MY HISTORIC MOMENTS

Sunday, January 31, 2016

Syukur, Masih Ada Yang Sayang..

Hi Korang,

Kisah jumaat lepas...


Ye aku accident teruk tapi technically bukan salah aku pun..

St John Ambulance langgar daripada belakang, padahal jalan slow moving kat highway Sungai Besi tuh. Ingatkan sket tapi teruknya nauzubillah, daripada bentuk Alza dah jadi MyVi pulak.

Berejam-jam duduk kat Balai Traffik Jalan Bandar tuh


Akhirnya settle jugak sebelum pukul 5petang.

Bayangkan kena langgar pukul 10.30 pagi, settle urusan polis pukul 5 petang ek. Boleh pitam dibuatnya, dahlah dengan kaki sakit, leher dah tak boleh pusing time tuh kan. Tetap settlekan yang penting dulu.


Terima kasih kat korang yang senantisa mendoakan aku, ucapan-ucapan take care, get well soon, suruh bersabar dan memacam lagi. Insyallah aku akan ingat semua ni.

Tenkiu korang.. i love u all...

Ok nanti citer lebih details lagi lah ek..

Now nak pi urut kaki dulu ek

p/s : mungkin ada hikmah di sebaliknya, siapa tahu rezeki dapat anak kan ehehhehehehe... keep positive.

Friday, January 29, 2016

SORABEE Korean Skincare Kini Di Buka Di Da:Men USJ Shopping Mall

Hi Korang,


SORABEE salah satu jenama penjagaan kulit premium Korea telah pun berada di pasaran Malaysia iaitu di Da:Men USJ Shopping Mall, Sorabee yang bermaksud "madu dari laut" di Korea.


Di bawakan oleh K Beauty Zone Sdn Bhd produk kecantikan Sorabee ni kalau mereka yang junkie dengan jenama ni confirm tau pasal krim diorang yang popular ini iaitu balancing aqua cream. 

Jom aku bawak korang tengok-tengok Sorabee Outlet ni ek.


Konsep terbuka yang menarik dengan keluasan kaunter 310 kaki persegi disertakan dengan sebuah akuarium yang dihias bintang laut seperti di lautan biru yang diilhamkan daripada maksud Sorabee tersebut




Ini ni aku kena tulis dalam English ek, supaya korang boleh paham dengan senang..

Sorabee Skin Care products are uniquely formulated with the “Intensive Triple “S” Action Technologies” to protect and enhance the skin, and they are:

star product : balancing aqua cream

Sea Star Collagen

Sea Star Collagen provides a glue-like matrix that holds the cells together inside our body. 70% of the skin corium is comprised of collagen, it functions to refine skin’s texture, assists the skin to look young and radiant as well as helps improve elasticity.

Starting at age 25, the rate of body's own natural collagen production in the skin gradually declines. As aging progresses, the signs of skin aging becomes visible where more wrinkles and fine lines appear around the eyes caused by collagen loss and lack of moisture. The collagen extract from sea star is ideal to shield skin from daily exposure to harmful elements and keep skin’s moisture balanced as well as enhance skin’s elasticity. Sea star collagen has been proven to give better moisturisation compared with bovine collagen, it effectively replenishes collagen and reduces the appearance of fine lines and wrinkles around the eyes.

night cream yang awesome

Deep Sea Water

Deep Sea Water exists in depths below 200m from sea surface, where sunlight cannot penetrate and the water temperature rapidly drops away. The deep ocean circulation is a constantly moving system, called the Ocean Conveyor Belt and is driven by density differences and temperature variations. It takes about 2,000 years for sea water originating from Greenland (North Atlantic Deep Water, NADW) to travel to the coast of Hawaii, where non-polluted pure seawater is drawn from the depth of 915m.

The Ocean Conveyor Belt is crucial to the base of the world’s food chain. As it transports water around the globe, it enriches carbon dioxide-poor, nutrient depleted surface waters by carrying them through the ocean's deeper layers where those elements are abundant. The nutrients and carbon dioxide from the bottom layers that are distributed through the upper layers enable the growth of algae and seaweed that ultimately support all forms of life.

Deep Sea Water is characterised by its high purity, as it has never been exposed to pollution, harmful microbes and chemical spills. The purest deep sea water is rich in different minerals such as magnesium, calcium, zinc, selenium, manganese and others. The mineral-riched ingredients help to empower the skin’s self-purification system and body metabolism. Besides, it is also an effective acne treatment and helps relieve a topic skin.

Porphyridium Cruentum Extract

Porphyridium Cruentum Extract (Ocean Spa Plankton Extract) comes from planktons that live in the ocean spa. The Ocean Spa Plankton has defensive powers and self regeneration strength to survive in the ocean spa with poor surroundings.

