MY HISTORIC MOMENTS

Tuesday, March 31, 2015

Isi Borang Income Tax e-Filing – LHDN

Hi Korang,

Dah lama tak update blog kan, tup-tup hari ni tulis pasal cara isi borang income tax plak. 

Ishkk bengong Cik Lily Putih ni tau

Mr Big dah bising kat aku dari 2 minggu lepas lagi suruh submit sekali dia punya. Ktorang dah siap isi semua cuma belum hantar je lagi kan, biasalah cari surat declaration insurance untuk tahun lepas ntah mana letaknya. Sudahnya sampai hari ni pun belum hantar lagi. 

Pagi tadi masa on the way pi keja dalam kereta dengar berita kat radio yang mengatakan, kalau submit lekas pada sesiapa yang ada lebihan bayaran, boleh dapat dalam masa 2 hari sekurang-kurangnya kalau tak de apa masalah.

Ermm 2 hari tuh!!!

Cepat betul kan. Agaknya sistem e-filing ni lagi effektifnya, sebab semuanya online. Boleh tengok satu per satu info mengenai kewangan seseorang individu tuh. 


Sesampai office, apa lagi ON laptop terus log in menerusi website yang HR aku dah siapkan awal-awal. HR aku ni setiap minggu anto reminder suruh submit je income tax form ni. Bukan apa, dia pun takut kena kerja dengan LHDN kann sebab tak remind staff suruh buat. Aku agak je hehehhehe

Arr lega rasanya dah submit. 

Tekan sana sini, isi tempat kosong berdasarkan borang EA korang yang HR bagi tuh then settle.

Alhamdulillah ada lebihan bayaran jugak tahun lepas punya, cukuplah buat belanja makan kat TGIF lagi sekali kan.

Korang jangan lupa plak, isi jangan tak isi.

Aku cuma ingatkan sajo…

Cuti holiday? ermm nanti la dulu ek


Friday, March 27, 2015

Senarai Pemenang Giveaway ‘Cik Lily Putih’ Untuk Ammeltz Yoko Yoko

Hi Korang,


Dah tutup giveaway Ammeltz Yoko Yoko kat blog Ciklilyputih ni kan.Tulah sapa suruh tak join kan. Alah next time ada lagi nanti.

Jeng jeng jeng..




2. Moyo




Tahniah kepada semua pemenang


Ok urusan penghantaran produk akan diuruskan secepat mungkin so sila bersabar ye

Yang lelain tuh, dont worry ada lagi giveaway lelain ek




Thursday, March 26, 2015

VOLKSWAGEN Werkstour Ke Pekan Plant, Pahang

Hi Korang,



Dah lama tak ikut media trip jejauh ni kan, biasanya pi event dalam KL je.

Bila one of the PR whatsapp tanya nak ikut pi media trip under Volkswagen ke Pekan terus je aku cakap yesza dengan tak bagitau Mr Big dulu. Balik rumah baru citer dengan dia then he said ok, as long as selamat pi balik kan.

Memandangkan trip ni 2 day 1 night so tak de lah aku bawak barang banyak pun, gadget lebih banyak daripada baju wokeh. Yelah nak buat live update bagai katanya. Hehehe


The Convoy

Ktorang berkumpul di Rondaevoo @Ativo Plaza. Hah amik ko kul 6 pagi dah naik train dan nasib baik sampai on time. Rupanya aku sorang je bloggers yang lelain tu mainstream media, segan jugak pada mulanya then rupanya ramai jugak familiar faces so terus hilang rasa malu gituh tau.

Pengarah Pemasaran Volkswagen Malaysia, Martina Berg

Mr Harve Singh selaku tour lead, bagi safety briefing

photoshoot dulu sebelum gerak

Lebih daripada 25 biji kereta Volkswagen iaitu Polo, Polo Hatchback, Jetta dan Passat dalam media trip ni. Untuk crew diorang guna kereta Golf, Beetle, Tiguan dan Touareg, ermm semua kereta idaman aku tuh. Sambil sarapan tuh, ktorang ada safety briefing daripada tour lead, what to do, where to go, what happen gedebak, gedebuk kul 9 pagi jalan lepas photo op.

