MY HISTORIC MOMENTS

Wednesday, December 31, 2014

Pisang Cheese Jakarta di Seksyen 9, Bangi

Hi Korang,

Ok teruskan mood berblogging ni ek 

Chaiyok!! 

Minggu lepas sebelum pi amik #DakUban kat hostel dia, ktorang jejalan kat area Bangi ni. Bukan pun, just melawat kawasan. Ewah cam YB plak kan.


Sebenarnye duk cari gerai yang jugal pisang cheese ni. Itu hari aku pi beli kat Seksyen 8 gerai tepi jalan yang menghadap Petronas Seksyen 7 ni. Ermm haru sungguh, ada ke pisang tu dilenyek dan di letak dalam kulit popia dan digoreng. Lepas tu baru curah cheese.

Ermm memang tak kenalah dengan tekak aku, langsung tak original. Taulah nak buat kelainan tapi out of taste lah. Itu kira first dan last aku singgah gerai tuh. 

Lalu lalang depan hospital AnNur ni ternampak gerai Pisang Cheese Jakarta ni. 


Comey nau gerai ko bang, kena bukak mata then baru perasan. Mr Big berhenti tepi, suruh aku turun pi tengok betul ke tidak gerai tuh. Hah nasib baik betul, terus je aku beratur. Tapi tak ramai orang pun time tuh, ada sorang kakak je depan aku ni. Mak oi beli bukan main banyak, agaknya sedaplah kot

Ada pelbagai pilihan perasa untuk dicuba ek.


Of courselah aku memilih 

Original (RM7)

Messy Chocolate (RM7)

Cukuplah cuba dua perasa dulu. Jangan tamak, kang beli bebanyak tak sedap cam ne cakap dalam hatilah time tuh.

Balik rumah, lepas kemaskan bebarang asrama #DakUban ni, terus je makan. Not bad rasanya, boleh tahan sedap. Sama macam aku makan kat Jakarta time birthday aku hari tuh. Aku prefer perasa Original coz rasa brown sugar tu memaniskan lagi pisang tuh.

Korang nak cuba, meh singgah di


Pisang Cheese Jakarta

Sebelah Restoran Kelisa
Seksyen 9,
Bandar Baru Bangi


(sebaris dengan hospital Annur dan juga restoran jepun Miyagi tuh ek)

ambik gambo guna handphone je, sebab tu cam suram-suram je warnanya kan hehehhehe


Tuesday, December 30, 2014

Our 7th Anniversary di Pulau Langkawi 2014

Hi Korang,


Aku citer overall la ek, later baru ade entry kecik-kecik satu persatu la kan.

Memang tak plan pun nak celebrate wedding anniversary kat Langkawi ni. 

Sudahnya ari tu Mr Big ajak pi beli tiket kat Air Asia Office di KL Sentral. Bukan time promo pun, so bayar jelah amount yang tertulis kat screen kiosk tuh. Mak redho jelah, nasib baik duit blogging yang balance2 tu ada lagi kan. Trip kali ni kena turn aku sponsor so siapkan duit jelah.

tak ramai orang pun time sabtu petang tu nak ke airport

Lagi 2-3 hari nak fly ke sana, baru sibuk nak search apa nak buat kat sana nanti. 4 hari 3 malam tuh, tak kan nak duduk memerap dalam bilik je which hotel pun tak book lagi. Teruk kan perangai. Nasib baik ada agent ktorang kat sana. So dia yang cadangkan a few places to stay dan apa aktiviti nak buat untuk ktorang berdua dan planned untuk ke Koh Li Pe di Thailand. Padahal ktorang ni tiap-tiap tahun pi Langkawi dah macam balik kampung tapi itu ikut family so shopping jelah aktivitinya.

Pagi sabtu tuh, lepas hantar #DakUban masuk asrama terus je ktorang ke KLIA2. 

