MY HISTORIC MOMENTS

Monday, August 31, 2015

Selamat Hari Merdeka 2015

Hi Korang,

Ye hari ni merupakan Hari Kebangsaan yang ke 58 bagi negara kita Malaysia

Dan genap jugak 5 hari aku tak menulis di blog ni, ye betul langsung tak de kesempatan untuk bukak blog apatah lagi nak menulis kan. Seriously masa mencemburui aku sungguh kan.

Rasa macam loser sangatlah ada blog tapi tak berupdate ek...

Enough of that..


Anyway aku cuma nak ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 58 buat Malaysia, semoga lebih aman dan makmur walaupun sekarang ni kisah politik makin hebat kan hahahhaha

Walaupun negara kita dah merdeka tapi rasa-rasa kita ni merdeka ke tak ek? Ermm fikir-fikir kan la ek..




Selamat bercuti semuanya...

Thursday, August 27, 2015

ILM ARTS FESTIVAL 2015 – Gathering Personaliti Muslim Terbesar Di Dunia

Hi Korang,



Ini merupakan once in lifetime tau!


Aku sendiri pun rasa tertarik untuk pergi ILM Arts Festival 2015 ni kerana ianya merupakan acara pertama yang akan mengumpulkan barisan personaliti muslim dan artis antarabangsa dan tempatan didalam satu arena.


Festival yang hanya akan berlangsung selama satu hari ini bakal menampilkan lebih daripada 30 artis dan personaliti antarabangsa dan tempatan daripada pelbagai genre karya dan hiburan; antaranya fotografi, karya graffiti, seni pertahanan diri,sukan papan lungsur ,nasyid, kaligrafi, komedi dan yang lain-lain lagi. 

Ermm bunyi cam menarik kan! ermmm (garu-garu kepala jap ek)

Jom baca lagi ek..

Ini di antara petikan ucapan daripada En Sajid Hussain, penganjur Festival ILM Arts.

"Ini adalah satu acara yang unik, dan ianya tidak pernah diadakan sebelum ini. Pengunjung akan dapat melihat sendiri kepelbagaian ekspresi seni menerusi persembahan barisan artis dan personaliti dalam acara ini. Acara ini diadakan untuk membuka mata masyarakat dunia bahawa Islam itu bukanlah satu agama yang terlampau liberal atau ekstremis seperti yang kerap dilaporkan oleh media massa antarabangsa”

“Hakikatnya, hiburan adalah salah satu daripada cara untuk mendekati golongan muda dan golongan bukan Islam dan menarik minat mereka untuk melihat sendiri akan keunikan dan keindahan Islam,” tambahnya lagi.

Festival Ilm Arts ini juga bakal menjadi platform untuk menarik minat para pelancong untuk menyaksikan dan mengalami sendiri keindahan dan keunikan negara ini. 


Festival ini bakal menampilkan persembahan daripada personaliti terkenal seperti artis hip hop Altimet dan Mizz Nina, Muadz Dzulkefly, Shazet dan Syafiq Zane chef terkemuka dan pemilik restoran FIQs Gastronomy dari Malaysia; Qari terkenal Sheikh Mishary Alafasy, penyanyi nashid Zain Bikha (Afrika Selatan) dan Ahmad Bukhatir (UAE). Antara lainnya, festival ini juga akan menampilkan personaliti komedi Hollywood, Omar Regan (AS) dan Baba Ali (AS) .

Tak kan persembahan pentas je kan, ermm ada lagi ni aktiviti lain ek


Korang akan dapat menyaksikan pertunjukan aksi sukan papan lungsur daripada personaliti Jordan Richter dan Joe Ipoh (Msian Famous Skateboarder). Peminat bidang fotografi juga akan mempunyai peluang untuk bertemu dengan Peter Sanders, ikon dunia fotografi Islam yang telah diiktiraf di peringkat antarabangsa. Personaliti Islam terkenal antarabangsa seperti Ustaz Nouman Ali Khan dan Syeikh Daood Butt juga akan turut tampil untuk memberikan ceramah di festival ini.


Nampak tak, memacam cara untuk kita berdakwah, eh non-muslim pun boleh join event ni kan. 

Ewah, excited dah tu kan.

Ini details bagi Festival ILM Arts ni

Festival ILM Arts

Lokasi : Stadium Malawati Shah Alam
Tarikh : 30hb Ogos 2015
Waktu : 11 pagi hingga 10 malam


Harga tiket : RM55, RM108, RM161, RM257, RM 373 ( mengikut zon tertentu)

RM1,062 for VIP – Violet Zone (including VIP Parking, Numbered Seating, Backstage Pass, Dinner, Free Gift & Group Photo)

FREE ENTRY untuk kanak-kanak bawah 12 tahun (mesti ditemani pemegang tiket dewasa

Untuk maklumat lanjut atau perkembangan terkini, korang boleh check it out di social media berikut.

