MY HISTORIC MOMENTS

Monday, October 31, 2016

Program ‘ReNew+’ Dari CompAsia, Membolehkan Telefon Pintar Mampu DiBeli Setiap Tahun

Hi Korang, 

Syarikat pelupusan aset teknologi maklumat (IT Asset Disposition) yang terulung iaitu ComputerAsia Sdn Bhd (jenama 'CompAsia') pada hari ini melancarkan satu program pemilikan yang bijak digelar “ReNew+’’ yang dijangka dapat mengubah cara bagaimana pengguna akan menjual-beli telefon pintar mereka di negara Malaysia, Singapura dan Filipina. 


Pelancaran ReNew+ ini adalah merupakan satu langkah perintis yang tidak pernah diterokai oleh mana- mana syarikat ITAD yang berani menembusi untuk bersaing di pasaran telefon pintar baru yang begitu kompetitif di ketiga-tiga negara itu. 

Baru-baru ini aku sempat ke media launch bagi program terbaru dari CompAsia iaitu ReNew+. 


CompAsia yang ditubuhkan pada tahun 2012 untuk membangun industri membaikpulih peralatan elektronik di rantau Asia telah bermula mengendalikan operasi fasiliti pertamanya di Petaling Jaya pada hujung tahun 2012. Aktiviti-aktiviti komprehensif yang dilaksanakan termasuk penghapusan data secara selamat serta membaiki, membina semula, mengubah suai dan seterusnya memasarkan semula peralatan elektronik pengguna yang terpakai ini. Perkakasan elektronik yang dibaikpulih untuk penggunaan semula adalah termasuk pelbagai komputer riba, komputer meja, laptop, monitor, pelayan web, komputer tablet dan telefon pintar yang akan dijual menerusi kedai online sendiri (www.comp-asia.com) dan juga melalui rangkaian pengedaran yang terdapat di seluruh negara. Pada hari ini dan empat tahun kemudian, CompAsia telah berjaya melebarkan sayapnya menembusi pasaran Singapura dan kini Filipina dalam usaha merealisasikan matlamatnya menerajui industri ini sebagai pembekal peralatan elektronik dan telekomunikasi gunasemula yang terunggul dan juga profesional di rantau Asia. 


Kemunculan ReNew+ yang pertama pada hari ini telah membolehkan telefon pintar baru semakin mampu dibeli pada setiap tahun. Program naik taraf (upgrade) yang lebih bijak ini telah memperkenalkan tawaran produknya yang pertama – pembeli di Malaysia hanya dikenakan bayaran bulanan yang rendah untuk mendapatkan iPhone 7 dan iPhone 7+ yang baru dan disamping itu juga pembeli dapat memulangkan iPhone mereka in selepas selesai pembayaran 12 bulan mereka bagi melayakkan diri untuk mendapat iPhone generasi baru tahun depan tanpa sebarang kerumitan susulan upgrade maupun dikenakan sebarang yuran pembatalan. 

Pembeli hanya dikehendaki membeli iPhone terbaru ini dari kedai online CompAsia (www.compasia.com) ataupun dari mana-mana kedai tertentu yang turut menawarkan program ReNew+ ini. Dianjurkan melalui Maybank EzyPay, pelan ini menawarkan pembayaran ansuran tanpa faedah sehingga 24 bulan hanya untuk mereka yang layak membeli dengan menggunakan kad kredit Maybank mereka. Disamping menawarkan bayaran bulanan rendah tanpa apa-apa bayaran pendahuluan, pembeli turut berpeluang mendapat insuran “Phone Guard’ percuma selama setahun sebagai perlindungan daripada skrin retak. 


Secara ringkas, ReNew+ yang bercorak unik ini direka khas untuk menawarkan pilihan yang lebih bijak kepada pengguna yang ingin menaiktaraf telefon pintar mereka setiap tahun. Namun ia tidak serupa dengan pelan tradisional lain yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi tempatan kerana ReNew+ ini membebaskan pengguna daripada terikat kontrak dengan syarikat telokomunikasi selama dua tahun. Program upgrade ini amat fleksibel sekali kerana ia membenarkan pengguna bebas memilih samada syarikat telekomunikasi sendiri maupun bersambung semula sahaja dengan yang sedia ada. Yang amat menarik sekali ia memudahkan pengguna bebas untuk menukar syarikat telekomunikasi walaupun selepas 

12 bulan tanpa sebarang kerumitan susulan pembatalan kontrak dua tahun dengan syarikat tersebut. 

