MY HISTORIC MOMENTS

Friday, February 27, 2015

Moist Diane Hair Care Kini Di Malaysia

Hi Korang,


Ni citer pasal shampoo bagus yang sesuai untuk semua kulit kepala, yelah ingat orang tipu ke..

Ishk


Aku dapat jemputan untuk majlis pelancaran Moist Diane Hair Care baru-baru ni di The Edge Hair Studio @ Grand Millennium Hotel. Alah sebelah Pavilion je kan. Thanks to Don dan Mandom for this invite.

Moist Diane shampoo merupakan produk penjagaan rambut yang ke-enam terlaris di Jepun yang mengandungi bahan-bahan berasaskan minyak-minyak yang tersendiri dan bermutu tinggi. Wah, ke-enam terlaris, ermm hebat tu dah masuk pasaran Malaysia.




Lepas je register, ada booth mengenai produk yang terkandung di dalam Shampoo Moist Diane ni kan, so apalagi haruslah dicuba untuk menambahkan lagi kepastian mengenai shampoo ni.


Terdapat beberapa jenis minyak yang dicampur kedalam syampu Moist Diane yang mana minyak-minyak tersebut adalah: 
Argan Oil dari Morocco 
Baobab Oil ( juga dikenali sebagai “Tree Of Life”) 
Cupuacu Butter 
Marula Oil 
Andiroba Oil 
Mango Seed Oil 
Virgin Prune Oil 
Lupine Oil 


Argan Oil yang merupakan bahan utama yang mempunyai Vitamin E, bertindak menjadikan ia antioksidan penting dalam membantu melindungi dan menghidratkan kulit kepala. Minyak Argan ini membantu penyerapan dan membersihkan kulit dengan cepat.

Produk haircare ini dihasilkan melalui 3 jenis teknologi, iaitu:-

1. Next generation (Botanical Rare Oil) : this rare oil is added to the main ingredient, Argan Oil for synergistic effect.

2. Assuring the longevity of skin cells : Next generation (PhytoCellTech) new plant cell culture technology invented to protect skin stem cells.

3. Next generation (Phyto Peptides) : Ion Complex Technology.



Pelancaran Moist Diane Di Malaysia dimeriahkan lagi dengan simple speech daripada Encik Morishita San dan Mr Tiger, kemudian disusuli dengan acara pelancaran Moist Diane dari Mandom team iaitu Mr Daniel, Miss Crayn dan Mr Tiger.




Selesai acara majlis pelancaran, ktorang para bloggers di berikan perawatan rambut secara percuma dengan menggunakan produk Moist Diane shampoo ni. Moh beratur ek, nasib baik nombor sudah pun diberikan awal-awal tadi, so tunggu turn untuk cuba jelah.



Bukan tu je, of courselah dalam goodies bad ada shampoo Moist Diane ni jugak kan, balik nanti boleh cuba dan review kat korang ek.


Kalau tak sabar sangat nak tunggu review daripada aku yang agak-agak sendu ni, korang boleh dapatkan di Watson yang berdekatan dengan korang. Harga pun memang berbaloi dengan kualiti syampu ini. 

Cuba lah, then baru tau..




Thursday, February 26, 2015

Makan Di FATBURGER™ Restaurant iOi City Mall Putrajaya.

Hi Korang,


Ermm burger memana pun kita boleh dapat kan tapi burger yang betul-betul handmade tu memang payah nak jumpa kan.

we on instagram

nasib baik madi ade ek, kalau tak segan dibuatnya hehehe

Bila dapat jemputan special untuk makan-makan di restoran Fatburger™ haruslah tak nak lepaskan peluang kan. Tambahan pulak dekat dengan rumah kan, iOi City Mall je. Haruslah orite sajor so tak yahlah nak guna waze sangat.


Hah itulah restoran Fatburger™ ni. FAT untuk Fatburger™ lain ye maksudnya. Kat sini, FAT stands for Fresh, Authentic and Tasty. Itulah ingat gemuk plak ek.