Facebook: 

Twitter: 

Instagram: 


Main organisers : Ilm Arts Sdn Bhd 

Main Sponsors: Tourism Malaysia, Ministry of Tourism & Culture Malaysia (MOTC) ,Festivals Malaysia, MY Malaysia, Tourism Selangor, Astro Oasis, Harian Metro, iM4UFM, Karangkraf, HAYAA, iknowvation, Soul City Arts, Hadramawt, Orizon, Ghard, Sepang Gold Coast

Wednesday, August 26, 2015

The Pirates Adventures Kini Di Melaka Alive

Hi Korang, 


Memang kita tahu Melaka merupakan bandaraya bersejarah yang penuh dengan keunikannya yang tersendiri. 


jadi media jap pagi sabtu ari tuh

Dan kini Melaka menambah lagi elemen keunikkannya iaitu dengan pembukaan The Pirates Adventures yang di bawahkan khas oleh Melaka Alive. 



Baru-baru aku sempat ke majlis pelancaran (soft launching) The Pirates Adventures ni, hah bestkan sampai ke Melaka ktorang berjalan untuk berblogging. Ermm itulah nama rezeki. 

Majlis ini di rasmikan oleh Mohd Nizar B Mohd Najib, Advisor to Nuevo Attraction & Destination bersama Y. Bhg Datuk Haji Khamis B Haji Abas, Pengurus Besar PERZIM.


Sedikit aku petik ucapan daripada En Mohd Nizar B Mohd Najib

“The appeal of Melaka Alive is that it makes the rich history of our city accessible to people of all ages and backgrounds”,there is great potential for tourism in this city – there is living history everywhere and a truly multicultural population – and we want to do our part to celebrate this history and boost the local economy”



Yeah, dengan rasminya The Pirates Adventures di buka untuk orang ramai ek



Jom kite explore apa yang ada di dalam kapal besar di The Pirates Adventures ni ek









Eee walaupun kat dalam ada ramai pirate but still rasa creepy jugak, maklumlah aku kan penakut set hehehehe. 


Ada tayangan video jugak dalam kapal besar ni, mengenai kisah si pirate ni semua.

bersama rakan media yang lelain ek

nampak tak aku, kecik nau bawah belon

Harga tiket untuk The Pirate Adventures bermula dari RM20 untuk kanak-kanak berumur 4-12 tahun dan warga emas, serta RM25 untuk dewasa berserta diskaun untuk pemegang MyKAD. Tiket-tiket boleh di beli di www.melakaalive.com.my atau pun di kaunter tiket Melaka Alive 


Untuk maklumat lanjut boleh check it out di


Melaka Alive Official Website Link http://www.melakaalive.com.my/index.php




Tuesday, August 25, 2015

Ini Rupanya TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Hi Korang,

Cian kat aku ni ek..

TBS pun tak pernah pi lagi, la dah memang tak de tujuan so buat apa nak penat-penat diri jejalan ke sana kann. At least kalau ada shopping mall hahahahahahha jahanam pun budak tau..

Inilah pertama kali aku jejak kaki ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) tau.

tengok happy sungguh kan orang darah manis ni ek

Sebab nak balik JB hari tuh naik bas so ke sinilah jawabnya kan. So tiket dah beli online siap-siap, Mr Big just drop aku kat lobby TBS ni dengan food blogger Hazman tu sebab kebetulan dia pun nak balik ke Sepang. Lepas tu redeem tiket bas tuh, ktorang pun tawaflah satu TBS ni.

First impression, wow macam airport dah wei!

screen beso untuk tengok bas mana yang nak bertolak dan sampai ke TBS kan

Ada area untuk departure dan ada tempat untuk arrival. Siap ada monitor besar untuk tunjukkan waktu perjalanan bas keluar masuk di TBS ni. So kat sini kita boleh refer nak turun platform berapa, jam berapa dan memacam lagi lah.

petunjuk yang beso, senang nak tengok kan

Ktorang pun tawaf lagi untuk tengok apa lagi yang ada kan.

tempat duduk orang awam yang selesa dan banyak pulak tuh

balai polis penting oo kena ada ni

kedai runcit 

yang 24 jam pun hado

tempat tunggu teksi ada kat level 1

locker simpan beg pun hado, so tak delah bawak kehulu ke hilir kan

Actually memacam lagi ada kat TBS ni cuma aku tak kesempatan nak check it out.

lobi nak turun tempat nak naik bas

tiket beli online sajor, senang je kan

tuh dia bas dah datang

Okok bas nak sampai ni, so gerak dulu ek. Bas dah sampai. Sangat puntual tau. Tiket bas cakap kul 5.00 petang kan memang sampai on time. 10 minit driver bas loading beg-beg semua dan terus jalan tau.