guna Sony G Lens je, senang kan

inilah ativo plaza

tengok kete videographer, jeles I wokeh

kereta aku no. 13, Jetta

Aku dengan Hazwan (Car Online Magazine – aku terlupa nak tanya plak) ktorang dipartnerkan dalam trip ni. At first ktorang dapat drive Volkswagen Jetta, apa nak bimbang kan. Dengan convoy yang panjang, GPS tersedia, iPad untuk membantu ktorang lokasi kat mana, thumbdrive lagu-lagu dan yang penting makanan tit-bits yang awesome of courselah media trip ni sangat awesome.



rehat sebentar

tengok tit-bits ktorang, penuh ooo


Ada beberapa pitstop yang ktorang berhenti dalam convoy ni, biasalah nak terkencing, kena rotate kereta, nak makan, lepak borak kejap, legakan sakit pinggang kan dan akhirnya sampai jugak ke Pekan ni dalam kul 1 tghari cam tuh.

The Media Briefing

Once sampai, ermm makan dulu. Kenyangkan perut yang dah lapar tuh. Time nilah borak pasal kereta yang ktorang drive tadi, ada yang syiok ada yang cakap penat tapi semuanya best lah.


So ktorang ada media briefing mengenai media trip kali ni.

Pengarah Urusan VGM, Armin Keller; Pengarah Pemasaran Volkswagen Malaysia, Martina Berg dan Pengurus Kilang Volkswagen Pekan, Bruno Torres mengalu-alukan kedatangan para tetamu bersama Ketua Pegawai Eksekutif Hicom Automotive Manufacturer Malaysia Sdn. Bhd., Shamsuddin Mohamed Yusof.


“Kilang di Pekan adalah sebahagian daripada strategi jangka masa panjang kami untuk pertumbuhan dan pengembangan yang mapan di Malaysia. Kilang ini merupakan pencapaian utama kami kerana ia membolehkan kami menghasilkan kenderaan dengan kejuruteraan Jerman pada harga yang berpatutan buat rakyat Malaysia. Malah, kami turut menyediakan peluang pekerjaan berkelayakan tinggi di sini,” kata Keller.


Pengurus Kilang Volkswagen Pekan, Bruno Torres berkata, “Volkswagen berada di barisan hadapan dari segi inovasi. Ia menjadi peneraju dalam membangunkan rangkaian produk dan model bertaraf dunia yang ekstensif. Di Malaysia, kami telah menetapkan satu penanda aras yang tinggi, konsisten dengan konsep Das Auto apabila menghasilkan kereta di sini.” 

The Plant - Factory

Ok ist time to reveal apa yang ada di dalam plant yang nampak cam biasa dari luar tapi sangat hi-tech di dalamnya.


Ktorang ke Body Shop Area dulu.

ensem kan En Hafiz, Planning Engineer tuh


robot-robot sedang bekerja



ok selfie sket




tengok pasang screw pun ada colour code



laser station, tengok kat monitor je tak leh masuk kang kene laser baru tau

ni kat test lab, random check semua buat kat sini lah

Kat sinilah, major body or kerangka frame sesebuah kereta Volkswagen tu di pasang. Volkswagen menggunakan sistem kimpalan lazer (Laser Welding System). Teknologi canggih ini menyambungkan bumbung kenderaan dengan bahagian tepi kenderaan secara sekali gus untuk mendapatkan kemasan yang berkualiti tinggi dan kedapan bunyi lebih baik. Kilang ini juga memiliki satu-satunya saluran pemasangan automotif di dunia yang mampu memasang empat model berbeza di dalam satu saluran Body Shop dengan menggunakan peralatan Volkswagen Framer yang eksklusif.

kena pakai headfon baru boleh dengan yang diorang cakap

Kalau nak tau kat bahagian ni memang banyak sungguh robot-robot yang lebih besar daripada aku. Dah rasa macam dalam filem Transformer dah bila tengok cara robot-robot ni bekerja.Kalau korang tengok Instagram aku, hah taulah kan. Ok settle bahagian body, ktorang ke Plant area sebelah pulak.

ok Mr Bruno jadi tour guide plak

tengok body kereta yang dah siap di pasang dan di sembur cat pun

kat sini, barulah letak special pin code yang unik untuk setiap kereta

yang Mr Bruno pegang tuh, air bag. La cam tu je rupanya

setiap section ada ketua yang menjaganya

safety first as always

tempat pasang cermin depan dan belakang

Kat sinilah segala major accessory macam enjin, tayar, dashboard, air-cond, pintu, tingkap, cermin kereta dan buat testing luar dan dalam. Ada 7 main section untuk semua ni. Mr Bruno Torres selaku pengurus kilang menerangkan pada ktorang satu persatu walaupun nampak banyak tapi sekejap je aku dah boleh paham.