So bagaimana cara ReNew+ dilakukan? 


Langkah 1: Beli telefon iPhones terbaru di CompAsia's online store (www.compasia.com) atau dari mana-mana store yang menyertai program ini. 

Langkah 2: Buat bayaran menerusi Maybank Credit Card dan sertai Maybank's EzyPay untuk plan interest percuma sehingga 24 bulan. 

12 bulan kemudian... 

Korang dah boleh ‘trade-in’ dan dapatkan iPhone keluaran terbaru tanpa upgrading atau termination fees! 


"Pada tahap permulaannya, ReNew+ dilancarkan hanya untuk menawarkan program upgrade bagi telefon pintar iPhone sahaja memandangkan terdapat permintaan tinggi di pasaran jualan semulanya dan juga peranti ini merupakan iOS premium yang berharga tinggi dan masih tidak mampu dibeli orang ramai terutama mereka dari pasaran Asia yang sedang membangun. Selain itu, pengguna iPhone didapati lebih cenderung dan kerap kali menaiktaraf telefon pintar mereka jika dibanding dengan pengguna jenama lain," ujar Julius Lim, Ketua Pegawai Eksekutif CompAsia. 

Harganya bagaimana pulak? 


IPHONE 7 | IPHONE 7 PLUS 

32GB: RM160/month | RM190/month 

128GB: RM185/month | RM215/month 

256GB: RM210/month | RM240/month 


Lim turut mengumumkan, "ReNew+ yang dianjurkan oleh CompAsia ini akan menawarkan lagi satu program upgrade istimewa pada awal tahun ini khas untuk pengguna yang gemar telefon pintar Android. Program ini akan bercorak ‘jenama bebas’ di mana pembeli mempunyai kebebasan untuk menukar atau menaiktaraf telefon pintar mereka kepada telefon pintar baru yang sama mewah tetapi berjenama lain.”

ComputerAsia Sdn Bhd
Suite 2.04 Level 2,
Wisma Academy,
No. 4A, Jalan 19/1,
46300 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia.

Website: my.compasia.com
Facebook: fb.com/CompAsiaMY
Twitter: @compasiamy
Instagram: @compasiamy

Business Hours:
Monday – Friday, 8.30am – 6.00pm 
Closed on Saturday, Sunday and Public Holiday



Butik Sincerely By Us Kini Berwajah Baru Dengan Rekaan Esklusif Yang Tersendiri

Hi Korang,


Siapa yang tidak kenal dengan jenama Sincerely By US ni kan? Of course majoriti hijabista dan fashionista kenal dengan jenama ni, even aku yang bukan kaki fashion ni pun tau akan kewujudan jenama ni. 


Bagi tak tahu meh aku citer sket sejarah butik Sincerely by Us ni ek

Jenama Sincerely By Us (SBU) sudah lama berada di pasaran sejak diasaskan oleh Inora Putri pada tahun 2011 tetapi pada tahun 2013, beliau telah mengorak langkah dengan membuka kedai berkonsepkan vendor di Shah Alam. Antara keistimewaan SBU adalah ianya mempunyai sebuah ruangan mini café di mana para pelanggan boleh memesan pelbagai jenis kek dan manisan yang boleh dinikmati sambil membeli belah. 

Dan kini mereka sudah pun mengeluarkan produk jenama mereka sendiri seperti tudung, shawl, baju kurung, blouse, pants dan jubah. 

kenape serious? sebab bawak duit sket untuk shopping huahauhau

Aku dapat jemputan ke majlis pembukaan butik terbaru mereka di Shah Alam sabtu lepas, actually tempat yang sama tapi diorang dah renovate dan cantik sesangat, minimalis je aku rasa.


Sini aku tunjukkan meh.. 










aku berkenan yang ni, cantik kan

As usual kitaorang di beri kesempatan untuk masuk dulu sebelum para pelanggan yang lelain, so di kesempatan ini sempatlah aku mencuci mata tengok koleksi terbaru mereka. 

Tepat jam 11 pagi, butik Sincerely by Us dibuka kepada orang ramai. 



Hah bertapa ramainya peminat SBU ni kan, berpusu-pusu semuanya masuk nak dapatkan koleksi terbaru mereka ek.





Aku rasa lebih daripada 100 orang kot yang datang masa majlis pembukaan ni.