Hah itu je... 

So bolehlah di jadikan panduan untuk korang yang first time nak naik bas di TBS ni ek




Monday, August 24, 2015

Fancy Cookies Ni Warna Warninya Rupanya

Hi Korang,

Nak kata tak reti masak, aku ni kira level amatur gituhlah bila bab masak ni.

Janji boleh makan udah ler kan.

Tapi baking-baking ni memang aku out sungguh lah, sebab aku malas nak duduk depan oven yang panas-panas tuh boleh cair mekap mak noks hahahhaha. 

Ini fancy cookies plak!


Ishk kawan aku la ni, si Cikgu Mariana ni. Rupanya dia ada buat kelas deco fancy cookies untuk budak sekolah ni. Apa kejadahnya la menda alah ni, bila tunjuk gambo then baru la aku tau kan. Yelah, zaman aku sekolah dulu memang tak de belajar menda-menda ni ek.


Fancy cookies ni merupakan biskut biasa yang di bakar cam tuh kan tapi nak bagi up sket level fancy cookies ni kita kenalah deco biskut comey ni. Oooo belajar mendeco la ni ek 

Cantik kan bila dah siap deco, warna warni dan tentu dapat pikat hati anak-anak nak makan kan


Cuba rasa sket.


Not bad, boleh tahan jugak ek

Berita baik untuk adik-adik yang nak sangat belajar atau parents yang suke nak mencungkil bakat anak-anak mereka dalam seni kulinari ni.... 


Art's Cool Studio akan mengadakan workshop 'Making ChefHat & Fancy Cookies Decoration' minggu depan. 

Details:
Date : 29th August 2015 (Saturday)
Time : 9am - 12pm
Venue : Tadika Khalifah Mursyid, 8-01, Jalan Kolam Air, Nong Chik Heights JB. 
Fee : RM40 per person

Apa lagi, meh cepat contact Teacher Anna di 019-7700807 untuk details dan booking ek... Jumpe nanti tau 

Saturday, August 22, 2015

Idea Menulis Jadi Hilang Dengan Tiba-Tiba

Hi Korang.

Oit cam beso je tajuk entry ni kan.

Bila blogger hilang touch untuk menulis, alamak jawabnya bungkus je laptop campak ke sungai hahahhaha..


Kenapa dengan tetiba idea boleh hilang plak ni, salah satu nye adalah:

1. Busy Tak Menentu

Memula idea tu memang banyak tapi di sebabkan kekangan masa terus jadi lupa apa nak tulis walaupun ada tulis note kat kertas dah tu kertas pulak hilang dengan tiba-tiba. Memang time busy tu kita ingat, lepas tu terus je hilang cam tu je. 

2. Fikiran Meracau

Abis tu kalau duk asyik fikir cam ne nak tambah pendapatan dengan blog, mane nak cari duit je manjang so idea nak menulis tu lesap lah. Kalau emosi tak stabil cam nak nak produce entry yang menyeronokkan untuk tambah pendapatan.

3. Malas

Ermm boleh jadi jugak, kalau asyik nak terbaring atas katil depan tv je kan, haruslah tak jadi keja. Nak melayan drama akasia, running man, movies kan hehehhehe

4. Bahan Menulis Ntah Di Mana

Cam ni, korang dah biasa amik gambar untuk bahan menulis entry di blog kan. Tup-tup cable camera or lens camera rosak so cam ne nak transfer gambar. Tak kan nak tulis entry makanan tapi tak de satu pun gambar kan. Tak syiok lah nak bagi readers baca. Tak per, amik gambar kemain beria-ria fokus sana sini, berdiri, mencangkung, sampai siap baring-baring amik gambar but kesudahannya gambar blur atau autofocus sesangat kan, dah satu gambar pun tak jadi. Tak ke sakit hati dan terus tutup laptop kan hhuhuhuhuhuhu

Itu baru 4 sebab punca idea menulis hilang kan. 

Nak senaraikan lagi kang berjela-jela pulak korang membaca sampai muntah mak ko ijau jadi nanti huahauhauhau. Korang pun mesti kekadang terkena sindrom writer's block ni so korang buat apa ek, cam ne korang atasi masalah ni.