Porphyridium Cruentum Extract contains a wealth of nutrients such as galactose, glucose, mineral, etc. It enhances more than 45% of skin’s own Moisture Barrier Component to keep your skin intensely moisturised, supple and radiant.

Sorabee Skin Care products are rich in natural ingredients such as sea star collagen, deep sea water and other beneficial marine ingredients, making its products one of the best for protecting your skin from environment stresses, rejuvenating your complexion and strengthen your skin’s resilience and moisture, making you look younger and more radiant.






Sorabee Skin Care series ni sesuai untuk semua jenis kulit sebabnya berasaskan air.

Produk Sorabee di jual pada harga dari RM63.60 hingga RM121.90, yang aku rasa akan berpatutan memandangkan ianya di import dari Korea kan hehehehhe…

Kalau korang memang suka dengan produk Korea tapi budget ciput sangat boleh boleh check it out product dari Sorabee ni ek


Check out Sorabee's stores at:

Da:Men USJ: G-K2 & K3, Ground Floor
Main Place USJ21: Lot 1FK-02A, 1st Floor
Taiping Mall: Lot 1K-11 & 1K-13, 1st Floor
Sunway Carnival Mall: Unit F-K6, 1st Floor
Gurney Plaza: Lot 170-05-07, Level 5
Quill City Mall: Unit 2-42, 2nd Floor

Untuk info lanjut, korang boleh check it out 

di
atau

Thursday, January 28, 2016

Memasak dengan CHEFOLOGY Marble Ceramic Cookware Yeah Kuali Tak Melekat..

Hi Korang,


Setengah orang cakap memasak ni hobi tapi bagi aku masak ni penting ooo

Kalau tak masak Mr Big balik nak makan ape? Tak kan nak makan makanan #DakUban kot, bengong punye Lily kan ek.

Kita kalau bab periuk belanga, kuali ni memang tak kisah apa brand pun kan asalkan masak. Ye betul tuh tapi bab membersihkan sakit hati tak? Kena kalau korang goreng ikan ke ayam ke kan, confirm-confirm melekat kat kuali dan it takes time untuk bersihkan semua tuh. 

Kena plak kalau guna kuali non stick bagai ni, nak kene beli utensil special kan. Bukan apa takut bercalar plak kuali tercinta beli memahai ni ek.

Dah sekarang tak yah nak fikir calar-calar lagi.

Nin dia… revolusi terkini dalam bidang masakan.. ewah dah macam iklan tv plak ek hahahaha

Tak delah ni aku nak citer sket mengenai event yang aku attend last week, seronok siap ada masak-masak bagai tau.


Oasis Swiss, dengan kerjasama 11street (www.11street.my) telah melancarkan rangkaian Chefology Marble Ceramic Cookware yang baru di Starhill Culinary Studio bersama chef selebriti tempatan, Chef Zam. Ia menawarkan pelbagai variasi peralatan dapur aluminium die-cast yang diperbuat daripada salutan seramik marmar tahan lama.


Jaden Teoh, Pengarah Oasis Swiss yang menjalankan kedua-dua ujikaji tersebut berkata, “Kami di Chefology komited untuk menggalakkan masyarakat untuk meluangkan lebih banyak masa berharga bersama keluarga melalui tawaran produk yang menjanjikan proses memasak lebih mudah di samping mengurang masa di dapur. Dengan ini, kami bekerjasama dengan 11street untuk menjual Chefology Marble Ceramic Cookware pada harga yang sangat berpatutan.”


Turut hadir pada majlis itu, Bruce Lim, Naib Presiden Dagangan 11street berkata, “Dalam tempoh enam bulan lalu, kami mendapati peningkatan sebanyak 75% dalam penjualan peralatan dapur dan makan malam. Ini menunjukkan minat membeli peralatan dapur secara online semakin meningkat, dengan lebih ramai rakyat Malaysia telah menguasai pengalaman membeli-belah yang mudah ini. Hari ini, kami cukup gembira dengan Chefology, jenama peralatan memasak yang berkualiti tinggi sebagai sebahagian daripada rakan kongsi kami di 11street. Menawarkan produk-produk berkualiti tinggi pada harga yang berpatutan, kami percaya akan wujud permintaan tinggi untuk Chefology Marble Ceramic Cookware”.