Malas nak naik public transport sebab rasanya agak leceh kot nak usung bag sana sini, so jawabnya park je di airport. Memanglah satu hari dalam RM46 rate parking tapi kalau kira balik kos aku naik public transport sama je. Ok park #BudakJahat bebaik dan terus masuk ke departure hall.


Flight dari KLIA2 ke Langkawi Airport was good. Walaupun keadaan cuaca tak menentu, hujan sekejap-sekejap ktorang still sampai on time.

si Syaiful ni tengah sibuk uruskan booking ktorang

pilih kereta idaman kalbu ek


Lepas je collect baggage, agent ktorang Syaiful dah tunggu kaunter tempat sewa kereta tuh. Tak ingat plak aku dia kaunter berape. Dialah yang tolong bookingkan tempat snorkeling, mangrove session, kereta sewa even hotel pun dia dah book a few hotel, ktorang just pi view dulu hotel mana nak tidur. 

ktorang dengan Syaiful

Yelah ko, tengah musim cuti sekolah ni, bilik full manjang je. Dahlah dapat harga adik-beradik plak tuh hehehehe.

view depan bilik ktorang

Amik kereta, terus je pi survey tempat yang Syaiful booking kan tuh. Semuanya area Pantai Cenang sebab senang ktorang nak ke Koh Li Pe esoknya. Singgah hotel sana, view hotel sini sudahnya ktorang check in di Landcons Hotel yang betul-betul depan Underwater World.

sempat swimming kejap

cantikkan bilik ktorang, macam honeymoon gituh hehe

Bilik yang ktorang dapat tu sangat unik sebab atas building hotel ada resort kayu 6 biji je. Memang sangat privacy, senyap sunyi. Betul-betul rileks lah. Ok hotel nanti citer dalam entry lain tau.

Sudahnya ktorang tak dapat jugak nak ke Koh Li Pe Thailand sebab pasal urusan immigresen dan cuaca yang aku rasa tak berapa best untuk tidur semalam di sana. 

So spend time di Pantai Cenang jelah.

sedap nasi lemak kedai depan hotel ni

Ermm bab makan plak, Langkawi ni memana tempat ada je tempat makan. Rasanya semuanya ktorang nak cuba tapi perut yang tak mengizinkan plak. Yelah kan, meletup usus tu kang baru, nak sumbat semua menda sekali masuk. Tapi ada 1 restoran yang aku banned kat Pantai Cenang ni sebab cara diorang masak ikan bakar tuh. Memang worstlah.


oh pantai yang indah

rehat jap


Aktiviti ktorang semasa berada di Pulau Langkawi ni ermm best. On 2nd day tu seharian ktorang kat Pulau Payar. Bermandi-manda bersama baby shark dan ikan-ikan air masin di situ.Seronok tak terhingga sampai aku jatuh tergelincirlah kat jeti ferry sebab hujan yang lebat masa nak naik balik ke ferry tuh.


amik gambo dari warung tepi airport ni, nampak kan cable car



best oo naik duck tour ni

Hari ketiga plak, ktorang mengabiskan masa mengelilingi Pulau Langkawi, alah bukan besar pun. Tuang minyak RM30 pun tak abis, saja nak tengok keadaan kehidupan orang-orang yang tinggal kat sini sampai Kilim Mangrove Tour pun ktorang tak pi pun hehehhehee sebab lepak duk main Duck Tours kat Oriental Village ni. 

pekena kopi secawan dua di Cenang Mall

Lepas tu plak, jejalan ke Pekan Kuah untuk shopping coklat tapi tak beli banyak pun. Pinggan mangkuk ? ermm pandang jelah sebab dapur dah penuh dengan pinggan mangkuk. Tapi beli jugak periuk Tefal satu, alah untuk gantikan periuk masak maggi aku ni.

amik dari flight ni, aerial view. nampak kan hotel aku

Sesungguhnya trip kali ni memang rileks sangat coz tak schedule pack pun. Bangun lambat, boleh pi makan bila-bila, lepak-lepak depan bilik hotel sampai tengok sunset, mandi swimming pool sesuka hati, jejalan di Pantai Cenang tu sampai ke pagi. Yelah kat sana majoriti tutup dekat nak subuh kan.