Friday, August 21, 2015

Program ‘1 JAM MAKAN’ DI HYPPSENSASI HYPPTV

Hi Korang, 

Telekom Malaysia Berhad (TM) menerusi perkhidmatan IPTVnya yang pernah memenangi anugerah, HyppTV, hari ini melancarkan ‘1 JAM MAKAN’ progam gaya hidup dan ulasan makanan yang terbaharu dan pertama yang ditayangkan secara eksklusif di HyppSensasi, Saluran 116 HyppTV. Episod pertamanya telah ditayangkan pada 16 Ogos 2015 dan program ini akan ditayangkan pada setiap hari Ahad jam 9.30 malam.


‘1 JAM MAKAN’ diterbitkan oleh Friedchillies Food Network, penyedia kandungan tempatan sama yang telah membawakan saluran mengenai makanan dalam bentuk Video On Demand pertama di Malaysia di Saluran 838 HyppTV. Program ‘1 JAM MAKAN’ ini akan membawakan kepada anda tempat-tempat makan menarik di sekitar kawasan Lembah Klang, dari gerai-gerai di tepi jalan, kafe-kafe hip sehingga ke restoran-restoran menarik yang menghidangkan pelbagai jenis makanan yang lazat. Dari pelbagai jenis hidangan yang terdapat di Restoran Sambal Hijau di Kampung Sungai Penchala sehinggalah ke pelbagai jenis manisan yang ada di kafe Jaslyn Cakes yang terletak di Bangsar dan kafe Miss Ellie Tea House di Taman Melawati. Dari hidangan klasik tempatan seperti nasi lemak di Selayang sehinggalah ke premis mocktail di Subang Jaya, pasti ada yang mampu memenuhi selera para penonton, dan memenuhi keinginan mereka terhadap pelbagai jenis makanan enak .


Program terbaru mengenai makanan ini telah dilancarkan oleh Jeremy Kung, Naib Presiden Eksekutif, New Media, TM. Acara tersebut turut dihadiri oleh Emily Wee, Naib Presiden Eksekutif, Perniagaan dan Operasi Media, New Media, TM, Mohd Adly Rizal, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas, FriedChillies Food Network, Honey Ahmad, Penerbit Eksekutif ‘1 JAM MAKAN’ serta Anita Woo dan Chief Eddie, pengacara bagi program ‘1 JAM MAKAN’.

Mengulas mengenai program terbaharu ini, Jeremy berkata,“Kandungan berkenaan makanan dan hidangan semakin menjadi perkara yang sering menimbulkan rasa ingin tahu di kalangan rakyat Malaysia, ini juga merupakan program pertama di HyppSensasi yang telah diterbitkan oleh FriedChillies Food, pakar kandungan berkaitan makanan yang telahpun berjaya menganjurkan siri acara terkenal iaitu, ‘I Eat Nasi Lemak’ dan ‘I Eat Burgers’ di Kuala Lumpur. Kolaborasi bersama FriedChillies Network ini menggambarkan komitmen kami dalam mempromosikan kandungan tempatan dan menyokong pertumbuhan penyedia-penyedia kandungan tempatan.”

“Program ini turut boleh dinikmati pada aplikasi mudah alih kami, HyppTV Everywhere, dan anda boleh menontonnya ketika berada di luar rumah dan di mana-mana sahaja. Program terbaharu ini mempertingkatkan lagi himpunan kandungan menarik yang sedia ada di saluran HyppSensasi, saluran yang boleh didapati dalam penawaran HyppTV Aneka Pack pada harga RM31.80 sebulan tanpa caj tambahan untuk Definisi Tinggi (HD). Pakej ini juga mengandungi saluran tempatan dan Asia terbaik seperti Dunia Sinema, MNC, Sony Max dan banyak lagi,” tambah beliau.


Program eksplorasi dan informasi mengenai makanan ini, ‘1 Jam Makan’, telah menggabungkan dua orang hos yang ceria iaitu, Chef Eddie dan Anita Woo. Chef Eddie merupakan chef residen bagi FriedChillies Food Network dengan program masakan terkenal beliau, “Western Masak Sempoi” di Fried Chillies Food, saluran 838 HyppTV sementara Anita Woo merupakan seorang pembaca berita dan penyampai radio yang berbakat besar.

