MY HISTORIC MOMENTS

Thursday, June 30, 2016

Buka Puasa Di SHANGRI-LA Hotel Sempena Kempen CSR "Embrace Gift of Life"

Hi Korang,

Ye...
citer pasal makan-makan lagi


Last week dapat jemputan berbuka puasa di Shangri-la Hotel Kuala Lumpur. Ermm kebetulan jugak Mr Big cuti hari tuh, so bawak sekali untuk jadi photographer aku lah kan.


Shangri-La Hotel, Kuala Lumpur membantu 12 orang kanak-kanak sakit kritikal yang mengidap penyakit jantung yang berbahaya untuk menjalani pembedahan jantung serta-merta yang kos keseluruhan bernilai RM503, 000.


Rasa bertuah sekali kerana KDYMM Tuanku Nur Zahirah akan memberikan cek-cek ini kepada 12 kanak-kanak yang istimewa ni bersama Area General Manager ofShangri-La Hotel, Kuala Lumpur Mr Manfred Weber.






Semuanya nampak sihat kan, padahal ada yang baru je lepas operation tau. Memang tabah parents diaorang ni.



Inilah dia 12 kanak-kanak yang mengalami sakit kritikal di jantung mereka ek



Selain daripada itu, tiga rumah kanak-kanak khas memerlukan iaitu Tasputra Perkim, Pertubuhan Kebajikan Al-Firdausi dan Pusat Penjagaan Kanak-Kanak Cacat Taman Megah juga di undang sekali bagi memeriahkan acara buka puasa hari tuh. Kira-kira 200 orang akan menghadiri majlis tersebut termasuklah penerima sumbangan dan ahli keluarga mereka.



Di samping itu jugak, En Manfred Weber juga turut memberikan sedikit cenderati dan juga duit raya kepada anak-anak istimewa ini bersama Area Director of Communications Datuk Rosemarie Wee.


Sambil tuh, meh tengok apa yang jadi hidangan ktorang para media berbuka hari tuh















Banyak sangat choice sampai pening nak pilih yang mana satu nak makan.


aiskrim mango dan strawberry ni sangat-sangat pure rasanye

Menarik kan menunya, Mr Big sampai tambah 2 kali tau makan hehehehe

Terima kasih kepada pihak Shangri-la Hotel kerana sudi menjemput ktorang ke majlis simple tapi penuh bermakna ni ek

About the Embrace of the Gift of Life

Since 1985, the Shangri-La Hotel, Kuala Lumpur has been organising an annual charity project to raise funds for children who suffer from heart ailments and who need urgent surgery. From 1999, the hotel's "Embrace Gift of Life" charity has taken the form of a giant Christmas Charity Tree with a unique theme each year. In 2015, the tree had the theme­ Magical Macaron Christmas, with 200 miniature macaron Christmas trees making up a giant Christmas Tree. The miniature macaron Christmas trees were for sponsorship by donors, each for a minimum donation ofRM1,000/-. Together with the Hotel's own CSR funds, we are able to help 12 children undergo surgery.

Wednesday, June 29, 2016

Scalp Hair Treatment di SVENSON Hair Centre

Hi Korang,

Jumaat lepas company German aku cuti so dapatlah rehat-rehat badan dan minda kan. 

Ermm nak buat apa ni ek


Terus teringat aku ada hair appointment di Svenson Hair Centre di Menara Hup Seng. Terus bergegas siap gerak masuk KL. Alah naik train je sebab nak elakkan jem di tengah hari Jumaat yang indah ni tau.


Sesampai je mestilah buat pendaftaran dulu kan, isilah contact details korang ek. Sekejap je, terus di panggil masuk sebab dah buat appointment awal-awal. Kalau tak berjanggutlah menunggu kan.

Scalp Hair Treatment ni adalah untuk membaik pulih kulit kepala kita yang selalu terdedah kepada menda-menda yang tak elok di luar sana, yelah habuk-habuk jalan, asap kereta bagai kan. Itu adalah sebahagian punca kulit kepala kita berminyak. 