papan tu menunjukkan berapa saat untuk setiap satu pemasangan di buat. Kalau on time bagus, kalau tidak ermm kena ambil tindakan untuk solve kan

enjin semua, bungkus cam tu je kan

enjin di cantumkan dengan transmission

alamak lupa plak menda ni, absorber kalau tak silap

ini section marriage, bahagian atas akan dicantumkan dengan bahagian parts bawah.

tengok jalan cam tu je, lalu atas.

adik ni tengah masukkan air-cond, check brek

pasang seat tempat duduk

pasang pintu pulak

kat sini, tempat untuk testing semua sekali sebelum test drive kat luar

inilah dossier yang perlu kena ada untuk sesebuat kereta. kalau salah satu elemen tu tak siap ermm kena buat balik kan.

Hah itulah dia proses kejadian nak jadikan sebiji kereta Polo, Polo Hatchback, Jetta dan Passat di Pekan Plant ni. Bila kereta dah siap, kena test drive dulu sebelum di hantar untuk pasaran luar dan dalam negara.

test drive kat luar

jalan berliku-liku

jalan berpetak-petak plak


Amik ko, beberapa stage test drive yang perlu di lalui. Aku ikut je. Baru aku tau cam ni rupanya test drive untuk sesebuah kereta yang baru keluar kilang kan. 

The Hotel – Hyatt Regency Teluk Cempedak, Kuantan

masa untuk amik kunci bilik

cantiknya hotel ni

Ya ampun, baik benau lah diorang ni sediakan tempat menginap ktorang di Hyatt Regency Kuantan iaitu di Teluk Cempedak. Resort tepi pantai yang sangat awesome, dapat plak aku bilik mengadap laut kan. Lagilah bertambah awesome walaupun bloggers sorang je pun mestilah special treatment sket. Ngekk ko lah Lily, semua media dapat bilik mengadap laut lah.

tempat BBQ malam nanti

cantik kan

chef tengah prepare kambing bakar

amik ko, favourite semua orang malam tuh

Malam tu plak, ada BBQ dinner.

Depan bilik hotel je hehehhe. Tak banyak shoot gambar aku amik sebab gelap dan busy makan. Menunya memang ada seafood yang bakar-bakar tuh tapi di tambah lagi dengan nasi dagang, kerepok lekor, sata, otak-otak, oyster, dessert yang awesome dan yang excited nak bagitau ni ada ais krim Haagen-Dazs yang ktorang makan sorang satu telap hahahahahaha. Sedap tuhhh. Siap ada trivia session lagi, jawab-jawab soalan pasal tour pagi tadi. At the end semua orang dapat gift comel, kereta golf.. Cute sangat

Balik bilik, buat keja sket update blog then terus tidur dengan nyenyaknyaaaaaaa… zzzzzzz…

2nd Day – Back to KL

pukul 7 pagi

la #Dak Uban pun ade gak


Lepas jalan tepi pantai, main dengan air laut, breakfast mengadap laut ktorang gerak balik ke KL. Kali ni drive Volkswagen Passat CC. Bila bawak kereta besar ni, perasaan dia lain sket, nak melaju kan sebab tak rasa langsung bila drive slow. Kejap-kejap laju, bila nampak sign speed trap tu slow balik.

combi van comel

nampak lengkap dengan mesin kopi

brunch pulak kat sini


Sampai RnR Temerloh ada Combi Van Cafe yang disediakan untuk ktorang. Mods Cafe. Alah comeynya van ni. Order saje kopi dan sandwich. Tada makan sajor.


Borak-borak dengan media lain dekat ½ jam gituh dan terus jalan balik ke Ativo Plaza untuk pulangkan kereta. Memang bawak Passat CC ni tak rasa langsung, tekan jelah ikut suka tapi berhati-hati di jalan raya.


Hah abis pun citer pasal media trip ni, terima kasih pada team Volkswagen yang sudi menjemput Cik Lily Putih ke trip yang special ni. Selain dapat rasa bawak 4 jenis kereta Volkswagen, dapat melawat kilang dan juga bawak balik pengalaman yang best untuk citer kat korang.