Dah macam tourist mat salleh plak rasanya. 

Ok untuk entry kecik-kecik aku tulis lain kali ek, senang sket korang nak refer untuk travel ke Pulau Langkawi ni nanti. Oh ye, aku tak tulis pasal budget pun sebab memang tak de budget untuk trip kali ni. Alah anniversary kan, setahun sekali itu pun nak berkira gak ke. But majoriti perbelanjaan semua guna duit blogging kecuali makan dan sewa kereta coz Mr Big yang banjer. Lelain semuanya ON me.

Dah itu je..

Cheers


Monday, December 29, 2014

#Mood Blogging Kat Mana

Hi Korang,


Mood kat mana, awak awak kat mana (yeaa)
Mood kat mana, awak awak kat mana (ditanya tanya lagi)
Mood kat mana, awak awak kat mana (yeaa)
Mood kat mana, awak awak kat mana (ditanya tanya lagi)
Mood kat mana, awak awak kat mana (ditanya)
Mood kat mana, awak awak kat mana (ditanya tanya lagi)
Mood kat mana, awak awak kat mana (yeaa)
Mood kat mana, awak awak kat mana (ditanya tanya lagi)

Mood kat mana, awak awak kat mana
Asyik mood kat mana padahal ko yang malas
Awak sudah kenapa sikit sikit cakap tak de masa
Nanti hilang idea baru padan muka

Makan apa? Event Di mana? Ku selalu ditanya
Kau ni dah kenapa? Buat jelah entry
Ini bukan namanya manja
Rasa nak luku kepala dibuatnya

Mood kat mana, awak awak kat mana
Aku di dalam laptop ni, saje tunggu ko bukak
Tak suka aku tak paksa, jangan ko cakap tak de masa
Kau bukan newbie lagi, blogger otai dah pun tau tak

p/s : pinjam lagu Taufik Batisah ni kejap ek


Seriously mood blogging dah kelaut dah ni. Maklumlah hujung tahun kan, asyik berjalan bercuti merata tempat. Dengan plak berita banjir seluruh negara dan kehilangan pesawat Air Asia QZ8501 lagi. 

Sedih memang sedih tapi kena cari jugak mood berblogging ni ek

Mojoo dah tak de ni…..

pics : credit to google.com

Friday, December 26, 2014

OPHILIA Citer Pasal Skinhead

Hi Korang,

Malam Krismas tuh, ktorang tak de buat apa pun.

nampak tak quehaidar pun komen kat insta aku tau

Tup-tup Mr Big ajak pi tengok wayang filem OPHILIA ni. Asalnya nak pi tengok kat TGV Mines tapi tak de plak. Search punye search kat GSC Alamanda ada. So terus booking online, bayar pakai Maybank2U je. 

Senang kan. Tak yah nak beratur panjang. Eee malas aku


La memang ye pun. Bukan main panjang beratur tau time aku nak pi redeem tiket ni. Yang couple, yang bawak anak, yang dengan kengkawan semua ada. Agaknya nak pi tengok citer Hobbit kot, seriously berderet sampai keluar ni.

Mr Big cakap filem ni pasal bebudak Skinhead. Ooo Skinhead ye, aku cuma kenal dan tahu pasal Skinhead ni budak botak yang pakai kasut Dr Martin dan budak botak tu adalah laki aku tuh. Dia dulu cam tulah. Masa tu ktorang tak kenal lagi, dia adalah tunjukkan a few photos dia dulu. 