Ciri-ciri produk CHEFOLOGY Marble Ceramic Cookware :

• Salutan seramik marmar yang tahan lama dan tahan calar

• Tidak melekat dalam jangka masa lama

• Tombol cengkaman yang lembut untuk mudah pegang

• Dengan gelas lid untuk telus pandang 

• Bahagian bawah dengan aluminium untuk pengedaran haba dengan kehilangan minimum

• Tiada PFOA, plumbum dan kadmium

• Sesuai untuk induksi, elektrik gas dan bahagian atas seramik

• Selamat dibasuh dengan apa saja

ketam mesti banyak ye..

hah Bruce, u tekan ni saja kasi blend itu cili ye

nampak tahan calar, sorry Chef Zam gambo gegau


Dengan sifatnya yang mudah mesra dan mencuit hati, Chef Zam telah menunjukkan beberapa aneka hidangan Asia yang mengiurkan menggunakan rangkaian produk Chefology Marble Ceramic Cookware.

ni penting ni, cili padi ek

“Mencari peralatan memasak tahan calar sentiasa menjadi cabaran untuk saya serta keluarga yang benar-benar menikmati keseronokan memasak. Rangkaian peralatan memasak Chefology ini ternyata cukup berharga bukan sahaja kerana prestasinya yang tidak melekat dan ciri tahan lamanya yang membolehkan pembersihan dilakukan dengan mudah, malah ia menjimatkan masa di dapur,” jelas Chef Zam.


Video sekangkang aku, celoteh Chef Zam time demo, melayan tourist kelako

get ready cooking...

Lepas demontrasi memasak, ktorang ada media challenge ermm apa lagi kena masak lah kan hahahaha. Aku ingat kena masak Spicy Kam Heong Crab yang Chef Zam demo tadi ermm bukanlah masak simple je iaitu Spanish Tortila With Salami.

goreng kentang dengan salami dulu then baru masukkan telur

eksyen je lebih ni, masak bukan reti pun kan hahahaha

Jadi aku partner dengan Afiqah dari Wanista. Aku as kitchen helper je so Afiqah jadi Chef, alah masak ikut resipi je so senang lah sket. Ktorang kena test kuali Chefology ni senang digunakan atau tidak ek. Nampak cam berat kualinya but ist actually ringan je. Yang penting tidak melekat dan tahan calar.

yeah kami pompuan comey yang tak reti masak

Settle 15 minit je masak, eleh telur dadar style Sepanyol tapi mencabar jugak time nak flip telur tu kebawah ek. Nasib baik Chef Zam tunjukkan cara ermm sonang by 2 hahahhah. Ntah apa rasa pun aku tak taulah, janji masak dan dapat siapkan task. 

kami yang terrer masak telur 

yang menang frying pan, gift yang grill pan tuh

Team ktorang dapat no. 3 dalam cooking challenge tu dan dapatlah bawak balik kuali comel tu ek. Sebenarnya hadiah untuk 1st place je tapi Chefology dengan baik hatinya menambah hadiah so merasa aku kuali tu ek hehehehhe




Bagi memulakan pelancaran Chefology Marble Ceramic Cookware di 11street, satu promosi eksklusif akan diadakan bermula dari 8 Januari hingga 7 Febuari dengan tawaran diskaun sebanyak 30%. Selain itu, pembeli 11street yang membeli mana-mana produk Chefology dalam tempoh promosi layak untuk membeli Chefology 24cm Frying Pan dengan hanya RM11! Peralatan memasak terdiri dari 7 produk yang akan mulai dijual di AEON, AEON BIG, Aino Living, Isetan, Parkson dan Robinsons.



Chefology Marble Ceramic Cookware terdiri dari 7 produk: 

• 18cm Saucepan with Lid
• 24cm Frying Pan
• 28cm Frying Pan
• 26cm Grill Pan
• 24cm Casserole with Lid (4.28L)
• 28cm Casserole with Lid (6.5L)
• 32cm Wok with Lid

Thanks Chefology for this special invite kan

comot nau nampaknya tapi rasanya yum yum yum

Tak sabar nak guna nanti, nak try lagi sekali resipi Chef Zam Spanish Tortila with Salami hehehehhe. Sedap rupanya, sempat aku rasa masa on the way tuh.


Wednesday, January 27, 2016

Makan Makan di CRAB HUT, Shaftsbury Square Cyberjaya

Hi Korang,


Citer pasal tempat makan sedap memang tak akan pernah habis di blog ciklilyputih.com ni ek sebab aku kan suka makan so kenalah explore tempat makan yang baru dan sedap ni ek


muke letih je memasing sebab penat nau makan ketam 


So dapat adhoc invitation daripada Blogger Ruby ke CRAB HUT di Cyberjaya ni. Pergilah ktorang berdua ke Shaftbury Square ni. Ramai jugak yang hadir macam Jocko, Wilson Ng, Rawlins, Ruby & Family, Fatin Bella, Khai, Eazy dan juga geng-geng Gaya Travel.










