MY HISTORIC MOMENTS

Friday, September 30, 2016

Rawatan Penuaan Kulit Dan Masalah Dengkur Boleh Di Lakukan Di Dr Ko Skin Specialist.

Hi Korang,


Masalah dengkur dan penuaan ni memang kita boleh lari daripadanya kan. Betul tak apa yang aku cakap ni.

Betul kan!!

Baik ngaku lekas hauhauahuaua

Itulah ramai yang menghadapi masalah ini tapi tak tau nak merujuk kat mana kan, so aku syorkan korang ke Dr Ko Skin Specialist 


Rupanya Dr Ko Skin Specialist adalah klinik pakar yang pertama di Malaysia yang menawarkan rawatan non-surgical cosmetic yang menggunakan intraoral 4D laser dari Fotona. Maknanya tak yah nak buat pembedahan pun just gunakan mesin Fotona yang di import khas dari Eropah. 

Minggu lepas aku berkesempatan untuk menyaksikan sendiri bagaimana rawatan penuaan dan masalah dengkuran ni dilakukan dengan menggunakan mesin Fotona ni di Dr Ko Skin Specialist di Klang iaitu merupakan ibu pejabat mereka.


"The Fotona 4D breaks paradigms of laser therapies. It will change the way to treat the skin. It is a new dimension of treatment. I get results you never imagined " kata Dr Ko Chun Beng. 


“The results tend to be very durable. In our clinical study, which involved 80 patients showed positive results that were maintained for one year after 3 sessions," kata Zdenko, Head of Medical R&D Department of Fotona.


Bagaimana Rawatan Ini di lakukan?


Rawatan ini menggunakan laser sepenuhnya dimana dua jenis laser, ND Yag dan Erbium Yag,telah digunakan. Dengan gabungan rawatan eksklusif Fotona ini, ianya akan mengaktifkan proses collagen yang terbaru untuk tegangkan kembali kulit muka kita. Menariknya lagi, dia akan aktifkan collagen baru ini di dalam mulut dan di kulit muka kita untuk dapatkan result yang maksimum!


Hasil rawatan dan kajian di sini yang melibatkan 80 orang pesakit, resultnya kekal selama 1 tahun selepas 3 kali membuat rawatan di sini 


Yang pasti, Fotona 4D boleh dilakukan untuk semua jenis kulit, selamat dan tak sakit pun. Setiap sessi hanya mengambil masa 30-60 minit dan digalakkan untuk membuat 3 kali sessi untuk hasil yang maksimum

Itu baru rawatan mengenai penuaan kulit. Untuk masalah dengkuran, cam ne pulak ek.


Masalah dengkur ni sesiapa je boleh ada tak kira lelaki mahupun perempuan baik tua ataupun muda. Dr Stephen Cheng ni menerangkan lebih lanjut lagi mengenai masalah dan rawatan dengkuran dengan mesin Fotona 4D laser ni ye. 


Dengan Fotona 4D laser ianya cuma memanaskan tissu di dalam tekak yang tersumbat. Dengan ini pengaliran udara di dalam rongga badan lebih lancar dan menghilangkan dengkuran 


Untuk kesan yang maksimum adalah digalakkan untuk membuat 3 kali treatment dalam jangka masa 2 bulan. treatment ini cuma 15 minutes je. 


Untuk keputusannya kalau korang nak tahu, boleh dilihat pada sesi yang pertama dimana korang akan dapat tidur dengan lebih selesa, senang bernafas, berfikir dengan lebih jelas dan bekerja dengan lebih efektif! 


Ini merupakan sessi temuramah dengan para pesakit yang mendapatkan rawatan menggunakan mesin Fotona 4D Laser ni ek, even penyanyi Salamiah Hassan pun gunakan rawatan Dr Ko untuk sekian lamanya

So korang yang nak buat rawatan ini, bolehlah datang ke Ko Skin Specialist 


6A-22a, Jalan Temoh, 
Off Jalan Goh Hock Huat 
41400 Klang, Selangor 

Tel : +603 33433140 






Thursday, September 29, 2016

Korean Fair 2016 Di Hartamas Shopping Centre

Hi Korang,

Yeah Korean Fair..

Aku suka sebab boleh makan kimchi original yeah…

Itulah akibat terpengaruh dengan gameshow Running Man yang famous tuh, terus aku jadi tersuka dengan kebudayaan Korea ni. 