Itulah citernya


Ni baca sket Sinopsis Ophilia, filem Skinhead Malaysia

Filem Ophilia mengisahkan tiga sahabat, Uji (Pekin), Ozzi Gandum (Que) dan Totoi (Kodi) yang mengamalkan gaya hidup skinhead, bertembung dengan Ophilia, perunding kumpulan kongsi gelap terbesar di Kuala Lumpur.

Timbul konflik antara mereka sehingga menyebabkan Ophilia terbunuh. Disebabkan peristiwa itu, kegiatan gengsterisme di Kuala Lumpur lumpuh dan mereka bertiga diburu.

Berani mendepani situasi berlaku, mereka dituntut membayar ganti rugi bernilai RM75,000.


Komen Aku:

So inilah sebenarnya gambaran dunia Skinhead. Memang orang-orang biasa macam kita ni akan pandang serong kat bebudak golongan ni yang pada hakikatnya diorang ni baik, bertanggungjawab dan penyayang. Betul-betul kisah mengenai persahabatan atau diorang gelar ’brotherhood‘ dan ’bloodbrother‘, sanggup sehidup semati demi persahabatan. 

Tapi Ozzi Gandum ni panas baran sangat, sebab tulah semua konflik ni jadi. Nasib baik ada Uji yang cool giler dan Totoi yang kelakar abis. Walaupun pekak sebelah tapi sayang giler kot kat emaknya.


Endingnya ermm tak dapek nak citer pun sebab aku sendiri tak sangka. Jauh dari prediction aku

Rating : aku kasi 4/5 bintang

Majoriti yang tengok filem Ophilia ni bebudak lelaki je. Yang datang dengan group yang pakai Dr Mart walaupun tak botak.

inilah budak botak kesayangan saya

Hah pi tengoklah sendiri ek.

Sangat best lah bro....


Pics : credit to google.com






Tuesday, December 23, 2014

Cantik Betul Taman Agro Teknologi MARDI, Cameron Highlands ni.

Hi Korang,


Sambung balik citer outing ktorang ke Cameron Highlands dengan geng Alza hari tuh. 


Di sebabkan one of the DL untuk Cameron team tu someone kat MARDI ni so ktorang pun dapat lah ke sana. Pergi ramai kan so dapatlah masuk FREE hehehhe ishk jangan bagitau orang lain ek.


Malas nak citer banyak, aku letak gambar jelah kan.

Best sket korang cuti mata bila baca entry ni nanti.


tempat jualan hasil strawberry

sedap ice cream strawberry ni

tengok tuh

ladang strawberry ni

Ni kat Taman Herba plak


geram tengok tomato ni la

bini yang suruh amik gambo tomato ni











Bukan apa, at least dapatlah anak-anak kenal pokok-pokok yang ada. Eh bukan anak-anak je, mak bapak pun dapat kenal-kenal jugak. Aku duk usha pokok-pokok herba omputih ni. Tak de jual plak, kalau ade terus sambar sepokok dua kan .




baru nampak muka aku kan..

Eh ada banyak tempat lagi dalam Taman MARDI ni, tapi ktorang tak larat nak layan so ini jelah yang ado ek. Nanti korang bolehlah ke mari ek kalau bercuti di Cameron Highlands. 

senang nak refer dengan adanya map ni


sejuk betul time ni, tapi ktorang kan lemak tebal so its ok


MARDI Cameron Highlands,
Tanah Rata.
05-4911 255 / 5945

MASA OPERASI:
Isnin - Khamis
8.00 pg - 12.45 tghr, 2.00 ptg - 5.00 ptg

Jumaat
8.00 pg - 12.45 tghr, 2.30 ptg - 5.00 ptg

Sabtu & Ahad
8.00 pg - 5.00 ptg

Bayaran Masuk:
Dewasa : RM5.00
Kanak-kanak : Rm3.00

Memang seronok masuk melawat ke Taman Agro ni, tak caya jom la pi..

Sebenarnya banyak lagi gambar tapi kat camera Mr Big.. ermm mencikk sungguh bila terlupa nak transfer lah.