Memula haruslah di cuci rambut terlebih dahulu.


Aku memang purposely datang tak cuci rambut pun sebab dah tau mesti nak kena cuci punya nanti, jimat shampoo kat umah hahahhahaha. Cucian rambut di lakukan dengan air suam dan di ikuti dengan air sejuk. Kalau kat umah cuci pakai air shower je tak kisah pun panas or sejuk, janji cuci katanya. 


Ok kemudian, keringkan rambut. Kalau nak tunggu kering natural memang lambat la kan so harus guna hair dryer untuk mempercepatkan lagi.



Lepas tuh, kena steamkan rambut pulak selama 10 minit. Sempat aku terlelap sekejap dan nasib baik tak terhantuk kat tempat steam rambut tu ek



Sekarang terapist aku ni nak spray oxygen water di bahagian atas kulit kepala. Ini bertujuan untuk menghilangkan lagi debris dan hair flaxes atau kulit mati ke kudis ke di kepala kita. Aku ingatkan apalah tadi ek, sembur air oxygen tapi memang berangin je bila spray kat kulit kepala kita tuh. 



Kemudian di sapukan ampoule (lebih kurang cam serum gak lah) di kulit kepala supaya ianya dapat menyerap masuk ke dalam kulit kepala. Kan kita dah bersihkan kulit-kulit mati tadi so senanglah si ampoule ni nak buat keja membersihkan dari dalam plak ek. 


Dah siap sapukan ampoule, hair terapist aku tuh buat urutan kepala selama 15 minit untuk ampoule menyerap masuk dengan lebih cepat hehehehe


Kalau korang nak tau aku ni dah berapa kali terlelap tidur sebab memang lembut je hair terapist tuh buat keja tau. Yelah orang dah bertahun-tahun keja urut-mengurut ni so mestilah tau mana spot yang sakit kan hahahahaha


Cantik tak?

Mestilah cantik kan

Abis dah sesi hair treatment aku, rasa cam tak puas je lah. Anggaran rawatan dalam masuk 45 minit-1 jam, ikut kepada masalah kulit kepala korang tau. 

Nak pi ke?

Svenson Hair Treatment ada beberapa outlet di Lembah Klang iaitu Menara Hup Seng, Mid Valley, Subang Jaya, Damansara Utama serta di negeri lain iaitu di Penang, Johor Baru, Ipoh dan Sabah. 

Svenson Hair Centre
Menara Hap Seng
Lot No.1-07, First Floor, The Podium,
Menara Hap Seng, Jalan P. Ramlee,
50250 Kuala Lumpur.
Tel: 03-2142 9357

Mon-Fri:10.30am - 8.00pm
Sat:10.00am - 4.00pm

Selain daripada scalp treatment ada pelbagai lagi rawatan rambut yang sesuaian dengan masalah rambut korang ek...


BREEZE Memeriahkan Aidilfitri Dengan Memberi Baju Raya Kepada Lima Rumah Anak Yatim Terpilih

Hi  Korang,

Hari tuh aku sempat je CSR campaign untuk Breeze di Mydin USJ Mall. Ermm sekali sekala buat kerja amal apa salahnya kan.


Menjelang tibanya Hari Raya, dan berbekalkan semangat berkongsi dan memberi pada bulan Ramadan ini, Breeze telah menganjurkan sesi membeli-belah istimewa sempena Hari Raya untuk kanak-kanak kurang bernasib baik dari lima rumah anak yatim di Mydin Subang Jaya. 


Kesemua kanak-kanak yang berusia antara 3 hingga 17 tahun itu diberi layanan istimewa di mana mereka memilih baju Melayu dan baju kurung baharu mengikut pilihan masing-masing. Aktiviti ini diadakan sempena kempen Ramadan Breeze bertujuan untuk mengumpul sumbangan bagi membolehkan 367 kanak-kanak dari rumah anak yatim terpilih memiliki sepasang Baju Raya baharu.