Kitorang sempat jugak menemuramah dengan tuan punya jenama Sincerely by Us ni iaitu Puan Nora


Pada mulanya beliau suka menjual produk orang lain secara online dan lama kelamaan minatnya semakin mendalam ke bidang perniagaan ni, mengharungi susah senang sewaktu memulakan jualan sehinggakan nekad untuk membuka vendor butik secara fizikal dan kini mempunyai jenama produk yang tersendiri. Ini semua atas dorongan dan sokongan yang kuat daripada keluarga terutama suami dan ibunya.

sempat bergambar dengan Puan Nora tau

Dan kini butik Sincerely by Us kini mempunyai outlet di Section 16 Shah Alam, Bangi dan juga Johor Bahru. 

So korang peminat setia Sincerely by Us atau sedang sibuk duk usha nak cari tudung ke shawl ke baju ke boleh ke:


Butik Sincerely By Us
CAWANGAN SHAH ALAM
B-19-G, Jalan Serai Wangi K 16/K, 
Alam Avenue 2, 40200,
Shah Alam, Selangor
Tel: 03 5524 1806

Kalau nak tengok koleksi terbaru tapi tak sempat nak ke butik, korang boleh check it out di website mereka ek.


FOLLOW US!

Instagram : @sincerelybyusofficial


Twitter: @shawlsbysbu






Sunday, October 30, 2016

Banane Munch - Kerepek Pisang Bersalut Coklat

Hi Korang,


Selalu orang makan pisang secara goreng ke, buat pengat ke atau makan cam tu je kan.

Pernah dengar atau tengok kerepek pisang di salut coklat?

Tak kan!!


Itulah ni aku nak perkenalkan kepada korang kerepek pisang bersalut coklat yang di beri nama BANANE MUNCH.

Wah unik sungguh namanye ek!!


Ramuan yang terdapat di dalam BANANE MUNCH ini termasuk lah :
-coklat susu (gula, lemak sayuran, serbuk whey powder, koko, susu tepung skim, pengemulsi, letin soya, vanilin,) kerepek pisang (pisang dan garam).

Rasanya?


Of courselah rasa kerepek pisang bersalut coklat lah hehehhee lemak lemak manis gituh, sebab manis coklat tuh.

Sesuai untuk sesiapa yang sukakan kerepek pisang, terutama sekali boleh di jadikan kudap-kudapan ketika lapar, nak-nak bila stuck dalam jem kan.

Dari segi packaging nya, memang BANANE MUNCH ni mudah dibawa sebab didatangkan dengan kotak yang bersize kecik dan ringan. Tapi isi nya tetap banyak dan sedapppp


Dengan harga RM7.90 sekotak, kalau korang berminat untuk beli boleh terus hubungi:

Banane Munch - 012 808 8804

Nak tau info lanjut tau pun promosi mengenai Banane Munch, korang boleh check it out di

Facebook - 

Instagram - 



Jom berkudap-kudap ek!!

Saturday, October 29, 2016

Shopping Online Di ezbuy.my, Mudah, Murah Lagi Menyenangkan.

Hi Korang,

Online shopping memang menjadi pilihan aku sejak setahun dua ni, yelah mudah lagi menyenangkan, betul tak?


Selalu aku akan selalu check it out kat website seperti 11th Street, Lazada, Zalora dan sekarang ni aku dah mula terjebak dengan website shopping oversea pulak, ada 2-3 aku cuba gak dan yang terbaru ni adalah ezbuy MALAYSIA yang dahulunya di kenali sebagai 65daigou.

Apa itu EZBUY?




ezbuy adalah sebuah pembekal professional yang memberi perkhidmatan membeli belah dalam talian. Ditubuhkan pada tahun 2010 lagi dan menjadi platform membeli-belah di luar negara yang pertama dan terbesar di Singapura. Sehingga hari ini, ezbuy menyediakan perkhidmatan membeli-belah dari China, Taiwan, Amerika Syarikat, Singapura, Malaysia, Australia, Thailand dan akan memperluaskan lagi perkhidmatan kepada lebih banyak negara.


Dalam ruangan ni, korang boleh pilih barangan apa yang menarik hati korang, nak cari best seller ke, diskaun 50% ke, under RM30 ke kan semuanya ada.

Ni aku tunjukkan kepada korang beberapa barangan yang aku rasakan murah dan berpatutan sungguh harganya

Women clothing

Stationeries

Beauty stuff

Mainan anak

Kenapa Perlu Shopping di ezbuy?