Tup-tup aku ada dengar ada Korean Fair 2016 di Hartamas Shopping Centre ni, ermm biasalah citer mulut ke mulut so haruslah aku tak lepaskan peluang ek .

Acara ini berlangsung selama 5 hari dari 27 September 2016 hingga 1 Oktober 2016 bertempat diHartamas Shopping Centre. 


Ada banyak aktiviti dan pameran disediakan di sana antaranya adalah :

27 September 2016 - Memperkenalkan tarian tradisional masyarakat Korea
28 September 2016 - Demonstrasi dan cara Ddakji dimainkan (permainan tradisi)
29 September 2016 - Demonstrasi dan cara Tuho dimainkan (permainan tradisi)
30 September 2016 - Demonstrasi dan cara untuk membuat Kimchi (menu makanan Korea)
01 Oktober 2016 - Pertandingan Makan Samyang
(hadiah untuk para pemenang terdiri daripada produk Korea)


"We would like to appreciate and celebrate the cultures of other nationalities especially among the residences around the mall vicinity as they also our estimated customers," kata Mr Alex Tan, the Centre Manager of Hartamas Shopping Centre.

Menurutnya lagi Hartamas bukan sahaja relevan sebagai lokasi penempatan untuk rakyat Malaysia malahan juga pemastautin daripada negara-negara luar terutamanya dari Korea dan Jepun. Jadi dengan adanya aktiviti dan acara seperti ini dapat mengeratkan hubungan di antara penduduk sekitar dan membuka peluang kepada pengunjung dan orang ramai untuk mengenali dan mendalami budaya masyarakat Korea secara dekat.


Tan Sri M. Kayveas merasmikan Majlis Pelancaran 'Experience Korea' di Hartamas Shopping Centre dengan memukul gong tanda Korean Fair telah pun bermula.

Ok, jom lihat produk Korea yang ada di sini..








Semuanya best-best 

ais krim Jipangi sedap

Jadi kepada yang berkelapangan dan ingin mencuba aktiviti yang disediakan boleh la berkunjung ke Hartamas Shopping Centre bermula 27 September 2016 hingga 1 Oktober 2016. Masuk percuma. Bawa keluarga dan rakan-rakan untuk memeriahkan lagi Korea Fair di sana.


Hartamas Shopping Centre @ Plaza Damas,
No. 60 Jalan Sri Hartamas 1, 
Sri Hartamas,
50480 Kuala Lumpur

Jom ke Korean Fair di Hartamas Shopping Centre!!


Wednesday, September 28, 2016

Dinner Di Medan Ikan Bakar Alai, Melaka

Hi Korang,

Kitaorang ni kalau teragak nak makan apa-apa je terus pi cari.

Camnelah nak kurus sek hauhauahuahau nangis tepi bucu katil

Dah terlanjur cuti ari isnin tuh sebab nak bawak ayah aku pi hospital untuk MRI test, kitaorang ke Melaka ahad tuh. Alah pi berdua je sebab parents aku belum balik dari Terengganu lagi mengikut rombongan orang pi bertunang. 


Jawabnye terus jelah kitorang jejalan ke Melaka dulu.

Bila dah lama baru terfikir nak makan, zass je Mr Big cakap jom pi makan ikan bakar jelah kat Alai. Senang kat situ semua ada, ikan, kupang, udang, ketam kan.


Sesampai je ermm tak ramai orang pun petang ahad tuh. Meja pun boleh pilih-pilih tak yah nak chop-chop bagai. Ktorang memang pilih kedai ni je, sebab dah biasa sejak dari dulu lagi. 

Ada memacam pilihan seafood yang aku rasa mata boleh buntang menengoknya hahahaha

Muka serius je pilih udang ek

Ok kitorang nak makan ni je

Ok dah timbang bagai, terus kitaorang duduk kat meja sambil borak-borak. Majoriti yang makan kat sini malam tuh local people je kot. Tak de muka tourist pun, so semua chill chill je 

Tak lama pun tunggu, tup-tup semua siap masak

Antara yang kitaorang order:

Butter Prawn

Sotong Goreng Tepung

Kupang Sambal

Siakap Bakar

dah macam #DakUban nak attack makanan ek huahauhaua

Hah amik ko, makan sampai tersandar-sandar ek. Rasanya cam order sket je tadi. Ishkk nafsu serakah sungguh huahauhauahuahuahau


nasi lemak dah abis sebungkus, lauk still banyak lagi

Masa nak pi bayar tuh, siap cakap dengan Mr Big sediakan duit dalam RM250 kot sebab ambik udang besar-besar dengan siakap besar kan. 