Wei seafood siapa yang tak suka kan?

Lobster, udang, mussel, clam and of courselah crabbbbbbbb……

Nasib baik bawak sekali Mr Big so ada geng melantak seafood sekali kan. Duduk pulak dengan Jocko, Wilson, Rawlins dan Jae lagilah geng makan semuanya. Lagi gamak dibuatnya



Style makan kat sini ermm ‘lambak’ style lah, tak de pinggan tak de mangkuk. Dimasukkan ke dalam beg plastic dan semua di lambak atas meja yang di lapik dengan kertas dan plastik, bersihlah kan jadi makan pun tanpa was-was. 

Ok let’s dig in ye

Mintak maaf kalau gambar aku carca marba sket bukan apa, cuba korang bayangkan sambil makan sambil ambil gambar dengan tangan penuh sos bagai. Gambar pun senget benget di buatnya hahahahha

Brown Crab in Jamba-Jamba Mild Sauce

Red Lobster-M 2 in Signature Southern Bang Sauce Mild Spiciness

Meat Crab-M in Garlic Butter Sauce

Spanner Crab & Mussels in Assam Pedas Sauce

Freshwater Prawns & White Prawns in Spicy Plum Sauce

Baby Octopus & White Prawns & Slipper Lobsters & Corn & King Mushroom in Signature Southern Bang Sauce Medium Spiciness

Garlic Fried Squid Tentacle

Fried Enoki Mushroom

Clam

Apmacam?

Hebat tak kawan. Segala jenis seafood semuanya ktorang bedal tanpa ragu-ragu pun yelah guna tangan makan lagilah sedap hingga menjilat jari gituh.

Video sekangkang kera je ni, suasana makan di Crab Hut Cyberjaya

Makan first round then stop sekejap basuh tangan then pi amik gambo then makan lagi sampai licin ke semuanya.

table Ruby, berselera sungguh diorang makan kan

tengoklah ktorang makan, comoooottt
thanks rawlins for the photo

ok rehat jap borak-borak

nampak tak? perangai kan

suka tak nak bagi aku makan kan

tak per tak per mak pun ade nokss
thanks rawlins for the photo

tengok Rawlins dan Jae tu kan

yeah saya memang suker makannnnn
thanks rawlins for the photo

In terms of harga, tak delah mahal sangat pun berpatutan lah kan sebab kesemua seafood ni datang daripada merata-rata tempat di seluruh dunia dari US, Australia, Canada dan memacam lagi lah. Yang pentingnya ianya segar dan bermutu tinggi. 

Promosi Monthly Crazy Bag bagi permulaan tahun baru ini menawarkan pakej 2 pcs Red Lobster dengan sekitar berat 800 gram dengan hanya harga RM155 sahaja berbanding harga biasa RM179. Menarik bukan lobster segar ini dengan tawaran harga murah?

Tidak hanya dengan tawaran ini, di Crab Hut Asia Cyberjaya ini juga ada banyak pakej promosi lain termasuk pakej Happy Hour, makan tengahari yang memang berbaloi untuk anda cuba pada setiap hari Isnin hingga Khamis, jam 3.00 pm hingga 5.00 pm. Untuk menu ini, mungkin korang boleh cuba Ketam dan Udang, Mussels dan Udang atau Yabbies dan Udang yang sememangnya menjadi pilihan utama menu makanan di Crab Factory, Brolly atau di Crab Hut sendiri.

La suker la tu kan, ni lah tempatnya :

Crab Hut Asia
P2-25, 
Shaftsbury Square,
Persiaran Multimedia, 

For reservation : 03-8322 6861



Crab Hut Asia jugak ada menyediakan set lunch untuk mereka yang teringin sangat nak pi makan tengahari kat sini kan.

Salmon Lunch Tray & Baby Octopus Lunch Tray

Chicken Chamalla Lunch Tray & Prawn Lunch Tray

Inilah set lunch yang aku rasa cam teringin nau nak cuba kan.

Untuk kaki makan seafood cam aku, pihak Crab Hut Asia sudi memberikan diskaun sebanyak 10% bila korang datang makan kat sini ek


Korang just tunjukkan gambar flyer ni sebelum order then dapatlah diskaun ek.

Kira sekali sekala nak makan besar dengan family ke kengkawan ke kan bolehlah sangat ke mari. Tapi nanti aku nak cuba gak lah set lunch diorang ni, nampak cam sedap. Nampaknya kenalah amik cuti untuk pi makan kan.

Selamat menjamu selera ek...