1. Kepelbagaian Produk


Korang bayangkan apa jua barangan yang korang inginkan semuanya ada di ezbuy ni. Baik dari segi pakaian, gadget, alat tulis, permainan kanak-kanak, peralatan rumah. Cuma kena rajin browse satu per satu ek.

2. Kadar penghantaran yang rendah dan tiada bayaran agen


Bila shopping di website oversea ni, kita kena tanggung kos penghantaran barangan. So ezbuy menawarkan kadar yang aku rasa amat berpatutan iaitu bermula dari RM4.50 bagi 500gm pertama dan yang penting tiada bayaran agen ye.

3. Gunakan PRIME SERVICE dengan hanya RM8.80



Ini aku nak citer kat korang ni lagi, memperkenalkan Prime Service. Perkhidmatan Prime ini merupakan kadar penghantaran barangan yang tiada had  dengan hanya bayaran Rm8.80 sahaja. Dengan Prime kita boleh beli banyak tanpa perlu risau kos penghantaran antarabangsa. Daftar sebagai ahli Prime dengan bayaran Rm18.80/Sebulan atau Rm188.00/Setahun. Untuk maklumat lanjut semak ezbuy PRIME di SINI


Apa lagi, jom shopping di ezbuy.

Untuk korang yang pertamanya ke website ini, of courselah korang kena mendaftar dulu ye.

Senang aje, meh sini aku tunjukkan cara-caranya

Mendaftar di ezbuy.[Pengguna kali pertama]




1.Langkah pertama:Register dulu account dengan ezbuy kat [SINI] bagi yang belum mendaftar lagi. Kalau dah ada terus LOG IN jer.

Bila dah login akaun korang macam gambar dekat bawah.

2.Pilih barang yang dikehendaki.

3. Lepas dah pilih semua , ADD TO CHART.

Untuk yang ini,sila perhatikan yang ditandai warna merah.Untuk domestic shipping ada dua iaitu free ataupun berbayar.Untuk yang available for Prime atau ezbuy,korang boleh pilih Prime atau ezbuy. Ada juga produk yang hanya available untuk Prime atau ezbuy sahaja. Apa beza Prime atau ezbuy?Korang kena teruskan membaca.Untuk shopping cart terdapat 4 pilihan iaitu Prime,CN,TW,US dan Local.Item tu daripada China, USA dan Taiwan. 

4. Bila puas hati boleh lah klik CHECKOUT untuk lihat order korang, Untuk Shipping fee pula,ada beberapa kaedah yang item anda akan dihantar: - 

DHL Express 
Priority Air 
Economy Air 
Sea 

Harga untuk setiap kaedah penghantaran adalah berbeza iaitu dari yang laju & agak mahal ke lambat & murah.Boleh pilih mana-mana pun.Sebelum checkout jangan lupa gunakan voucher free tadi dan masukkan kod untuk diskaun 15% fee shipping ezship15




Lepas klik check out,boleh tengok detail order summary sekali lagi berserta kos shipping dengan kos penghantaran domestic bolehlah klik BUY NOW dan dekat bawah ada pilihan sama ada korang nak barang korang tu nak diinsurankan ataupun tidak.

4. Lepas klik BUY NOW akan keluar page seperti dibawah.Klik ADD NEW ADRESS.

Masukkan butiran peribadi seperti nama, alamat dan nombor telefon dan sila pastikan segala maklumat yang diisi betul.

5. Selesai proses mengisi maklumat peribadi.korang akan dibawa ke page seperti dibawah.
Seterusnya klik TOP UP NOW


6. Akhir sekali, pilihlah cara pembayaran yang korang mahukan. Selesai,tinggal tunggu barang korang sampai je.



Kalau aku, lebih suka shopping menggunakan ezbuy PRIME kerana: 

Apa sahaja barangan yang anda beli kos penghantaran hanya RM8.80/nett 

Pastikan korang beli barangan secara banyak kalau nak jimat. Untung kalau beli barangan secara pukal, besar dan murah. 

Untuk Pelanggan setia ezbuy, Prime ni sangat sesuai untuk anda menikmati program ekslusif yang memberikan anda kelebihan selama satu tahun dengan hanya RM188 tahunan tidak kira berapa berat, jumlah barangan yan anda ingin beli. 