Sesampai je kat cashier, kak tuh cakap RM130 je.


Gila ko murah, macam standard kitaorang makan selalu je huahauhauhaua. Seriously murah ya ampun. Selalu orang belanja ni bayar sendiri kan erm tak delah mahal mana pun. 

Ok next time kena kena datang Medan Ikan Bakar Alai ni time-time cam nilah, rilek-rilek je makan tanpa gangguan ek.

Ye lain kali memang aku nak bawak parents aku makan kat sini lagi, lama benau tak keluar makan dengan diaorang. Yelah kalau mak aku masak sedap, buat apa nak makan kat luar kan hehehehe lagipun mak suka bukan suka benau makan kat luar ni, dia cakap mak yang malas je ajak anak-anak makan kat luar... 

ermmm ciss terkena mak nokss

Masalah Tumit Kaki Merekah, Solusinya Dengan JOYMIX COLLAGEN TRIPEPTIDE

Hi Korang,


Memang ramai yang mengalami masalah cracked heels atau tumit kaki pecah ni kan, mostly yang kena ni orang pompaan ah sebab selalunya jalan sana sini kan. Dengan pakai heels lagi, mana tak kulit kaki tu jadi cam tuh.

Sebab nak cantik punya pasal katanya..

Apa yang menyebabkan tumit kaki merekah ek
1. Memakai kasut tumit tinggi dalam jangkamasa yang lama
2. Berada di kawasan yang kering seperti di dalam bilik berair-con
3. Mempunyai masalah kulit kering

Nampak?

Sebab tuh aku cakap majoriti orang pompuan je yang mengalami masalah ni.

So aku cerita dengan korang ni, ada satu produk collagen yang mampu mengurangkan masalah pecah-pecah ni

Memperkenalkan


Joymix Collagen Tripeptide

Alah mesti korang cakap, ermm sama je dengan produk collagen kat luar sana kan. Guna bahan-bahan yang sama je ehhh yang ni tidak wokeh.

Kesan Penggunaan Joymix Collagen Tripeptide



Ye aku dapat mencuba selama seminggu produk collagen ni.

Aku suka rasanya, rasa buah markisa yang dicampurkan dengan orange kalau tak silap kan. Langsung tak de rasa pahit pun.

Jom tengok apa jadi kat tumit kaki aku

Sebelum



Ya ampun sungguh sengsara aku menengok tumit kaki aku, lagak gaya cam orang keje sawah bendang kan. Teruk nau

Selepas




Beza betul walaupun seminggu je penggunaannya. Dah mula berkurangkan kesan-kesan rekahan tuh, kena slowly lah mana boleh automatik boleh cantik dalam sekejapan ek.


Ni aku tambah cerita lagi, Apa itu Collagen Tripeptide


Collagen tripeptide (CTP) is a unit of a three amino acids, namely glycine, proline and hydroxyproline, which are found naturally in food.

Aku tunjukkan gambarajah supaya korang boleh paham dengan lebih baik lagi



Kira macam collagen Tripeptide ni lagi kecil dan mendalam ianya masuk kedalam kulit kita. Wah gituh ek, tak caya lah tuh kan

Ni aku tunjukkan perbandingan di antara collagen biasa dan Collagen Tripeptide ni ek


Di antara kebaikan mengamalkan Joymix Collagen Tripeptide nie


1. Mengurangkan garisan halus di muka dan kedutan
2. Mencerahkan kulit
3. Menguatkan tulang dan sendi-sendi
4. Mengurangkan rambut kurus
5. Menguatkan kuku tangan dan kaki
6. Mengurangkan tumit kaki merekah

Adalah lagi kebaikan mengamalkan Joymix, itu yang korang kena discover tuh ek hehehe 



Cara Nak Minum Joymix Collagen Tripeptide


Alah senang je



Cedukkan 1 scoop serbuk Joymix ke dalam cawan


Aku guna shaker je senang sebab ada sukatan


Tuangkan 150ml air sejuk dan kacau hingga sebati.



Once dah sebati tuh, minum jelah. Ok jemput minum korang


Untuk lebih meyakinkan lagi, aku sertakan sekali video testimoni pelanggan yang menggunakan produk Joymix ni ek




Harga sebotol Joymix Collagen Tripeptide adalah RM128 sebotol dan korang boleh dapati secara online di Lazada, 11thstreet.my dan website joymix sendiri iaitu http://www.joypremix.com

Untuk pembaca setia blog www.ciklilyputih.com ni, haruslah ada harga istimewa ni ek.