Cantikkan. Simple sajor deconya, very modern dan minimalist kata orang bijak pandai designer

Mr Don, President of Fatburger™ USA

Fatburger™ North America Inc ni di tubuhkan pada 1952 merupakan family dine-in restaurant yang menghidangkan bahan-bahan segar, Halal 100% dan mendapat pengiktirafan daripada USDA dan juga ianya merupakan pure lean beef patties yang diterbangkan khas daripada Australia, 

Di antara menu utama atau orang kita panggil signature dish adalah Fatburger™ hamburgers served with a wide assortment of fresh condiments; chili; chili dogs; steak fries; fresh cut onion rings; real hand-scooped ice cream shakes.

Kini Fatburger™ beroperasi di lebih 25 countries across the globe. Current operating Fatburger™ territories include U.S.A., Canada, Europe, Africa, Asia, and the Middle East.

Gituh kisahnya.


Yang specialnya di restoran Fatburger™ ni, kita boleh customized burger kita mengikut apa yang tekak kita nka makan. Of courselah sebelum order kita refer kat papan menu atas kaunter cashier tuh. Ada pelbagai daging patty burger mengikut tekak korang. Boleh di tambah condiments lain seperti pickles, sayur, sos, bawang dan memacamlah. Nak sos banyak ke, tak nak bawang ke, nak pickles banyak ke kan, ikutlah apa yang korang suka.


Ok ok it’s time to reveal the foodssssssssssssssss….

Onion Rings

Tangled Texas Twist
Fresh cut tumbleweed chips with special homemade queso verde sauce and shredded cheddar jack cheese


The Original Fatburger

Handmade beef patty, mayo, lettuce, tomato, pickles, onions, relish, mustard. Korang boleh add-on apa jua bahan di dalam burger korang ek. So set ni di datangkan bersama french fries dan soft drinks, nak ala-carte pun boleh

Apache Chicken Wrap
Grilled chicken topped with chipotle ranch, pepper jack cheese, onion straws, lettuce and tomato. Served in a flour tortilla.


Buffalo’s Wings

Ini sedap oo, ada pelbagai pilihan tahap kepedasan dan pilihan perasa yang korang suka. Ini tak sama ek, pedas dan perasa tau. Pilih yang mana suka janji korang makan. Boleh order ala-carte atau set menu sekali

eleh memalu plak nak minum kan

Hand-Scooped Milkshakes

Topped with whipped cream. Ada 4 pilihan iaitu Chocolate, Strawberry, Vanila dan Oreo Cookies & IceCream

Fried Cheesecake
Sweet New York style cheesecake wrapped in a flour tortilla and fried to a golden brown. Served with vanilla ice-cream dan drizzled with strawberry sauce.

Mintak maaflah ini je gambar yang sempat di ambil coz boleh terlupa plak nak snap kan, sesampai kat meja je terus makan tanpa was-was lagi. 

Sizzling Brownie
A decadent chocolate-walnut brownie topped with a scoop of vanilla ice cream and drizzled with chocolate sauce

Hah amik ko, makan sampai kembung.

mana satu nak makan dulu ni ek

betul kan, duduk semeja dengan food blogger madi ni

ini burger yang kedua tau untuk Mr Big

Aku plak duduk semeja dengan Madi di kaki makan tuh, ermm confirm semua makanan habis bukan sebab lapar tapi sebab semuanya sedap.

siapa yang paling tak senonoh? ermm aku la tuh

terima kasih sebab sudi datang ke restoran saya ye.. jemput datang lagi next time

ok senyum lagi sekali ek

Sempat jugak ktorang bergambar dengan top management Fatburger™ Malaysia ni dan juga President Fatburger™, Mr Don Berchtold. Kejap serious, kejap senyum, kejap buat muka gile-gile hahahhaha

Ok ok kalau korang nak ke mari, meh ke

Fatburger™
Lot No. GE-14,
iOi City Mall, Putrajaya



Landmark : dekat bahagian luar yang mengadap air pancut, sebelah Dip-Dip. Best oo kalau makan kat sebelah luar, boleh cuci mata sekali hehhehhe

Ermm memalam ni pun boleh pi ni, maklumlah dekat dengan umah kan hehehehhehe.. jangan jeles

FYI, mintak maaf atas write-up ni campur-campur English dengan malay. Bukan apa kalau salah translate kang jadi lain plak. Hehehehhe so semua menu aku tulis dalam English untuk pemahaman korang ek…


Wednesday, February 25, 2015

Kentang Boleh Kurangkan Berat Badan Jugak

Hi Korang,


Semua orang yang tengah berdiet takut nak makan kentang kan!!