‘1 Jam Makan’ melangkah setapak lagi dengan menerbitkan mini dokumentari yang menampilkan usahawan makanan, pakar masakan, tukang masak dan perniagaan mereka dengan lebih terperinci. ‘1 Jam Makan’ akan membawa anda menerokai aktiviti pengusaha ikan air tawar, ladang sayur-sayuran dan kawasan ternakan ayam organik dan melihat dengan lebih dekat cara pembuatan ais krim, mentega kacang dan pelbagai jenis kuih muih tempatan. Bukan itu sahaja, program ini turut berkongsi beberapa resipi eksklusif! Penonton boleh mempelajari cara untuk membuat hidangan yang enak dengan cara yang mudah seperti penyediaan kambing bakar, roti bakar mentega kacang dan cara ringkas untuk membuat Kerabu Kacang Panjang.


HyppSensasi, kandungan hiburan tempatan pertama di HyppTV menawarkan kepada pelanggan HyppTV sebagai sebahagian daripada HyppTV Aneka Pek pada harga RM31.80 sebulan atau dalam bentuk ala carte pada harga RM6 sebulan. Saluran ini turut boleh dilanggan menerusi aplikasi mudah alih, HyppTV Everywhere untuk pengguna pelbagai peranti pada harga RM6 sebulan.

Untuk maklumat lanjut mengenai HyppTV, layari www.tm.com.my/hypptv
dan 
lawati laman media sosial HyppTV di www.facebook.com/hyppworld (Facebook), www.twitter.com/hyppworld (Twitter), www.instagram.com/hyppworld (Instagram) dan www.youtube.com/tmofficialtube (Youtube).

Thursday, August 20, 2015

Dapat Jugak Makan Pizza Hut

Hi Korang,

Life aku kat site ni memang carca marba

Pegi keje gelap dan balik hotel pun gelap. Siang malam keja, mengadap laptop tak tentu masa. Even dah balik hotel pun sambung lagi buat keje kan. La keja blogging pun mesti jalan gak, sampai kengkawan aku cakap aku memang workaholic ek. hahahahha lantakla janji keja siap!

Memang tak sempat nak buat food review kat restoran di JB ni, tak de masa gak wei. Tapi adalah 3-4 restoran aku singgah but itu later ye. 

Dah 2-3 hari tekak ni duk ngidam nak makan Pizza. Walhal kedai PHD Pizza Hut tu, dekat benau dengan hotel kan. So biarlah dulu, nanti ada masa pi makan lah. Ishkk terbayang-bayang Deli Wings yang hitam pekat melekat tapi sedap tu kan, ntah apa bahan marinated yang diorang guna, aku still tak boleh nak agak lagi.

Nak di jadikan citer, ada visitor plak nak masuk site ktorang ni. So haruslah di berikan layanan istimewa, mana tau ade rezeki nak buat project dengan diorang pulak kan. Siapkanlah apa yang patut, material presentation, safety equipment dan memacam lagi. 

Tup-tup ada makan-makan pulak, dah tetamu datang kan. Haruslah kena bagi makan sedap-sedap sket, terus aku tanya admin korang ni nak sediakan makanan apa. What? Pizza Hut! yeah impian terlaksana la ek. Terus je amoi ni buat order secara online. hauhauhauhauahuahau best best best!

tukang order, online je senang sekarang ni

Sebab order lebih daripada RM300 so ktorang kena buat order online 3 kali.

kat kaunter nak bayar

orang-orang kuat makan

Settle je order, dalam tengahari cam tu ktorang pi collect. Memang convenience betul, sesampai je tengok nama kat screen yang order ktorang sedang dibuat, jadi kena tunggu jap. So apa lagi its selfie time kan.

lebih 15 kotak pizza yang ktorang order, belum termasuk side dish lagi ek

Sampai site, terus je prepare apa yang patut untuk visitor tuh.

lambakan pizza pelbagai perasa


muka orang happy dapat makan drummet

Once visitor punye settle, apa lagi teruslah ktorang open table kat bilik DC ni. Tolak document kiri kanan, kosongkan meja dan makannnn...

nampak tak atas document pun ada pizza gak

Ntah apa flavour pun aku tak tau, yang aku tau puas makan pizza dengan deli wings sekali dan tempura udang yang banyak. Makan makan dan makan sampai sengkih perut kan. Kira sepanjang hari tuh, kejap-kejap bebudak ni datang amik pizza makan kan. 

Terima kasihlah kat boss sado sebab banjer ktorang makan sedap ari ni kan, kira tertunailah hasrat dihati bak kata blogger kak ina KL hehehehhehehe

Ok chow!

p/s: so bebudak #BloggerKakiMakan bila kita nak pi serang pizza hut plak kan hahahha