Korang cuma gunakan code  JOYMIXCTPLILY20 so dapatlah diskaun sebanyak RM20 tau. Eh banyak tuh RM20 ek. Promosi dari 7.9.16  -  31.10.16  Only diskaun for first 10 customers


Untuk info lanjut korang boleh ke:




Dah apa tunggu lagi, meh cuba lekas..

Tuesday, September 27, 2016

Nasi Campur Di Restoran Mai Singgah Selalu

Hi Korang,

Kat tempat aku ni agak payah sket nak makan nasi campur

Bukan dekat area office tuh tak de tapi kalau lambat sket semua lauk habis. Bayangkan kalau aku turun pukul 1 tengahari cam tu, majoriti lauk dah nak abis.

Sebab apa?

Ramai nau student kolej kat sini. Diaorang ni pulak makan tak tentu masa, ada break je makan so mana tak cepat benau lauk habis kan.

Jadi aku kalau ada kerja luar, haruslah mencuci tekak dengan mencuba kedai makan kat luar sana ek. Tukar angin tengok sedap ke tak


So hari tuh aku ke restoran Mai Singgah Selalu

Kedai makan ni seberang jalan besar office aku ni je

Dekat kawasan South City Plaza tapi belakang-belakang sket, itu pun berpusing-pusing nak cari kedai makan kat sini hehehehe

Masa aku sampai tuh dah pukul 1.30 petang so of courselah lauk pauk kebanyakan dah abis so ambil je apa yang ada



Ermm simple je kan

Dah itu je yang hado, lauk kari daging dan aku ambil bendi dari kari ikan sebab semua sayur dah habis 

Harga dalam RM4.00 okla kan, tak delah mahal sangat. 

Nasinya kemain banyak budak tuh letak sampai aku tak perasan, sampai office makan sket je sebab dah kenyang, agaknya penangan #leptops ek hehehhehe

Itu je korang

Esok-esok citer bab makan lagi ek 


Sebab Teringin Nak Makan Mee Bandung Muar

Hi Korang,


Kan masa cuti raya hari tuh kemain panjang ermm panjanglah bagi aku ni sampai tak tau nak pi mana hehehehe


Malam jumaat tuh, sambil borak-borak tengok tv Mr Big tanya kita tak de nak pi mana ke cuti panjang ni, ermm aku cakap kita balik kampung jelah lepak-lepak dengan sedara mara je kan. Ermm oklah tuh.


So pagi sabtu tu ktorang keluar rumah awal sebab malas nak tempuh jem teruk kat Seremban tu nanti kan, dalam kul 7 pagi tuh dah sampai Seremban dah, tetiba je Mr Big cakap jom pi breakfast kat Muar lah teringin plak nak makan mee bandung ek. 

Mak ok je noks lagipun tak de tujuan kan.

Turun tol air keroh, ikut je highway AMJ tuh sampai ke Muor


Dalam sekejapan dah sampai Muar lebih kul pukul 10pagi cam tuh. 

Terus je pi cari kedai yang biasa kitaorang pi makan iaitu kedai Mee Bandung Abu Bakar Hanipah. Alah korang waze je kedai makan ni nanti sampailah senang bebenau tengah bandar. 

Walaupun orang ramai but still tetap ada meja untuk kitaorang.

Of courselah order 

Mee Bandung

Sate

Inikan menu sarapan orang Muo hahahahhaa


Lepas lepak-lepak makan bermangkuk-mangkuk mee bandung dan sate kitorang terus jalan balik kampung.

Nampak pulak orang jual kupang, lokan, siput tepi jalan ni ek

Terus singgahlah

Sempat jugak singgah beli kupang kat area Parit Bunga, Muar ni.



Beli 5 kg


Sebab lama tak makan kan, kupang memang fresh ada saiz besar dan saiz kecil ermm terus je aku amik dua-dua saiz yang besar tuh untuk kitaorang buat BBQ pada malamnya dan yang saiz kecil tuh rebus dan buang kulit untuk di buat sambal tumis.

Ermm terangkat ooooo

Itu jelah citernye

Semuanya gara-gara teringin ek hehehhehehe

Korang dah pernah ke makan mee bandung Muar? ermm suka ke tak ek..