Gunakan KOD : ezship15

Untuk mendapatkan 15% shipping fee

Selamat Bershopping semua!!



Friday, October 28, 2016

Pelancaran Aplikasi SEND Delivery Bersama Jorge Lorenzo

Hi Korang,

Ni aku nak citer ni mengenai satu aplikasi servis terbaru iaitu SEND Delivery secara online iaitu ianya merupakan aplikasi penghantaran barangan secara murah dan cepat. 


Majlis pelancaran ini juga mengumumkan bahawa Jorge Lorenzo, 3 kali MotoGP Juara Dunia 3 kali MotoGP, sebagai rakan kongsi perniagaan mereka dan juga Duta Jenama Global SEND.

Aplikasi servis penghantaran ni di ilhamkan oleh oleh seorang usahawan muda Malaysia, Dato 'TP Chin, yang memulakan perniagaan ini setelah mengenal pasti trend, gaya hidup dan permintaan untuk aplikasi penghantaran yang membolehkan pembinaan komuniti sejagat.



Aplikasi SEND yang mewujudkan komuniti secara online ini kini boleh di dapati iOS dan Android, yang bertujuan untuk merevolusikan bagaimana orang ramia melakukan penghantaran. Fokus aplikasi ini adalah penghantaran dalam permintaan, yang item mungkin tiba di depan pintu dalam masa 2 jam atau kurang. Aplikasi SEND juga percaya bahawa menggunakan platform dan teknologi itu akan memberi kemudahan kepada orang ramai di mana rata-rata kita menghabiskan masa yang kurang tujuan mereka sendiri demi untuk menghantar dan menerima barangan keperluan mereka.


“SEND is an on-demand delivery application-based platform that connects the Creator, SENDer and Recipient which we coined it as CSR. SEND utilized state of the art matching technology to allows the creator to choose the individual preferred SENDer to perform the job requested at the tip of the fingers and have the delivery done in secure and speedy manner.” kata TP Chin, pengasas dan CEO kepada SEND.

SEND menyediakan pelbagai perkhidmatan serba boleh dari segi apa yang boleh dihantar sebagai platform masyarakat yang mempunyai pelbagai jenis kenderaan; seperti basikal, motosikal, kereta, van, dan lori. Oleh itu, SEND menggalakan orang ramai untuk menggunakan penghantaran besar-besaran seperti perabot bergerak dan menyampaikan produk dalam kuantiti yang tinggi.

Beliau menambah “We want SEND to be your day-to-day application which brings convenience to a person’s lifestyle. Our focus revolves to three results – efficiency, empowerment, and opportunity.” 

Sebagai sebahagian daripada wawasan SEND, TP mahu memberi kuasa kepada lebih ramai orang untuk menggunakan platform bagi menjana pendapatan tambahan kerana kos sara hidup semakin meningkat setiap tahun.

penghantar SEND di pantau melalui sistem GPS

Untuk memastikan Creator dapat mengesan barang-barang mereka dan mempunyai ketenangan fikiran, permohonan Aplikasi SEND dilengkapi dengan sistem GPS hidup yang dapat memantau pergerakan Penghantar apabila kerja penghantaran dilakukan. 

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif SEND, TP Chin, menyebut bahawa, “With the ecommerce continuously growing in Asia, consumers expect to have more convenient options for delivery and at a cost that suits them. SEND is already working closely with few major ecommerce partners in Malaysia to integrate this innovation.”


The Global Duta SEND, Jorge Lorenzo, menambah, “I like the idea when it was first shared with me. I could see the opportunity of this technology going very far. I am looking forward to see how SEND financially empowers people, because it has always been my desire to contribute something back to the society, and I believe this is the right opportunity. I want to even introduce this platform to my own country to increase more job opportunity.”

Pada masa ini, saiz komuniti SEND mempunyai lebih daripada 10,000 orang. sasaran TP meningkat sehingga 300,000 menjelang akhir tahun 2017 dan kini pasukan pemasaran telah mula mempromosikan ia di Lembah Klang sejak suku kedua tahun ini.



SEND telah menetapkan beberapa rancangan untuk memperluaskan pasaran global pada masa akan datang. Dan Malaysia tapak permulaan untuk mereka ke ke pasaran Asia pada 2017.

SEND merupakan aplikasi yang bakal menjadi gelombang besar didalam industry penghantaran dan memecahkan halangan dan memperkasakan masyarakat.