Itulah…


Ramai orang bijak pandai dalam fitness ni yang cakap cam tu, sebab kentang kan karbohidrat kira cam menambah berat lagi ade lah. Aku pun fikir cam tu gak.


Bila hari tuh aku ke US Potato Board POTATO Appreciation Night di Nathalie’s Gourment Studio Publika ni terus terbukak mata aku pasal kentang ni. 

Ni aku sharekan sedikit kat korang ek


Berita baik untuk penggemar kentang! Semakin banyak penyelidikan mengesahkan bahawa kentang memainkan peranan positif dalam diet sihat. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of the American College of Nutrition (JACN) menunjukkan bahawa kita boleh makan kentang dan masih boleh mengurangkan berat badan. Satu lagi penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of the American Medical Association (JAMA), menunjukkan bahawa indeks glisemik, iaitu asas bagi kebanyakan diet popular, kemungkinan tidak lagi penting sebagai pengukuran muktamad bagi mereka yang telahpun mengamalkan diet sihat.



Kajian pengurusan berat badan yang diterbitkan dalam JACN adalah hasil usahasama antara University of California di Davis dan Illinois Institute of Technology, dan dibiayai oleh United States Potato Board. Tujuan utama adalah untuk mengkaji peranan indeks glisemik dan penurunan kalori dalam regimen mengurangkan berat badan yang mengandungi kentang. “Sesetengah pihak mempertikaikan peranan kentang dalam amalan mengurangkan berat badan kerana dikelompokkan dalam aras makanan berindeks glisemik tinggi. Akan tetapi, hasil kajian ini mengesahkan apa yang selama ini dinyatakan oleh para profesional kesihatan serta pakar nutrisi : ini bukan mengenai penyingkiran sesuatu makanan atau kelompok makanan tetapi hakikat sebaliknya adalah mengurangkan kalori,” jelas Dr. Britt Burton-Freeman, PhD, ketua penyiasat kajian.


Hasil-hasil kajian ini merupakan berita baik bagi penggemar kentang dan juga para konsumer yang mengidamkan kepuasan dalam menikmati pilihan hidangan yang sedap, berkhasiat dan selamat dimakan. Setiap hidangan kentang US Potato saiz medium, (5.3 auns) beserta kulit, mengandungi hanya 110 kalori, lebih banyak pottasium (620g) daripada sebiji pisang, membekalkan hampir separuh daripada nilai harian vitamin C (45 peratus) dan tidak mengandungi lemak, sodium atau kolesterol. 


Aduiyai haruslah suker bila dengar berita baik ni kan. Terus berkobar-kobar nak buat sup kentang nanti, katanya.





So pada malam tuh, Chef Nathalie Arbefeuille tuan punye Nathalie Gourmet Studio menghidangkan pada ktorang 3 hidangan menarik iaitu

Potato Salad in a Skinny Potato, 63 Degrees Egg and Gherkin Emulsion



Potato Gnocchis Leek Cream, Shaved Aged Parmesan, Leek Emulsion


Chicken Cordon Bleu, Potatoes in Three Ways

Aku nak cakap apa lagi, memang unik ketiga-tiga menu makanan tuh. Penggunaan kentang dalam pelbagai cara, teknik persembahan makanan yang cantik. Of courselah chef mestilah nak perfect dari semua segi. 

Alah tak reti nak describe cam no lagi kan, so makan jelah.


Thank you US Potato Board coz sudi menjemput Cik Lily Putih ke makan malam special ni. Sesuatu yang pengalaman yang baru dan unik sekali..

Dah-dah lepas ni makan kentang balik cam biasa ek..