Acara membeli-belah ini disertai 71 daripada 367 orang kanak-kanak dari rumah anak yatim dan mereka telah dibawa ke pasar raya Mydin untuk membeli Baju Raya sempena ketibaan Aidilfitri. Kanak-kanak ini telah diiringi oleh para sukarelawan Unilever Malaysia bagi membantu mereka memilih pakaian Raya masing-masing. Bagi kanak-kanak yang tidak dapat menghadiri majlis ini, Breeze telah membuat penghantaran Baju Raya ke setiap rumah-rumah anak yatim tersebut. 


“Pada bulan Ramadan yang mulia ini, kita digalakkan untuk menilai semula kebaikan dalam diri kita disamping memperbanyakkan amalan berkongsi dan memberi mengikut erti kata yang sebenar. Menjelang tibanya lebaran, membeli-belah pakaian baharu adalah sebahagian daripada keseronokan menyambut Hari Raya. Oleh itu, kami mahu kanak-kanak yang kurang bernasib baik ini turut sama merasai kegembiraan membeli pakaian baharu selepas sebulan berpuasa. Kami berharap agar kanak-kanak ini dapat merasai kemeriahan Raya dan kami turut sama gembira apabila dapat melihat mereka tersenyum dan ketawa ketika membeli Baju Raya mereka,” kata Alyssa Low, Pengurus Kanan Pemasaran, Unilever (M) Holdings Sdn Bhd.

Dalam usaha membantu mengumpul sumbangan untuk kempen Ramadan ini, Breeze telah mendermakan RM1 bagi setiap pembelian cecair pencuci pakaian Breeze bermula pada 6 Jun 2016. Sumbangan berkenaan telah digunakan bagi membeli Baju Raya baharu untuk kanak-kanak dari rumah anak yatim terpilih iaitu Rumah Anak-Anak Yatim Shifa’, Rumah Bakti Dato’ Harun, Rumah Anak-Anak Yatim Darul Kifayah, Pertubuhan Kebajikan Ehsan Ash Shakur, dan Rumah Titian Kaseh.


Hajjah Sharifah binti Adlan, Pengasas Rumah Titian Kaseh berkata, “Setiap tahun, kanak-kanak ini sentiasa berharap untuk memiliki sepasang Baju Raya baharu. Saya dapat melihat dengan jelas kegembiraan yang terpancar di wajah mereka apabila mereka menerima pakaian Raya masing-masing dan mereka sangat seronok apabila dibawa membeli-belah. Kami amat bersyukur kerana dipilih untuk menyertai kempen Ramadan Breeze ini. Sekarang, kanak-kanak ini boleh menyambut Hari Raya dengan memakai baju Melayu dan baju kurung moden yang serba baharu dan cantik.”


Nor Syahireen Abdullah daripada Rumah Titian Kaseh berkata, “Saya berasa sangat gembira dengan pelbagai pilihan pakaian Raya yang disediakan. Saya berasa sangat seronok kerana dapat memilih Baju Raya mengikut warna kegemaran saya dan mencubanya. Saya serta kawan-kawan berasa amat gembira dan berterima kasih kepada Breeze kerana sudi membawa kami membeli-belah Baju Raya.”


Breeze turut melancarkan sebuah video sebagai sebahagian daripada inisiatif dalam kempen Ramadan ini. Video yang menyentuh perasaan itu mengisahkan tentang kepentingan mendidik dan menggalakkan kanak-kanak untuk melakukan amalan yang baik ketika bulan Ramadan. Video ini dapat ditonton sejak awal Ramadan di laman Facebook Breeze Malaysia dan laman web mikro: www.ulmhomecare.com.my


Bagi mendapatkan maklumat lanjut dan perkembangan mengenai kempen ini, sila layari www.ulmhomecare.com.my atau kunjungi laman Facebook Breeze Malaysia: www.facebook.com/breezemalaysia