunakan teknologi 7D.

Wei 7D?


Aku sendiri pun belum pernah merasai lagi tau… best tuh..

So korang apa tunggu lagi !

Sekarang ni dah boleh plan nak kemari ye untuk cuti sekolah yang akan datang ni, bawak anak-anak berseronok sambil memperlajari ilmu baru kan.

La lupa pulak nak share lokasinya, ni hah:-

The Adventures Of Sinbad

The Melaka Thousand Tales Of Adventures
G30, Jalan PM9,
Plaza Mahkota,
75000 Melaka.

Waktu Operasi

· setiap hari termasuk cuti umum, 

· Isnin – Khamis (10am – 7pm), 

· Jumaat – Ahad (10am – 9.30pm)


Untuk maklumat yang selanjutnya serta sebarang tempahan tiket, sila hubungi di:- 

a. Telefon Bimbit: 010-978 8805 (Mr. Wilson Law)

b. Telefon Pejabat: 06-292 2070


Untuk maklumat yang selanjutnya, sila layari laman

Website :


Facebook :


Nampak ni, mereka yang excited dah masuk ke The Adventures of Sinbad ni






Jelas ceria terpampang di muka anak-anak ni ek

Dah tak yah tunggu lagi, meh cepat booking kan!!

Monday, November 21, 2016

Microsoft Excel Media Champs

Hi Korang,


Korang tau apa pasal Excel?

Alah software yang ada dalam komputer untuk bantu kita buat kerja-kerja calculation kan, macam aku kalau musim tendering ni Excel ni lah yang paling penting sekali sebab nak buat lumpsum calculation senang. Lagi pulak formulanya boleh share sheet by worksheet.


Hari tuh aku dapat invite ke Excel Media Champs di Microsoft Office Petronas Twin Towers ni. Hah pertandingan apa pulak guna excel ni ek ! First time dengar ni ada pertandingan cam ni lah. 

Rupanya Excel Championship ni dah lama ada dan negara kita pun ada hantar wakil untuk pertandingan ni setiap tahun tau. Yelah event tak berapa penting so kita malas nak ambil tahu kan.


Sedikit kata-kata aluan daripada Mr Bruce Howe, General Manager Consumer Channerl Group Microsoft Malaysia.


Kemudian kitaorang diberikan penerangan lebih lanjut mengenai info-info terbaru mengenai Excel software ni.



Hah memacam jugak function terbaru yang membuat kitaorang ternganga mulut dibuatnya. Nampaknya lebih mudah dan canggih, terutama sekali di dalam menghasilkan pie chart, bar dan graph. Siap boleh jadi 3D dan video jugak ye…

Oklah inilah dia masa yang di tunggu-tunggu.


Kitaorang di bahagikan secara rawak kepada 4 kumpulan. So memasing terpisahlah daripada geng memasing kan, even aku satu group dengan Tekong dari Aman.MY dan media dari Technave.com 

Ada 4 pusingan dan 4 soalan situasi.

Semuanya menggunakan software Excel untuk menjawab. Aku ni kalau kira ikut formula tuh retilah tapi bila bab buat graph, waterfall chart ni habisss terus penin dibuatnya.





Lepas satu jam cam tuh, siaplah sudah menjawab keempat-empat soalan.

Nasib baik ada budak berdua ni yang bijak pandai pasal warna, design of the chart kan. Aku tukang kira-kira je boleh lah.


Walaupun dapat tempat kedua je tapi memacam ilmu yang aku dapat dalam event ni, terus boleh praktikkan kat opis nanti ek bila ada presentation nak kena buat untuk client. 

Ok ok sedikit info mengenai Microsoft Teams, ini pun terbaru jugak ni.


Microsoft Corp. unveiled Microsoft Teams, a new chat-based workspace that further enhances the collaboration capabilities in Microsoft Office 365, the cloud-based productivity offering with more than 85 million monthly active commercial users. Microsoft Teams brings together people, conversations, content and the tools teams need to collaborate.

Microsoft Teams is built on four core promises:

· Chat for today’s teams. Microsoft Teams provides persistent, threaded chat to keep everyone engaged and informed. Team conversations are visible to the entire team by default, and the experience also offers private chat capabilities. A library of emojis, GIFs, custom stickers and memes gives people a fun way to express personality within their digital workspace.

· A hub for teamwork. Microsoft Teams brings together the full breadth and depth of Office 365. People can start voice and video meetings, as well as work with Microsoft Office documents, directly within the Microsoft Teams experience. 

· Customizable for each team. Because every team is unique, Microsoft Teams offers the ability for teams to customize the experience to meet their specific needs. Team members can create channels to organize conversations by topic. They can customize channels with a feature called Tabs, which provide quick access to frequently used documents and applications. 

· Security that teams trust. As part of Office 365, Microsoft Teams offers the global scale and advanced security and compliance capabilities provided by the Microsoft Cloud. In addition, Microsoft Teams will support key compliance and data protection standards, such as the data processing terms with European Union Model Clauses, Health Insurance Portability and Accountability Act business associate agreement (HIPAA BAA), ISO 27001, 

Preview available starting Nov 2nd

Starting Nov 2nd, the preview of Microsoft Teams is available to Office 365 commercial customers with Office 365 Enterprise or Business plans. The preview is available in 181 countries and 18 languages. Office 365 IT administrators can enable Microsoft Teams for their organization from the Office 365 admin center.

For more information, visit the Microsoft News Center. Readers can also follow and engage with the Microsoft Twitter community at @OfficeNews and @MSFTNews using #MicrosoftTeams.